• 28 Μαρτίου, 2014

«Ειρήνη είναι…» – Οι Εκθέσεις Φωτογραφίας

Για 2η συνεχή χρονιά στη Μαγνησία παρουσιάζονται οι βραβευμένες φωτογραφίες του Διεθνή Δαγωνισμού Φωτογραφίας «Ειρήνη είναι…».

Οι ακόλουθοι φορείς

  • Η ΜΚΟ «Κόσμος χωρίς πολέμους και Βία»,
  • ο Μορφωτικός κ Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σούρπης «Νήες»,
  • το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού
  • το Δημοτικό Σχολείο Σούρπης και
  • το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς Άλλης Μεριάς
  • ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άλλης Μεριάς 

συνεργάζονται  προκειμένου οι φωτογραφίες να εκτεθούν φέτος σε 3 διαφορετικές περιοχές.

Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν τις 74 καλύτερες φωτογραφίες από φωτογράφους που προέρχονται από 21 χώρες και επιλέχθηκαν μέσα από 830 φωτογραφίες που κατατέθηκαν συνολικά. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το 2013, είχε τίτλο «Ειρήνη είναι τα δικαιώματα του παιδιού» και συμμετείχαν -όπως και κάθε χρονιά- μαθητές έως 16 ετών. Η ιστοσελίδα του διαγωνισμού μέχρι τις 10.12.13 είχε δεχθεί πάνω από 1,4 εκατομμύρια επισκέπτες από 159 χώρες!

Η γενική εικόνα του διαγωνισμού, όπως αυτή αποδόθηκε από τους κριτές, είναι πως οι συμμετοχές ήταν στην πλειοψηφία τους σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αμεσότητα και η οξυδέρκεια των μαθητών μέχρι 16 ετών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Στο σύνολο των φωτογραφιών, διακρίνουμε δύο τάσεις. Η μία είναι αυτή που αναδεικνύει τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από τη δημιουργικότητα και το παιχνίδι της παιδικής ηλικίας. Η άλλη είναι αυτή που καταγγέλλει με άμεσο ή μη τρόπο τις κακές συνθήκες διαβίωσης και τη στέρηση στην ουσία, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως.

Ο διαγωνισμός αλλά και οι εκθέσεις που ακολουθούν, τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, του Υπουργείου Πολιτιστμού, ενώ έχουν το patronage  της FIAP και της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας.

Θα θέλαμε αυτός ο διαγωνισμός και οι εκθέσεις που τον ακολουθούν με τις διακριθείσες φωτογραφίες του, να είναι μια αφορμή για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, να σκεφτούμε, να συζητήσουμε και να δράσουμε ενώνοντας δυνάμεις, για να μπορέσουν περισσότερα παιδιά να έχουν πρόσβαση στα βασικά τους δικαιώματα: τροφή, στέγη, υγεία, εκπαίδευση, νερό, παιχνίδι, ελευθερία έκφρασης.

Υπάρχει η πρόταση τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στο δρώμενο «δημιουργία αντί καταστροφής». Το δρώμενο συνίσταται στην ύπαρξη ενός «εισιτηρίου» για τους μαθητές, για να μπορέσουν να μπουν στην έκθεση. Το «εισιτήριο» είναι ένα πολεμικό παιχνίδι που θα αφήνουν στην είσοδο της έκθεσης, ώστε στο τέλος, το σύνολό τους να πάει για ανακύκλωση.

Το πρόγραμμα των εκθέσεων έχει ως εξής:

ΣΟΥΡΠΗ Ευγενίδιο Πνευματικό Κέντρο Εγκαίνια 30 Μαρτίου 19:00 – 21:00
31 Μαρτίου – 1 Απριλίου 09:00 – 15:0018:00 – 20:00
ΑΛΜΥΡΟΣ 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού Εγκαίνια 2 Απριλίου 18:00-20:00
Επισκέψεις:3 Απριλίου – 5 Απριλίου 09-13:0018:00 – 20:00
ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΒΟΛΟΥ 2ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς Άλλης Μεριάς Εγκαίνια 7 ΑπριλίουΕπισκέψεις:

7 Απριλίου – 9 Απριλίου

18:00 – 20:0009:00 – 13:00

18:00 – 20:00

Οι εκθέσεις θα είναι ανοιχτές το πρωί για επισκέψεις από σχολεία και το απόγευμα από πολίτες.

