• 25 Νοεμβρίου, 2014

Σοβαρό το πλήγμα για την περιοχή μας Τίποτε ή ψίχουλα για κτηνοτρόφους – Σοκ και δέος με τις επιδοτήσεις, ειδικότερα για τους αγελαδοτρόφους των ορεινών χωριών

Σοβαρό το πλήγμα για την περιοχή μας  Τίποτε ή ψίχουλα  για κτηνοτρόφους – Σοκ και δέος με τις επιδοτήσεις, ειδικότερα για τους αγελαδοτρόφους των ορεινών χωριών

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες κτηνοτρόφοι του Δήμου Αλμυρού, κυρίως αγελαδοτρόφοι, από τα ορεινά χωριά της Όθρυος (Κωφοί, Κοκκωτοί, Ανάβρα), οι οποίοι δεν έλαβαν καθόλου επιδότηση από το 50% της συνολική ενίσχυσης που πιστώθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Αρκετοί κτηνοτρόφοι ήρθαν σε επικοινωνία με τον «Λαό του Αλμυρού» για να μας τονίσουν την αδικία που έχουν υποστεί, μιας και όταν πήγαν στα γκισέ των Τραπεζών για να εισπράξουν το 50% της επιδότησης, διαπίστωσαν ότι δεν έχει μπει ούτε σεντς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν προσθέσουμε και όσους πήραν μέρος της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται ή μικροποσά, τότε μιλάμε για μια γενικευμένη κατάσταση στον κτηνοτροφικό κλάδο του Δήμου Αλμυρού.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα οι κτηνοτρόφοι της Επαρχίας Αλμυρού, αφού και πέρυσι είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο, με μικρότερο «ψαλίδι» όμως.

Όπως αναφέρουν κτηνοτρόφοι που έχουν υποστεί τη ζημιά «το 2014, αναμένεται να αποτελέσει έτος αναφοράς, ώστε ένας κτηνοτρόφος να μπορέσει να υπολογίσει τα ποσά των επιδοτήσεων που θα λάβει με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (2015-2020). Σε περίπτωση που και την περίοδο της εξόφλησης, τον ερχόμενο μήνα, δεν μπορέσουμε να πάρουμε τις επιδοτήσεις, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ενώ πέρυσι οι κτηνοτρόφοι που δεν πήραν επιδοτήσεις την περίοδο των προκαταβολών ήταν περίπου 50, φέτος τριπλασιάστηκε ο αριθμός, μιας και οι επιλέξιμοι βοσκότοποι μειώθηκαν ακόμα περισσότερο. Πάντως, τα χρήματα που λαμβάνει η συγκεκριμένη ομάδα κτηνοτρόφων αρχίζουν από 20.000 ευρώ περίπου και φθάνουν μέχρι και τις 80.000 ευρώ, δηλαδή ένα μεγάλο ποσό για την περιοχή μας. Φέτος, οι βοσκότοποι που λείπουν από την περιοχή μας ανέρχονται σε 30.000 στρέμματα.

Το θέμα το χειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους, αναμένεται να ξεπεραστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Όπως ισχυρίζονται, ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί λύση είναι με τη διανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων από γειτονικούς Δήμους, στους οποίους υπάρχουν διαθέσιμοι και σε ακτίνα από τον Δήμο Αλμυρού, έως 50 χιλιόμετρα. Κάτι αντίστοιχο έγινε και κατά την περυσινή περίοδο, όπου οι κτηνοτρόφοι καλύφθηκαν με την αποπληρωμή.

Βέβαια, η διανομή βοσκοτόπων από γειτονικές περιοχές, θα σημαίνει και πρόκληση νέου προβλήματος, όπως αυτό της είσπραξης της εξισωτικής αποζημίωσης.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μιχάλης Μακρής, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε την περασμένη εβδομάδα για το θέμα, μας απάντησε τα εξής: «Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση στο οξύ πρόβλημα από την Κυβέρνηση. Οι επιλέξιμοι βοσκότοποι, όπως έχουν προσδιοριστεί δεν φθάνουν. Το θέμα το χειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να προκριθεί μια ουσιαστική λύση, χωρίς να κινδυνεύσουν οι επιδοτήσεις των βοσκότοπων».

 

Καρασμάνης: Έχουν

προσδιοριστεί οι βοσκότοποι

Δηλώσεις με τις οποίες δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι τουλάχιστον την τρέχουσα περίοδο, έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Καρασμάνης, μετά από συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), αλλά τονίζει ότι από τον Ιανουάριο 2015 με τον νέο ορισμό της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόβλημα επιλύεται οριστικά.

Ο Υπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, σημείωσε πως το θέμα δεν προέκυψε από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αποτελεί διαχρονικό ζήτημα, το οποίο η σημερινή ηγεσία κληρονόμησε και αντιμετωπίζει με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο, ώστε με διαφάνεια, ορθή χρήση των κοινοτικών διατάξεων και δίχως πρόστιμα και καταλογισμούς, να αποδίδονται οι ενισχύσεις στους δικαιούχους παραγωγούς.

Υπενθύμισε, τέλος, τις τρεις αρχές που πρέπει να διέπουν το θέμα των βοσκοτόπων. Δηλαδή, ότι η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους. Οι ισχύοντες κοινοτικοί κανονισμοί ορίζουν με σαφήνεια τη διαδικασία για τον προσδιορισμό ποιοι βοσκότοποι θεωρούνται επιλέξιμοι. Όποιος παρακάμπτει ή δεν εφαρμόζει σωστά τους κανονισμούς αυτούς, υφίσταται κυρώσεις, ενώ από τον Ιανουάριο 2015 με τον νέο ορισμό της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόβλημα επιλύεται οριστικά.


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…