• 22 Απριλίου, 2014

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΑΡΘΡΟ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΖΙΓΓΙΡΙΔΗ – υπ. Περιφερειακού Συμβούλου – έκδοση 18/4/2014

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΑΡΘΡΟ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΖΙΓΓΙΡΙΔΗ – υπ. Περιφερειακού Συμβούλου – έκδοση 18/4/2014

Το ύψος και η διάρθρωση της οικονομικής δραστηριότητας μιας περιοχής αποτελεί το βασικότερο παράγοντα που προσδιορίζει το επίπεδο διαβίωσης, απασχόλησης και ευημερίας των κατοίκων της. Οι σύγχρονες οικονομίες, από τις πλέον μικρές έως τις πλέον μεγάλες, λειτουργούν πλέον σε ένα διεθνοποιημένο σύστημα παραγωγής και ανταλλαγής, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι ο ανταγωνισμός. Για να μπορέσουν συνεπώς να διασφαλίσουν αλλά και να ενισχύσουν το επίπεδο ευημερίας των κατοίκων τους, οι σύγχρονες οικονομίες θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικές. Δηλαδή, να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία να χαρακτηρίζονται από ένα συνδυασμό τιμής, εύρους-ποικιλίας και ποιότητας που να τους επιτρέπει να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό άλλων περιοχών ή χωρών.

Ο πρωτογενής τομέας στο Νομό Μαγνησίας αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες παραγωγής εισοδήματος και τον κυριότερο στη συντριπτική πλειοψηφία του ύπαιθρου χώρου του νομού. Η Μαγνησία διαθέτει μια πολύ μεγάλη ποικιλία παραγωγικών δραστηριοτήτων τόσο στο χώρο της φυτικής, όσο και στο χώρο της ζωικής παραγωγής, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων που εμφανίζονται σε εθνικό επίπεδο. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αυτού του παραγωγικού ανάγλυφου παίζει η γεωμορφολογία του νομού, αφού διαθέτει πεδινές περιοχές όπως ο κάμπος της Νέας Αγχιάλου, του Ριζομύλου, του Στεφανοβικείου, του Αλμυρού και της Σούρπης, ημιορεινές περιοχές όπως το Βελεστίνο και ο Πτελεός, ορεινούς όγκους, όπως της Όθρυος και του Πηλίου, καθώς και νησιωτικές περιοχές με τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Η μεγάλη αυτή ποικιλία είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις στα έντονα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει ο χώρος, δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις για τη μελλοντική πορεία του χώρου.

Βασικά χαρακτηριστικά ενός μοντέλου το οποίο θα μπορέσει να ενισχύσει και να συμβάλλει στην ευημερία των τοπικών παραγωγών και των επαγγελματιών  του δευτερογενή τομέα είναι τα παρακάτω:

Σύνδεση του πρωτογενή τομέα και του δευτερογενή τομέα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύοντας τμήματα σχετικά με την γεωργία, κτηνοτροφία και την αλιεία.

 

Ενίσχυση του δευτερογενή τομέα μέσω εκθέσεων και επιστημονικών σεμιναρίων από τοπικούς φορείς προκειμένου να συνδράμουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους του πρωτογενούς τομέα.

 

Συνδρομή των επιχειρήσεων του δευτερογενή τομέα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είτε επιχορηγώντας φοιτητές είτε ενισχύοντας οικονομικά το πανεπιστήμιο στον τομέα της έρευνας για τις αγροτικές καλλιέργειες και τα θέματα κτηνοτροφίας.

 

Συνεχή ενημέρωση των επιμελητηρίων και άλλων φορέων προς τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα για όλες τις εξελίξεις στους τομείς τους.

 

Συμβολή των Δήμων και της Περιφέρειας στην δημιουργία ομάδων παραγωγών μέσω ενημέρωσης, συμμετοχής σε εκθέσεις και επιστημονικών σεμιναρίων που αποβλέπουν στον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας του πρωτογενή τομέα.

 

Αυτό το “επαγγελματικό τρίγωνο” του Πανεπιστημίου, του Πρωτογενή και Δευτερογενή τομέα και των Τοπικών φορέων αποτελεί την σταθερή και μόνη λύση για την επιβίωση και ευημερία των τοπικών παραγωγών καθώς επίσης θεωρείται ένα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα βοηθήσει την εξωστρέφεια στους συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους.


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …