Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε μια εξαιρετική παράσταση, θύμισε τη λεβεντιά της ελληνικής ψυχής και το μεγαλείο του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε μια εξαιρετική παράσταση, θύμισε τη λεβεντιά της ελληνικής ψυχής και το μεγαλείο του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την περασμένη Κυριακή 29 Ιουνίου 2014, στο θερινό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας,  η μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με τίτλο  «Όταν τα τραγούδια ταξιδεύουν ….». Ήταν μια περιπλάνηση στο χώρο και το χρόνο και ένα ταξίδι  στις διάφορες περιοχές του ελληνισμού με οδηγό  τα δημοτικά τραγούδια,  τους χορούς,  τις φορεσιές και την ιστορία του  τόπου μας.

Ένα υπερθέαμα ήταν η προχθεσινή παράσταση, όπου το παραδοσιακό χρώμα με τις εκατοντάδες φορεσιές, τους χορούς, τις μουσικές και τη σκηνοθεσία συναποτέλεσαν  ένα άρτιο καλλιτεχνικά, φαντασμογορικό όσο και συγκινητικό αισθητικό αποτέλεσμα.  Ήταν μια παραγωγή του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου,  η οποία  προετοιμάστηκε  επί πολλούς μήνες με πολύ κόπο αλλά και   μεράκι,  με στόχο να ιχνηλατήσει τα δημοτικά τραγούδια    ως δημιούργημα των νεότερων χρόνων με βαθύτερη καταγωγή στο βυζάντιο και την αρχαιότητα. 

Οι οκτώ θεματικές ενότητες της παράστασης ήταν εστιασμένες στα δημοτικά τραγούδια- αξεπέραστα λαϊκά μνημεία του τόπου μας,     που παραμένουν, ευτυχώς και σήμερα  σημαντικοί δίαυλοι επικοινωνίας, αντανακλώντας  ένα ζωντανό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας μας.

Στην παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, ο απλός ποιητικός λόγος των δημοτικών  τραγουδιών, οι μελωδίες που εκφράζει η κάθε γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα ρυθμικά σχήματα που κάθε τοπική κοινότητα χρησιμοποιεί και οι κατά τόπους φορεσιές,   δημιούργησαν  έναν ύμνο –στη δημοτική ποίηση.  Η ιδιαιτερότητα αλλά και η δυσκολία αυτής της παράστασης ήταν,  ότι για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν οι παραλλαγές ενός τραγουδιού, όπως τις συναντούμε να τραγουδιούνται και να χορεύονται στις διάφορες περιοχές του ελληνισμού, γεγονός που απαιτούσε πολλές χορευτικές ομάδες οι οποίες, πέρα  από το χορό, έπρεπε να μπορούν να αποδώσουν και τα τραγούδια. Με τον τρόπο αυτό αναδείχθηκε, μέσα από το τραγούδι, η ενότητα του ελληνισμού αλλά και η προσαρμογή των τραγουδιών στα τοπικά ιδιώματα δημιουργώντας μια μεγάλη ποικιλία μορφών μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται το δημιουργικό πνεύμα και ο    χαρακτήρας του ελληνικού λαού. Οι  Χορευτικές Ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου συμπεριλαμβανομένου και του Περιφερειακού Τμήματος του Αλμυρού (περίπου 250 χορευτές) απέδωσαν με ακρίβεια, τεχνική τελειότητα και απόλυτο συντονισμό τους χορούς, ενώ παράλληλα   εναλλάχθηκαν  500 φορεσιές. Μαζί τους  και οι δεξιοτέχνες μουσικοί και τραγουδιστές που, συνεπικουρούμενοι από το βίντεο και τις αντίστοιχες εικόνες  που προβάλλονταν,  «εγκωμίασαν» στην κυριολεξία όλες εκείνες  τις ιστορικές ενότητες, που η λαϊκή μούσα αγάπησε πολύ και ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει  να διαφυλάξει ως ανεκτίμητο ελληνικό αλλά και παγκόσμιο θησαυρό.

Οι θεατές, που από νωρίς κατέκλυσαν το θέατρο,  παρακολούθησαν γοητευμένοι μια ευχάριστη δίωρη και πλέον διαδρομή με μουσική και τραγούδια,  με αφετηρία  τον Πόντο, τη Θράκη, τη Μακεδονία,  την Ήπειρο,  τη Θεσσαλία,  το Πήλιο και τις Σποράδες για να φθάσουν στο Ιόνιο και να περάσουν στη συνέχεια στο Αιγαίο και την Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα στο πρόγραμμα  είχαν συμπεριληφθεί οι   εξής θεματικές ενότητες: 1. Της  Ωριάς το κάστρο με παραλλαγές από την Ήπειρο, τη Χίο, την Πελοπόννησο και την Κύθνο. 2. Ο Πραματευτής    με παραλλαγές από τη Μακεδονία, την Κρήτη, την Ήπειρο, το Κεραμίδι του Πηλίου και τη Νάουσα. 3. Η Ξενιτιά  με παραλλαγές από το Μπογιαλίκι  της   Βόρειας  Θράκης, της Χαλκιδικής, του Πόντου,    του Ζαγορίου και της Κόνιτσας 4. Το  Γεφύρι της Άρτας με παραλλαγές από το Αμόριο Έβρου, την  Αιανή Κοζάνης, την Ιερισσό Χαλκιδικής, την Σκιάθο,  το  Ποιμενικό Έβρου και τον Πόντο. 5. Ο Κυρ-Βοριάς με παραλλαγές από το  Κεραμίδι  Πηλίου, τη  Μπάνα της  Β.Θράκης και την  Κρήτη. 6. Άγουρος   Πέτρα  πελεκά (τραγούδι της αγάπης)  με παραλλαγές       από τη Σκύρο,   τον  Πολύγυρο,  το Βλοχό της  Καρδίτσας και της  Καρπάθου. 7.  Ο Γιαννάκης  με παραλλαγές       από την     Κέρκυρα,   το Καβακλί της Β. Θράκης, τους  Βλάχους  των Σερρών,   τους  Σοφάδες Καρδίτσας  και τη Δ.  Θράκη και 8. Πως πιάνεται η αγάπη με παραλλαγές από την   Ήπειρο,  τη Μπάνα και το Μεγάλο  Μοναστήρι  της  Β.Θράκης.

