Αφιέρωμα στο Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης

Αφιέρωμα στο Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης

Ο Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης μετρά φέτος 20 χρόνια παρουσίας – ζωής από την ίδρυσή του.

Ήταν Νοέμβριος του 1994, όταν μία κάτοικος  της Ευξεινούπολης η κ. Ρούλα Γκαρνίδη έφερε σε επαφή ανθρώπους του χωριού με το Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας του Βόλου. Η ιδέα για τη δημιουργία του αντίστοιχου Συλλόγου στην περιοχή της Ευξεινούπολης άρχιζε να παίρνει σάρκα και οστά.

Έπειτα από πολλαπλές συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων του χωριού, συστάθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Νικόλαο Τέφογλου, αντιπρόεδρο την Ευαγγελία Λαγγούρα, γραμματέα την Ελένη Τσέκα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων την Ελένη Καράμπαμπα, και μέλη τους: Κωνσταντίνο Αλεξάνδρου, Άννα Παπάζογλου, Γιάννη Αντωνιάδη και Ντίνα Κουτσοπούλου. Το πρώτο Συμβούλιο του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης ήταν γεγονός.

Όλοι οι κάτοικοι του χωριού, κουβαλώντας ζωντανές ακόμη τις μνήμες τους από μακρινές περιοχές των προγόνων τους, Σωζόπολη, Βάρνα, Καβακλί, Φιλιππούπολη, Πύργο, Στενίμαχο,  αγκάλιασαν και στήριξαν την προσπάθεια αυτή βοηθώντας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούσαν. Έτσι, δειλά – δειλά με τη βοήθεια τόσο των κατοίκων, αλλά και των μελών του νεοσυσταθέντος Συλλόγου συγκεντρώθηκαν χρήματα για να φτάσουμε στις 20 Μαΐου 1995 στο πρώτο Καταστατικό ίδρυσης του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης.

Το αμέσως επόμενο μεγάλο βήμα ήταν η συγκρότηση του πρώτου χορευτικού τμήματος με χοροδιδάσκαλο τον Θανάση Μπέα. Με τη βοήθεια του Συλλόγου, των κατοίκων, αλλά και του τότε υφυπουργού, αγοράστηκαν γνήσιες φορεσιές με τις οποίες χορεύουν μέχρι σήμερα οι χορευτές.

1996, φιλοξενία παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων από την Ιταλία

 

Ο Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, έχει να παρουσιάσει πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις:

Πρώτη εκδήλωση του χρόνου, είναι η αναβίωση του εθίμου της «Μπάμπως», το οποίο αποτελεί μνεία στη γυναίκα μαία, και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 8 Ιανουαρίου.

Το έθιμο της «Μπάμπως» 2001

Δεύτερη, αλλά μακράν σπουδαιότερη εκδήλωση αποτελεί το έθιμο «Κουρμπάνι» που λαμβάνει χώρα στο τριήμερο εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, στον περίγυρο χώρο της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδος, προς τιμήν της οποίας πραγματοποιείται.

Η βοήθεια και η συνδρομή όλων των κατοίκων του χωριού αλλά και των μελών του συλλόγου, ήταν αυτή που οδήγησε στη θεμελίωση της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος και Οσίου Εφραίμ, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2005, υπό την επίβλεψη της τότε προέδρου κ. Ευαγγελίας Λαγγούρα, του αντιπροέδρου Γεωργίου Ανδρωνά, αλλά και του εργολάβου Γεωργίου Μπακόλα. Η αγάπη  και ο ζήλος των κατοίκων βοήθησαν να ολοκληρωθεί  η εκκλησία το 2006.

«Κουρμπάνι» 2014, στην Ευξεινούπολη

Συνεχής και αξιόλογη είναι η παρουσία του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου, με συμμετοχές σε διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, τοπικές αλλά και ανά την Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου Χριστίνας Κούργια – Δελημπορίδη.

Φεβρουάριος 2014. «Άναμμα Φωτιάς» στον Πλάτανο
Λάρισα 2014. Αντάμωμα παιδικών χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας
Ιούλιος 2014. Συμμετοχή σε εκδήλωση στον Πτελεό
Δεκαπενταύγουστος 2014, στην Ευξεινούπολη


Πρόεδροι και αντιπρόεδροι

Έτος 1994, Πρόεδρος: Τέφογλου Νικόλαος, Αντιπρόεδρος: Λαγγούρα Ευαγγελία.

Έτος 1996, Πρόεδρος: Καράμπαμπα Ελένη, Αντιπρόεδρος: Τέφογλου Νικόλαος.

Έτος 1998, Πρόεδρος: Λαγγούρα Ευαγγελία, Αντιπρόεδρος: Τέφογλου Νικόλαος.

Έτος 2000, Πρόεδρος: Λαγγούρα Ευαγγελία, Αντιπρόεδρος: Πασχαλούδης Δημήτριος.

Έτος 2003, Πρόεδρος: Λαγγούρα Ευαγγελία, Αντιπρόεδρος: Πασχαλούδης Δημήτριος.

Έτος 2005, Πρόεδρος: Λαγγούρα Ευαγγελία, Αντιπρόεδρος: Ανδρωνάς Γεώργιος.

Έτος 2009, Πρόεδρος: Λαγγούρα Ευαγγελία, Αντιπρόεδρος: Αντωνιάδης Γιάννης.

Έτος 2012 – 2014,  Πρόεδρος: Ανδρωνάς Γεώργιος, Αντιπρόεδρος: Τέφογλου Νικόλαος.

 

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έχει ως εξής:

Ανδρωνάς Γεώργιος – Πρόεδρος, Τέφογλου Νικόλαος – Αντιπρόεδρος, Κοντομέρκου – Ανρωνά Κατερίνα –  Γραμματέας, Αλεξίου Άννα – Ταμίας, Τσεκερζίδης Αντρέας – υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, Γοδενοπούλου Γιάννα – υπεύθυνη χορευτικού τμήματος, Χρήστου Φανή – μέλος.

 

Η παράδοση ενός τόπου αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι ο σεβασμός και η προσπάθεια για τη διατήρησή της είναι αυτά που μας βοηθούν να διαφυλάξουμε τις πραγματικές αξίες, και να τις μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές που έρχονται.

Ας είμαστε όλοι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, σε μια δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας.

Δεκαπενταύγουστος 2002

Ετήσιος χορός 2003


Σχετικά Άρθρα

Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή βράβευσε τα σχολεία από τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες…
Με τον Ελληνισμό της Νοτίου Αμερικής συναντήθηκε ο Χρήστος Μπουκώρος

Με τον Ελληνισμό της Νοτίου Αμερικής συναντήθηκε ο Χρήστος Μπουκώρος

Με τον Ελληνισμό της Νοτίου Αμερικής συναντήθηκε το τελευταίο πενθήμερο, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, στο…
Νέο Επιμελητήριο Μαγνησίας: Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι η αμφισβήτηση πτωχευμένων πολιτικών

Νέο Επιμελητήριο Μαγνησίας: Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι η αμφισβήτηση πτωχευμένων πολιτικών

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του κινήματος “Νέο Επιμελητήριο Μαγνησίας” με επικεφαλής τον κ. Λιαδέλη: Επιλογή συνειδητής αποδοκιμασίας…