• 16 Μαΐου, 2014

Άρθρο του Κώστα Ζούπη

Άρθρο του Κώστα Ζούπη

Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τη Δημοτική Πρωτοβουλία

με υποψήφιο Δήμαρχο τον Βαγγέλη Χατζηκυριάκο

Αγαπητοί συμπολίτες,

Είναι αρκετός καιρός που όλοι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη οικονομική κοινωνική και πολιτισμική κατάσταση, σε διεθνές, ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Στις 18 και 25 Μαΐου,  θα έχουμε την ευκαιρία μέσω των εκλογών να καταθέσουμε την άποψή μας, για τα τοπικά και ευρωπαϊκά κοινωνικοοικονομικά θέματα που μας απασχολούν, είναι λοιπόν ευκαιρία με την ψήφο μας να δώσουμε τη δική μας απάντηση, τη δική μας άποψη για το μέλλον.

Ενώ όμως για τις ευρωεκλογές  η άποψή μας θα συνυπολογιστεί  με τις σκέψεις και επιθυμίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρωπαίων συμπολιτών μας και κατά συνέπεια θα έχει μικρότερη απήχηση, για τα τοπικά μας θέματα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα κάτι που μας επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη μια και η ψήφος – άποψή – μας είναι σημαίνουσα.

Σε αυτό το σημείο μιας και είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Δημοτική Πρωτοβουλία και οδηγό τον Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τις σκέψεις και την αγωνία μου για τον Δήμο μας και το μέλλον του, άμεσο και απώτερο.

Παρακολουθώ, όπως όλοι μας εξάλλου, με πολλή προσοχή όλες αυτές τις ημέρες  τα γραπτά κείμενα και τους προφορικούς λόγους των υποψηφίων όλων των συνδυασμών και με έκπληξη και θλίψη διαπιστώνω μια επαναλαμβανόμενη γενικολογία, εν πολλοίς παρμένη από το παρελθόν, παρότι ευαγγελίζεται το μέλλον.

Από ποιόν δεν έχουμε ακούσει για την αξιοποίηση του ορεινού όγκου, του θαλάσσιου μετώπου, της γεωργικής παραγωγής, των υδάτινων πόρων, των δημοσίων υπηρεσιών κ.λπ. διανθισμένα από ένα μεγάλο πλήθος από επί μέρους θα, μια απίθανη άμιλλα για το ποιος θα καταθέσει τα περισσότερα, που αν κανείς θα αθροίσει θα χρειαστεί για την υλοποίησή τους αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, δίχως να μπαίνουν στον κόπο να μας εξηγούν ποιος θα τους παρέχει αυτά τα κονδύλια και από πού θα τα αντλήσουν.

Και όμως κατά μία έννοια έχουν δίκιο, τούτος ο τόπος είναι ευλογημένος, ζούμε σε μια περιοχή με τόσα πολλά πλεονεκτήματα και δυνατότητες που εάν σκεφτούμε και ενεργήσουμε ορθολογιστικά και με σχέδιο έχει τη δυνατότητα να μας παρέχει ένα πλήθος από (περιβαλλοντικά και οικονομικά) ωφελήματα, δυστυχώς  όμως εμείς ως σήμερα φερόμαστε σαν το μυρμήγκι που περπατάει πάνω σε μια φραντζόλα ψωμί, δίχως να συνειδητοποιεί πως αυτός ο τεράστιος για αυτό όγκος είναι τροφή και τελικά την εγκαταλείπει , ψάχνοντας αλλού.

Επιτρέψτε μου εδώ να σας αναφέρω μερικές από τις δυνατότητες αυτές και αν θέλετε αθροίστε τις με τις δικές σας σκέψεις.

Θα αναφερθώ πρώτα στις μοναδικότητες της περιοχής μας. Ζούμε σε έναν τόπο με τρία παλιά σβησμένα ηφαίστεια, (Κρούνια Αχίλλειο, Μικροθήβες, Καντήραγας), ποτέ, παρότι έχει αρκετές φορές αναφερθεί, δεν έχει γίνει προσπάθεια διερεύνησης γεωθερμικής ενέργειας.

Ζερέλια : τώρα επί τέλους αρχίζει να αξιοποιείται ένα τριπλό (γεωλογικό, αρχαιολογικό, βιότοπος) μοναδικό για τη χώρα μας σύστημα, εύχομαι να αξιοποιηθεί σωστά.

