• 28 Μαρτίου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – έκδοση 22/3/2014

Το γάλα και τα φάρμακα,ταξί, φορτηγατζήδες,θυσία -σαν μαλάτα αρνιά-προς τους Τροϊκατζήδες.

 

Τρέξτε, προλάβετε… Πενήντα ακριβώς μέρες απέμειναν για την ώρα της κάλπης (Δημοτικές, Περιφερειακές και Ευρωεκλογές.) Η μεγάλη …πεντηκοστή.

 

Από τη στιγμή που άρχισαν οι πρώτες προεκλογικές συγκεντρώσεις αυτοδιοικητικών συνδυασμών στον Αλμυρό, άρχισαν και τα πρώτα άτυπα γκάλοπ των …καφενείων. Μαζί τους ήδη πέφτουν και τα πρώτα στοιχήματα, των πιο φανατικών, αλλά και των πιο …πολύξερων. Η αλήθεια είναι πως ανάμεσα στους πολίτες, υπάρχουν αρκετοί που εύλογα κατα-ευχαριστιούνται όλη την προεκλογική διαδικασία και οι ποικίλες προβλέψεις, για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης, δίνουν και παίρνουν. Ψυχραιμία, παιδιά…

 

Τίποτε καλύτερο από το νηφάλιο προεκλογικό διάλογο των υποψηφίων με τους πολίτες, στη βάση τεκμηριωμένων απόψεων και επιχειρημάτων. Και μακάρι να γίνει και δημόσιος διάλογος, μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων, για να μπορέσει ο δημότης να «ζυγίσει» καλύτερα την προτίμηση και την ψήφο του. Έχω τη γνώμη ότι έχει παρέλθει οριστικά ο καιρός των κούφιων συνθημάτων και των «ξύλινων» υποσχέσεων.

 

Ακόμη περισσότερο μπερδεύεται το κουβάρι των Δημοτικών εκλογών στον -γιγαντιαίο πλέον, λόγω Καλλικράτη- Δήμο Βόλου. Κι επειδή ο Μπέος φέρνει σε κάποιους …δέος, ορισμένοι από τους μνηστήρες του Δημαρχιακού θώκου αποφάσισαν να συνασπιστούν για να τον αντιμετωπίσουν. Το «νόστιμο» είναι ότι, με τις διαρκείς και ακραίες επιθέσεις εναντίον του, τον …διαφημίζουν μια χαρά. Ο πανικός και η απαξίωση πολλών «παραδοσιακών» αυτοδιοικητικών δυνάμεων έχει αναδείξει τον λεγάμενο σε ισότιμο διεκδικητή.

 

Από την άλλη μεριά, την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, παρέστην στη συνεστίαση του Blue Club (σύνδεσμος οπαδών της Νίκης), όπου ο μεν ιδιοκτήτης της κυανόλευκης ομάδας είπε από μικροφώνου πως «την επόμενη φορά που θα είμαστε εδώ, η Νίκη θα είναι ήδη στην Α’ Εθνική και θα ‘χουμε και Δήμαρχο δικό μας», ενώ οι οπαδοί φώναζαν ρυθμικά τα συνθήματα «Αυτή η πόλη γαλάζια είναι όλη. Κουμάντο, κότες, κάνουν οι Νικιώτες», καθώς και το «νεότευκτο»: «Δεν θα γίνεις Δήμαρχος ποτέ, βρε χοντρέ, βρε χοντρεεέ…». Του Κουτρούλη ο γάμος, δηλαδή, και η μπάλα -ή μήπως και η ψήφος;- στην …εξέδρα.

 

«Μέτωπα» ανοίγει η Κυβέρνηση, προκειμένου να νομοθετήσει και να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν πρόσφατα (με πολλές …ωδίνες) με την Τρόικα. Εκτός από τα μέτρα για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος, που η ψήφισή τους «παίζει» αύριο Κυριακή κι έχει ξεσηκώσει τους κτηνοτρόφους και αρκετούς κυβερνητικούς Βουλευτές, προσθέστε στη λίστα των αντιπαραθέσεων τους φαρμακοποιούς, τους αυτοκινητιστές και τους ταξιτζήδες. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον…

 

Προεκλογικά λοιπόν, μπορεί το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί, να «γλυκάνει» άστεγους, ένστολους και ανασφάλιστους, αλλά η σύγκρουση με τους επαγγελματίες καλά κρατεί και μόνο πρόσθετους ψήφους δεν πρόκειται να δώσει στον Κυβερνητικό συνασπισμό.

