• 9 Οκτωβρίου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 4/10/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 4/10/2014

Στον πυρετό του ΕΝΦΙΑ ζούσε από την περασμένη Τρίτη ολόκληρη Ελλάδα και -ω, Έλληνες της τελευταίας στιγμής!!- ατέλειωτες ουρές σχηματίστηκαν σε πόλεις και χωριά, μπροστά από τις τράπεζες και τα ταχυδρομεία, για να πληρώσει ο κοσμάκης, την τελευταία μέρα της σχετικής προθεσμίας. Η αναμονή ήταν πολύωρη και εξαντλητική, επικίνδυνη για τους υπερήλικες και όσους είχαν -γενικότερα- προβλήματα υγείας. Άκαρπη για κάποιους άλλους, που δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα γκισέ πριν τη λήξη των ωραρίων εργασίας των υπαλλήλων, παρά το πολύωρο στήσιμό τους στις ουρές. Το ίδιο περίπου σκηνικό και την επόμενη μέρα της πρωτομηνιάς. Λιποθυμικά επεισόδια παντού κι ένας θάνατος ηλικιωμένου άντρα, μέσα σε τράπεζα της Θεσσαλονίκης, που αισθάνθηκε ξαφνικά δυσφορία, λιποθύμησε και μετά από λίγο κατέληξε. Και όλα αυτά γιατί; Για έναν επαχθή και άδικο φόρο, που όσο τον μερεμετίζουν, για να χρυσώσουν το «χάπι», τόσο μου φαίνεται ότι μπερδεύουν τα πράγματα και όλη αυτή η «συμφορά» ξεσπάει πάνω στον απλό κοσμάκη, που η πολύχρονη οικονομική κρίση έχει κάνει τη ζωή του μαρτύριο.

 

Όσο κι αν ξορκίζει (μόνο λεκτικά μάλλον) τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών η Κυβέρνηση, δεν φαίνεται να πείθει και κανέναν σ’ όλη τη διαστρωμάτωση του Ελληνικού πληθυσμού. Αλλά ίσως ούτε και τους ξένους, που κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς, τις δικές τους μετρήσεις κτλ. Έτσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό κλίμα στη χώρα, αυτήν την εποχή, φαντάζει απίθανο να συγκεντρώσει κάποιος 180 ψήφους Βουλευτών, οι οποίοι και είναι απαραίτητοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έτσι, με μακρύτερο ορίζοντα την προσεχή Άνοιξη του 2015, οι κάλπες θα στηθούν και μια νέα περίοδος ακυβερνησίας είναι πιθανό να μας απειλήσει. Κατά βάση όμως, μπήκαμε ήδη σε προεκλογική περίοδο, γι’ αυτό άρχισαν πάλι τα γνωστά «λεφτά υπάρχουν», από τους αντιπολιτευόμενους, το «φτιάξιμο» εκατέρωθεν στα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, οι δηλώσεις και οι υποσχέσεις κομματικής σκοπιμότητας κ.ο.κ.

 

Με «αντάρτικο» από πολλούς Δημάρχους, καταλήψεις Δημαρχείων (την περασμένη Τρίτη) κτλ. αντιστέκονται οι Δημοτικοί υπάλληλοι ενάντια στην αξιολόγηση και για τους ελέγχους μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Οι απειλές του Υπουργού για δικαστικές διώξεις δεν δείχνουν να πτοούν κανέναν και όλα δείχνουν ότι αυτή η κόντρα θα πάει πολύ μακριά.