Πηγές Κεφάλωσης: μοναδική πηγή στο μέσον του οδικού άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης με παροχές πολύ κοντά και από τα δύο μέρη της ΠΑΘΕ, θα μπορούσαμε να έχουμε δημιουργήσει με μικρό κόστος λιμνούλες  πέντε –δέκα στρεμμάτων  με μικρά νησάκια, γεφυράκια, πράσινο, σύγχρονες εγκαταστάσεις Σ.Ε.Α. και με σωστή προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Άλου, που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση  και ένα σύμπλεγμα αγαλμάτων με θέμα τον Αχιλλέα για αναγνωρισιμότητα και τονισμό της Ιστορίας.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω σχηματίζεται ο βιότοπος της Σούρπης στις εκβολές του Σαλαμπριά, πίσω από τον βιότοπο σχηματίζεται ένα φυσικό μοναδικό δάσος από αρμυρίκια, ένας τόπος που συνδυάζει βιότοπο, ποτάμι με πηγές που αναβλύζει  σχεδόν όλο τον χρόνο και δάσος με σπάνια δένδρα και αρμυρίκια.

Στον Δήμο μας ανήκουν και δύο νησάκια, τα Αργυρόνησα, άγνωστα εν πολλοίς και όμως με μια μοναδικότητα: ανάμεσά τους υπάρχει εκτεταμένος ύφαλος, του οποίου η κεφαλή αναδύεται σε βάθους μισού μέτρου. Σε αυτόν το χώρο δημιουργούνται έντονα ρεύματα, είναι τα ίδια με τα νερά του Ευρίπου στη Χαλκίδα. Αυτό το ρεύμα μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως μια αέναη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ως τουριστικό αξιοθέατο, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ιατρικές εγκαταστάσεις και στο μεγάλο Αργυρόνησο και στον Άγιο Δημήτρη, στο πανέμορφο αυτό λιμανάκι.

 

Οι μοναδικότητες, πολύ σημαντικές και σπουδαίες για οικονομικούς, τουριστικούς και διαφημιστικούς λόγους, δεν είναι όμως τα μόνα αξιοποιήσιμα σημεία του τόπου μας. Ένας χώρος που έχει πολυαναφερθεί, αλλά που δυστυχώς ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει, είναι η Όθρυς.

Τι να πρωτοπούμε, έχουμε ακούσει για τα φαράγγια, τα σπήλαια, τα πετρογέφυρα, τα δάση από βελανιδιές, έλατα, αρκουδοπούρναρα, τα δεκάδες κάστρα, τα μονοπάτια, τις πηγές και τόσα άλλα. Όλος αυτός ο πλούτος πρέπει αρχικά να καταγραφεί, να ταξινομηθεί ανά είδος και θέση και τέλος να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που να περιλαμβάνει χωριά, θέσεις, διαδρομές και προτεραιότητες αξιοποίησης.

 

Αυτή η μελέτη θα μας οδηγήσει πρώτον σε πολλά μικρά έργα όπως μονοπάτια , θέσεις θέας, ανοίγματα μονοπατιών, βρύσες, λιμνούλες, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με λίγα χρήματα από κονδύλια του Δήμου (πολλά μικρά έργα) και από συλλόγους (Ορειβατικούς, Κυνηγών, Πολιτιστικούς, Διάσχισης φαραγγιών, Σπηλαιολόγων κ.λπ.).

Δεύτερον σε έργα υποδομής, όπως αγροτικούς δρόμους, θέσεις διάσωσης, πυρόσβεσης κλπ, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στα προγράμματα του Δήμου, της περιφέρειας, της χώρας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτον  σε μεγαλύτερα έργα, όπως π.χ. ανεμογενήτριες, φωτοβολταϊκές  μονάδες , ξενοδοχειακές μονάδες, αξιοποίησης του Μέγα Λάκου κλπ., όπου θα μπορούσαν να γίνουν διάφορες συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς και τον Δήμο με ένα σημαντικό ποσοστό επί των κερδών να οδηγείται στο ταμείο του Δήμου.

