• 4 Νοεμβρίου, 2014

Ψηφιακή καταγραφή χειρονομιών στο εργαστήριο αγγειοπλαστικής στην Ευξεινούπολη (φωτογραφίες)

Ψηφιακή καταγραφή χειρονομιών στο εργαστήριο αγγειοπλαστικής στην Ευξεινούπολη (φωτογραφίες)

Μια πρωτότυπη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 στο Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευξεινούπολης του Δήμου Αλμυρού με τη συμμετοχή ερευνητών και επιστημόνων, με σκοπό την ανάδειξη τοπικών παραδοσιακών δεξιοτήτων μέσω της καταγραφής δεξιοτεχνικών χειρονομιών των αγγειοπλαστών της περιοχής με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος “Απτικές Διεπαφές και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά” (ΑΠΚ), το οποίο εγγράφεται στη Δράση «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών» του ΕΠΕΔΒΜ με δικαιούχο τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και μεταδιδακτορικό ερευνητή τον Δρ. Σωτήριο Μανιτσάρη, το οποίο υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθ. Δημήτριο Γούσιο, αλλά και το Institut de Recherche en Coordination Acoustique/Musique (IRCAM) και την Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris (MINES ParisTech) της Γαλλίας.

Τους ερευνητές του προγράμματος, Σωτήριο Μανιτσάρη και Αλίνα Γκλούσκοβα, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον ερευνητή του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου, Πρόδρομο Μαρδάκη, υποδέχτηκαν η υπεύθυνη αγγειοπλάστρια του Εργαστηρίου κα Αθηνά Νικολιδάκη και ο δεξιοτέχνης αγγειοπλάστης Γεώργιος Γκάλιος οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν στο επιστημονικό πείραμα. Φορώντας ειδικό εξοπλισμό οι αγγειοπλάστες κλήθηκαν να εκτελέσουν τις χειρονομίες που κάνουν συνήθως για τη δημιουργία ενός αντικειμένου πάνω στον τροχό αγγειοπλαστικής. Οι χειρονομίες τους καταγράφτηκαν ώστε να πραγματοποιηθεί μοντελοποίηση και περαιτέρω μελέτη τους, να εντοπισθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να διαφυλαχθεί η γνώση των δεξιοτεχνών που αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Τα δεδομένα των αγγειοπλαστών είναι σε φάση επεξεργασίας από τους ερευνητές του προγράμματος. Τα πρώτα αποτελέσματα διαφαίνονται αισιόδοξα.

Το ArtiMuse στοχεύει στην ανάπτυξη μίας μεθοδολογίας για την προστασία και την ανανέωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι χειρονομίες και οι κινήσεις του σώματος, οι οποίες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης γνώσης και τεχνογνωσίας που συνιστά την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, καταγράφονται και μοντελοποιούνται χρησιμοποιώντας ένα καινοτόμο σύστημα σύλληψης και αναγνώρισης χειρονομιών. Το πρόγραμμα πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ “απτού και μη απτού” και προτείνει μια διεπιστημονική προσέγγιση για την υβριδοποίηση μεθοδολογιών αναγνώρισης χειρονομιών βασισμένων σε κάμερες και αδρανειακούς αισθητήρες με εφαρμογή στη μουσική αλληλεπίδραση και την παραδοσιακή χειροτεχνία.

Η συμβολή του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έγκειται στην αξιοποίηση τέτοιων καινοτόμων τεχνολογιών, για τη διαφύλαξη, ανάδειξη και αξιοποίηση ιδιαίτερων τοπικών παραδοσιακών δεξιοτήτων και την ένταξή τους στο σχεδιασμό δράσεων αξιοποίησης του τοπικού πολιτιστικού προϊόντος.


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…