• 4 Ιουνίου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 31/5/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 31/5/2014

Ο Δημήτρης Εσερίδης θα είναι ο νέος Δήμαρχος Αλμυρού, από την 1η Σεπτεμβρίου φέτος και για τα πέντε επόμενα χρόνια και ήδη έπιασε …δουλειά, κυρίως για την ενημέρωσή του. Του ευχόμαστε υγεία -πάνω απ’ όλα- καλή θητεία, γόνιμη και αποδοτική για τον τόπο, τον οποίο θα αναλάβει να σπρώξει μπροστά, παραλαμβάνοντάς τον με πολλές πληγές και προβλήματα.

 

Συγκρίνοντας κανείς τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής για το Δήμο, με εκείνα της δεύτερης, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Εσερίδης υπερψηφίστηκε και υπερίσχυσε του αντιπάλου του, επειδή τον στήριξε μια ευρύτερη μάζα συμπολιτών (πολλά ωστόσο ήταν και τα λευκά ή άκυρα), που δεν τον προτίμησε την πρώτη φορά, αλλά και η οποία ίσως να έχει τις δικές της πολιτικές και άλλες διαφορές με τον νέο Δήμαρχο. Μακάρι αυτή η διαπίστωση να γίνει συνείδηση στον κ. Εσερίδη και τους συνεργάτες του εκείνους που θα αναλάβουν τη διοίκηση του Δήμου, για να πορευτούν αξιοκρατικά και με διαφάνεια απέναντι στο δημότη, προσφέροντας έργο και νέες ευκαιρίες, για να βγάλουν τον τόπο (στο βαθμό που τους αναλογεί) από τη δίνη της οικονομικής κρίσης και τα αίτια της κακοδαιμονίας, τα οποία τον υποβάθμισαν κραυγαλέα, τον τελευταίο καιρό.

 

Πολλά χρόνια πίσω πήγαν τον Αλμυρό, ορισμένοι που χρησιμοποίησαν όλα τα αθέμιτα μέσα για να ψηφοθηρήσουν. Στόχος τους οι πιο αδύναμοι, οι πιο φτωχοί, τους οποίους αλλού εξαγόρασαν με …χαρτζιλίκια, αλλά έταξαν δουλειές και βολέματα, παραπέρα έκαναν μικρο-ρουσφέτια, ενώ δεν έλειψαν και οι εκβιασμοί ή οι απειλές. Φυσικά, για όλα αυτά δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία συνήθως, αλλά μόνο ακριτομυθίες, για περιπτώσεις που ο καθένας ξέρει και ομολογεί στη γειτονιά του ή στο διπλανό σπίτι (και ποτέ στο …δικό του). Κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, ήταν καραμπινάτες. Εδώ μπορεί να πεις, ότι -ευτυχώς λίγοι-, αντί του πολιτικού πολιτισμού, αποπειράθηκαν να αναβιώσουν πολιτικό μεσαίωνα. Εξ αιτίας τους, αντί να προχωρήσουμε μπροστά, σε νοοτροπίες, δυστυχώς πήγαμε πολύ πίσω. Αν κρίνω από κάποια επιμέρους αποτελέσματα πάντως, οι δράστες αυτής της σκαιότατης και ανέντιμης προεκλογικής τακτικής τιμωρήθηκαν προσωπικά στις κάλπες και με το παραπάνω. Αυτό τουλάχιστον -και εν πολλοίς- έγινε…

 

Δεν έλειψαν επίσης και οι …αγιατολάχ των συνδυασμών, οι οποίοι επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, στην προσωπική τους προεκλογική προσπάθεια, πιο έντονη κι από εκείνη των αρχηγών τους. Εριστικοί ή πιεστικοί στη συμπεριφορά τους, προκλητικοί και είρωνες, διχαστικοί πέρα για πέρα, λες και έπαιζαν τους κόπους μιας ζωής για λίγες ψήφους. Σήμερα (μετεκλογικά) τι έμεινε απ’ όλη αυτή την «ανάρμοστη» συμπεριφορά τους; Κι αν κάπου άνοιξαν πληγές διχασμού, τώρα ποιος θα τις κλείσει;

 

Υπήρξαν και οι …μουλάδες των συνδυασμών, που απροκάλυπτα προσπαθούσαν να προσεταιριστούν και να βοηθήσουν (επιλεκτικά) υποψηφίους Δημάρχους, διότι προφανώς κάποιες δουλειές με το Δήμο ονειρεύτηκαν (ή και προσυμφώνησαν;). Γνωστοί και μη …εξαιρετέοι, οι περισσότεροι, κινούνταν με τόση άνεση στο κυνήγι, «φώναζαν από μακριά», λες και έτρεχαν στην πλατεία ….Νέας Υόρκης και όχι του Αλμυρού, αδιαφορώντας ίσως για τα ειρωνικά και επικριτικά σχόλια των συμπολιτών τους.

 

Τα πολλά λευκά – άκυρα που βρέθηκαν στις Αλμυριώτικες κάλπες, στο β’ γύρο των Δημοτικών εκλογών, δεν πρέπει να τα «χρεώσουμε» μόνο στους προσκείμενους στο ΚΚΕ. Όσοι αρχικά στήριξαν Τσόγκα, εικάζεται ότι μοιράστηκαν ανάμεσα σε Χατζηκυριάκο, Εσερίδη και λευκό. Ένας μεγάλος όγκος λευκών λοιπόν προέκυψε και από ψηφοφόρους που η αρχική επιλογή τους δεν ήταν ανάμεσα στους δυο πρώτους του α’ γύρου.

 

Σχετικά άνετα -θα έλεγα- εξασφάλισε την επανεκλογή του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Κώστας Αγοραστός. Αναμένουμε πλέον να αξιοποιήσει την εμπειρία της πρώτης θητείας του (που ήταν και η παρθενική επί Καλλικράτη) για τη μέγιστη απόδοση έργων, την εξ ίσου μέγιστη απορρόφηση πιστώσεων και το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την περιοχή μας, που τον τίμησε με την ψήφο των συμπολιτών μας.

 

Δυστυχώς κανένας Αλμυριώτης δεν κατάφερε να εκλεγεί και να μας εκπροσωπήσει στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι ελπίδες μας εναποτίθενται πλέον στους εκ Βόλου εκπροσώπους (ειδικότερα της πλειοψηφίας), που όργωσαν κυριολεκτικά την περιοχή μας, με τις συχνές επισκέψεις τους, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για τα ψηφαλάκια, βεβαίως – βεβαίως. Ελπίζουμε να τους έχει γίνει συνείδηση, ότι η περιοχή Αλμυρού είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω ανεργίας, συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος και γενικότερης, μεγάλης υποβάθμισης. Ας αφήσουν, λοιπόν, στην άκρη τον παραδοσιακό «αλληθωρισμό» τους υπέρ του Βόλου, του Πηλίου και των Σποράδων και ας στέρξουν και προς τα δω, βοηθώντας όπως μπορούν.

 

Η εκλογή Μπέου στο Δήμο Βόλου έχει γίνει το  …must των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών και οι πάντες πανελλαδικά ασχολούνται με την ερμηνεία του φαινομένου. Σας είχα επισημάνει προεκλογικά, ότι το ποιος θα πάρει το τιμόνι του Δήμου στη γειτονική μας μεγαλούπολη είναι κάτι που ενδιαφέρει και ίσως επηρεάσει και κάποιες εξελίξεις στη δική μας περιοχή. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε πώς θα εξελιχθεί και θα πολιτευτεί το νέο «φρούτο» που προέκυψε ως Δήμαρχος στο Βόλο.

 

«Αχιλλέας Μπέος…Αυτό θα πει Ελλάδα. Πρώτα κάνεις φυλακή και μετά μπαίνεις στην πολιτική.» (της Σταυρούλας Παναγιωτάκη, από την A.V.).

 

«Καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σ΄ επίπεδο ποσοστών πανελλαδικά στις ευρωεκλογές, αλλά και εκλογή περιφερειάρχισσας στην Αττική, πτώση με συγκράτηση δυνάμεων και εκλογή πολλών περιφερειαρχών για τη Νέα Δημοκρατία, άνοδος με σχεδόν διψήφιο ποσοστό για τη Χρυσή Αυγή, σχετική συγκράτηση δυνάμεων και για την Ελιά/ΠΑΣΟΚ, αξιοσημείωτη πρώτη εμφάνιση για Το Ποτάμι, μικρή άνοδος για το ΚΚΕ, πτώση για τους ΑΝΕΛ, υπολογίσιμη επανεμφάνιση του ΛΑΟΣ, ηχηρή πρωτιά για το μειονοτικό συνδυασμό στους νομούς Ξάνθης – Ροδόπης, αμελητέα ποσοστά για όλους τους άλλους (ΔΗΜΑΡ, Έλληνες Ευρωπαίους πολίτες, ποικίλους Οικολόγους, Γέφυρες, Σχέδιο Β΄, Αντικαπιταλιστική Αριστερά κλπ), θριαμβευτική επανεκλογή των κεντροαριστερών δημάρχων Καμίνη και Μπουτάρη (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και εκλογή των ποδοσφαιρικών παραγόντων Μώραλη και Μπέου ως δημάρχων σε Πειραιά και Βόλο.» Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα από τις εκλογές για Ευρωβουλή και το δεύτερο γύρο αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα, όπως τα περιγράφει, με λίγες λέξεις, η Athens Voice και τα προσυπογράφω.

 

Θα μπορούσε να το πεις και μήνυμα προς τη Μέρκελ, το παρακάτω άρθρο του «Βήματος»: «To διάχυτο κλίμα ανησυχίας που υπήρχε τις τελευταίες εβδομάδες για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών επιβεβαιώθηκε δυστυχώς και στις κάλπες. Με πρώτη τη Γαλλία, αλλά και τη Βρετανία, για να μείνουμε στις δύο σημαντικές και ως προς το μέγεθος και ως προς την εμβέλεια της πολιτικής τους χώρες, τα ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκά κόμματα κατάφεραν υψηλά ποσοστά ενώ αύξησαν  σημαντικά την επιρροή τους στο σύνολο σχεδόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα μήνυμα που δεν μπορούν να αγνοήσουν πλέον οι ηγέτες της Ευρώπης, που οφείλουν να αναρωτηθούν σοβαρά για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Η Ελλάδα με την άνοδο των χρυσαυγιτών, μπορεί να έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και πολιτικές συμπεριφορές αλλά δεν είναι η μόνη χώρα που έχει πρόβλημα. Δυστυχώς δεν είμαστε οι μόνοι που θα στείλουμε νεοναζί στην ευρωβουλή, είναι η ίδια η Γερμανία. Η πρώτη συνάντηση λοιπόν της ευρωπαϊκής ηγεσίας (σ.σ. περασμένη Τρίτη), ελπίζουμε να μην εξαντληθεί στα συνήθη παζάρια για το μοίρασμα των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά να δώσει και το έναυσμα για τις αλλαγές πολιτικών που πρέπει να ακολουθήσουν. Δεν αρκεί η κυρία Μέρκελ να διαπιστώνει πόσο λυπηρό γεγονός είναι η άνοδος των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστών και να επιμένει ότι η άνοδος της ανταγωνιστικότητας είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η ανεργία  και να περιοριστεί η τιμωρητική ψήφος. Είναι εμφανές πλέον ότι η Ευρώπη χρειάζεται γενναίες πρωτοβουλίες που θα υπερβαίνουν τα στενά εθνικά συμφέροντα και το μονόδρομο της διαρκούς λιτότητας στον οποίο επένδυε ως τώρα, ως την λυδία λίθο για έξοδο από την κρίση. Θα είναι ολέθριο λάθος για το μέλλον της Ευρώπης αν οι ηγεσίες της και κυρίως η Γερμανία που δίνει τον τόνο στις αποφάσεις αγνοήσουν αυτό το ισχυρότατο μήνυμα αποδοκιμασίας και επιμείνουν στην πολιτική που ακολουθούσαν ως τώρα. Δεν μπορούν επίσης να μείνουν αδιάφοροι απέναντι σε αυτό το μήνυμα και οι ηγεσίες των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η ΕΚΤ και ο κ.Ντράγκι που έχουν τη δυνατότητα με τις αποφάσεις τους να δώσουν μια σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στις οικονομίες. Η Ευρώπη για να προχωρήσει έχει απόλυτη ανάγκη τη συναίνεση και την επιδοκιμασία των πολιτών της. Όσο γρηγορότερα  αντιληφθούν η κυρία Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της, ότι δεν μπορεί να είναι απέναντι στην κοινωνία και τις ανάγκες της, τόσο το καλύτερο και για τους ίδιους, τα κόμματα τους και φυσικά τους ευρωπαίους πολίτες.»

 

«Επισφαλείς για εξαγωγή συμπερασμάτων», χαρακτηρίζει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, τις εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες μεγάλο ποσοστό αστυνομικών ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα σε κάποια δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι πάνω από το 50% των αστυνομικών ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή. Σε απάντηση αυτών, στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους των ετεροδημοτών συμπεριλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (στρατιωτικοί, λιμενικοί, πυροσβεστικό προσωπικό κλπ), ενώ επιπλέον πολλοί αστυνομικοί ψηφίζουν στις κατά τόπους εκλογικές τους περιφέρειες. Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

Γράφει η «Καθημερινή», σε κύριο άρθρο της: «Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από πολλούς σοβαρούς ανθρώπους, οι οποίοι ήταν καταξιωμένοι σε διάφορους τομείς. Ωστόσο η επιβολή του σταυρού προτίμησης στα ευρωψηφοδέλτια είχε δυστυχώς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η πλειονότητα των εκλεγμένων, με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, ανήκει στην κατηγορία των τηλεοπτικώς αναγνωρίσιμων προσωπικοτήτων και μόνον. Συχνά παραπονούμαστε για το επίπεδο και την ποιότητα του πολιτικού μας προσωπικού. Όταν όμως εμείς οι πολίτες επιλέγουμε τα προϊόντα ενός ρηχού μιντιακού περιβάλλοντος, για να μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη, η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στα κόμματα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους.

 

Για τις τριπλές εκλογές, δεν υπήρξαν μόνο οι φανατικοί, μεταξύ των απλών πολιτών, που έβαζαν στοιχήματα, αλλά -όπως φαίνεται- και οι πολιτικοί της κεντρικής σκηνής. Λίγο καιρό πριν και καθώς διανύαμε την προεκλογική περίοδο, ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να βάλουν στοίχημα, για το ποιος θα κέρδιζε στις επικείμενες εκλογές, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ή θα παραιτηθώ εγώ, εάν χάσει η ΝΔ, ή θα παραιτηθεί αυτός εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Τι πρόκειται να κάνει τώρα ο κύριος Υπουργός που το κόμμα του έχασε την πρωτιά; Θα έχουμε εξελίξεις; Αναμένουμε, μπας και ησυχάσουμε από δαύτον….

 

Τις καλύτερες ευχές της στήλης για τα παιδιά που διαβάζουν για διαγωνισμούς και ειδικότερα σ’ εκείνα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Ας σεβαστούμε τον κόπο που καταβάλουν και ας τους εξασφαλίσουμε ησυχία, ηρεμία και σεβασμό στην προσπάθειά τους. Όχι μόνο μέσα στο σπίτι τους, αλλά κι έξω απ’ αυτό, στη γειτονιά και στους δρόμους.


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…