Ένα από τα σημεία κλειδιά για την αξιοποίηση μιας περιοχής  είναι  η αναγνωρισιμότητα (brand name) και η Όθρυς έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, είναι το βουνό των Τιτάνων, και ποιος δεν το γνωρίζει σε ολόκληρη την υφήλιο, το βουνό όπου στάθηκε η Κιβωτός του Δευκαλίωνα στον Ελληνικό Μύθο του Κατακλυσμού, το βουνό και η περιοχή που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Έλληνας, ο γιός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας και γενάρχης των Ελλήνων. Είναι η περιοχή από όπου ξεκίνησε ο Αχιλλέας για τον παγκόσμια πλέον γνωστό Τρωικό Πόλεμο. Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν σημαντικότατα πλεονεκτήματα διαφήμισης.

Ας σκεφτούμε λίγο τι θα αποκόμιζε ένας ταξιδιώτης της ΠΑΘΕ όταν  φθάνοντας στον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων έβλεπε  στους λόφους  γιγαντοαφίσες του Άτλαντα, του Προμηθέα, λίγο πιο κάτω άλλες με την

Κιβωτό του Δευκαλίωνα και την Πύρρα, πιο πέρα τον Έλληνα με τους γιούς του Αίολο, Δούρο κλπ. και τέλος στο λόφο της Αρχαίας Άλου τον Αχιλλέα, τον Πάτροκλο και τους Μυρμιδόνες. Πιστεύουμε πως είναι μικρό το ποσό  που θα δαπανηθεί και πόσο μεγάλο θα είναι το όφελός μας.

Δεν είναι όμως μόνον τα παραπάνω, έχουμε μεγάλες δυνατότητες για έργα υποδομής ή μεγάλης πνοής .

Γιατί δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το υπάρχον σχέδιο για το

Λιμάνι του Αχιλλείου, μετατρέποντάς το σε μαρίνα με δυνατότητα φιλοξενίας και ελλιμενισμού εκατοντάδων ιστιοφόρων και ταχύπλοων με ότι αυτό συνεπάγεται σε υπηρεσίες τροφοδοσία, συντήρησης, φύλαξης κλπ.; Δεν έχουμε τα κονδύλια για ένα τέτοιο έργο σίγουρα, είμαστε όμως σίγουροι πως είναι μια επιχείρηση,  που θα μπορούσε να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια  και εμείς να κάνουμε μια καλή και συμφέρουσα συμφωνία.

Πιστεύουμε πως η εταιρία που ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση του Όρμου των Νηών, θέλει να σπαταλήσει τα χρήματά της; Όχι βέβαια, γνωρίζουν πως είναι μια περιοχή που μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη, ας την αξιοποιήσουμε λοιπόν εμείς, θέτοντας εμείς τους όρους.

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με το λιμάνι της Αμαλιάπολης με τη δημιουργία  υποδομών στο καρνάγιο της.

Το λιμανάκι επίσης στο Πηγάδι του Πτελεού, σε συνάρτηση με το πανέμορφο και ευτυχώς σε καλή κατάσταση μεσαιωνικό Κάστρο του και σε συνδυασμό με τις πολλές μικρές παραλίες του Πτελεού, θα μπορούσαν να γίνουν ένας αξιόλογος τουριστικός πόλος και προορισμός.

Το θαλάσσιο μέτωπο του Αλμυρού, με την τόσο άναρχη και τελικά προβληματική λειτουργία, όπου μπερδεύονται οι λουτρικές εγκαταστάσεις, ο ελλιμενισμός μικρών σκαφών και οι βιομηχανικές λιμενικές λειτουργίες, είναι ένας χώρος για τον οποίο όλοι μας έχουμε προβληματιστεί.

Η σύνδεση της περιοχής μας με την κεντρική Θεσσαλία μέσω Δομοκού, όπως και το φράγμα στον Ενιπέα, μπορούν να δώσουν σημαντικά πλεονεκτήματα.

Η αξιοποίηση των δεκάδων αρχαιολογικών χώρων και κάστρων της περιοχής μας, το αρχαίο θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών, το οποίο επιτρέψτε μου να θεωρώ δικό μας, θα συνιστούσαν άλλο ένα τουριστικό προϊόν, αλλά πρωτίστως πολιτιστικό δυναμικό.