 

Είναι χαρακτηριστικό του τρέχοντος πολιτικού κλίματος αυτό που γράφει η «Ελευθεροτυπία»: «Εν κρυπτώ συνεχίζει η κυβέρνηση να καταρτίζει το πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας με την Τρόικα. Το περιεχόμενό της αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό τόσο για τους Έλληνες, που θα κληθούν ακόμη μια φορά να σηκώσουν τα βάρη, όσο και για τους βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που δεν θα έχουν προλάβει να διαβάσουν.»

 

«Ένας αναγνώστης της «Athens Voice» σχολίαζε: «Να τα ξεπουλήσουμε όλα λοιπόν, και την ΕΡΤ στους Παγκοσμιοποιητές και τη ΔΕΗ να έρθουν ανεμογεννήτριες να δολοφονούν τα πουλάκια, να κλείσουμε τα στρατόπεδα, να διαλύσουμε και το στρατό, να μην πληρώνουμε και τους παπάδες και τότε τι θα μείνει από την πατρίδα μας;»

 

Αυτή την «πατρίδα μας» είναι όλοι πρόθυμοι να την υπερασπιστούν. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης εκφωνεί λόγο μπροστά σ’ ένα πανό που γράφει «Πουλάνε το νερό, πουλάνε τη ΔΕΗ, σε λίγο θα πουλήσουνε και την Κομοτηνή». Την ίδια Πέμπτη, τρεις βουλευτές του Σύριζα, που ήταν βουλευτές του Πασόκ, αλλά κατέβηκαν τώρα στο γήπεδο με τη φανέλα του Σύριζα, και ένας βουλευτής του Πασόκ, που κατά λάθος είναι ακόμα Πασόκ και δεν έχει πάει στον Σύριζα, καταγγέλλουν την κυβέρνηση γιατί κλείνει τους 23 οργανισμούς, που κλείνουν από το 2010 κι ακόμα ανοιχτοί είναι. «Αν καταργηθεί ο Οργανισμός Αποξήρανσης της Κοπαΐδας θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και δεν θα υπάρχει Κοπαΐδα. Η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας Μεσολογγίου είναι ένας φορέας που ομόφωνα αποφάσισε η Βουλή, γιατί η Ελλάδα αξίζει να στέλνει το μήνυμα ότι το Μεσολόγγι εκφράζει ένα λαό που μάτωσε για την ελευθερία. Πώς καταργείτε το Κέντρο Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης; Μας απελευθέρωσε, θα τον ξεχάσουμε κιόλας; Θα ξεχάσουμε την ιστορία μας;» Αναρωτιέμαι, απαντάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να δημιουργείται ένας δημόσιος οργανισμός για κάθε ήρωα της Επανάστασης του 1821; Να φτιάξουμε τότε ένα νομικό πρόσωπο και για τον Καραϊσκάκη, τον Ανδρούτσο.» (Από το Editrial της A.V.)

 

Το Δημόσιο δεν μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών, εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέτρα ενώπιον των δικαστηρίων ή να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του, αποφάσισε η πενταμελής σύνθεση του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη απόφασή της. Ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος, παραπέμφθηκε για νέα κρίση στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος και η υπόθεση θα συζητηθεί την 5η Μαΐου 2014.

 

«Έχω βγει στα κάγκελα με την υπερφορολόγηση», είπε πρόσφατα η Ντόρα Μπακογιάννη. Ναι, αλλά τα σχετικά κυβερνητικά νομοσχέδια, τα έχετε ψηφίσει, κυρία μου.

 

Όλα τα επίσημα χείλη, στον τραπεζικό και Κυβερνητικό τομέα, μιλούν διαρκώς για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και τις πολλές, προγραμματιζόμενες διευκολύνσεις στους δανειολήπτες. Από την άλλη μεριά, όμως, τα απειλητικά δικόγραφα και οι δικαστικοί κλητήρες πάνε κι έρχονται, αβέρτα – κουβέρτα. Τι να νοιάζει τις τράπεζες; Φορτώνουν διαρκώς τους άμοιρους πελάτες τους με δικαστικά έξοδα και νέους τόκους και το χρέος ιλιγγιωδώς μεγαλώνει. Έτσι, όταν θα έρθει η ρημάδα η ρύθμιση, όλα θα είναι επαρκώς …αυγατισμένα και το κέρδος των τραπεζών, φυσικά. Αλίμονο σ’ εκείνους που χρωστάνε…

 

Δείπνο παρέθεσε πρόσφατα ο Μητροπολίτης Άνθιμος στη Θεσσαλονίκη, με παρόντες τους υποψηφίους Δημάρχους της πόλης και τους υποψηφίους Περιφερειάρχες, Γ. Μπουτάρη, Στ. Καλαφάτη, Γ. Ιωαννίδη, Απ. Τζιτζικώστα. Την ευλογία σου, δέσποτα, κι όποιος αντέξει…

 

Επίκαιρο: «Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας ηγεμόνας είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν.» (Νικολό Μακιαβέλι, 1469-1527, Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος.)

 

«Σταδιακά, αλλά και επίμονα», γράφει η «Καθημερινή», «αναδεικνύονται οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας για διάφορες αρρυθμίες και στρεβλώσεις που ταλανίζουν την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όταν μάλιστα είναι φανερή η ανάγκη προσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος στις απαιτήσεις των καιρών. Ο διαγωνισμός PISA του ΟΟΣΑ, στον οποίον συμμετέχουν 65 χώρες, έχει ακριβώς στόχο να διαπιστώνει το γνωστικό επίπεδο των 15χρονων μαθητών τους σε σχέση με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Δυστυχώς, οι επιδόσεις των Ελληνόπουλων παραμένουν μέτριες έως κακές από το 2000, χωρίς το γεγονός να προκαλεί την ανησυχία του αρμόδιου υπουργείου. Ισως γι’ αυτό φέτος επεχείρησε να αγνοήσει ουσιαστικά τον διαγωνισμό, προκειμένου να κρύψει τις ευθύνες του. Εκτός και αν βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης…»

 

«Η εμφάνιση νέων κομμάτων στην πολιτική σκηνή της χώρας», γράφει -μεταξύ άλλων- η Αναστασία Ε. Ηλιαδέλη στο «Βήμα»,εκφράζει ένα έλλειμμα δημοκρατίας μέσα σε συνθήκες κρίσης εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος και των θεσμών. Δείχνει δηλαδή ότι υπάρχει ένα «εκ των κάτω» αίτημα για μια άλλου τύπου εκπροσώπηση. Αυτήν την «κοινωνική ζήτηση» ήρθαν να καλύψουν τα τελευταία χρόνια διάφοροι κομματικοί σχηματισμοί, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

 

Υπάρχουν αναμφισβήτητα τεράστιες διαφορές ανάμεσά τους. Υπάρχει ωστόσο ένα στοιχείο που κάνει ώστε να «συγκλίνουν» μεταξύ τους η δεξιά με την αριστερή «προσφορά», παρά τις διαφορετικές αφετηρίες τους και τα διακριτά τους προτάγματα. Το στοιχείο αυτό είναι ένα συγκεκριμένο πολεμικό πολιτικό ύφος που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί διαφορετικά συμβολικά υλικά και να προσκολλάται σε διαφορετικές ιδεολογικές περιοχές, λαμβάνοντας κάθε φορά την απόχρωση του τόπου που τον υποδέχεται. Πρόκειται για τον λαϊκισμό. Τα νέα λαϊκιστικά κόμματα, φορείς οποιασδήποτε πολιτικής ιδεολογίας, από την ριζοσπαστική αριστερά, μέρος της κεντροαριστεράς μέχρι και την πιο εξτρεμιστική και ρατσιστική δεξιά μεταφέρουν ένα αίτημα πολιτικής εκπροσώπησης και σηματοδοτούν μια «κρίση» του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος.»

 

Την παραίτησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και την επιθυμία τους να είναι ανεξάρτητοι, δηλώνουν με επιστολή τους (την περασμένη Τετάρτη) προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι βουλευτές Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα και Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η κ. Γιαταγάνα παραιτήθηκε από μέλος του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος, διαμαρτυρόμενη για την στήριξη που δίνουν οι ΑΝΕΛ στην υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα, στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Σε κάποια από τα μικρά αντιμνημονιακά κόμματα, όσο περνάει ο καιρός, «απουσίες στα μητρώα σημειώνουμε», ένας – ένας το διαλύουν κι αραιώνουμε.

 

Με αρκετή δόση κακίας -είναι αλήθεια- σκέφτομαι ότι φέτος, πολλοί και πολλές υποψήφιοι των ψηφοδελτίων δεν θα χρειαστούν …ηλιοθεραπεία. Από το τέλος Μαΐου, πριν μπει ημερολογιακά το καλοκαίρι κι αρχίσουν τα μπάνια, θα είναι ήδη …μαυρισμένοι.

 

Η τεράστια συμμετοχή επενδυτών, που καταγράφηκε στις ιδιωτικές τοποθετήσεις των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και το ανάλογο έντονο ενδιαφέρον, για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στην από καιρό καταβαραθρωμένη οικονομία μας. Μέχρι, όμως, να καταλάβει αυτό το «κάτι» στο πορτοφόλι του ο απλός φαμελίτης, έχουμε μπροστά μας αρκετό δρόμο ακόμη.

 

Από τη μουρμούρα πεθεράς (στο διαδίκτυο): «Βαρέθηκα, τόσες μέρες τώρα, να τους βλέπω, να ψάχνουν το μαλαισιανό μπόινγκ και να μη το βρίσκουν. Αποφάσισα λοιπόν να πάρω την υπόθεση στα χέρια μου. Θα κάνω …Φανουρόπιτα».

 

Λαμπρή -κυριολεκτικά- φέτος η διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού. Πρώτα – πρώτα ο καιρός μας έκανε τα χατίρια και η λιακάδα έβγαλε τον περισσότερο κόσμο από τα σπίτια του, για την παρέλαση και τις άλλες εκδηλώσεις της εθνικής επετείου, ενώ το γενικότερο κλίμα ήταν ιδιαίτερο γιορτινό. Αρκετοί ήταν και οι επισκέπτες στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι ντόπιες επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος να κινηθούν κάπως, μετά τη «νεκρή» περίοδο του χειμώνα. Τώρα πια, «στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι …Πάσχα».

 

Με συγκίνησαν πάλι οι αναρτήσεις νεαρών φίλων (άνδρες και γυναίκες) στο διαδίκτυο και τα social media, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Οι γενιές περνούν, έρχονται και παρέρχονται, αλλά αυτή η αγάπη των Ελλήνων για την Πατρίδα και τη λευτεριά, παραμένουν αδιάπτωτες. Τους και τις καμάρωσα, ειλικρινά. Ίσως αυτά τα νέα παιδιά ξέρουν καλύτερα από μας – τους παλιότερους- να διορθώσουν την Ελλάδα που προσδοκούμε. Κι ας τα έχουμε αδικήσει τόσο, με τις δικές μας κλεψιές, λαμογιές και κομματικές μποσικάδες.

 

Οι σημαιοστολισμοί οικιών και καταστημάτων ήταν λιγότεροι φέτος ή μου φάνηκε έτσι;

 

Στο καλό να πας, βροχερέ Μάρτιε… Έκανες τις μετεωρολογικές κουτσουκέλες σου, χωρίς όμως να καταφέρεις να μας τρομάξεις. Καλώς να έρθετε «Απρίλη μου ξανθέ και Μάη μυρωδάτε…».

 

«Δεχόμαστε παραγγελίες αρνιών για το Πάσχα» είναι η πιο συνηθισμένη πινακίδα, που αυτόν τον καιρό αναρτούν στις προθήκες τους τα ντόπια κρεοπωλεία. Και οι προνοητικοί σπεύδουν από τώρα, ενώ κανείς δεν ρωτάει, τα καημένα τα …αρνάκια. Προβλέπεται …πανικός.

 

Την Τρίτη είναι Πρωταπριλιά. Στο φόρτε τους -προβλέπω- κάποιοι …υποψήφιοι. Θα γιορτάσουν τα «θα»…


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…