 

Διαβάζω, ότι η καθημερινότητα των ανθρώπων στα «Παγγαιοχώρια», όπως ονομάζεται η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, άλλαξε από το πρωινό της 12ης Αυγούστου, οπότε εμφανίστηκε στον τύμβο του Καστά ο πρωθυπουργός. Από τότε μέχρι σήμερα, όλα εκεί κινούνται και περιστρέφονται γύρω από όσα κρύβει ακόμη ο τάφος και για το πότε θα γίνει το μεγάλο «μπαμ» των σχετικών ανακοινώσεων, όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές. Τα λιγοστά μαγαζάκια της περιοχής, κυρίως ταβέρνες και καφενεία, κάνουν ήδη «χρυσές» δουλειές, νέες αιτήσεις για καντίνες «τρέχουν», άρχισαν οι επενδύσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ οι προνοητικοί σπεύδουν να αγοράσουν γη στη γύρω περιοχή, με τιμές που προφανώς σε λίγο θα φτάσουν στο κατακόρυφο. Και αναλογίζομαι πόσους ακόμη θησαυρούς κρατάει θαμμένους η Ελληνική γη, αλλά και πόσο λίγα έχουν γίνει για την ανάδειξή τους.  Πόσες «πηγές» Ελληνικού τουρισμού μένουν αναξιοποίητες, ικανές να αλλάξουν για πάντα τη μοίρα ολόκληρων περιοχών, αλλά και των ανθρώπων που τώρα τις κατοικούν; Και που έχουν κρυφτεί όλοι εκείνοι, που υποτιμητικά -όσα και άστοχα- πάντοτε έλεγαν «να μη γίνουμε τα …γκαρσόνια της Ευρώπης», λες κι αυτό θα μας χαλάσει, σε μια χώρα με μικρό αγροτικό κλήρο και ασήμαντη βιομηχανική ανάπτυξη.

 

Για πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι την Κωνσταντινούπολη, να δείτε πώς οι Τούρκοι, που έχουν μετατρέψει Ελληνορθόδοξους ναούς σε Μουσεία, κι εκεί μέσα πουλάνε ακόμη και εικόνες του Χριστού και της Παναγίας (οι αθεόφοβοι) και τα έσοδα πηγαίνουν στο …Τουρκικό Υπουργείο Τουρισμού. Όπως πουλάνε και ελληνόγλωσσους, πολυσέλιδους και ιλουστρασιόν οδηγούς, πανάκριβες εκδόσεις, για την Αγία Σοφία και την Πόλη γενικότερα. Πουλάνε τα πάντα, από τον παστουρμά μέχρι το …τσιφτετέλι. Οι μουσικές κομπανίες τους τραγουδάνε ανενδοίαστα ακόμη και το παραδοσιακό «έχε γεια, Παναγιά», για να διασκεδάσουν τα Ελληνικά γκρουπ που τους επισκέπτονται.  Κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν τα τουριστικά τους έσοδα, παραμερίζοντας τον μουσουλμανισμό, τις προκαταλήψεις τους, έχθρες ή συμμαχίες.

 

Φαντάσου… Να πληρώνεις το Υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας, για να ‘χεις ένα χριστιανικό εικόνισμα στο σπίτι σου. Ή να χειροκροτείς τον Τουρκαλά, όταν τραγουδάει «μου ξανάρχονται ένα – ένα χρόνια δοξασμένα, να ‘τανε το ’21…». Κι όμως αυτά γίνονται.

 

Κι εμείς σε μια ευλογημένη Γη, σπαρμένη από άκρο σ’ άκρο με μυστικά, η οποία ακόμη «γεννάει» Καρυάτιδες, να ‘χουμε σκεπασμένους και ανεξερεύνητους τύμβους, ίσως και εκατοντάδες, συχνά έρμαια για κάθε χρυσοθήρα και αρχαιοκάπηλο, χωρίς την παραμικρότερη προστασία και μέριμνα.

 

Πέθανε τη Δευτέρα ο 47χρονος φίλαθλος του Εθνικού που κατέρρευσε στη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ οπαδών στον αγώνα Ηρόδοτου – Εθνικού, στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο. Ο 47χρονος άνδρας νοσηλευόταν από τις 15 Σεπτεμβρίου, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με βαριά εγκεφαλική αιμορραγία, λόγω ρήξης εγκεφαλικού ανευρύσματος. Και είναι ορθή (αν και ατελέσφορη) η απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού, να αναβληθούν, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του Κώστα Κατσούλη, όλοι οι επίσημοι αγώνες των εθνικών διοργανώσεων των ομαδικών αθλημάτων της προσεχούς αγωνιστικής. Το …μαντζούνιασε μάλιστα, απαγορεύοντας ακόμη και τη διεξαγωγή φιλικών αγώνων. Ας μην γελιόμαστε όμως… Το φαινόμενο της οπαδικής βίας δεν πρόκειται να εξαλειφθεί, είτε γιατί τα συμφέροντα γύρω από το ποδόσφαιρο είναι κολοσσιαία και οι ίδιοι οι παράγοντες πολώνουν επίτηδες το κλίμα, είτε γιατί πάντοτε θα υπάρχουν οι ανεγκέφαλοι και εγκληματικές φυσιογνωμίες στις κερκίδες. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα από μια αναβολή και να σκληρύνουν τα κατασταλτικά μέτρα, για να γυρίσει ο πολύς κόσμος στα γήπεδα. Είναι κυρίαρχα πολιτικό το ζήτημα. Πρέπει το κράτος να θελήσει και να επιβάλει την τάξη.

 

Προσπαθούν να μας τρομάξουν ή έτσι θα γίνει; Όλα τα προγνωστικά στοιχεία πρόγνωσης καιρού, δείχνουν ότι ο φετινός Οκτώβριος, θα είναι ο ψυχρότερος των τελευταίων ετών στην Ευρώπη και γενικότερα στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο μήνας έχει μπει ήδη στις πρώτες του ημέρες με καλό καιρό και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, από τη Δευτέρα και μετά λένε πως ο καιρός θα επιδεινωθεί, με ισχυρές καταιγίδες και βροχές, αλλά και χιόνια στα βουνά της χώρας μας (κι όντως για Δευτέρα στον Αλμυρό προβλέπεται ισχυρή βροχή). Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στη βόρεια χώρα. Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν για ακόμα μία φορά. Ο μήνας γενικότερα φαίνεται να κυλάει με κρύο, αρκετές βροχές και καταιγίδες, με τα χιόνια να εμφανίζονται ως και σε ημιορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας, μετά τα μέσα του Οκτώβρη και προς τα τέλη του μήνα.

 

Μετά τον ΕΝΦΙΑ λοιπόν και τις εναρκτήριες δαπάνες σχολείων και φροντιστηρίων, σειρά έχει τώρα η προμήθεια θερμαντικής ύλης για τα νοικοκυριά, τα γραφεία και τις επιχειρήσεις. Και η ζωή τραβάει την ανηφόρα… Τέτοια ανηφόρα που δεν είχαμε δει και υποστεί ποτέ πριν.

 

Ο Ρομπέρτο Ρίβας, ένας πυροσβέστης από τη Λα Κορούνια στην Ισπανία, αρνήθηκε να συνεργαστεί στην έξωση 85χρονης, που έχανε το σπίτι της, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το στεγαστικό της δάνειο. Ο Ρίβας τιμωρήθηκε από την πολιτεία με πρόστιμο 600 ευρώ, για την άρνησή του να υπακούσει στις διαταγές, να σπάσει το λουκέτο της εισόδου, αλλά επιβραβεύτηκε από τον κόσμο και από συναδέλφους του σε Μαδρίτη, Βαλένθια, Καταλονία και άλλες περιοχές, που ακολούθησαν το παράδειγμά του. Όταν βρέθηκε στο δικαστήριο, αποθεώθηκε με χειροκροτήματα από τους συναδέλφους του και τους παρευρισκόμενους. «Εγώ σώζω ανθρώπους, όχι τράπεζες», δήλωσε ο πυροσβέστης. Και είναι ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση, στους δύσκολους καιρούς μας, για όσους έχουν και ασκούν εξουσία, σε βάρος των θυμάτων της κρίσης. Διότι ναι μεν πρέπει να υπακούς στους νόμους της Πολιτείας, αλλά όταν πρέπει να ξεσπιτώσεις και να πετάξεις στο δρόμο τη μάνα σου, τι κάνεις;


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…