• 5 Μαρτίου, 2015

Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος – Πλαστική Αποκατάσταση

Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος – Πλαστική Αποκατάσταση

Η μύτη αποτελεί προέχων χαρακτηριστικό του προσώπου και παράλληλα όργανο που εξυπηρετεί σημαντικές λειτουργίες όπως είναι η όσφρηση, η αναπνοή και η φώνηση. Το ρινικό διάφραγμα αποτελεί ανατομικό στοιχείο της μύτης εξαιρετικά σημαντικό για όλες τις παραπάνω λειτουργίες. Πρόκειται για την οστεοχόνδρινη δομή που χωρίζει την ρινική κοιλότητα στις δύο ρινικές θαλάμες και παράλληλα υποστηρίζει την εξωτερική μύτη (ρινική πυραμίδα). Συμβάλλει στη ρύθμιση της ροής του αέρα και υποστηρίζει το ρινικό βλεννογόνο, μέσω του οποίου ρυθμίζονται η αναπνευστική και η οσφρητική λειτουργία.

Ο όρος σκολίωση του ρινικού διαφράγματος αναφέρεται στην απόκλιση από τη μέση γραμμή είτε του χόνδρινου είτε οστέινου τμήματος του ρινικού διαφράγματος. Πρόκειται για πολύ συχνή ανωμαλία που εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 70% του γενικού πληθυσμού και αποτελεί τη συχνότερη αιτία δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής. Όσον αφορά στη αιτιολογία ενοχοποιούνται γενετικοί – κληρονομικοί παράγοντες καθώς και κακώσεις της μύτης  κατά τον τοκετό ή αργότερα στην παιδική ηλικία και την ενήλικο ζωή (μετατραυματική σκολίωση).

Το σκολιωτικό διάφραγμα προκαλεί όπως αναφέρθηκε δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής λόγω της μόνιμης απόφραξης της μύτης. Ως επακόλουθο αυτής ακολουθούν:

  • Στοματική αναπνοή ιδιαίτερα στον ύπνο που συνοδεύεται από ροχαλητό και συχνά από άπνοιες.
  •  Υποτροπιάζουσες ρινοκολπίτιδες (ιγμορίτιδες – μετωπιαίες κολπίτιδες)
  • Επίμονες φαρυγγίτιδες
  • Επίμονες κεφαλαλγίες και αίσθημα βάρους την κεφαλή (καρηβαρία)
  • Εύκολη κόπωση ιδιαίτερα κατά την άσκηση
  • Επιβάρυνση της καρδιακής και της πνευμονικής λειτουργίας σε βάθος χρόνου (πνευμονική υπέρταση, πνευμονική καρδία)

Η διάγνωση της πάθησης είναι απλή και γίνεται στο ΩΡΛ ιατρείο με την πρόσθια ρινοσκόπηση και την ενδοσκόπηση των ρινικών θαλαμών. Κατά την εξέταση καταγράφονται οι σκολιωτικές περιοχές του διαφράγματος καθώς και τυχόν συνυπάρχουσες καταστάσεις ,όπως οι ρινικοί πολύποδες ή η υπερτροφία των ρινικών κογχών που μπορεί να συμμετέχουν στη συμπτωματολογία και χρήζουν ταυτόχρονης αντιμετώπισης.

Η θεραπεία της σκολίωσης  είναι χειρουργική και συνίσταται στην πλαστική αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος.  Η σύγχρονη εφαρμοζόμενη τεχνική είναι εντελώς ανώδυνη και δεν προκαλεί μετεγχειρητικά οιδήματα ή εκχυμώσεις (μελανιές). Πλέον δεν τοποθετούνται γάζες μέσα στη μύτη ούτε κάποιο άλλο είδος πωματισμού. Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 20 – 25 λεπτά και γίνεται υπό γενική αναισθησία με χρήση λαρυγγικής μάσκας που διευκολύνει αφύπνιση-ανάνηψη του ασθενούς.

Η έξοδος από την κλινική γίνεται την ημέρα της επέμβασης και ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες μέσα στις επόμενες μία με δύο ημέρες. Η βελτίωση της ρινικής αναπνοής γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον ασθενή και τα αποτελέσματα της επέμβασης στην ποιότητα ζωής του και στον ύπνο είναι μόνιμα και εντυπωσιακά.

Ευάγγελος Μπέης,

Χειρουργός ΩΡΛ, Επιμελητής ΩΡΛ κλινικής 404 ΓΣΝ Λάρισας

Επιστημονικός συνεργάτης ¨ΙΑΣΩ¨ Θεσσαλίας, κλινικής ¨ Άγιος Λουκάς¨ Θεσσαλονίκης


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…