• 13 Νοεμβρίου, 2014

«Γέφυρα» επικοινωνίας από τον Αλμυρό με Ελληνόφωνους της Ρουμανίας – έκδοση 1/11/2014

«Γέφυρα» επικοινωνίας από τον Αλμυρό με Ελληνόφωνους της Ρουμανίας – έκδοση 1/11/2014

Η παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Ρουμανία υπήρξε ανέκαθεν έντονη, γεγονός που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, λόγω της ιστορίας που συνδέει τους δύο λαούς και χάνεται στα βάθη του χρόνου, του μεγάλου αριθμού των Ελλήνων που κατοικούν στη χώρα αυτή, αλλά και της ιδιαίτερης αγάπης που τρέφουν για τη διατήρηση και τη διάδοση της νεοελληνικής γλώσσας και γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού.

Η κ. Γαβριέλα Οικονόμου, μέλος του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, που κατάγεται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας και ζει μόνιμα στη χώρα μας, θέλοντας να αποτελέσει έναν συνδετικό κρίκο προκειμένου να δημιουργηθεί μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων της περιοχής μας και εκείνων της Ελληνικής Κοινότητας Γαλατσίου, τους έφερε σε επαφή, στα πλαίσια μιας συνεργασίας που άρχισε με την πρόσκληση μελών του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και του Περιφερειακού Τμήματος Αλμυρού για συμμετοχή στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 2014 στο Γαλάτσι.

Με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού κ. Ρούλας Καπράλου -εφόρου του τοπικού Παραρτήματος του Λυκείου- αλλά και δική τους επιθυμία, τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, σχολικού έτους 2013 – 2014, έστειλαν στους μαθητές της Ελληνικής Κοινότητας ευχετήριες πασχαλινές κάρτες, βιβλία, ποιήματα, θεατρικά έργα και CD με τραγούδια, τα οποία παραδόθηκαν στους παραλήπτες, μαζί με παιδικά βιβλία που προσέφερε το βιβλιοπωλείο Βούλγαρη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, όπου την περιοχή μας εκπροσώπησε η κ. Γαβριέλα Οικονόμου.

Η κ. Γαβριέλα Οικονόμου, μαζί με την κ. Eli Vourlis, στην τελετή εορτασμού της 25ης Μαρτίου στο Γαλάτσι της Ρουμανίας. Διακρίνονται οι κάρτες των παιδιών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού

Τα παιδιά της Ελληνικής Κοινότητας ανταπέδωσαν την ευγενική χειρονομία, κατασκευάζοντας και στέλνοντας ευχετήριες κάρτες για το καλοκαίρι, οι οποίες παραδόθηκαν στους μαθητές, της ΣΤ’ Δημοτικού στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς, τον Ιούνιο του 2014, μαζί με μια συγκινητική επιστολή.

Γιορτή λήξης του σχολικού έτους 2013 – 2014 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού. Στο βάθος εκτίθενται οι κάρτες μαθητών των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Γαλατσίου Ρουμανίας

Ακολούθησε πρόσκληση του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και Βουλευτή της Ελληνικής Κοινότητας Γαλατσίου κ. Dragos Gabriel Zisopol, για συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελληνισμού, που γίνεται κάθε χρόνο στη Ρουμανία, ενώ αναμένεται και πρόσκληση για συμμετοχή μαθητών από την περιοχή μας στη Δεύτερη Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν μαθητές όλων των ηλικιών, από όλη την Ελλάδα.

Η Πρώτη Διεθνής Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Βουκουρέστι, υπό την αιγίδα της Ρουμανικής Βουλής και του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα για κάθε επίπεδο σπουδών, με τις λεπτομέρειες που αφορούν την οργάνωση, τη διεκπεραίωση, το χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής της 2ης Ολυμπιάδας, που θα πραγματοποιηθεί το 2015, θα ανακοινωθεί εν καιρώ.

 

Λίγα λόγια για την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας και τη Διεθνή Ολυμπιάδα Νεοελληνικής γλώσσας

Η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας (UER), είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με εθνικό, πολιτιστικό, και εκπαιδευτικό προφίλ, που ιδρύθηκε το 1989 και ενώνει συναινετικά τις Ελληνικές Κοινότητες της Ρουμανικής Επικράτειας, οι οποίες αποτελούνται από Ρουμάνους πολίτες ελληνικής καταγωγής, καθώς και φιλέλληνες, που διατηρούν τους κανόνες ζωής, τα έθιμα και τις ελληνικές παραδόσεις.

Βασικός σκοπός της, είναι η υποστήριξη, η αντιπροσώπευση και η προώθηση των συμφερόντων του ελληνικού πληθυσμού στη Ρουμανία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και πρωταρχικός στόχος της η διατήρηση, η ανάπτυξη και η ελεύθερη έκφραση της εθνικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας των μελών.

Σε όλες τις Κοινότητες της Ένωσης γίνονται μαθήματα εκμάθησης της νεοελληνικής γλώσσας, από το εκπαιδευτικό προσωπικό της αλλά και εκπαιδευτές με απόσπαση από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με πρωτοβουλία της Ένωσης, το σχολικό έτος 2002 – 2003 διοργανώθηκε η πρώτη Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, που έφερε σε διαγωνισμό τους μαθητές με τις καλύτερες επιδόσεις στην εκμάθηση της νεοελληνικής, από όλες τις Κοινότητες.

Από το 2009 – 2010, η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας περιελήφθη στα προγράμματα σχολικών διαγωνισμών που διοργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας, με πολλά στάδια, όπως τοπικού, κοινοτικού, επιπέδου νομού στον οποίο ανήκει η κάθε κοινότητα, αλλά και εθνικού.

Ο διαγωνισμός ενώνει μαθητές από τη Ρουμανία και από άλλες χώρες, οι οποίοι σπουδάζουν τη νεοελληνική στα σχολεία ή στις Ελληνικές Κοινότητες, επιτυγχάνοντας εξαιρετικές επιδόσεις.

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…