Οι φετινοί διοργανωτές των εκθέσεων στη Μαγνησία ευελπιστούμε την επόμενη χρονιά να έχουμε περισσότερους συνεργάτες σ’ αυτή την προσπάθεια, η οποία εμπλουτίζεται και με παράλληλες δράσεις εντός και εκτός των σχολείων. Οι εκδηλώσεις που θα συμβούν με αφορμή τις εκθέσεις είναι οι ακόλουθες:

Σούρπη: Στα εγκαίνια της έκθεσης στις 30 Μαρτίου θα μιλήσει ο εμπνευστής και υπεύθυνος του Διεθνή Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Ειρήνη είναι…» κ. Νίκος Στεργίου, μέλος του Δ.Σ. του Κόσμου χωρίς Πολέμους και Βία.

Δημοτικό Σχολείο Σούρπης: Θα γίνει έκθεση των ζωγραφικών έργων των παιδιών που θα έχουν ήδη γίνει μετά από συζητήσεις και διαδραστικά παιγνίδια μέσα στις τάξεις σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους.

2ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού:

α) Την Τετάρτη 2/4 μετά τα εγκαίνια η ειδικευμένη παιδοψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Κα Παπαναστασίου Φαίδρα μέσα από βιωματικές ασκήσεις θα γνωρίσει στους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων τα δικαιώματά τους σαν παιδιά

β) Την  Παρασκευή 4/4 (18:30-20:00) η ψυχολόγος  Msc. Κα Αρίδη-Παυλίδη Ιφιγένεια θα μιλήσει σε γονείς και παιδιά για τα δικαιώματα των παιδιών σήμερα το 2014.

2o Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς-  Άλλης Μεριάς:

α) Τρίτη 7/4 πρωί και Τετάρτη 9/4 πρωί η εμψυχώτρια εκπαιδευτικός κ. Κουκουμβρή Αλίκη μέσα από το θεατρικό παιχνίδι θα προσεγγίσει το θέμα «τα δικαιώματα των παιδιών» χωρίζοντας τους μαθητές του σχολείου μας σε δυο ομάδες

β) Δευτέρα 7/4 απόγευμα από την «Πρόταση Ζωής» οι κ.κ. Σωτηροπούλου Δήμητρα  -Κοινωνική Λειτουργός-, κ. Μπακατσέλου Μαρία -Ψυχολόγος- θα μιλήσουν σε μεικτό ακροατήριο, γονέων και μαθητών, και θα προσεγγίσουν μαζί τους διαδραστικά το θέμα.

γ)Τετάρτη 9/4 απόγευμα ο κ. Γιαμουστάρης Θεοδόσης -ψυχίατρος, ψυχολόγος ΟΚΑΝΑ, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άλλης Μεριάς-θα μιλήσει με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών.

 

Με εκτίμηση,

Για τους συνδιοργανωτές

Πηνελόπη Στεργίου

Μέλος του «Κόσμου χωρίς πολέμους και βία»

Υπεύθυνη επικοινωνίας εκθέσεων «Ειρήνη είναι…» στη Μαγνησία

T: 6984718488, E: pen.stergiou@gmail.com


Σχετικά Άρθρα

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τίμησε τους κτηνίατρους για την προσφορά τους στη μάχη κατά της πανώλης των μηρυκαστικών

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τίμησε τους κτηνίατρους για την προσφορά τους στη μάχη κατά της πανώλης των…

Τιμητικές πλακέτες στους κτηνιάτρους που επιστρατεύθηκαν και εξορμούν σε όλη τη Θεσσαλία, ιχνηλατώντας όλα τα ζώα,…
Συνάντηση Αλ. Μεϊκόπουλου με την Ένωση Επαγγελματιών Ν. Αγχιάλου

Συνάντηση Αλ. Μεϊκόπουλου με την Ένωση Επαγγελματιών Ν. Αγχιάλου

Συνάντηση με την Ένωση Επαγγελματιών & Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ν. Αγχιάλου πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του…
ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ Δ. Φαδάκη – Αικ. Κατώγια: Μήνυμα μετά τα αποτελέσματα των βάσεων – Οι επιτυχόντες

ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ Δ. Φαδάκη – Αικ. Κατώγια: Μήνυμα μετά τα αποτελέσματα των βάσεων – Οι επιτυχόντες

Ακολουθεί μήνυμα του Δημήτρη Φαδάκη και της Αικατερίνης Κατώγια του Διδακτηρίου Θετικών και Θεωρητικών Σπουδών, μετά…