• 2 Οκτωβρίου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 27/9/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 27/9/2014

Βρήκα κάπου σε παλιά αρχεία, καταχωνιασμένη, αυτή την παλιά φωτογραφία, που εικονίζει τον παλιό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στον Αλμυρό. Εικάζω ότι πρέπει να είναι προπολεμική, προ του 1940 δηλαδή…

Πανώριες οι Καρυάτιδες

έδειξαν τα καλά τους.

Ίσως γι’ αυτό οι Σκοπιανοί

να τρών’ τα λύσσακά τους.

 

Ένας 58χρονος, πρώην εκπαιδευτικός και λογοτέχνης, που ζούσε στη Μυτιλήνη, είναι ένας από τους πολλούς (δυστυχώς) Έλληνες αυτόχειρες, που έδωσε τέλος στη ζωή του, πέφτοντας από το Κάστρο του Μολύβου, τις προάλλες. Είναι ενδεικτικό το σημείωμα, που άφησε πίσω του: «Δυστυχώς, όλα τα κραυγαλέα και βδελυρά έχουν κατακυριεύσει τον τόπο, σαν ένας κύκλος νοήματος που ορχείται με το σκότος. Έχοντας την πεποίθηση, ότι ένας κόκκος αλήθειας είναι ενεργητικότερος από ένα οικοδόμημα ψευδαισθήσεων και εν πλήρει νηφαλιότητι -όπως όταν μυρίζεις γιασεμί-  απεφάσισα, μη δυνάμενος πλέον να υφίσταμαι το ειδεχθές άλγος των κοινωνικών συνθηκών, την εκούσια ολοκλήρωση του βιολογικού μου κύκλου. Έρρωσθε!…» Εμάς όμως, κύριοι, κύριοι πολιτικοί μου, δεν μας καίει καθόλου που χάνονται ζωές και φωτεινά μυαλά. Έτσι δεν είναι; Η έξοδος στις αγορές μας νοιάζει και τα κέρδη των τοκογλύφων.

 

Οι πιο μυστηριώδεις και οι πιο δημοφιλείς …Ελληνίδες της χρονιάς πρέπει να ανακηρυχθούν (και χωρίς ανταγωνισμό) οι δυο «κοπελιές» που φιγουράρουν απρόσιτες στην Αμφίπολη. Οι Καρυάτιδες, αποκαλύφθηκαν πλήρως την περασμένη βδομάδα, σκορπώντας νέα ρίγη συγκίνησης, όχι μόνο στους απανταχού Έλληνες, αλλά και σε όλες τις φυλές της Γης. Αγέρωχες, ύψους 2,27 μέτρων η καθεμιά, στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33 μ. και πλάτους 0,68 μ., φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο, με πλούσιες πτυχώσεις, φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια. Κυριολεκτικά, μπροστά σ’ αυτά τα περίτεχνα ακροδάχτυλα, ολάκερη η Οικουμένη υποκλίνεται…

 

Όσο κι αν προσπαθούμε να τιθασεύσουμε τη φαντασία μας που οργιάζει, αλλά κι όσο επιβεβαιώνεται, ότι ο τάφος (με τόσους ενδιάμεσους τοίχους) αποκλείεται να έχει συλληθεί, εύκολα καταλαβαίνει ο καθένας γιατί η αγωνία μας -μέχρι την ολοκλήρωση της ανασκαφής- χτυπάει «κόκκινο». Δεν είναι μόνο να βρεθεί η ταυτότητα των νεκρών που αναπαύονται εκεί επί αιώνες. Είναι και ο αμύθητος αρχαιολογικός πλούτος που κρύβει ακόμη ο πρωτοφανής αυτός τάφος στα σπλάχνα του. Μην ξεχνάμε, ότι στην αρχαιότητα η Αμφίπολη ήταν το κέντρο του χρυσού.

 

Για όσους θέλουν να ψάχνουν την Ιστορία και από την …πίσω πόρτα και επειδή η επικαιρότητά μας έγινε πάλι …Αλεξανδρινή: Σύγχρονοι μελετητές του βίου του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποκάλυψαν μια νέα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή της Ιστορίας, που ντύνει την πορεία του στρατηλάτη με ένα μεταφυσικό μανδύα. Από τις εκστρατείες του, μας έρχονται μια από τις πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές για θέαση ΑΤΙΑ (ιπτάμενων δίσκων) και πλήθος άλλων περιπτώσεων, όπως στενές επαφές με κυνοκέφαλους, ερπετοειδή, υποχθόνια πλάσματα και γίγαντες. Στο έργο «Αλεξάνδρου Ανάβασις» του Φλάβιου Αρριανού, υπάρχει η καταγραφή ενός παράξενου συμβάντος, στο οποίο δεν δόθηκε μεγάλη σημασία, πιθανότατα επειδή θεωρήθηκε προϊόν μυθοπλασίας. Συνέβη κατά την πολιορκία της Τύρου και -σύμφωνα με το κείμενο- «ιπτάμενες ασπίδες, σε τριγωνικό σχηματισμό, έκαναν την εμφάνισή τους στον ουρανό, πάνω από τα κεφάλια των Μακεδόνων στρατιωτών». Κατόπιν, οι ασπίδες αυτές κατευθύνθηκαν κάνοντας γύρους πάνω από την Τύρο, ενώ μια από αυτές εξαπέλυσε μια φωτεινή πύρινη ακτίνα. Ακολούθησαν και οι υπόλοιπες, μπροστά στα μάτια των έκπληκτων στρατιωτών, μέχρι που ένα τμήμα από τα πέτρινα τείχη της Τύρου σωριάστηκε, επιτρέποντας στους Μακεδόνες να εισβάλουν στην πόλη.

