- 5 Αυγούστου, 2014
Η παρουσίαση του συγγραφέα Αλέξανδρου Νίκα στη 2η γιορτή βιβλίου Αλμυρού
Είναι χαρά να συμμετέχει κανείς σε μια παρουσίαση συγγραφέως, και πόσο μάλλον ανάμεσα σε όλους τους επαγγελματίες βιβλιοπώλες και απέναντι από τη νέα βιβλιοθήκη του Αλμυρού η οποία καρτερικά μας περιμένει να της δώσουμε ζωή. Έτσι λοιπόν, μετά από την πρόταση της κυρίας Σοφίας από το βιβλιοπωλείο Βούλγαρη και με τη στήριξη της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αλμυρού στα πλαίσια της 2ης γιορτής βιβλίου, παρουσιάσαμε με την Αγγελική Μπαρμπερίου Κεχαγιά τον συγγραφέα Αλέξανδρο Νίκα, το περασμένο Σάββατο 2 Αυγούστου.
Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η ιστοσελίδα almyrosinfo, οι εφημερίδες Ταχυδρόμος, Θεσσαλία και Λαός του Αλμυρού και η ιστοσελίδα της εφημερίδας e-almyros.gr. Τον χώρο επιμελήθηκαν οι: Λίτσα Πρεβεζιάνου, η Χαρούλα Λυκούση και ο Θοδωρής Τζιβινίκος. Ενώ ο Χρήστος Καραζούπης μας παραχώρησε τον προτζέκτορα για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ!
Ο Αλέξανδρος Νίκας, γεννήθηκε το 1956 στο Σεβαστό Θεσπρωτίας. Επηρεάστηκε από πολλούς δασκάλους, με διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα, αφού τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο χωριό του και τελείωσε το δημοτικό στον Πειραιά. Παρακολούθησε τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου στην Παραμυθιά, συνέχισε στη Θεσσαλονίκη και πήρε το απολυτήριό του στα Γιάννενα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Μαθηματικών. Είναι παντρεμένος με τη δασκάλα Αποστολία Βουλτσίδου, έχει έναν γιο, τον Σωτήρη, και εργάζεται ως στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε μεγάλη ελληνική εταιρεία. Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Κάθε 29 του Φλεβάρη (2012). Τον Ιανουάριο του 2013 τιμήθηκε με τον Α΄ Έπαινο για το διήγημά του Ξύπνα Εμινέ, πάμε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.
Άμεσος και επικοινωνιακός, ο συγγραφέας μας μίλησε για βιβλία του και μοιράστηκε μαζί μας απόσπασμα ντοκυμαντέρ από το χωριό του, την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι μετανάστες του τότε ~1960) και του σήμερα.
Το video της εκδήλωσης:
Κριτικές του βιβλίου “Κάθε 29 του Φλεβάρη”
Έθνος: To πρώτο συγγραφικό εγχείρημα του 56χρονου Αλέξανδρου Νίκα αποτελεί έναν ύμνο στον έρωτα και την αγάπη.
Οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα πρότυπα της εποχής, να επηρεάζονται και να μεταλλάσσονται ανάλογα με τις κοινωνικές ή προσωπικές εξελίξεις, αλλά να κρατούν ορισμένες σταθερές, όπως ο έρωτας του πρωταγωνιστικού ζεύγους ή τα οράματα που μετουσιώνονται σε ένα αξιακό συμβόλαιο ζωής Σχολιάζει ο Γιάννης Μπασκόζος του «Βήματος»
Ο έρωτας ξεπερνά την ελαφρότητα του είναι και γίνεται αγάπη, ένα βιβλίο με φόντο τα χρόνια της δικτατορίας και τα επόμενα, γράφει «ο… δικός μας… Λαός»
Μερικές από τις κριτικές για το βιβλίο του Αλ. Νίκα “Πύλες Εξόδου” αναφέρουν:
…Πάντα έχω μεγάλο σεβασμό για τους ανθρώπους που γράφουν στο περιθώριο μιας παράλληλης, απαιτητικής επαγγελματικής ζωής. Για όσους βρίσκουν τον χρόνο να αφιερώσουν ένα σεβαστό κομμάτι της προσωπικής τους ζωής στο γράψιμο, ενώ δίπλα τρέχουν υποχρεώσεις, οικογενειακές, οικονομικές και άλλες…
…Άνθρωπος της αγοράς και των επιχειρήσεων, με καταγωγή από το Σεβαστό Θεσπρωτίας, ο Αλέξανδρος Νίκας καταπιάνεται με ένα θέμα που το γνωρίζει πολύ καλά: το θέμα της μετανάστευσης….
…Γιος μεταναστών ο ίδιος, μεγαλωμένος με την απατηλή υπόσχεση των δικών του πως «αυτή θα ήταν η τελευταία χρονιά στη Γερμανία», ο Αλέξανδρος Νίκας αποφάσισε να βουτήξει σε πιο σκοτεινά και αχαρτογράφητα, από συναισθηματική άποψη, νερά….
Πολλές φορές έχεις την αίσθηση ότι οι ήρωες του βιβλίου «μιλάνε» με τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας. Και θέλει ταλέντο αυτή η ανεπιτήδευτη γλώσσα να διατηρήσει τη δροσιά της χωρίς να γίνει ξεπερασμένη ή υπερβολικά συναισθηματική.
Του Δημητρη Ρηγοπουλου καθημερινή
Λιτό και περιεκτικό, όπως λιτός και όμως περιεκτικός είναι ο λόγος του Αλέξανδρου Νίκα. Τον ευχαριστώ για τις αναμνήσεις των άλλων που έγιναν και δικές μου, για το φως που χάρισε σε ένα κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας, για τα βιώματα αγάπης που μας πρόσφερε: της αγάπης αυτού που φεύγει και αυτού που μένει πίσω.
“Οι Πύλες Εξόδου” αποτελούν μία προσπάθεια προσέγγισης του φαινομένου της μετανάστευσης και σκιαγράφησης των μεταναστών με ρεαλιστική ματιά. Βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα τα κίνητρα, την ψυχολογία και τη συμπεριφορά τους. Ίσως και να δικαιολογήσει κάποιες επιλογές τους. Ευκολοδιάβαστο! Θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο μέχρι την τελευταία στιγμή με τις συνεχείς ανατροπές!
Φιλολογούπολη, Μαρία Αθανασίου
Όσο για το επόμενο βιβλίο… Αν δεν ξέρετε τίτλο ή δεν θυμάστε το όνομα του συγγραφέα, δανείζομαι μια ατάκα του κ. Νίκα… Σκεφτείτε Αλέξανδρος από το «έλα Αλέκο» και Νίκας από το «βλέπεις Νίκας είναι καλό». Αναζητήστε το μέσα στο 2015 στα βιβλιοπωλεία μας!!!