• 16 Απριλίου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – έκδοση 12/4/2014

Βγήκαμε πια στις αγορές,

για δάνειο – μεγαλεία,

μα ούτε σάλιο στο πουγκί,

να πάρουμε οβελία.

 

Ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή των Αλμυριωτών στα ψηφοδέλτια των Περιφερειακών εκλογών και είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε μόνο τους ντόπιους, τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες μας, για να ‘χουμε αυξημένες ελπίδες της παρουσίας τους στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας. Ας μην ξεχνάμε ότι, στις προηγούμενες εκλογές, οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων και οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι –πλην ελάχιστων εξαιρέσεων και του ίδιου του Περιφερειάρχη, εκ καθήκοντος, λίγες φορές- δεν πάτησαν το πόδι τους στον Αλμυρό, για να επικοινωνήσουν με τους πολίτες, ν’ ακούσουν τα προβλήματα της περιοχής μας, να αναλάβουν έστω και την παραμικρότερη δράση. Μόνο ο ντόπιος Σύμβουλος Αργύρης Μποντός έτρεξε για τον τόπο του. Όλοι οι άλλοι έλαμψαν δια της …απουσίας τους, αλλά είναι βέβαιο ότι, για ψηφοθηρικούς λόγους θα μας ξαναθυμηθούν τώρα, τις επόμενες μέρες και βδομάδες. Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος, αυτή τη φορά. Οι ψήφοι των Αλμυριωτών, να πάνε μόνο σε Αλμυριώτες υποψήφιους. Είναι ζήτημα κρίσιμο και στο χέρι μας είναι να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα.

 

Είναι προφανές, ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, καθώς και η πτώση του βιοτικού επιπέδου, που υφίστανται οι περισσότεροι από μας, θα επηρεάσουν καθοριστικά τις ψήφους μας, στις τριπλές εκλογές του Μαΐου. Οι λεγόμενες «χαλαρές» ψήφοι ή ψήφοι διαμαρτυρίας θα βρεθούν  κατά κόρο μέσα στις κάλπες, λιγότερο στις Δημοτικές εκλογές, λίγο περισσότερο στις Περιφερειακές και πάρα πολύ περισσότερο στις Ευρωεκλογές. Με άλλα «γράδα» από εκείνα που αναμένουν να ερμηνεύσουν το όποιο αποτέλεσμα, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι της κεντρικής εξουσίας, για τους δικούς του κομματικούς λόγους, ο καθένας.

 

Συμπληρωμένα πρέπει να θεωρούνται πλέον τα περισσότερα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια του Αλμυρού.  Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι κρατούν δυο – τρεις θέσεις ανοιχτές, για εκπλήξεις και «μετεγγραφές» της τελευταίας στιγμής. Λογική εξέλιξη, αφού οι περισσότεροι πολίτες που αποφάσισαν να αναμειχθούν στην εκλογική διαδικασία έχουν πλέον ταχθεί και εκδηλώσει τις προτιμήσεις τους. Άλλωστε ο χρόνος δεν περισσεύει και σε 15 μέρες πρέπει τα ψηφοδέλτια όλων να έχουν κατατεθεί επίσημα στο Πρωτοδικείο.

 

Μπορεί να θεωρείται περίεργο, αλλά οι σκληρότερες μάχες προσεταιρισμού υποψηφίων, αυτή τη φορά δόθηκαν στα χωριά του Δήμου, παρά στην πόλη του Αλμυρού. Ίσως γιατί εκεί η υποβάθμιση και η εγκατάλειψη είναι πιο εμφανής, άρα και η απροθυμία για συμμετοχή πιο έκδηλη. Κι επειδή οι υποψήφιοι Δήμαρχοι κρατούν κλειστά ακόμη τα χαρτιά τους, αναμένεται με ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι τελικά η «προίκα» του καθενός.

 

Παράδειγμα προς μίμηση είναι ο τρόπος που διεξάγουν τον προσωπικό τους προεκλογικό αγώνα οι γυναίκες υποψήφιοι της περιοχής μας. Πράες, μειλίχιες και εγκάρδιες, δίνουν έναν αδρό τόνο απαραίτητου πολιτισμού κι ένα αναζωογονητικό …άρωμα γυναίκας.

 

Συμψηφισμός καταβολής ΦΠΑ, αν σου χρωστάει αντίστοιχες επιστροφές το Δημόσιο ή εφάπαξ (και προεκλογικό) κοινωνικό μέρισμα στους πιο φτωχούς κτλ. Εξαγγελίες, που διαφημίζει στις τηλεοράσεις ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κομπορρημονώντας, μόνο και μόνο επειδή αποφάσισαν να λασκάρουν λιγουλάκι τα λουριά και να εφαρμόσουν τα αυτονόητα. Καλόδεχτα πάντως, έστω κι έτσι…

 

Στις 29 Απριλίου, όπως προβλέπεται, θα γίνει κανονικά η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στους δικαιούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Ιδρύματος. Μα, για καθυστερήσεις είμαστε; Μόνο 19 μέρες πριν τις εκλογές;

 

