• 27 Μαΐου, 2014

Ένα κοσμικό ταξίδι στην επιστήμη των ήχων και της μουσικής από τα Μουσικά Εργαστήρια Ήχος και Φως – video, φωτο

Ένα κοσμικό ταξίδι στην επιστήμη των ήχων και της μουσικής από τα Μουσικά Εργαστήρια Ήχος και Φως – video, φωτο

Γράφει η Σταυρούλα Μαυρομμάτη

 «Επιστήμη και τέχνη είναι τόσο στενά αλληλένδετες όσο είναι τα πνευμόνια και η καρδιά, ώστε, αν φθαρεί το ένα όργανο, το άλλο δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Η αληθινή επιστήμη ερευνά και καθιστά αντιληπτές τις αλήθειες και γνώσεις τις οποίες θεωρούν πολύ σημαντικές οι άνθρωποι μιας δεδομένης εποχής και κοινωνίας. Η τέχνη μεταφέρει τις αλήθειες αυτές από το χώρο της αντίληψης στο χώρο του συναισθήματος… Η τέχνη δεν είναι τέρψη, παρηγοριά ή διασκέδαση. Η τέχνη είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι ένα όργανο της ανθρώπινης ζωής, το οποίο μετατρέπει σε αίσθημα τη λογική αντίληψη του ανθρώπου». Λέων Τολστόι

 

Στην «Ευφυΐα», το τέταρτο πρόγραμμα της φετινής μας σειράς, δώσαμε την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με δυο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα μεταξύ τους σε πρώτη ματιά. Την τέχνη και την επιστήμη. Ο συνδυασμός τους όμως μπορεί να είναι μεγαλειώδης. Η επιστήμη ανέκαθεν επηρέαζε την τέχνη. Από την επίδραση των Πυθαγόρειων στη μουσική, μέχρι τη χρήση της τεχνολογίας στη μουσική σήμερα, καταλαβαίνουμε την αλληλεξάρτηση της επιστήμης, μιας πολύ σημαντικής ανθρώπινης πνευματικής δραστηριότητας, με τα αιώνια θεμέλια της τέχνης.

Ο αστροφυσικός Γιάννης Κοντογιάννης, με σαφήνεια, συντομία και απλότητα μας εξήγησε τι είναι ο ήχος, πώς παράγεται και πώς ταξιδεύει μέχρι να φτάσει στα αυτιά μας. Μας ταξίδεψε στο πλανητικό μας σύστημα και μας έδειξε πώς οι αρχαίοι έλληνες μελέτησαν τη μουσική μαζί με την αστρονομία και τα μαθηματικά. Επεξεργαστήκαμε από κοντά το Μονόχορδο του Πυθαγόρα, το πρώτο επιστημονικό μουσικό όργανο στην ιστορία και τέλος, πειραματιστήκαμε με τα πιο απλά υλικά και κατασκευάσαμε αυτοσχέδια μουσικά όργανα.

Ακολουθεί το πέμπτο πρόγραμμα της σειράς, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Στο κανάλι της εφημερίδας στο you tube «Λαός Αλμυρού», μπορείτε να δείτε το video με τους πειραματισμούς του προγράμματος. Ο τίτλος του είναι: « Ένα κοσμικό ταξίδι στην επιστήμη των ήχων και της μουσικής». Εναλλακτικά συνδεθείτε με το e-almyros.gr για τις φωτογραφίες και το video της εκδήλωσης.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …