• 3 Δεκεμβρίου, 2014

Η έκθεση ζωγραφικής με έργα της Εύης Σαμαρά και του Αντώνη Μήλιου, στο εργαστήρι των «Κεραμιδόγατων»

Η έκθεση ζωγραφικής με έργα της Εύης Σαμαρά και του Αντώνη Μήλιου, στο εργαστήρι των «Κεραμιδόγατων»

Το θεατρικό εργαστήρι «Κεραμιδόγατοι» παρουσιάζει την πρώτη έκθεση ζωγραφικής της Εύης Σαμαρά, που πραγματοποιείται από 1η έως 10 Δεκεμβρίου 2014, 6:00 – 8:00 μ.μ., στο νέο χώρο του εργαστηρίου, που βρίσκεται στην οδό Αθηνάς 21 στον Αλμυρό.

Η Εύη Σαμαρά είναι μέλος του θεατρικού εργαστηρίου, ενώ η έκθεση φιλοξενεί παράλληλα και έργα του ζωγράφου Αντώνη Μήλιου.

 

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση

Η Εύη Σαμαρά

Η Εύη Σαμαρά είναι από τον Πλάτανο. Από την παιδική της ηλικία ανακάλυψε ότι της άρεσε να ζωγραφίζει και να σχεδιάζει παντού, σε τετράδια, βιβλία, θρανία κτλ., μέχρι που, στα χρόνια του Γυμνασίου, δημιούργησε τους πρώτους πίνακές της, τους οποίους χάρισε σε φίλους και γνωστούς.

Από την αρχή χρησιμοποίησε λάδι και τέμπερες, που μαζί με τα λαδοπαστέλ χρώματα κυριαρχούν στα έργα της πρώτης έκθεσης ζωγραφικής στην οποία συμμετέχει.

Αν και πέρασε από διάφορα στάδια επιλογών που περιελάμβαναν τοπία, φύση, νεκρή φύση κ.ά., σύντομα ανακάλυψε ότι αυτό που της άρεσε να ζωγραφίζει και την εξέφραζε περισσότερο, ήταν οι άνθρωποι, τα πρόσωπα, προφίλ και ανφάς, το παιχνίδι με τα διάφορα σημεία του προσώπου και γενικότερα οι «Μορφές», όπως είναι και ο τίτλος που έδωσε στα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση αυτή, μέσα από τα οποία εκφράζεται πλήθος συναισθημάτων, όπως η αθωότητα, η ανεμελιά, η απογοήτευση, η αίσθηση της ματαιότητας, εκείνα που γεννά ο μάγος έρωτας, και πολλά άλλα.

Η ζωγραφική είναι για εκείνη μία εσωτερική ανάγκη έκφρασης, σε καλές στιγμές, που τη χαλαρώνει και τη γεμίζει. Παράλληλα, ασχολείται με το θέατρο που υπεραγαπά από το 2009. Εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο είναι μέλος του θεατρικού εργαστηρίου «Κεραμιδόγατοι», ενώ κατά καιρούς ασχολείται και με τη ζωγραφική σκηνικών.

Η απόφασή της να συμμετέχει στην έκθεση αυτή οφείλεται στην προτροπή και την ενθάρρυνση της εμψυχώτριας και σκηνοθέτη του θεατρικού εργαστηρίου, Έφης Σταυροθεοδώρου.

 

Ο Αντώνης Μήλιος

Γεννήθηκε στην Καστοριά και έζησε πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε παιδαγωγός. Πέρασε κάποια από τα παιδικά του χρόνια στη Γερμανία, όπου είχε την τύχη να φοιτήσει σε ένα δημοτικό σχολείο με ωραία εργαστήρια και μία εκπαιδευτικό που ωθούσε τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους. Αυτά ήταν και τα πρώτα ερεθίσματα που οδήγησαν στη δημιουργία των πρώτων του σχεδίων, στα χρόνια του Λυκείου, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στην έκθεση ζωγραφικής που σήμερα συμμετέχει.

Αρκετά αργότερα από τα μαθητικά του χρόνια, ασχολήθηκε για λίγο με την μικρογλυπτική και έλαβε μέρος σε μία έκθεση νέων στη Θεσσαλονίκη. Τα έργα του εκλάπησαν από την έκθεση αυτή, γεγονός που τον απογοήτευσε και τον κράτησε μακριά από την τέχνη για πολύ καιρό.

Ακολούθησαν κάποιες ακουαρέλες, την εποχή που ήταν φοιτητής και σύχναζε στη Σχολή Καλών Τεχνών, η οποία βρισκόταν δίπλα στο Παιδαγωγικό Τμήμα. Οι επισκέψεις αυτές στάθηκαν αφορμή για να ξαναρχίσει να ζωγραφίζει, ενώ έδωσε και κατατακτήριες εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Τα έργα του είναι κυρίως ακουαρέλες, λόγω της ωραιότητας των χρωμάτων και της ευκολίας στη χρήση, καθώς δεν διαθέτει δικό του χώρο – εργαστήριο. Η έκθεση αυτή είναι η δεύτερη στην οποία συμμετέχει, ενώ η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στον τόπο καταγωγής του, το Άργος Ορεστικό Καστοριάς.

Τον ικανοποιεί αφάνταστα η απεικόνιση της πραγματικότητας με τη δική του ματιά, γι’ αυτό τα έργα του διαθέτουν ρεαλισμό και έχουν ποικίλα θέματα, καθώς δεν τον ενδιαφέρει η αναγνωρισιμότητά τους με την καθιέρωση συγκεκριμένου ύφους.

Ο Αντώνης Μήλιος έχει μεγάλη σχέση με την πόλη μας, και γενικότερα την περιοχή μας, καθώς η σύζυγός του είναι από τον Αλμυρό.

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Από τις 14 Απριλίου όταν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατηγορία της περασμένης σεζόν, μέχρι το Σάββατο 21…
Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και…