• 14 Μαρτίου, 2015

Με παρεμβάσεις και καταγγελίες πολιτών – Σε έντονο κλίμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου -Δ.Τ. Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης – έκδοση 14-3-2015

Με παρεμβάσεις και καταγγελίες πολιτών – Σε έντονο κλίμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου -Δ.Τ. Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης – έκδοση 14-3-2015

Για 6η φορά για το 2015 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, την περασμένη Τετάρτη 11 Μαρτίου.

Εκτός ημερησίας συζητήθηκε η διακοπή της λειτουργίας του Βιολογικού Πτελεού, όπου ενημέρωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ, ότι πρέπει να σταματήσουν οι βροχές και να γίνουν σε κακοτεχνίες, επιπλέον έργα, για στεγανοποίηση. « Έχει ήδη μεριμνήσει η υπηρεσία για το τι χρειάζεται και περιμένουμε να βοηθήσει και ο καιρός ώστε να παρέμβουμε», απάντησε ο Ηλίας Δαλακούρας.

Επίσης η Ενωτική Δημοτική Κίνηση έθεσε τα εξής ερωτήματα:

1)     Για τη ψυχρή καύση απορριμμάτων. Θέμα που αναλύεται παρακάτω σε Δελτίο Τύπου της Κίνησης.

2)     Για την αποχώρηση εταιρίας από το κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης, επίσης μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στο παρακάτω Δελτίο Τύπου

Ο Διευθυντής του Δήμου Χρήστος Καραζούπης, αιτήθηκε θέμα με επιστολή του για αντικανονική συμπεριφορά του Νίκου Τσανή, ότι προσβάλει και κατασυκοφαντεί τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου. Ότι αναφέρθηκε σε ψευδές πρόστιμο σε πολίτη με αναπηρία άνω του 60% και ότι θίγει και εκφοβίζει υπαλλήλους. Με την επιστολή του επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη διαδικασία.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με επιφύλαξη ανέφερε πως ίσως δεν είναι αρμόδιο το συμβούλιο για το θέμα.

Ο Νίκος Τσανής απάντησε σχετικά: Το περιμέναμε ότι θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με τη γραφειοκρατία. Ο Δήμαρχος συμφωνεί με το έγγραφο; Μήπως ο Δ/ντης ασκεί πολιτική; Γιατί λαμβάνουν τα έγγραφα του Δήμου, τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της «Εν Δράσει»; Γιατί υπογράφει ο κ. Καραζούπης Δ/ντης του Δήμου; Έχουμε Διευθυντή στον Δήμο; Στις 24/2 με ποια ιδιότητα παρευρέθη στον Βόλο σε επιτροπή ο κ. Καραζούπης, εκπροσωπούσε το Δήμο, ή την «Εν Δράσει»; Είχε άδεια; Σχετικά με το ΚΕΠ και την κυρία που απασχολούταν εκεί, έλαβε μέτρα ο Δήμαρχος; Υπάρχει παράβαση κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων; Θα περιμένω τις κινήσεις του Δημάρχου.

 

Τελικά, απάντησε σε κάποια ερωτήματα ο Δήμαρχος, ότι δεν είναι ουσιώδες το mail απ’ όπου μπορεί να αποστέλλεται κάτι, και ότι με δική του εντολή ήταν στον Βόλο, αλλά το θέμα δεν συζητήθηκε συνολικά από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης εκτός ημερησίας, εγκρίθηκε η χορηγία προς το Γ.Σ.Α. για τουρνουά μπάσκετ παίδων.

 

Στα θέματα που συζητήθηκαν, διανεμήθηκαν σε πολλούς επαγγελματίες του Αλμυρού οι εργασίες συντήρησης και επισκευής οχημάτων του Δήμου, μετά από άγονο διαγωνισμό, με τη δέσμευση του Δημάρχου, ότι κάθε χρόνο θα δίδεται σε διαφορετικούς, ώστε να συνεργαστεί με όλους ο Δήμος.

 

Το τουριστικό πρόγραμμα του Δήμου προς τον ΕΟΤ, ως πρώτη απόπειρα καταγραφής έγινε δεκτό, με τις παρατηρήσεις και διορθώσεις των Συμβούλων. Κυρίως η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη επιλογής ταυτότητας της περιοχής, αλλά και της παράλληλης ευαισθητοποίησης των πολιτών και αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους τουρίστες.

Ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος αναφέρθηκε εκτενώς στη δημιουργία brand name, πρότεινε αξιοποίηση κυρίως των Ζερελίων, του Στεφάνου Κομμητά και του Άνθιμου Γαζή.