 

Όσο διαβάζουμε τα ανδραγαθήματα των αρχαίων και όσο περνούν τα χρόνια, τόσο διαπιστώνουμε, ότι η Ελληνική Μυθολογία δεν ήταν και τόσο …μύθος, όσο πιστεύαμε αρχικά.

 

Αλλεπάλληλα πλέον τα «θερμά» επεισόδια στο Αιγαίο, ανάμεσα στα περιπολικά της Ελληνικής Ακτοφυλακής και Τούρκους δουλέμπορους. Από τις λεπτομέρειες της σκληρής καταδίωξης και ανταλλαγής πυροβολισμών, οι ειδκοί πιστεύουν, ότι κάποιοι από τους κακούς «γείτονες» δεν είναι σκέτοι δουλέμποροι, αλλά έμπειροι πράκτορες της ΜΙΤ (μυστικές υπηρεσίες των Τούρκων), επιφορτισμένοι να διαπεραιώνουν Ισλαμιστές στην Ελληνική γη.

 

Δύο σεισμικές δονήσεις -σε διάρκεια μισής ώρας- αναστάτωσαν την Πάτρα τη νύχτα της 22ας Σεπτεμβρίου. Ο πρώτος είχε ένταση 4,7 βαθμούς Ρίχτερ και είχε επίκεντρο νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου, αλλά μόλις 5 χλμ. εστιακό βάθος. Ακολούθησε μετασεισμός 4 βαθμών Ρίχτερ, με σχεδόν το ίδιο επίκεντρο. Eίναι απίστευτο αλλά τελικά (όπως είχα γράψει στο προηγούμενο φύλλο), ο Μύρωνας Μυριαλλής, ένας από τους δυο Έλληνες, που ισχυρίζεται ότι προαισθάνεται τους σεισμούς, το είχε προβλέψει και το είχε διαισθανθεί. Έπεσε δυο μέρες έξω, λιγότερο στο επίκεντρο και στα Ρίχτερ (πρόβλεψε περίπου 6 Ρίχτερ, 20 Σεπτεμβρίου και επίκεντρο μεταξύ Πάτρας και Αιγίου). Μήπως πρέπει ν’ αρχίσουν να τον συμβουλεύονται οι ειδικοί;

 

Από τις αξιομνημόνευτες στιγμές της βραδιάς, με τη συναυλία στην Αθήνα της Lady Gaga, ήταν όταν η pop star ανέμιζε την ελληνική σημαία, που της πέταξαν θαυμαστές της και έπειτα τυλίχτηκε με αυτήν, ερμηνεύοντας μερικά από τα πιο μελωδικά της τραγούδια. Δεν παρέλειψε μάλιστα να απευθυνθεί στο κοινό λέγοντας: «Αφού άντεξαν τόσα χρόνια η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας, θα αντέξετε κι εσείς. Έλληνες, είμαστε περήφανοι για την πατρίδα σας. Ήθελα πολύ να έρθω, έχετε μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, μια χώρα δημιουργίας και έμπνευσης, εδώ και χιλιάδες χρόνια». Η Gaga αποκάλυψε επίσης, πως όταν ήταν 15 ετών, είχε δουλέψει σε τρία διαφορετικά ελληνικά εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, για να βγάλει το χαρτζιλίκι της και μάλιστα παρίστανε την Ελληνίδα, λέγοντας έτσι πως ήταν ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα, προτρέποντας τους θαυμαστές της να μην σταματούν ποτέ να κυνηγούν τα όνειρά τους. Ελληνόφιλο λοιπόν και το ίνδαλμα -καλώς ή κακώς- εκατοντάδων εκατομμυρίων παιδιών σ’ όλον τον κόσμο, που δίνει και ορθά μαθήματα αγώνα και επιμονής, όταν είναι να κυνηγήσει ο καθένας μας ένα όνειρο.

 

Επίσκεψη στο Άγιο Όρος, μετά συνάντηση με τον Πάπα κ.ο.κ. Φαίνεται πως ο Τσίπρας εσχάτως παρερμηνεύει το γνωστό: «Χριστιανός Ορθόδοξος, καθολικά διαμαρτυρόμενος».

 

Το διάβασα σε social media και μου άρεσε: «Μιλάνε πίσω από την πλάτη μας; Σημαίνει ότι είμαστε πιο μπροστά. Σχολιάζουν τη ζωή μας; Απλά, είναι πιο ενδιαφέρουσα από τη δική τους. Προσπαθούν να βρουν τα μειονεκτήματά μας; Σημαίνει ότι ζηλεύουν. Μη δίνετε σημασία σε μηδενικά. Τα κάνετε …νούμερα.»


Σχετικά Άρθρα

Σ. Ζαχαράκη και Ζ. Μακρή σε ημερίδα για το Δημογραφικό

Σ. Ζαχαράκη και Ζ. Μακρή σε ημερίδα για το Δημογραφικό

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή ήταν ομιλήτρια σε…
Πλάκες – Αλμυρός: Καλλιεργούσε 2.000 δέντρα χασίς – Συλλήψεις

Πλάκες – Αλμυρός: Καλλιεργούσε 2.000 δέντρα χασίς – Συλλήψεις

Σε συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομική Αρχή, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών για φυτεία χασίς στην περιοχή της…
Πολύ πιθανή η προσθήκη 2ης πτήσης της Eurowings από Γερμανία στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

Πολύ πιθανή η προσθήκη 2ης πτήσης της Eurowings από Γερμανία στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Domotel Xenia…