Με τίτλο «Ο μόνος δρόμος» σε κύριο άρθρο της η «Καθημερινή» αναφέρει: «Τα κόμματα της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, δεν μπορούν να επιτρέψουν στους υποδίκους, ορκισμένους εχθρούς της Δημοκρατίας να χειραγωγούν τον δημόσιο διάλογο και να εγκλωβίσουν την πολιτική ζωή σε παιχνίδια σκοτεινών κέντρων. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται το παιχνίδι που παίζεται. Η χώρα γυρίζει σελίδα, η πραγματική οικονομία σταθεροποιείται και ο κίνδυνος της κατάρρευσης απομακρύνεται. Αυτό αδυνατίζει καίρια την επιρροή των ακραίων, που επιμένουν πως για όλα φταίει η Δημοκρατία και οι θεσμοί της. Θέλουν, λοιπόν, να προκαλέσουν χάος για να διασωθούν. Τα κόμματα που πιστεύουν στη Δημοκρατία και στην ευρωπαϊκή ταυτότητα της πατρίδας μας δεν πρέπει να το επιτρέψουν. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει μεγάλο σφάλμα όταν υιοθετεί ακρίτως θεωρίες συνωμοσίας και συμμαχεί με τις δυνάμεις του σκότους. Μπορεί  να την εξυπηρετεί στιγμιαία, αλλά θα έλθει η στιγμή που θα το πληρώσει –και εκείνη– ακριβά. Οσο για τον πρωθυπουργό, ο δρόμος είναι ένας και φαίνεται να τον ακολουθεί: κάθετη ρήξη με ακραία πρόσωπα και τοποθετήσεις, όσο κοντά του και αν βρίσκονταν, θωράκιση των θεσμών με τοποθετήσεις άξιων ανθρώπων παντού και θεαματικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει, ούτε για τον ίδιο ούτε για την αντιπολίτευση ούτε για τη χώρα.»

 

Στο ίδιο μοτίβο, με τίτλο «Η κοινωνία δεν αντέχει έναν πολιτικό εμφύλιο», ανάλογο άρθρο του «Βήματος»: «Είναι παράλογο, την ώρα που διαγράφονται κάποια πρώτα σημάδια αισιοδοξίας, μετά από πέντε χρόνια βαθιάς κρίσης, να απειλούνται οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού από ένα ιδιότυπο πολιτικό εμφύλιο, με επίκεντρο μάλιστα τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής. Θα είναι πραγματικά τραγωδία αν η θλιβερή ιστορία Μπαλτάκου δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα και οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης της χώρας. Αυτό που διακυβεύεται αυτή την ώρα δεν είναι η κυβερνητική συνοχή, αλλά η πορεία της χώρας για έξοδο από την κρίση. Την ώρα που αναγνωρίζεται σχεδόν από τους πάντες, ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει πολύ περισσότερα από όσα περίμεναν και οι δανειστές και οι αγορές, εξελίσσεται μια αδυσώπητη εσωτερική πολιτική σύγκρουση που υπονομεύει και την κοινωνική συνοχή και την πορεία της οικονομίας. Η χώρα και η κοινωνία δεν έχουν όμως άλλα περιθώρια για πολιτικές βεντέτες. Ούτε πολύ περισσότερο ένα νέο διχασμό με ρυθμιστές τους ακροδεξιούς και τους νεοναζιστές. Οι επικείμενες εκλογές δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξελιχθούν σε μια εκτός ορίων και λογικής σύγκρουση που θα θέσει σε κίνδυνο ότι έχουμε καταφέρει ως τώρα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οφείλουν να κατανοήσουν την αγωνία και των πόνο των ελλήνων πολιτών και να αφήσουν στην άκρη τα κομματικά μαχαιρώματα. Αλίμονο αν δεν μπορούν μετά από τόση απαξία και απογοήτευση που εισπράττουν, να αντιληφθούν ότι πρέπει να επικρατήσει  η κοινή λογική. Γιατί από μια νέα οπισθοδρόμηση της χώρας, κανένα κόμμα και πολύ περισσότερο η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτε. Αντιθέτως θα διακινδυνεύσουμε να βρεθούμε ξανά σε μια δίνη με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας.»

 

Ξαναβγαίνει –μετά από τόσα «πέτρινα» χρόνια- η …Ψωροκώσταινα για δανεισμό στις αγορές κι αυτό είναι ακόμη ένα γερό σημάδι ότι αφήνουμε πίσω μας σιγά – σιγά τα μνημόνια και την εξάρτηση της οικονομίας μας από το ΔΝΤ και την ΕΕ.  Μην αυταπατάστε όμως… Ούτε η μέγγενη, που τώρα μας σφίγγει, θα χαλαρώσει αστραπιαία, ούτε τα βάσανά μας πρόκειται να τελειώσουν τόσο εύκολα. Υπάρχει ακόμη πολύς ανήφορος.

 

Και ιδού η πισώπλατη «μαχαιριά», από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τη «φίλη και σύμμαχο» χώρα των ΗΠΑ: «Φοβού τους Έλληνες και πρωτογενή πλεονάσματα φέροντας», αναφέρεται σε ανάλυση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (CFR) των ΗΠΑ, στην οποία προβλέπεται πως η Ελλάδα «θα χρεοκοπήσει κάποια στιγμή την επόμενη χρονιά».

 

«Μώραλης για Δήμαρχος Πειραιά κι ο Μαρινάκης δίπλα του, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος», διαβάζω. Αυτό μας έλειπε τώρα… Να γλιστράει, δηλαδή, η γιαγιά στο πεζοδρόμιο και να κερδίζει ο Ολυμπιακός …πέναλτι;

 

Από αύριο το βράδυ μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, με την ακολουθία του Νυμφίου στις εκκλησιές και ήδη στα περισσότερα σπίτια είναι έντονες οι προετοιμασίες για το Πάσχα, κυρίως με εξωραϊσμούς στις αυλές και τα ασβεστώματα. Οι νοικοκυρές τρέχουν και δεν φτάνουν…


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Από τις 14 Απριλίου όταν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατηγορία της περασμένης σεζόν, μέχρι το Σάββατο 21…
Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και…