Αυτό που παρουσίασε ξεχωριστό ενδιαφέρον και «μάγεψε» στην κυριολεξία τους θεατές,  ήταν ο πλούτος και η ποικιλία των ελληνικών φορεσιών, αφού  παρουσιάστηκαν οι φορεσιές όλων των παραπάνω περιοχών, 500 περίπου συνολικά αυθεντικές και πιστά αντίγραφα φορεσιών, οι οποίες είναι χειροποίητες και κατασκευάστηκαν κάτω από αυστηρή παρακολούθηση του τμήματος Ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων.

Την γενική επιμέλεια της παράστασης είχε ο Γιάννης Πραντσίδης, επικεφαλής των χ.ο. του ΛΕΒ. Την σκηνοθεσία ο Γιάννης Τράντας.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Φιλιππίδης Νίκος – κλαρίνο, Φιλιππίδης Κώστας – λαούτο, Κατσιγιάννης Ανδρέας – σαντούρι, Δασκαλόπουλος Χρήστος – βιολί Πάγκαλος Γιώργος – λαούτο, Πορταλιός Γιώργος – κρητική λύρα, Μούτσελος Νίκος – γκάϊντα και τσαμπούνα, Κοσμίδου Αναστασία – κρουστά, Χωραφαϊδης Δαμιανός – ποντιακή λύρα, Ψαθάς Δημήτρης – ζουρνάς  Ψαθάς Βαγγέλης  – Ζουρνάς, Ψαθάς Βαγγέλης  – νταούλι και Αλταντζίδης Δημήτρης – ακορντεόν.

Τραγούδησαν:Πάγκαλος Γιώργος, Γακιόπουλος Δημήτρης και Εμμανουέλα Μπαμπούνη.

Χόρεψαν: Οι ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Την επιμέλεια παρουσίασης των χορευτικών ομάδων είχαν οι δάσκαλοι χορού:Γιάννης Πραντσίδης, Θανάσης Μπέας, Μάκης Μαυρομάτης και Φώτης Σκαμαγκούλης.

Συντονισμός-οργάνωση: Εφορεία Χορού με επικεφαλής την έφορο Άννα Κουτσελίνη και τις συνεφόρους: Καπράλου Ρούλα, Τσιμπούκη Μάρω, Τράκη Βασιλική και Κίρκη Παπαδήμα.

Την οργάνωση  της ενδυματολογικής  παρουσίασης επιμελήθηκαν οι:  Εφορεία Γυναικείας Ιματιοθήκης με επικεφαλής την γενική έφορο Άσπα Καπουρνιώτη και την Βάσω Πραντσίδου με   βοηθό την Χριστίνα Ντούρα. Εθελόντριες: Ελένη Λεμονιτσάκη,  Κυριακούλα Τράικου, Ελένη Τόπα, Ράνια Παπακωνσταντίνου, Φρόσω Στάμου, Κερασία Καρκαλά, Ζωή Χριστάκη, Ελένη Στεργιοπούλου, Δήμητρα Ζέρβα, Πόλυ Καρκαλά, Ελένη Παπαλοπούλου, Χρύσα Βλάχου,  Άννα Αντωνίου, Γώγουλα Σόνια, Σπανού Βέλα, Αλέκα Κυράνη-Σφέτσου, Δήμητρα Κωνσταντοπούλου- Στριγγλή και Φιλίτσα Στάθη.

Εφορεία Ανδρικής Ιματιοθήκης με επικεφαλής την έφορο Κατερίνα Δουλκέρογλου και την Tέση Άνθη.      

Εθελόντριες: Καίτη Χατζηαποστόλου,  Στέλλα Παπαβασιλείου, Ελένη Πετσάνη και Iωάννα Κωστούλα.

Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών Βόλου και την Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας..


Σχετικά Άρθρα

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή η Ευγενία Αλεξοπούλου. Η κηδεία της θα γίνει…
Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Δείτε το πρόγραμμα του διημέρου 23-24 Νοεμβρίου στα γήπεδα της ΕΠΣΘ, για την 9η αγωνιστική στην…
Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή βράβευσε τα σχολεία από τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες…