- 28 Μαρτίου, 2014
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Ν. 3869/2010 – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ
Τον Αύγουστο του 2010 δημοσιεύθηκε ο Ν. 3869/2010 « Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις» ο οποίος δίνει διέξοδο και προοπτική σε χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα.
Αν θέλαμε να κάνουμε γενική επισκόπηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο νόμος αυτός στους δανειολήπτες , θα λέγαμε ότι παρέχει το προνόμιο ρύθμισης των οφειλών ενός φυσικού προσώπου, για χρονικό διάστημα 3-5 ετών, μειώνοντας την μηνιαία οφειλόμενη δόση, προστατεύει την κύρια κατοικία του, με την ανάληψη της υποχρέωσης καταβολής κάποιου ποσού για αυτό το σκοπό, και παράλληλα, αφού ολοκληρωθούν οι προαναφερθείσες διαδικασίες, οδηγεί σε απαλλαγή του οφειλέτη από το υπόλοιπο των χρεών του. Η διαδικασία ανήκει στην αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου, στην περιφέρεια του οποίου έχει την κατοικία του, άλλως τη συνήθη διαμονή του ο οφειλέτης, όπου και κατατίθεται η αίτηση για ρύθμιση των χρεών του.
Ο νομοθέτης όμως, έχει θέσει κάποιους περιορισμούς σχετικά με την υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, ως προς τα πρόσωπα που εμπίπτουν σε αυτόν.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νομοθέτημα, ορίζεται πως τη δυνατότητα αυτή έχουν «φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και έχουν περιέλθει, χωρίς δόλο, σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών». Αυτό συνεπάγεται, αρχικά ότι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση προς ρύθμιση των οφειλών τους, νομικά πρόσωπα (όπως ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες, ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης κλπ), χωρίς όμως να εμποδίζεται εξ αρχής η υπαγωγή ενός φυσικού προσώπου, που συμμετέχει ως μέλος ή ως εταίρος σε ένα νομικό πρόσωπο.
Περαιτέρω, το πρόσωπο που θα αιτηθεί ρύθμιση των οφειλών, πρέπει να μην έχει πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή να μην είναι έμπορος (άτομο που μετέρχεται πράξεις εμπορικές και έχει ως κύριο επάγγελμα την εμπορία). Δεν ισχύει όμως ο ίδιος αποκλεισμός για τους οφειλέτες οι οποίοι υπήρξαν έμποροι, έχασαν όμως την εμπορική ιδιότητά τους και περιήλθαν σε μεταγενέστερο χρόνο σε αδυναμία πληρωμών. Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών δίνεται επίσης και στους «μικρεμπόρους», δηλαδή στα πρόσωπα τα οποία ασκούν το βιοποριστικό τους επάγγελμα, με καταβολή προσωπικής εργασίας από την οποία κερδίζουν τα αναγκαία για τη ζωή, χωρίς να έχουν επενδύσει σε εξοπλισμό ή να απασχολούν προσωπικό.
Ο οφειλέτης λοιπόν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, πρέπει να έχει περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής. Αν δηλαδή έχει απλώς περιέλθει σε μία κατάσταση πρόσκαιρης οικονομικής στενότητας ή παροδικής αδυναμίας πληρωμών, δεν δικαιολογείται η ένταξή του στο νόμο. Παράλληλα, πρέπει αυτή η κατάσταση υπερχρέωσης να μην δημιουργήθηκε με δόλο του δανειολήπτη, καθώς η θέσπιση αυτού του νόμου δεν είχε ως σκοπό να ευνοηθούν από τις διατάξεις του οφειλέτες οι οποίοι έλαβαν χρηματικά ποσά, έχοντας εξ αρχής σκοπό να απαλλαχθούν με την συγκεκριμένη διαδικασία ή οφειλέτες που με δική τους υπαιτιότητα βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμών.
Τέλος, ο νόμος μιλάει για ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή για οφειλές των οποίων ο χρόνος πληρωμής έχει παρέλθει. Πρέπει να επισημανθεί εδώ όμως ότι δεν είναι απαραίτητο, να είναι ληξιπρόθεσμο το σύνολο των οφειλών κάποιου, για να υπαχθεί στο Ν. 3869/2010, αλλά αντιθέτως αρκεί να είναι ληξιπρόθεσμο μέρος αυτών ,καθώς το γενικότερο πνεύμα της διαδικασίας είναι η συνολική ρύθμιση το χρεών ενός φυσικού προσώπου, ώστε αυτό να μπορέσει να ανακάμψει.
Είναι γεγονός ότι το σύνολο του εξεταζόμενου ως άνω νόμου, δεν μπορεί να καλυφθεί με λίγες λέξεις. Η κάθε περίπτωση οφειλέτη είναι μοναδική και πρέπει να διερευνάται αυτοτελώς, ώστε να ανευρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος ρύθμισης των οφειλών του. Απαραίτητη είναι η σύμπραξη δικηγόρου, που θα καθοδηγήσει τον δανειολήπτη και παράλληλα θα αναλάβει την εκπροσώπησή του, και την παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς, της όλης διαδικασίας, η οποία επιβάλει αυστηρές προθεσμίες και συνεχή επίβλεψη των εξελίξεων.
Αποστολία Δ. Χουλή
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Βασιλέως Κωνσταντίνου 140, 1ος όροφος, Αλμυρός
Τηλ/Φαξ : 24223 01373, Κινητό : 6980 371 870
e–mail: houliapostolia@yahoo.gr