- 14 Μαρτίου, 2015
Οξύτατο το πρόβλημα ρύπανσης στον Πλάτανο – «Γόρδιος δεσμός» το αρδευτικό – Καταγγελία, ότι οι καρκίνοι είναι 80% στις αιτίες θανάτου – έκδοση 14-3-2015
Σοβαρά προβλήματα ανέδειξε η Λαϊκή Συνέλευση
Την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου, Χριστοδούλου Αθανάσιος κάλεσε σε λαϊκή συνέλευση κατοίκους και αιρετούς, ώστε να διαβουλευτούν σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής.
Πραγματοποιήθηκε λοιπόν, η συνέλευση, παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Εσερίδη, των Αντιδημάρχων Άρη Καραγιώργου και Κώστα Βαλαμούτη, των μελών του τοπικού συμβουλίου και του επικεφαλής της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Νίκου Τσανή.
Πάνω από 80% οι θάνατοι από καρκίνο
Εξαιρούμε από τα υπόλοιπα και αναφέρουμε χωριστά και πρώτο, το πιο σημαντικό. Ο ιερέας π. Βελισσάριος Χριστόπουλος, βάσει του μητρώου που κρατάει η εκκλησία, ανέφερε πως περισσότεροι από το 80% των θανάτων (αρχικά αναφέρθηκε από παρισταμένους 95% την τελευταία διετία και 80% για τη διετία 2010 και 2011) προέρχονται από καρκίνο. Περιμέναμε την έκπληξη όλων, αλλά δεν ανέφερε κάτι που διαψεύστηκε ή εξέπληξε κάποιον. «Κοινό μυστικό» φαίνεται ότι είναι το μοναδικό θέμα που δεν συζητήθηκε, αλλά μόνο αναφέρθηκε.
Η εφημερίδα μας επιστρέφει με περισσότερα στοιχεία και αριθμούς σε επόμενο φύλλο.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραθέτουμε τις ερωτήσεις – θέματα που έθεσαν στη Δημοτική Αρχή οι κάτοικοι του Πλατάνου μαζί με τις απαντήσεις των αιρετών.
Βιολογικός καθαρισμός
κα Καλτσά: «Ο Πλάτανος έχει γίνει ένας βόθρος. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατ’ αρχήν βυτίο και κατ’ επέκταση βιολογικό καθαρισμό».
Δήμαρχος: Υπάρχει βυτίο του Δήμου σε άθλια κατάσταση, μένει να δούμε αν είναι δυνατό να επισκευαστεί. Στην περίπτωση που μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε, με μια μικρή συμμετοχή των πολιτών, θα έχει μηδενικό κόστος και θα βοηθήσει μέχρι να επιλυθεί εξ’ ολοκλήρου το πρόβλημα. Θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις σωλήνες αμιάντου σε όλο τον Δήμο. Όσον αφορά τον Πλάτανο, μπορούμε με «γέφυρες» επέκτασης του έργου της Σούρπης, να εντάξουμε και αυτόν. Προϋποθέτει όμως, να προχωρήσει πρώτα το έργο της Σούρπης.
Περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων
κ. Μαργέλος: Είναι απογοητευτική η εικόνα στην είσοδο της πόλης λόγω έλλειψης κάδου. Επίσης πρέπει να κάνουμε κάτι για τα φώτα, το πάρκο και την ταχύτητα της διέλευσης των αυτοκινήτων στον κεντρικό δρόμο.
Δήμαρχος: Οι κάδοι οι χαλασμένοι μπορούν να αντικατασταθούν άμεσα ή όπου χρειάζονται (αρκεί να σταματήσουν να «κάνουν βόλτες» το βράδυ). Μέσα από το smart city, θέλουμε να αντικαταστήσουμε όλους τους λαμπτήρες με led φωτισμό για εξοικονόμηση. Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε την κατάσταση του φωτισμού σε όλα τα χωριά.
Μέριμνα για τους υπερήλικες
Μαμάτσικας: Είναι απαραίτητη η μέριμνα για την επιπλέον φροντίδα των υπερηλίκων από τον Δήμο και για τον Πλάτανο.
Δήμαρχος: Θέλουμε να ενισχύσουμε τη «βοήθεια στο σπίτι», αλλά εφόσον λειτουργεί σωστά. Πρέπει όμως και τα τοπικά συμβούλια να ελέγχουν αν οι υπηρεσίες αποδίδονται σωστά.
