• 11 Φεβρουαρίου, 2014

Συνεχίζονται τα παιδικά προγράμματα από τα Μουσικά Εργαστήρια Ήχος και Φως, με το πρόγραμμα «Ευθυμία»

Συνεχίζονται τα παιδικά προγράμματα από τα Μουσικά Εργαστήρια Ήχος και Φως, με το πρόγραμμα «Ευθυμία»

Το Πρόγραμμα «Ευθυμία» είναι το δεύτερο από τα έξι προγράμματα για τα παιδιά από τα Μουσικά Εργαστήρια Ήχος και Φως, που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο. Για το καθένα από αυτά, έχει επιλεχθεί μια συγκεκριμένη έννοια ως κεντρικός άξονας, γύρω από τον οποίον η ζωγραφική «χορεύει» στο ρυθμό της μουσικής. Η αρχή έγινε με την «Ελπίδα».

Ελπίδα, είναι μια λέξη μαγική. Εσωκλείει όλη εκείνη την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος για να πετύχει όλα όσα φαντάζεται, όσα επιθυμεί να αποκτήσει και όσα ονειρεύεται να γίνει. Όταν κανείς την καλλιεργεί μέσα του οδηγείται σε μια κατάσταση Ευθυμίας. Κατά τον Όμηρο, Ευθυμία σημαίνει καλή καρδιά, καλή διάθεση και μεγάλο θάρρος. Τρία απαραίτητα συστατικά για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και το ξεπέρασμα των εμποδίων, που συναντά ο καθένας μας στην πορεία του.

Η μουσική επιλογή για αυτό το πρόγραμμα ήταν «Το Καρναβάλι των Ζώων», του Γάλλου συνθέτη Καμίλ Σαιν-Σανς. Τα παιδιά άφησαν την φαντασία τους να τα καθοδηγήσει και ακούγοντας τη μουσική, ανακάλυψαν όλα τα ζώα που ήταν κρυμμένα μέσα σε αυτή. Στη συνέχεια, πειραματίστηκαν με το κάρβουνο, την πρώτη ύλη που χρησιμοποίησε ποτέ ο άνθρωπος για να σχεδιάσει, και εκφράστηκαν μέσα από τη ζωγραφική. Παρατήρησαν τα ζώα από την οπτική γωνιά ενός ζωγράφου, με κάθε λεπτομέρεια, και επιδόθηκαν στην κατασκευή των μασκών. Δημιούργησαν τη δική τους ιστορία, μιμούμενα τους ήχους και τις κινήσεις των ζώων με διάφορα μουσικά όργανα, και έκλεισαν το «Καρναβάλι των Ζώων» χορεύοντας.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα ξεδιπλώσουμε σιγά σιγά μέσα από τα επόμενα τρία προγράμματα εκείνες τις έννοιες-καταστάσεις που θα μας οδηγήσουν στο έκτο και τελικό πρόγραμμα του καλοκαιριού. Και τα έξι στο σύνολό τους είναι απολύτως συνδεδεμένα μεταξύ τους, αφού η μια έννοια οδηγεί στην επόμενη,  η πορεία χαράζεται σταδιακά και η κορύφωση έρχεται στο τέλος με το έκτο πρόγραμμα.

Η αφετηρία μας είναι, τα παιδιά να αισθανθούν τις τέχνες με το νου, την καρδιά και τα χέρια τους. Η πορεία είναι, να τις κατανοήσουνε και να τις κατακτήσουνε μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Το τέρμα είναι, μέσα από όλες αυτές τις καταστάσεις-έννοιες που θα περάσουνε, να μάθουνε να ζούνε με Αρμονία. Γιατί αυτό ειναι το κλειδί που θα τους ανοίξει όλες τις πόρτες και θα διαφυλάξει την ελευθερία της ψυχής τους.

Σταυρούλα Μαυρομμάτη, Μουσικά Εργαστήρια Ήχος και Φως

Το Πρόγραμμα «Ευθυμία» θα πραγματοποιηθεί για άλλη μια φορά μέσα στο Μάρτιο, σε ημερομηνία που θα ανακοινώθεί σύντομα.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6985601388, ή  στη σελίδα μας στο fb: Μουσικά Εργαστήρια Ήχος και Φως, Σταυρούλα Μαυρομμάτη.

 


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Από τις 14 Απριλίου όταν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατηγορία της περασμένης σεζόν, μέχρι το Σάββατο 21…
Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και…