• 19 Φεβρουαρίου, 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 14/02/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 14/02/2015

ΛΕΖΑΝΤΑ1: Μεγάλοι έρωτες… (Φωτογραφία αφιερωμένη στη σημερινή μέρα του Αγίου Βαλεντίνου).

 

ΛΕΖΑΝΤΑ2: -Κατίνα, σ’ αρέσει ο Βαρουφάκης;

-Τρελαίνομαι !!!

 

Οι εταίροι μας κι οι δανειστές

με απειλές «τα ψάλλουν».

Το δάχτυλο που μας κουνούν

ξέρουν πού να το βάλουν.

 

Σκληρό πόκερ παίζεται στις Βρυξέλλες, όπου η Ελλάδα φαντάζει μόνη εναντίον όλων, με την παρτίδα να κορυφώνεται στο Γιουρογκρύπ της Δευτέρας. Ακόμη κι εκείνοι οι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί πάντως, που φαίνονται να υποκύπτουν στην ηγεμονία των άκαμπτων Γερμανών, φαντάζομαι πως μέσα τους κρυφο-παρακαλούν να πετύχει συμβιβασμό η Ελλάδα και –εξ αυτού- ελπίζουμε όλοι ότι κάτι θα γίνει τελικά. Οψόμεθα… Μέρες και νύχτες πάντως, κυλούν …γκαστρωμένες.

 

Σαφείς -κατά το δυνατόν- οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και συγκινησιακά φορτισμένος ο Πρωθυπουργός που τις εξήγγειλε. Μένει να δούμε πώς και πότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του, ειδικότερα εκείνες που αφορούν μια πιο δίκαιη Ελλάδα, πιο «στρωτή» για εκείνους που βυθίστηκαν στη φτώχεια και στην απελπισία. Μένει να δούμε, αν οι ιέρακες των ξένων κέντρων, που απομυζούν …παραδοσιακά την Ελλάδα, θα περάσουν ή όχι τους εκβιασμούς τους σε βάρος της χώρας μας. Ένα είναι βέβαιο: Τον Έλληνα ενωμένο, τον τρέμουν….

 

Ακόμη δεν ανέλαβε έργο καλά – καλά η νέα Κυβέρνηση και δεν σταματά να συλλέγει δημοκοπικούς θριάμβους, σε ποσοστά ασυνήθιστα μεγάλα. Σημειώστε χαρακτηριστικά (δημοσκόπηση Mega, την περασμένη Τρίτη): Το 79% των ερωτηθέντων θεωρεί θετικές τις προγραμματικές της δηλώσεις. Το 91% θεωρεί, ότι πρέπει και η αντιπολίτευση «να βάλει πλάτη» στην εθνική προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός επίσης, ότι ακόμη και το 60% των ψηφοφόρων της ΝΔ στηρίζουν τη νέα Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συνάψει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές μας. Κατά τα άλλα: το 73,6% πιστεύει ότι θα γίνει κάποιος συμβιβασμός με την ΕΕ, το 60,9% θεωρεί ότι κινδυνεύουμε από Grexit, ενώ το 76% θέλει να μείνουμε στην Ευρωζώνη.

 

Όλες οι μετρήσεις πάντως καταγράφουν το υψηλό ηθικό του Ελληνισμού. Κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι πάλι μιλάει το συλλογικό θυμικό μας, ε λοιπόν αυτός είναι ο Ελληνικός λαός, τι να κάνουμε; Τέρμα και τελείωσε…

 

Ακόμη και με δεδομένο, ότι κανείς μας δεν ξέρει πού θα βγάλει αυτή η απόφαση, για το διώξιμο των μνημονίων και της Τρόικας, το σύνθημα για μια άλλη εθνική πορεία που θέλει και επιδιώκει να γίνει αναπτυξιακή, ένα είναι το συμπέρασμα: Ο κόσμος έχει καταλάβει (και μάλιστα πληρώνοντας βαριά) πόσο αδιέξοδη ήταν η «συνταγή», από την οποία υποφέραμε την τελευταία πενταετία. Τώρα, περιμένοντας ακόμη και νέα, περιστασιακά βάσανα, εκείνο που ρισκάρουμε -κατ’ ουσία- είναι μόνο οι … αλυσίδες μας.

 

Και η ενότητα αυτού του λαού, που πάντοτε -ανά τους αιώνες- ομονοούσε σε δύσκολες ώρες, φάνηκε και από τα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, το βράδυ της Τετάρτης, την ώρα που δινόταν στις Βρυξέλλες η πρώτη Ελληνική μάχη, για μια νέα συμφωνία με τους δανειστές.

 

Κι αν κάποιοι δεν κατάλαβαν καλά, η πρωτοφανής στήριξη και εμπιστοσύνη, της οποίας απολαμβάνει ήδη στο εσωτερικό η νέα Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, γίνεται ακόμη μόνο με αφορμή τις εξαγγελίες και τις καλές προθέσεις. Στο χέρι εκείνων που σήμερα οδηγούν τη χώρα είναι, αυτό το ειδυλλιακό κλίμα που δημιουργήθηκε, ανάμεσα στη νέα ηγεσία και στο λαό, να διαρκέσει και -γιατί όχι;- να διευρυνθεί. Το να βγει η Ελλάδα από τη δίνη του κακού και το λήθαργο είναι ένα ιστορικό, εθνικό στοίχημα που μας αφορά όλους, αλλά εξαρτάται μόνο από τη συνέπεια και την έμπνευση εκείνων που δημοκρατικά εκλέχτηκαν να μας εκπροσωπούν. Εμείς την «πλάτη» τη βάζουμε.

 

Ένα από τα πιο λογικά επιχειρήματα, που άκουσα από συμπολίτη,  ο οποίος ναι μεν τον Γενάρη δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια: «Μα, αν αποτύχει ο Τσίπρας, στην κόντρα του με τους εταίρους, πάλι εγώ -ο απλός λαουτζίκος- θα την πληρώσω τη νύφη».

 

Πόσες από τις χιλιάδες αυτοκτονίες Ελλήνων άραγε θα χρεωθείτε, κυρία Μέρκελ, κύριε άτεγκτε Σόιμπλε, φιλογερμανοί τσανακογλείφτες των άλλων Ευρωπαϊκών εθνών, Δουνουτούδες κι όλα τ’ άλλα «κοράκια»; Δεν μπορεί, για όλη αυτή την απίστευτη τραγωδία, να φταίνε μόνο οι «κακοί» Έλληνες. Σ’ αυτόν τον αμείλικτο πόλεμο δανεισμού και τοκογλυφίας, που εμείς μεν διαρκώς χάνουμε (μέχρι και ανθρώπινες ζωές), ποια ήταν τα δικά σας θύματα; Ποιο το κέρδος της χώρας μας (ανύπαρκτο), αλλά και πόσα (πάρα πολλά) τα δικά σας κέρδη; Μαμωνάδες, το κρίμα στο λαιμό σας.

 

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστα Ζουράρι, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο γνωστός «αιρετικός» καθηγητής μίλησε με τον δικό του τρόπο, χρησιμοποιώντας ρητά από αρχαιοελληνικά κείμενα και με αιχμές κατά της Γερμανίας και υπέρ της ελευθερίας και της κυριαρχίας, αφήνοντας σχεδόν άναυδους τους βουλευτές που τον άκουγαν. Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του, υποκλίθηκε προς την πλευρά των βουλευτών, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν.