Η Ενωτική Δημοτική Κίνηση πρότεινε: την καταγραφή καταλυμάτων εστιατορίων, του τουρισμού που ήδη έχουμε, την επιλογή του τουρισμού που θέλουμε να αναπτύξουμε, τη δημιουργία γραφείου τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου, την υποστήριξη υποδομών (π.χ. καθαριότητας), τη δημιουργία τουριστικού περιπτέρου στο παζάρι, να προβάλλεται σποτάκι σε τηλεόραση και internet, να γίνονται καταχωρίσεις διαφημιστικές στον Θεσσαλικό Τύπο.

 

Εκτενώς και με πολλές εντάσεις συζητήθηκε το θέμα των προστίμων του εργοταξιακού ρεύματος, το οποίο είχε φέρει ως αίτημα η Ενωτική Δημοτική Κίνηση σε προηγούμενο συμβούλιο. Πολίτες παρευρέθηκαν και κάποιοι εντόνως παραπονέθηκαν, παραθέτοντας το δικό τους πρόβλημα, σχετικά με τις χρεώσεις, για τις οποίες διαφωνούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 130 παροχές που στον πρώτο Καλλικρατικό Δήμο ήταν εργοταξιακές, σήμερα παραμένουν περίπου 32. Τελικά και βάσει εισήγησης του Νομικού Συμβούλου, στο ίδιο μήκος κύματος με την αρχική πρόταση της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης, αναμένει την απάντηση του Υπουργείου για τη διαχείριση του θέματος, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση.

 

Επίσης πολλές ενστάσεις από επαγγελματίες, δέχθηκε το αίτημα παραχώρησης αιθουσών για τη συγκέντρωση δηλώσεων Καλλιέργειας 2015 στον αναγκαστικό συνεταιρισμό «Προσήλια Μαυρίκης Κωφών». Ο συνεταιρισμός για την εξυπηρέτηση των αγροτών αιτείται την παραχώρηση χώρου σε διαφορετικά τοπικά διαμερίσματα μέχρι την ολοκλήρωση των δηλώσεων.

Επαγγελματίες του Αλμυρού, με ίδιο αντικείμενο, ζήτησαν τον λόγο και ενημέρωσαν το Συμβούλιο ότι σε περσινή δική τους αίτηση αρνήθηκαν την παραχώρηση, ενώ στην παρούσα περίπτωση κάποιοι χώροι έχουν ήδη καταληφθεί εδώ και ενάμιση μήνα, όπου πιστοποιείται με σχετικό αίτημα των (έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου) προς τη Δημοτική Αρχή. Ζήτησαν ίδια αντιμετώπιση στο θέμα και στάθηκαν στο γεγονός ότι θίγονται συμφέροντα επαγγελματιών, ειδικά όταν και ο συνεταιρισμός επίσης χρεώνει για τις υπηρεσίες τους αγρότες, άρα δεν πρόκειται για αφιλοκερδή εργασία.

Τελικά ο Δήμαρχος πρότεινε ότι στην παρούσα συνεδρίαση κρίνεται η συγκεκριμένη αίτηση και ότι είναι προς όφελος των αγροτών να ψηφιστεί, όπως και έγινε κατά πλειοψηφία.

 

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης σχετικά με τα ερωτήματά που έθεσε στο Συμβούλιο:

 

 

Ενωτική Δημοτική Κίνηση:

 

Ο Αλμυρός δεν θα γίνει σκουπιδότοπος της Μαγνησίας

 

Στο δημοτικό συμβούλιο στις 11/3 οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης» ανέδειξαν τα παρακάτω ζητήματα:

 

1. «Ψυχρή»  Καύση Απορριμμάτων.

Ρωτήσαμε τον κ. Δήμαρχο για τις δηλώσεις του σε εκπομπή της TRT στις 26/2 που αφορούσαν μεγαλόπνοα σχέδια περί ״ψυχρής καύσης απορριμμάτων״.

Ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι ακόμη ερευνά το θέμα, αναφέρθηκε σε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Μπουρκάς της Βουλγαρίας και ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωμένη άποψη.

Τι απέκρυψε ο κ. Δήμαρχος;

α) Όταν αναφερόμαστε σε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητες μεγάλες ποσότητες άνω των 30.000 τόνων οι οποίες δεν παράγονται σε καμία περίπτωση στην περιοχή του Αλμυρού (η περιοχή μας παράγει κάτω από 15.000 τόνους σκουπίδια). Προφανώς φιλοδοξούν να μεταφέρουν σκουπίδια από άλλες περιοχές στην περιοχή του Αλμυρού.

