• 26 Φεβρουαρίου, 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 21/02/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 21/02/2015

Τη μάνα σας παιδεύετε

εταίροι, όπως το είδα.

Χωρίς Ελλάδα κι Έλληνες,

χάσατε την πυξίδα.

Πάει και τελείωσε… Στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας, ήταν σαφές το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων εναντίον μας: «Ή κάνετε …κωλοτούμπα και συνεχίζουμε τα μνημόνια ή οδηγούμαστε σε ρήξη».  Τα όσα ακολούθησαν είναι σε όλους γνωστά, αφού ο Ελληνικός λαός (και, φυσικά, ανάλογα η τοπική κοινωνία) παρακολουθεί με κομμένη ανάσα. Η Ελλάδα μόνη της εναντίον όλων των εταίρων, που οι εκπρόσωποί τους αφήνονται στα βίτσια λιτότητας, την οποία επιβάλλει αμετάκλητα η κυριαρχία των Γερμανών στη Γηραιά Ήπειρο.

 

Αλλά δεν είναι πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Ελλάδα ορθώνει πρώτη και μόνη το ανάστημά της. Πληθαίνουν από παντού οι φωνές (κι όχι μόνο στα συλλαλητήρια) των εξουθενωμένων ανθρώπων, που ζητούν πραγματική ελευθερία και μια ζωή με περισσότερη αξιοπρέπεια. Τώρα η πατρίδα ενώνεται, παραβλέποντας ενδεχόμενα Κυβερνητικά λάθη, κομματικές προτιμήσεις και επιλογές κτλ. Είναι προφανές, ότι οι -κατά τα άλλα- εταίροι μας, προσπαθούν να λιώσουν τη χρεωμένη Ελλάδα, προς γενικότερο παραδειγματισμό. Αλλά, είναι βέβαιο ότι υποτιμούν το πόσο πολύ μπορούμε να αντισταθούμε.

 

«Να λυπάστε τους λαούς που περπατούν με σκυφτό κεφάλι» ήταν η «πληρωμένη» απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, στην προγενέστερη δήλωση του Σόιμπλε, ότι «λυπάται τον ελληνικό λαό για την ανεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση».

 

Έβγαλαν τις μάσκες, πριν τελειώσει η Αποκριά… Όταν ο πρεσβευτής της Γερμανίας τολμάει να ζητήσει αποπομπή Έλληνα υπουργού (Βαρουφάκη) από την εκλεγμένη Ελληνική Κυβέρνηση, τότε όλα δείχνουν ότι είναι μακρύς ο δρόμος για να ανακτήσουμε  την εθνική μας κυριαρχία. Άλλο να ξέρεις ότι είσαι …αποικία κι άλλο να στο λένε κατάμουτρα και χυδαία.

 

Δεν είναι αν «η Ελληνική Κυβέρνηση είναι ανεύθυνη», όπως είπες, βρε σαπιοκοιλιά Σόιμπλε.. Είναι που ποτέ δεν θα μπορέσεις να χωνέψεις την πολυσήμαντη ανωτερότητα αυτών που τώρα διώκεις. Α, και κάτι ακόμη: Σε δυο Παγκόσμιους πολέμους σε τσακίσαμε. Γιατί, άραγε, να ελπίζεις ότι θα κερδίσεις τον Τρίτο;

 

«Η Γερμανία πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε 50 χρόνια!! Δεν έχει σημασία να ξέρεις το λόγο. Τον ξέρουν αυτοί» (Ουίνστον Τσώρτσιλ).

 

Μετά το τελεσίγραφο των Βρυξελλών και τις απαξιωτικές δηλώσεις Σόιμπλε κατά της χώρας μας και των Ελλήνων, τι άλλο περιμένουμε για να μποϋκοτάρουμε, όχι μόνο τα γερμανικά προϊόντα, αλλά και από τις άλλες χώρες – κότες της προσκυνημένης Ευρώπης. Είτε το θέλουμε είτε όχι, έχουμε πόλεμο… Και τα λίγα ευρώ που απέμειναν στις τσέπες μας είναι οι …σφαίρες της άμυνάς μας. Η αποκλειστική στροφή μας στα Ελληνικά προϊόντα είναι  πράξη αξιοπρέπειας και αντίστασης, διαρκής και επίμονη πράξη πατριωτική.

 

Άμεση ήταν η τοποθέτηση του πολύπειρου και βραβευμένου με Νομπέλ Οικονομίας, Πολ Κρούγκμαν για τις εξελίξεις και την αρνητική τροπή που πήρε το Eurogroup. Και τα σχόλιά του δεν κολακεύουν τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και την αιμοδιψή παρέα τους.

Ο κ. Κρούγκμαν τονίζει στο άρθρο του που δημοσιεύεται στους New York Times με τίτλο «Athenae Delenda Est» (σ.σ. Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί) ότι είναι πιθανό το σενάριο οι υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup να χαρακτηρίζονται από ανοησία, ισχυρίζεται ότι ήταν απόλυτα φυσιολογικό για την ελληνική πλευρά να μην υπογράψει τους όρους που της προτάθηκαν και προειδοποιεί τους εκβιαστές ότι το bullying εις βάρος της χώρας μας δεν θα βγάλει πουθενά. «Πραγματικά, μερικές φορές είναι να αναρωτιέσαι πώς σκέφτονται οι υπουργοί του Eurogroup. Εικάζω ότι ενδεχομένως να είναι απλώς ανόητοι. Ότι δεν καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα του 2015 δεν είναι Ιρλανδία του 2010 και ότι το bullying (εκφοβισμός) δεν θα δουλέψει. Ενδεχομένως και να θέλουν να πιέσουν την Ελλάδα μέχρι τέλους. Να επιθυμούν να μην δώσουν το έδαφος που ζητούν οι Έλληνες και να επιδιώξουν την έξοδο ενός εταίρου από το ευρώ, ως μάθημα σε όποιον άλλον σκέφτεται να ζητήσει «ανακούφιση». Σε διαφορετική περίπτωση, η από πλευράς τους έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και συγχρόνως τρομακτική…»

 

«Ήρθαν ντυμένοι φίλοι, αμέτρητες φορές οι εχθροί μου, το παμπάλαιο χώμα πατώντας …», έγραψε ο Ελύτης και ποιος, άραγε, μπορεί να έχει αντίρρηση, γι’ αυτήν την πικρή και διαχρονικά επίκαιρη διαπίστωση;

 

Η στήλη επαίρεται, γιατί δυο – τρεις φορές (από αυτήν εδώ τη σελίδα) είχε προβλέψει τα περί Κυβερνητικής …κωλοτούμπας τελικά, στο θέμα της επιλογής υποψήφιου Προέδρου Δημοκρατίας. Τα περί Αβραμόπουλου φάνταζαν τόσο προφανή, που δυσκολευόσουν να τα πιστέψεις, ειδικότερα όταν έχεις από πολύ καιρό την όσμωση, ότι ο Τσίπρας αντιγράφει σε πολλά επικοινωνιακά θέματα τον …Ανδρέα Παπανδρέου. Κάπως έτσι λοιπόν, η ….κληρωτίδα έβγαλε Προκόπη Παυλόπουλο, την τελευταία στιγμή.

 

Πολλά χαπάκια «άλκα σέτζερ» (όπως τα ξέραμε για τη χώνεψη, εμείς οι παλιότεροι) έχουν καταπιεί, εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα μετά την πρωθυπουργική επιλογή, για Πρόεδρο Δημοκρατίας, του Προκόπη Παυλόπουλου. Η κατάποση -για τους συγκεκριμένους- άρχισε βέβαια, από το βράδυ των εκλογών, όταν ανακοινώθηκε η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και συνεχίζεται με τη μετονομασία του Μνημονίου σε ΝΕΠ και την παράταση σχεδόν του ίδιου προγράμματος. Αλλά είπαμε: Τώρα είναι ώρα «πολέμου» και ενότητας…

 

Αλλά και στη Νέα Δημοκρατία υπήρξαν τριβές για τη συγκεκριμένη επιλογή του Προέδρου. Και επαληθεύτηκε το παραπολιτικό «ρητό» που λέει: «Κάθε φορά που κερδίζει ένας Καραμανλής, χάνει κάποιος Μητσοτάκης».

 

Ίσως λίγο πιο συγκρατημένα από προηγούμενες χρονιές, αλλά -μεσούντων Τσικνοπέμπτης και της Αποκριάς- τίποτε στη συμπεριφορά και στις αντιδράσεις του κόσμου δεν έδειχνε, ότι η χώρα χορεύει (λόγω σκληρών διαπραγματεύσεων για το χρέος) στα …αναμμένα κάρβουνα, αυτές τις μέρες. Ίσως γι’ αυτό το θυμικό (και το κουράγιο;) του Έλληνα είναι ανίκητο, τελικά… Εκτός αν προκύπτουν αντικειμενικές δυσκολίες, δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τον τρόπο που ζει, απολαμβάνοντας τη στιγμή και τη συγκυρία, πολλές φορές κόντρα στη στενή λογική και τη στοιχειώδη εκτίμηση των επιπτώσεων. Μπορεί πάλι αυτές οι «ανάσες» να είναι απαραίτητες για τον χαρακτήρα και την ιδιοσυστασία του. Ζει τον Ελληνικό παράδεισο όπως μπορεί, ακόμη κι αν είναι ν’ αφήσει το …λογαριασμό απλήρωτο. Αλλά και πώς μπορούσε να γίνει αλλιώς; Η θεαματική «βουτιά» που έκανε η ζωή μας, η μέγγενη που μας φόρεσαν οι οικονομικοί επικυρίαρχοι έφεραν πολλούς συμπατριώτες στα όρια της αντοχής τους. Κι έρχονται ώρες, που όταν όλα γύρω σου ερημώνουν ή γίνονται γκρίζα, ψάχνεις μέσα στα περισσεύματα της ψυχής σου, προκειμένου ν’ αντλήσεις ελπίδα και αισιοδοξία.

 

Υπέρ της πρότασης του Στέφανου Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος και τη χρηματοδότηση των δήμων από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο πρώην Υπουργός Στέφανος Μάνος ανέφερε πως «υποστηρίζω ότι μια σπουδαία μεταρρύθμιση, που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη, θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες, με ανταποδοτικό τέλος». Σύμφωνα με τον ίδιο εάν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και όπως αναφέρει «μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι …μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας». Θετικός στην πρόταση Μάνου εμφανίσθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος -επίσης στο twitter- απάντησε τα εξής: «Συμφωνώ κ. Μάνο, χωρίς να δεσμεύω την Κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκαλίζει το χρόνο μας, θα το θέσω». Ο Στέφανος Μάνος απάντησε ως εξής: «Πολύ χαίρομαι για την απάντησή σας. Καλή επιτυχία!». Καταλαβαίνετε, βέβαια, πως αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα είναι μόνο βήμα διασποράς της εξουσίας και αποκέντρωση. Ταπεινή μου γνώμη είναι, ότι θα είναι ένα γερό «ξήλωμα» του πελατειακού Κράτους. Και το τονίζω, παρ’ όλο που αμέσως οι Δήμαρχοι έβγαλαν ήδη τα σπαθιά τους, αντιδρώντας σφοδρά στην παραπάνω προοπτική.

 

Μπορούν να ξιφουλκούν οι κ.κ. Δήμαρχοι σε μια τέτοια προοπτική μείωσης ή περικοπής των πόρων από το Κράτος, αλλά ας μας εξηγήσουν πρώτα (οι περισσότεροι) τις τεράστιες «μαύρες τρύπες» που βρωμίζουν παντού το θεσμό.

 

Πόσο ακόμη θα μας ταλαιπωρήσεις, με παγωνιές και χιόνια, βρε κατσικο-κουτσο-Φλέβαρε; (Άλλη μια φορά, από βδομάδα, λένε τα …μερομήνια).

 

Δεν ξέρω αν το ‘χετε παρατηρήσει, αλλά είναι η πρώτη φορά στην πολιτική Ιστορία της Ελλάδας, που όλες οι γυναίκες της ξέρουν ποιος είναι Υπουργός των Οικονομικών.

 

Βρήκα ξαφνικά, στο βάθος ενός συρταριού, ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. Πρωτοφανές …πλεόνασμα!

 

Είναι καλύτερα να είσαι σιωπηλός και να θεωρείσαι βλάκας, παρά να μιλάς και να διαλύεις έτσι κάθε αμφιβολία….

 

Τα δυνατά μυαλά συζητούν ιδέες, τα μέτρια γεγονότα και τα αδύναμα τους …άλλους ανθρώπους. (Σωκράτης).

 

Ιδού λοιπόν πάλι μπροστά μας ένα απολαυστικό (;) τριήμερο ξεκούρασης, καθώς αύριο κορυφώνεται το Καρναβάλι  (στην περιοχή μας η ΕΜΥ προβλέπει βροχή και μακάρι να πέσει έξω) κι έρχεται η Καθαρή Δευτέρα, η έναρξη της προπασχαλινής νηστείας. Και στη …νηστεία (ελέω της άκαμπτης στάσης των δανειστών), καλό είναι να συνηθίζουμε σιγά – σιγά. Καλά να περάσετε…

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…