 

Και η Λάγκαρντ, η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, γοητεύτηκε με την εμφάνιση και την προσωπικότητα του Βαρουφάκη, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι παραπολιτικές στήλες. Κεραυνοβόλος έρως, λένε… Αμάν, βρε Γιάνη (με ένα «ν»)… Όλα τα όπου Γης θηλυκά «ναυάγια» τραβάς πάνω σου, σαν μαγνήτης… Έπειτα, δεν φοβάσαι μη ζηλέψει η Άνγκελα;

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑτοδότη (που δεν διαψεύστηκαν), ένα e-mail εστάλη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προς όλους τους Κυβερνητικούς Βουλευτές, που τους έδινε εντολή να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα, μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Γιατί άραγε;

 

Όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές ίσως να έχουν γίνει ήδη τα …αποκαλυπτήρια. Έπειτα από τη γνωστή πρόταση της ΝΔ για την Προεδρία, στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα -που προηγήθηκε χρονικά και οδήγησε σε εκλογές- όλα συγκλίνουν στο ότι η Κυβέρνηση θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είτε τον Δημ. Αβραμόπουλο είτε τον Κ. Καραμανλή (πιο «χλωμό» για το δεύτερο). Αλλά, επιμένω ότι «παίζει» και μια …κωλοτούμπα.

 

Σοκάρουν κάποια ρεπορτάζ, που αναφέρονται σε νηστικούς μαθητές, λιποθυμικά επεισόδια κτλ., σε κάθε γωνιά της χώρας. Στην περιοχή μας τι γίνεται; Ξέρουμε ότι το πρόβλημα υπάρχει, όπως και ότι φιλότιμοι διευθυντές και δάσκαλοι, κάποιοι Σύλλογοι Γονέων επίσης, κάνουν ό,τι μπορούν. Αρκεί όμως; Ή μήπως, όσο βαθαίνει και απλώνεται η φτώχεια, υπάρχουν μικρά παιδιά που υποφέρουν; Μήπως ο Δήμος, η Εκκλησία και οι άλλοι τοπικοί φορείς αλληλεγγύης πρέπει να συντονιστούν με τις σχολικές κοινότητες και να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση, όπου απαιτείται;

 

Μήπως το έχουμε παρα-ξεφτιλίσει; Αυτές οι τηλεοπτικές μετακλήσεις ειδικών ψυχολόγων, φυσιογνωμιστών κτλ., να μας αναλύουν στα σοβαρά τη μύτη ή την …κρεατοελιά του Βαρουφάκη, αισθάνομαι ότι με ξεπερνούν.

 

«Γεμάτη» η βδομάδα που αφήνουμε πίσω μας… «Εκβιαστική» από την Δευτέρα και Τρίτη (με χιόνι και παγωνιές), φάγαμε την Τετάρτη πάλι χιόνι, αλλά και όλα τα ευρωπαϊκά «βασανιστήρια» στο Γιούρογκρουπ, πέσαμε κατόπιν στην Τσικνοπέμπτη (όπου βρήκαμε αφορμή για τσίκνισμα, οι περισσότεροι), έπειτα περάσαμε στην γκαντέμικη Παρασκευή και 13 χθες και, σήμερα Σάββατο, ψυχοσάββατο μεν, αλλά και του Αγίου Βαλεντίνου των ερωτευμένων (και για τους ανέραστους …Βαλεπίνω). Δεν  έχουν τελειωμό οι κακουχίες αυτού του λαού. Δεν έχουν…

 

Σας καλώ να συμμεριστείτε την αμηχανία του σχολιογράφου, που ετοιμάζει επί ημέρες τη στήλη του σε μια βδομαδιάτικη εφημερίδα. Επί ημέρες, αλλά οι εξελίξεις γύρω του τρέχουν ανά …δευτερόλεπτο. (Το σβήσε – γράψε πήγε …σύννεφο).

 

Ένα από τα «νόστιμα», που προσπαθούν να ελαφρύνουν το κλίμα, στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα:

-Τι στοίχημα πας, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ;

-Ένα εκατομμύριο …δραχμές.

 

Πάλι πάν’ να μας ρίξουνε

στο «λάκκο των λεόντων».

Οι Ούννοι γίναν τιμητές,

σε βάρος των Αρχόντων.

 

Κάνουνε πως δεν βλέπουνε

τα μαύρα τους τα χάλια.

Δείχνουν επικυρίαρχοι

μα, είναι …καρναβάλια.


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…