Μεταφορά υπηρεσιών του Λιμεναρχείου
Μαμάτσικας: Ακούσαμε ότι υπηρεσίες του Λιμεναρχείου θα συστεγαστούν στο ιατρείο. Αληθεύει;
Δήμαρχος: Το κτίριο του Λιμεναρχείου πρέπει να γίνει έδρα για το καταδυτικό πάρκο. Είμαστε σε αναζήτηση κτιρίου. Δεν νομίζουμε ότι είναι κατάλληλο το ιατρείο του Πλατάνου. Υπάρχουν καταλληλότερα κτίρια. Ας μην πιστεύετε ο,τιδήποτε μεταφέρεται από στόμα σε στόμα.
Χοροστάσι και αποκομιδή σκουπιδιών
κ. Πατελοδήμος: Ιδιαίτερα το καλοκαίρι η αποκομιδή των σκουπιδιών πρέπει να γίνεται περισσότερες από δυο μέρες την εβδομάδα. Τα σκουπίδια σωρεύονται και μυρίζουν. Το Χοροστάσι χρειάζεται καθαρισμό και άμμο.
Δήμαρχος: Προσπαθεί πολύ ο Αντιδήμαρχος. Έχει μόνο τρεις υπαλλήλους για τον ευρύτερο Καλλικρατικό Δήμο. Οι κάδοι θα αντικατασταθούν. Πρέπει όμως και εσείς, οι πολίτες να διαφυλάσσετε την περιουσία του Δήμου, την περιουσία σας, με σωστή χρήση. Αν σας έλεγα την κατάσταση που παραλάβαμε θα βάζατε τα κλάματα. Ακόμα δεν έχουμε ξεμπλοκάρει. Πρέπει να φύγουν και στους υπαλλήλους οι συνήθειες πολλών ετών. Στο πλαίσιο αξιοποίησης και τουριστικής προβολής θα αξιοποιηθούν όλες οι παραλίες.
Εργοστάσιο
Έχουμε μεγάλο πρόβλημα από την όχληση του εργοστασίου. Βεβαίως και δεν θέλουμε να κλείσει, επιθυμούμε όμως να λυθεί το πρόβλημα. Να απορροφηθούν οι άνεργοι του χωριού.
Δήμαρχος: Και εμείς αυτό επιθυμούμε, το εργοστάσιο με κάποιους κανόνες, να λειτουργήσει, και να συνεχίσει να προσφέρει θέσεις εργασίας κυρίως στους ντόπιους.
Αξιοποίηση μνημείων και Παλαιού Πλατάνου
κ. Παληάς: Για την αξιοποίηση μνημείων, γεφυριών, αλλά και του Παλαιού Πλατάνου, καθώς και διάνοιξης των μονοπατιών, τι μπορούμε να κάνουμε;
Δήμαρχος: Ερευνούμε με τον κ. Ζούπη, τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα, πριν κάποιο πρόγραμμα, αφού οι διαδικασίες θέλουν χρόνο. Ιδιαίτερα για την αξιοποίηση κάποιων μνημείων υπάρχει πρόγραμμα που θέλουμε να αξιοποιήσουμε για την αναπαλαίωση και συντήρηση κάποιων κτιρίων κυρίως του Παλαιού Πλατάνου.
Αδέσποτα
κα Μπαράτση: το πρόβλημα με τα αδέσποτα μας ταλαιπωρεί πάρα πολύ. Η ίδια δέχθηκα επίθεση από λυκόσκυλο στις 22/2 και πλέον φοβάμαι να κυκλοφορήσω.
Δήμαρχος: Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να λύσουμε. Είναι από τα πιο δύσκολα. Ο νόμος επιβάλει τη στείρωσή τους και την επιστροφή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.
Υδροφόρος ορίζοντας
Από τον κ. Μασσούρα, αλλά και άλλους παριστάμενους τέθηκε θέμα των αγωγών των λυμάτων, νόμιμων και παράνομων, αλλά αρκετοί κάτοικοι παραπονέθηκαν για κακοτεχνίες και κακό σχεδιασμό δικτύων, αλλά και γειτόνων οι οποίοι με τα λύματά τους χωρίς μέριμνα, οι ίδιοι επιβαρύνουν τον περιβάλλοντα χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολίτη ο οποίος ρίχνει λύματα σε οικόπεδο, όπου έχει γίνει κατοικία …αρουραίων.
κ. Χουλιαράς: να μη γίνει η χάραξη του αποχετευτικού μέσα από το χωριό.
κ. Χασάπης: ο αγωγός ομβρίων υδάτων περνάει μέσα από το σπίτι μου για να συνδεθεί με τον κεντρικό δρόμο. Έχω πρόβλημα μέσα στο σπίτι από υπερχείλιση.
Παιδική χαρά
κα Σαμαρά: η παιδική χαρά με σπασμένες τσουλήθρες και χωρίς προστασία για τον κεντρικό δρόμο, είναι πολύ επικίνδυνη.
Για την παιδική χαρά, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος στο πρόγραμμα καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών όπου υπάρχουν, βάσει ISO, συνολικά στο Δήμο.
Αρδευτικό δίκτυο
Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την παύση της παροχής για το αρδευτικό δίκτυο, γεωργοί ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα, και υδρονομέας αναφέρθηκε στις προτάσεις που έκανε και δεν έγιναν δεκτές. Για το θέμα και ο κ. Παπαϊωάννου τοποθετήθηκε πως το 90% των χωριανών είναι γεωργοί, με 500 στρ. για αυτή τη χρονιά ποτιστικά κτήματα και 300 περιβόλια. Ζήτησε να αφήσει ο Δήμος την πομόνα έστω για μια τελευταία χρονιά. Πρότειναν τον εξορθολογισμό εν λειτουργία.
Δήμαρχος: πήραμε μια σωστή απόφαση. Ο Πλάτανος οφείλει προς τον Δήμο 100.000 ευρώ. Περιμένουμε τις προτάσεις σας, αλλά αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί.
Μαθητές – σχολεία
Για προβλήματα στο κτίριο του Πλατάνου, ενημερώθηκε ο Δήμαρχος, ο οποίος δέχθηκε την πρόταση με τον Αντιδήμαρχο, προς το παρόν να δώσει άμεσα τα απαραίτητα για τη βαφή του κτιρίου από τους γονείς. Επίσης ζητήθηκε να μεσολαβήσει ο Δήμος εκ νέου, ώστε να δοθούν σε όλους τους μαθητές εκπτωτικές κάρτες για τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.
Μονάδες βιοαερίου
Ζήτησαν από τον Δήμαρχο να τοποθετηθεί σχετικά με τη δημιουργία μονάδων βιοαερίου στην περιοχή, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν το συζητάμε, δεν γίνεται».
Τέλος ο πρόεδρος, επιπλέον στα θέματα που ακούστηκαν, ανέφερε το πρόβλημα του κοιμητηρίου, της ασφαλτόστρωσης των κεντρικών δρόμων αλλά και της αγροτικής οδοποιίας.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΑΝΗ
Στο τέλος της συζήτησης τοποθετήθηκε σε όσα άκουσε ο Νίκος Τσανής:
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι καλείται σήμερα το πιο δυνατό εκτελεστικό όργανο του χωριού. Χρειάζονται όμως συγκεκριμένες προτάσεις για να καταλήξουμε στη σημερινή λαϊκή συνέλευση σε αποφάσεις. Θέλει πολύ προσοχή για τη μόλυνση του περιβάλλοντος της περιοχής. Υπάρχει συγκεκριμένη όχληση, αλλά πρέπει να δούμε αν τηρούνται οι νόμοι και να καταγραφεί η επιβάρυνση. Χρειάζεται ένα σχέδιο ενεργειακής πολιτικής του Δήμου. Η Περιφέρεια και το Υπουργείο έχουν ευθύνη και είναι επίσης αρμοδιότητά τους να εξετάσουν το θέμα. Πρέπει βεβαίως παράλληλα να διεκδικούμε και από τις βιομηχανίες, ώστε να απορροφώνται πρώτα οι Πλατανιώτες στις θέσεις εργασίας. Για το θέμα της άρδευσης, χρειάζεται άμεση διαβούλευση και απόφαση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αν θέλετε να ποτίσετε φέτος. Τα χρήματα που προβλέπει ο Νόμος να δοθούν στους Προέδρους, να δοθούν, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε έργα διαχείρισης προβλημάτων. Ο Δήμος πρέπει να σταθεί ανταποδοτικά στον Πλάτανο, καθώς εισπράττει τα περισσότερα χρήματα, λόγω των βιομηχανιών.