- 21 Μαρτίου, 2015
Η ενημέρωση στη Μιτζέλα για τα Καταδυτικά Πάρκα – video όλης της σύσκεψης
Σε δεύτερη συνάντηση με φορείς της τοπικής κοινωνίας της Αμαλιάπολης προχώρησε ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης (είχαν γίνει συναντήσεις και με τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή), όπως πρόσφατα είχε υποσχεθεί. Μαζί του, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ο Μάγκλης Άγγελος (ο οποίος εκπόνησε το επιχειρησιακό σχέδιο για τα αρχαιολογικά και καταδυτικά πάρκα), ο Ηλίας Μπάρδας (προϊστάμενος και εκπρόσωπος της μονάδας οργάνωσης προγραμμάτων του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας), η Φρόσω Γιαννούλη (Ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα περιβάλλοντος), η Ιωάννα Χρήστου Δημοτική Υπάλληλος, αλλά και οι Αντιδήμαρχοι, Ευάγγελος Καλλαντζής, Αριστείδης Καραγεώργος και Μιχαήλ Μακρής.
Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του αφού σύστησε τους συνεργάτες του είπε: «Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να εκλείψει κάθε αμφιβολία. Λειτουργούμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και θα προχωρήσουμε μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της.»
Από την ομιλία του κ. Μάγκλη, ο οποίος σήκωσε το φορτίο της ενημέρωσης των κατοίκων, προέκυψαν τα παρακάτω στοιχεία:
Λειτουργούν παγκοσμίως πάνω από 300 καταδυτικά πάρκα και οι αυτοδύτες ανέρχονται σε πάνω από 3.500.000.
Βρισκόμαστε στην τρίτη παράταση – προθεσμία για δήμους ώστε να υποβάλλουν τις σχετικές προτάσεις τους.
Οι προτεινόμενες στη μελέτη τοποθεσίες είναι η νήσος Κίκυνθος, ένα κομμάτι στον όρμο Μπαλτά, ο ύφαλος στη μπούκα στον όρμο του Πτελεού (όπου ο βυθός είναι πολύ ωραίος, όπως χαρακτηρίστηκε), στην Αργυρόνησο, στα «Μικρά» στο Τρίκερι (στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων Πιθού, το οποίο τυπικά ανήκει στο Πήλιο, αλλά βολεύει από τα μέρη μας ο απόπλους – κατάπλους).
Απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα πλην των καταδύσεων, στα καταδυτικά πάρκα, τα οποία σκοπεύουμε να είναι μικροί χώροι οργανωμένης κατάδυσης. Πάνω από τις ενάλιες αρχαιότητες, ήδη απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Τα δικά μας καταδυτικά, έχουν το πλεονέκτημα των αρχαίων ναυαγίων.
Σχετικά με τη νομοθεσία, προς το παρόν εντάσσονται στο νόμο του 2005 και περιμέναμε εγκύκλιο, η οποία δεν έγινε, ώστε να υπάρχει πιο σαφές και ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Τελικά εντάχθηκε σε νόμο, ο οποίος αν εφαρμοστεί, πρακτικά δεν μπορούν να γίνουν τα πάρκα, αφού απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα στα 3 ναυτικά μίλια από τα καταδυτικά ή από κηρυγμένο αρχαιολογικό ενάλιο χώρο.
Προσπαθούν οι μελετητές σε συνεργασία με την Περιφέρεια να εντάξουν σχετική τροπολογία, ώστε π.χ. ένα ναυάγιο να είναι εντός καταδυτικού χώρου και να φυλάσσεται, αλλά και να μειωθούν τα 3 ναυτικά μίλια, τα οποία θεωρούνται πολύ μεγάλη απόσταση για την γεωγραφική ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.
Η πρόταση των μελετητών είναι η διαχείριση των πάρκων να παραμείνει στον Δήμο Αλμυρού και με παράλληλες δράσεις και βελτιώσεις να προσελκύσει και να κρατήσει τους τουρίστες.
Θα εξαρτηθεί από το νέο καταδυτικό κανονισμό, αν θα επιτρέπεται χωρίς μπουκάλες κάποιος να επισκεφθεί αυτά τα σημεία – υποβρύχια μουσεία.
Για να φτιάξουμε τουριστικό προϊόν, δεν αρκεί ένα καταδυτικό πάρκο. Οι τουρίστες συνήθως ταξιδεύουν για περίοδο τουλάχιστον μιας εβδομάδας, με σκοπό να επισκεφθούν πάρκα με διαφορετικές μορφές – ιδιαιτερότητες.
Οι μελετητές προτείνουν να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα, ώστε να εστιάζουν εύκολα οι δύτες σε περιοχές που έχουν ενδιαφέρον. Δηλαδή το μεγαλύτερο να είναι έως 13 στρέμματα.
ΑΠΟΡΙΕΣ
Από τις ερωτήσεις των παριστάμενων, στις απαντήσεις που δόθηκαν προέκυψαν επιπλέον τα εξής:
Στο νομοθετικό χωροταξικό πλαίσιο του τουρισμού, προβλέπεται ότι μπορούμε να βάλουμε μια ζώνη η οποία προαποφασίζεται και να επιτρέπεται μόνο η αλιεία στους ντόπιους ψαράδες.
Τον κανονισμό θα τον διαμορφώσει η Περιφέρεια ή ένας μελετητής μετά από διαβούλευση.
Υποχρεωτικά η διαβούλευση γίνεται στο παρόν νομοθετικό πλαίσιο, είτε είναι σωστό, είτε όχι.
Το θέμα αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε πολύ έντονο κλίμα και με καταγγελία του Νίκου Τσανή. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στο φύλλο της εφημερίδας που κρατάτε. Στην ιστοσελίδα μας e-almyros.gr μπορείτε να δείτε (σήμερα το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαρτίου θα αναρτηθεί), το video της ενημέρωσης που έγινε στην Αμαλιάπολη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.
Τσιντσίνη Βιβή