β) Σε κάθε περίπτωση η καύση απορριμμάτων με οποιαδήποτε τεχνολογία αποτελεί υγειονομική βόμβα για την δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής.

 

Ίσως το όραμα του κ. Δημάρχου είναι να μετατρέψει την περιοχή του Αλμυρού σε σκουπιδότοπο της Μαγνησίας στο βωμό των θεωριών περί ανάπτυξης.

Το σίγουρο είναι ότι σε τέτοια σχέδια θα βρει απέναντι του όχι μόνο εμάς ως δημοτική παράταξη αλλά  ολόκληρο το λαό της περιοχής μας.

Η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση» σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς έχουμε διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση περιφερειακής διαχείρισης των απορριμμάτων την οποία θα παρουσιάσουμε σε μελλοντικές εκδηλώσεις και δημοσιεύσεις.

 

2. Προγράμματα κατάρτισης ανέργων της περιοχής μας.

Ρωτήσαμε τον κ. Δήμαρχο γιατί ζητά άμεσα –εδώ και τώρα – την αποχώρηση της εταιρείας που υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης ανέργων της περιοχής από τους χώρους που έχει παραχωρήσει ο δήμος στην Ευξεινούπολη για αυτό το σκοπό από το 2003 όταν:

α) βρίσκονται σε εξέλιξη δυο επιδοτούμενα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν 57 άνεργοι της περιοχής μας. Φυσικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διακοπούν αν υλοποιηθεί η αξίωση του κ. Δημάρχου.

β) έχει εγκριθεί πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ για την περιοχή του Αλμυρού,  αφορά 60 ανέργους με αμοιβή εκπαιδευόμενων 30.000€, στο οποίο έχει δοθεί παράταση με καταληκτική ημερομηνία 30/9/2015 και από λάθος διαχείριση και με ευθύνη του Δήμου κινδυνεύει να χαθεί. Υπάρχει ακόμη δυνατότητα – συμφώνα με την εταιρεία υλοποίησης- να ξεπεραστούν τα εμπόδια αδράνειας του Δήμου και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

 

Προτείναμε ως λογική συμβιβαστική λύση να δοθεί παράταση στην διάθεση των χώρων του δήμου μέχρι 30/9/2015 (με εύλογη αποζημίωση της εταιρείας άνω των 500€ μηνιαίως) για να υλοποιηθούν τα προγράμματα που συμμετέχουν άνεργα άτομα της περιοχής μας και μετά να παραδοθούν οι χώροι στον Δήμο.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Δήμαρχος θα αποφασίσει λογικά και σύμφωνα με τα συμφέροντα των άνεργων κατοίκων της περιοχής μας.

 

3. Για τη διευθέτηση χρεώσεων παλαιοτέρων ετών που αφορούν παροχές εργοταξιακού ρεύματος.

Εφόσον αναλύσαμε εμπεριστατωμένα το θέμα, προτείναμε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει:

α) Να αρθούν όλες οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. β) Με βάση τις παλαιότερες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου να χρεωθούν δημοτικά τέλη και δημοτικοί φόροι μόνο για τα έτη 2013 – 2014 χωρίς καμία προσαύξηση και πρόστιμα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η γνωμοδότηση του νομικού σύμβουλου του Δήμου συμφωνούσε με την άποψη που διατυπώσαμε.

Το δημοτικό συμβούλιο μετά από διαβούλευση υιοθέτησε την πρόταση μας,  με αναβολή αυστηρά μιας βδομάδας, ώστε να περιμένουμε την απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών σε ερώτημα της δημοτικής αρχής από 27/1/2015 για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Προφανώς προκύπτει σοβαρό θέμα στην λογική της λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου και της Δημοτικής αρχής.

Πρώτα επιβάλλουν άδικα εξοντωτικά πρόστιμα και αναδρομικά τέλη στους δημότες και μετά απευθύνουν ερωτήματα για να δουν αν πράττουν σωστά.

Ευθυνοφοβία, αλαζονεία, προχειρότητα σε βάρος των δημοτών.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της

Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης

Νίκος Τσανής

Δημήτρης Τσούτσας


Σχετικά Άρθρα

40ήμερο μνημόσυνο

40ήμερο μνημόσυνο

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδερφού και…
Πρωινό Δελτίο Τύπου Παρασκευή 18-10-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου Παρασκευή 18-10-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Παρασκευής 18…
54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. – Η δυναμική της  δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια

54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. – Η δυναμική της δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια

Το 54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. από την Αλεξανδρούπολη έδωσε το στίγμα και την δυναμική…