• 23 Φεβρουαρίου, 2014

Η Άλκη Ζέη στον Αλμυρό – video, φωτο

Η Άλκη Ζέη στον Αλμυρό – video, φωτο

Άμεση και σύγχρονη η Άλκη Ζεή, τίμησε με τη σημερινή της επίσκεψη τον Αλμυρό, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο (απόγευμα Κυριακής 23 Φεβρουαρίου) στη βιβλιοθήκη του Αλμυρού.

Το βιβλιοπωλείο “Βούλγαρη” και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, έφεραν τη σπουδαία αυτή συγγραφέα στην πόλη μας, με αφορμή το νέο βιβλίο της “Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο”.

ΟΔήμαρχος Αλμυρού καλωσόρισε την Άλκη Ζέη και όλους μας στη νέα πανέμορφη βιβλιοθήκη. Για την ίδια και το έργο της μίλησαν η συγγραφέας Λίνα Φυτιλή, η φιλόλογος Αγγελική Κεχαγιά και ο δημοσιογράφος Θανάσης Σαμαράς.

Μακάρι, να είναι σημαδιακό το ξεκίνημα για τη νέα βιβλιοθήκη του Αλμυρού και να είναι γεμάτη από αχόρταγα παιδικά μάτια. Τίποτε καλύτερο από την επίσκεψη μιας χαρισματικής παιδικής συγγραφέως. Μεταφέρουμε σχόλιο του Γιάννη Νεγρεπόντη, που δημοσιεύθηκε στο οπισθόφυλλο βιβλίου της συγγραφέως ” Η Άλκη Ζέη δεν ξεχνάει ποτέ το παιδί. Δεν ξεχνάει ποτέ να είναι η ίδια παιδί. Τόσο μάλιστα που πολλές είναι οι στιγμές που μας προκαλείται η έκπληξη για το πώς πιάνει την όραση του παιδιού. Γιατί υπάρχει στη συγγραφέα η ταύτιση με την ψυχολογία του παιδιού και όχι ο μιμητισμός της παιδικής συμπεριφοράς… Η λογοτεχνία για το παιδί στην Άλκη Ζέη έχει βρει το συγγραφέα της.”

Στο τέλος της εκδήλωσης η κυρία Άλκη Ζέη απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της. Παρακολουθήστε τις ερωτήσεις και αποκρίσεις στο video που ακολουθεί:

 

 

Βιογραφικά στοιχεία:

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας.
Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.
Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα.
Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.
Το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κύπρου.


Σχετικά Άρθρα

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…
Ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη»

Ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη»

Δημ. Κουρέτας: «Η Θεσσαλία τιμά τον Αλ. Παπαδιαμάντη, την ιστορία και την κληρονομιά της» Σπουδαίοι άνθρωποι…