• 2 Σεπτεμβρίου, 2014

Τρεις ποδηλάτες και Αλμυριώτης φωτογράφος – Από τη Σουμελά του Βερμίου στην Παναγία της Τραπεζούντας – έκδοση 30/8/2014

Τρεις ποδηλάτες και Αλμυριώτης φωτογράφος – Από τη Σουμελά του Βερμίου στην Παναγία της Τραπεζούντας – έκδοση 30/8/2014

Στις 15 Αυγούστου 2014, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προσπάθεια των τριών ποδηλατιστών από τη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησαν στις 30 Ιουλίου από το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου, για να πραγματοποιήσουν το μεγάλο τάμα τους: να φτάσουν στην Τραπεζούντα του Πόντου για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν στο «σπίτι της ξενιτεμένης Παναγιάς μας», τη βυζαντινή Μονή της Παναγίας Σουμελά.

Οι τρεις ποδηλατιστές που έλαβαν μέρος στη δύσκολη αποστολή, ήταν ο Παντελής Τζερτζεβέλης, δημοσιογράφος της Ελληνικής Τηλεόρασης και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο Βασίλης Γιοσμάς, τεχνικός και προπονητής ποδηλασίας, και ο Παναγιώτης Σωτηριάδης, ένας 69χρονος συνταξιούχος, η δύναμη, η φυσική κατάσταση και η αντοχή του οποίου εντυπωσίασαν τους συνοδοιπόρους του.

Την αποστολή των τριών θαρραλέων Θεσσαλονικέων, ακολούθησε ο Αλμυριώτης φωτογράφος Χρήστος Μπουκώρος, μετά από αίτημα του Παντελή Τζερτζεβέλη, λόγω της προσωπικής τους φιλίας αλλά και της εξειδίκευσης του πρώτου στη σπορ φωτογράφιση –και ιδιαίτερα στα επικίνδυνα σπορ, και τη συμμετοχή του σε πολλές αποστολές. Ο Χρήστος Μπουκώρος ανέλαβε τη φωτογραφική κάλυψη και τη βιντεοσκόπηση της όλης πορείας, αποσπάσματα της οποίας μεταδίδονταν καθημερινά από κανάλια της Ελληνικής Τηλεόρασης.

Αναμνηστική φωτογραφία με τις Αστυνομικές Αρχές, σε έναν απλό έλεγχο έξω από τη Σινώπη. Δεύτερος από αριστερά ο Χρήστος Μπουκώρος

Πριν από το ξεκίνημα της πορείας τους, οι προσκυνητές έλαβαν την ευλογία του Ηγούμενου της Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου. Μετά από 17 ημέρες συνεχούς πορείας, περνώντας από 14 πόλεις, διανύοντας 120 έως 180 χιλιόμετρα την ημέρα, και πάνω από 2.000 συνολικά, έφτασαν στις 14 Αυγούστου στην Τραπεζούντα του Πόντου, συνοδευόμενοι από το αυτοκίνητο υποστήριξης που τους παρείχε νερό, τρόφιμα και φωτισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, με τον Γιάννη Κυδωνίδη στο τιμόνι, ενεργό μέλος και πρώην οδηγό της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης.

Οι τρεις ποδηλάτες στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου, την ημέρα της αναχώρησης, αφού πήραν την ευλογία του Ηγούμενου
Στο ξεκίνημα της ποδηλατικής εκστρατείας, λίγο πιο έξω από την Παναγία Σουμελά
Σε ελληνικό έδαφος, οι τρεις ποδηλάτες οδεύοντας από την Καβάλα προς το Φανάρι της Κομοτηνής

Αφορμή για το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι, στάθηκε το τάμα που θέλησε να εκπληρώσει ο Παντελής Τζερτζεβέλης, μετά από σοβαρή περιπέτεια της υγείας του, αλλά και η επιθυμία των συνοδοιπόρων του να ανάψουν ένα κερί στην Παναγιά μας, που, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, ήταν ταυτόχρονα και η επιθυμία ενός μεγάλου αριθμού πιστών, οι οποίοι τους περίμεναν σε διάφορα σημεία της διαδρομής, για να τους συγχαρούν, να τους εμψυχώσουν, να τους ζητήσουν ν’ ανάψουν ένα κερί και να μεταφέρουν και τις δικές τους προσευχές στη Μεγαλόχαρη.

Μπαίνοντας στην Τουρκία… με τη συνοδεία ενός φίλου ποδηλάτη από την ομάδα του ΠΑΟΚ που έκανε προετοιμασία για αγώνες
Ποδηλατώντας από τη Σινώπη προς την Σαμψούντα, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου

Το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής, ήταν το ανέβασμα από την Τραπεζούντα μέχρι την ιστορική Μονή, 60 χιλιόμετρα με μεγάλη υψομετρική διαφορά και κλίση οδοστρώματος 18% (τρεις φορές όσο η κλίση στην περιοχή του «Σωρού», με κατεύθυνση από Αλμυρό προς Βόλο).

Το πρωί της 15ης Αυγούστου, οι τέσσερις ποδηλατιστές και οι συνοδοί τους, πραγματοποίησαν το τάμα τους. Έφτασαν στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, όπου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, που κράτησε δυόμισι ώρες, και άκουσαν τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος διάβασε και τα ονόματά τους, μέσα σε κλίμα διάχυτης συγκίνησης, ενώνοντας τις προσευχές τους με τις δεήσεις πολλών άλλων συμπατριωτών τους, αλλά και πιστών από διάφορα μέρη του κόσμου, παρουσία και του Προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας του Δεκαπενταύγουστου. Μόνο τότε λειτουργεί σαν Ορθόδοξη εκκλησία, τις υπόλοιπες ημέρες ως αρχαιολογικός χώρος

Οι προσκυνητές μας πήραν την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, προσευχήθηκαν για όλα τα τάματα που μετέφεραν, και άναψαν τα κεριά τους στον εξωτερικό χώρο της Μονής. Το άναμμα του κεριού στο εσωτερικό της επιτρέπεται μόνο στον Πατριάρχη, λόγω του ότι πρόκειται για αρχαιολογικό προστατευόμενο χώρο, καθώς η πολύ παλιά εκκλησία κινδύνεψε κατά την πρώτη Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε εκεί, από πυρκαγιά.

Η παρουσία των επισκεπτών είναι περιορισμένη, αφού κάθε χρόνο επιτρέπεται μόνο σε 300 – 400 άτομα, περίπου, να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, με ειδικές προσκλήσεις που εκδίδονται από το Πατριαρχείο και η περιοχή  φυλάσσεται αυστηρά από τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, περιτριγυρισμένος από πλήθος πιστών, στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά

Η ελληνική αποστολή ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που επιτάσσει το Πρωτόκολλο, λαμβάνοντας αρχικά ειδική άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και τις απαραίτητες κάρτες εισόδου και την ειδική άδεια για το φωτορεπορτάζ, κατά την υποδοχή της από τον Πρόξενο της Ελλάδας.

Β. Γιοσμάς, Π. Σωτηριάδης, Π. Τζερτζεβέλης, Γ. Κυδωνίδης και ένας ακόμη Έλληνας μοτοσυκλετιστής που βρήκαν κατά τύχη στο δρόμο τους… Το τάμα εκπληρώθηκε

Το όλο εγχείρημα δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέσα στο έδαφος της γειτονικής χώρας ισχύουν αυστηρά μουσουλμανικά πρότυπα, και η παρακολούθηση των Ελλήνων προσκυνητών από τη μυστική αστυνομία ήταν αδιάκοπη και ιδιαίτερα αισθητή. Το γεγονός αυτό τους προσέφερε παράλληλα και την απαραίτητη ασφάλεια, ειδικά σε επικίνδυνες συνθήκες, όπως η διεξαγωγή εκλογών στη Σινώπη, όπου η παρουσία των Ειδικών Δυνάμεων ήταν ισχυρή, για την αποφυγή επεισοδίων. Η οργάνωση των αρχών ασφαλείας, αλλά και η έγκαιρη μετάδοση της εξέλιξης της πορείας τους, τους προξένησε μεγάλη εντύπωση, ιδιαίτερα κατά την επιστροφή τους, όταν, φτάνοντας στα σύνορα, διαπίστωσαν ότι ο φύλακας του πρώτου θυρωρείου τους επέτρεψε να περάσουν χωρίς τον τυπικό αυστηρό έλεγχο, ενώ γνώριζε και το όνομα του Έλληνα οδηγού του αυτοκινήτου υποστήριξης.

Η επίσκεψη στην Παναγία Σουμελά, παρά την κούραση της αδιάκοπης πορείας και την πολλή δουλειά, ήταν μια καταπληκτική και αξέχαστη εμπειρία για όλους τους Έλληνες που συμμετείχαν σ’ αυτή, που τους χάρισε απίστευτες εικόνες και τους γέμισε με ανείπωτα συναισθήματα. Κατά την επιστροφή τους και ενώ βρίσκονταν έξω από την Αλεξανδρούπολη, τους συγκίνησε ιδιαίτερα το τηλεφώνημα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος θέλησε να τους συγχαρεί προσωπικά.

Προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, με αφορμή και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη έκθεση με 100 φωτογραφίες από την αποστολή στην Παναγία Σουμελά, καθώς και η προβολή μιας μικρής ταινίας, ενώ θα υπάρχει και ένα περίπτερο με σχετικό υλικό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014

 

Η υλοποίηση μιας ανάλογης έκθεσης στον Αλμυρό, είναι ήδη υπό σκέψη, αφού στην περιοχή μας είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των κατοίκων οι οποίοι είναι απόγονοι προσφύγων με καταγωγή από τα μέρη που επισκέφτηκαν οι Έλληνες προσκυνητές.

 

Ευχαριστούμε τον Χρήστο Μπουκώρο για την παραχώρηση των πληροφοριών και του φωτογραφικού υλικού.

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…