Τα δίκτυα όπως είναι γνωστό, δίνουν μεγάλα πλεονεκτήματα στις διασυνδεμένες περιοχές, εμείς βρισκόμαστε πάνω στον κεντρικό κορμό του οδικό δικτύου και μάλιστα σε προνομιούχο θέση σε σχέση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Έχουμε άμεση πρόσβαση στα αεροπορικά δίκτυα αφού σε απόσταση 1,5 χλμ. από την πλατεία της πόλης μας, βρίσκεται το αεροδρόμιο, το οποίο μας συνδέει με το σκληρό πυρήνα της κεντρικής Ευρώπης, τις περιοχές δηλαδή που συναποτελούν τη “Blue Banana”. Δε θέλω να σας κουράσω άλλο με τα τόσα πλεονεκτήματα που μας παρέχει ο τόπος μας, είναι δύσκολο όμως να μη μελαγχολώ, να μη στεναχωριέμαι , να μη θυμώνω, όταν διαπιστώνω πως στα συσσίτια αγάπης των ιερών ναών της πόλης μας καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας προστρέχουν για τον επιούσιο, αδυνατώντας να εκπληρώσουν ακόμα και τη στοιχειώδη ανάγκη της ημερήσιας διατροφής.

Αγαπητοί μου φίλοι την Κυριακή 18 του Μάη καλούμαστε να επιλέξουμε τους συμπολίτες μας, που για πέντε χρόνια θα χειρίζονται τα κοινά μας θέματα, όλα αυτά που προαναφέρθηκαν, και ένα μεγάλο πλήθος ακόμα. Εμείς θα τους επιλέξουμε, κανείς άλλος. Κι εδώ ακριβώς είναι μεγάλη μας ευθύνη, το χρέος μας για το κοινό μέλλον. Η δεξαμενή των υποψηφίων είναι μεγάλη, πάνω από πεντακόσιοι συμπολίτες μας ζητούν να τους τιμήσουμε, ο τόπος μας δεν είναι μεγάλος, γνωριζόμαστε σχεδόν όλοι, μπορούμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή, μπορούμε να κρίνουμε εάν ο συμπολίτης μας έχει χρόνο και θα τον διαθέσει για τα κοινά, εάν μπορεί να το κάνει, γνωρίζουμε εξάλλου τι θέλουμε να κάνει, γνωρίζουμε επίσης τις γνώσεις του, τις ικανότητές του, τις απόψεις του, το χαρακτήρα του, ξέρουμε πολλά και αν κάτι μας διαφεύγει μπορούμε εύκολα να το μάθουμε.

Από εμάς λοιπόν εξαρτάται ποιους θα επιλέξουμε για το τιμόνι του Δήμου.

Ας επιλέξουμε λοιπόν αυτούς που είμαστε σίγουροι πως θα μετατρέψουν τις προσδοκίες μας σε πραγματικότητες, τα πλεονεκτήματα του τόπου σε πλούτο, την κατήφεια σε χαρά, την απογοήτευση σε αισιοδοξία.

 

 

 

Ο συντάκτης του άρθρου Κώστας Ζούπης σπούδασε Ελληνικό Πολιτισμό, συνεχίζει με σεμινάρια Φιλοσοφίας, ενώ για τριάντα χρόνια εξερευνούσε σπήλαια προσθέτοντας στη γεωγραφία της χώρας μας τμήματα από τα παλάτια του Πλούτωνα.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Γίνε εσύ ο Άι Βασίλης – Δράση του Δήμου Αλμυρού

Γίνε εσύ ο Άι Βασίλης – Δράση του Δήμου Αλμυρού

Το Κέντρο Κοινότητας δήμου Αλμυρού με γνώμονα τις αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης, καλεί όσους…
ΟΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ  ΚΘ΄ ΣΥΝΟΔΟ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ  2024-2025

ΟΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ  ΚΘ΄ ΣΥΝΟΔΟ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ  2024-2025

Οι μαθητές /τριες των Λυκειακών Τάξεων Ευξεινούπολης  δέχτηκαν με πολύ χαρά την επιλογή τους στην  ΚΘ’…
Επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική του Δήμου Αλμυρού

Επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική του Δήμου Αλμυρού

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Δήμου Αλμυρού σχετικά με την επαναλειτουργία της Φιλαρμονικής: Όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί…