• 6 Φεβρουαρίου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 1/2/2014

Ως προς τις Δημοτικές προεκλογικές εξελίξεις, τοπικά, κάτι μου λέει ότι ο Φλεβάρης μπορεί μεν να είναι μεν …κουτσός, αλλά θα μας προκύψει πολύ …γκαστρωμένος, καθώς θα ξεκαθαρίσουν αρκετά τα πράγματα, ως προς τις υποψηφιότητες και τις συμμετοχές στα ψηφοδέλτια.

 

Κακές γλώσσες λένε, ότι τη βόλεψε την Κυβέρνηση η γνωστή απόφαση του ΣτΕ, που δικαιώνει τους ένστολους για τις προηγούμενες περικοπές των μισθών και των συντάξεών τους. Βλέπετε, ειδικότερα τη Νέα Δημοκρατία (δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ) την ενδιαφέρει να ανακόψει -με κάθε δύναμη- τη διαρροή ψηφοφόρων της, απ’ τον συγκεκριμένο χώρο, προς τη Χρυσή Αυγή.

 

Άλλα σενάρια (ολίγον «χλωμά» τα βλέπω) εξυφαίνονται για αναβολή τάχα των Δημοτικών εκλογών και μετάθεσή τους προς τη λήξη της 5ετούς θητείας των Δημάρχων και Περιφερειαρχών, όπως άλλωστε και ο Καλλικράτης επιτάσσει. Μην ξεχνάτε, ότι ο ισχύων ως σήμερα ορισμός του προσεχούς Μαΐου έγινε με μια απλή υπουργική απόφαση, προκειμένου να συμπέσουν (για λόγους οικονομίας) με τις Ευρωεκλογές. Αν, όμως, ο Σαμαράς δει -μέσα από τις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις- ότι του βγαίνουν τα «κουκιά», ίσως στήσει το Μάιο κάλπες εθνικών πρόωρων εκλογών, μαζί με τις Ευρωεκλογές, οπότε και θα μεταθέσει τις Δημοτικές. Όπως καταλαβαίνετε, τα πάντα είναι ακόμη καρα-ρευστά και οι εκλογικές εξελίξεις αβέβαιες. Γνωστού όντος, άλλωστε, ότι «ψέμα που ακούγεται, ολόψεμα δεν είναι». (Το ότι διαψεύδει όλα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με …ανησυχεί περισσότερο).

 

Το αν έχουμε μπει ήδη πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς (είτε με πρόωρες εθνικές εκλογές είτε όχι), ούτε λόγος… Επί του παρόντος το Μαξίμου δείχνει να κινείται με τη λογική της διπλής κάλπης, αλλά συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραδέχεται ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι αυτή που θα κρίνει πολλά. Η πληροφορία, από αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ., το αίτημα του Πρωθυπουργού μπροστά στις κάμερες προς τον Πούτιν, για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και η απόφαση του Σαμαρά να μεταβεί από τις Βρυξέλλες στην Κεφαλονιά και να διανυκτερεύσει στο δοκιμαζόμενο από τον εγκέλαδο νησί, όπου επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές , είναι μέρος του ίδιου σχεδιασμού, όπως επίσης και τα μέτρα που εξήγγειλε, για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων, με τη δημιουργία 440.000 θέσεων εργασίας.

 

Συμπυκνωμένα, όλα όσα βλέπουμε και ξέρουμε, παρουσιάζει η έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία. Τονίζει, ότι  η οικονομία βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης και το τραπεζικό σύστημα ισορροπεί. Ωστόσο, απουσιάζει η δυναμική στον τομέα των επενδύσεων, ενώ σημαντικές είναι οι καθυστερήσεις στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Τονίζει ακόμα, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να γίνει αφετηρία για σταθερή δημοσιονομική πολιτική. Η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν αρκεί για τη δρομολόγηση της επίλυσης των προβλημάτων της χώρας. Είναι απαραίτητο να μειωθεί μελλοντικά σημαντικό βάρος του χρέους. Η απομείωση του χρέους θα μπορούσε να γίνει με «σύμφωνα μεταρρυθμίσεων. Στην έκθεση σημειώνεται επίσης, ότι η στάση αναμονής που συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις δημιουργεί προβλήματα σε μια οικονομία.

 

Πολιτικές αναταράξεις και παρεμβάσεις εκατέρωθεν προκάλεσε η αποκάλυψη του «ελεγκτή» της τρόικας Οτμαρ Κάρας, ότι ο Αλέξης Τσίπρας -κατά τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Στρασβούργο- δεν είχε τίποτα να αντιπροτείνει και δεν άσκησε καμία κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική. Οι Συριζαίοι «χρεώνουν» τον Κάρας σαν φίλο του κ. Σαμαρά.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου, ρύθμιση – ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες, που έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι σε τραπεζικά δάνεια, με υψηλές δόσεις, αναμένεται να δοθεί άμεσα με τον καθορισμό της λίστας των αναγκαίων εξόδων για μια οικογένεια, από την οποία θα προκύψει και το κατώτατο ποσό διαβίωσης, βάσει του οποίου θα ρυθμίζονται πλέον τα δάνεια. Υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ μηνιαίως, το μίνιμουμ κόστος διαβίωσης για μια τετραμελή οικογένεια και -με αυτόν τον υπολογισμό- θα προκύψει μικρότερη δόση και περισσότερα χρόνια αποπληρωμής του κάθε δανείου.

 

Πώς τα κατάφερε έτσι ο Άδωνις με τον ΕΟΠΥΥ και ουδείς ξέρει ή μπορεί ακριβώς να καταλάβει τι θα ισχύσει με την πρωτοβάθμια -κυρίως- περίθαλψη; Ούτε οι απεργούντες γιατροί, ούτε όλοι οι φορείς της Υγείας, ούτε οι δύσμοιροι οι ασφαλισμένοι, που ταλαιπωρούνται για να εξασφαλίσουν μια ιατρική επίσκεψη, συνταγογραφήσεις κτλ. έχουν καλο-καταλάβει. Αλλά ακόμη κι αν διαμορφωθεί και ισχύσει αυτό το νέο σύστημα (σ’ ένα μήνα από τώρα περίπου, λένε), μέχρι να οργανωθεί από την αρχή και λειτουργήσει πλήρως, μέχρι να «μπει το νερό στ’ αυλάκι», φοβάμαι πως θα περάσουν πολλά «τέρμινα» ταλαιπωρίας, για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που θα χρειαστούν ή χρειάζονται ήδη ιατρική φροντίδα.

 

Τα καλά νέα… Μύρισε πετρέλαιο και στο Ιόνιο. «Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι οι πιθανότητες να βρεθεί πετρέλαιο στο Ιόνιο είναι μεγάλες, όπως ακριβώς συνέβη σε περιοχές της Αλβανίας και της Νότιας Ιταλίας, που διαθέτουν γεωλογικές δομές «καρμπόν» των ελληνικών και όπου έχουν ήδη βρεθεί υδρογονάνθρακες. Το επεσήμανε ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, που με αφορμή την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων, που συνέλεξε πέρυσι η νορβηγική PGS στις ελληνικές θάλασσες, σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ανακοίνωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές.»

 

Κακώς πείραξε το ΣΔΟΕ τον οίκο ευγηρίας της οικογένειας του Γεράσιμου Γιακουμάτου. Έπρεπε -αντίθετα- να τον εκσυγχρονίσει το ίδιο το κράτος και μετά να χώσει εκεί μέσα όλα τα σάψαλα του πολιτικού μας πανθέου, που επιμένουν να μας ταλαιπωρούν με τα καμώματα και τις λαμογιές τους. Μηδέ του «πολύξερου» κυρίου Γιακουμάτου εξαιρουμένου…

 

Η σχετική είδηση λέει, ότι «για την κάλυψη χειρουργείων ανασφάλιστων ασθενών, την παροχή στέγης σε άπορους φοιτητές και τη διάθεση υπολογιστών με ειδικά προγράμματα Braille για την εκπαίδευση τυφλών μαθητών, θα διατεθούν τα πρώτα χρήματα (17,7 εκατ. ευρώ) που προέρχονται από μίζες και έχουν συγκεντρωθεί σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.» Φαίνεται πως το «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», αρχίζει να παίρνει μια – κάποια υπόσταση (με ..μπογιές προεκλογικές βαμμένη, ίσως). Ας είναι…

 

Κάτι πάει να γίνει (από τούδε και στο εξής όμως) με την ακαρπία, που θα αποζημιώνει πλέον ο ΕΛΓΑ. Άντε, γιατί φέτος «γονάτισαν» οικονομικά όλες οι ελαιοπαραγωγικές περιοχές του τόπου μας.

 

«Ανόρεχτες» και πολύ λιγότερες φέτος οι εκδηλώσεις κοπής πίτας, από Συλλόγους και Σωματεία της περιοχής μας. Οι περισσότερες οικογένειες κάνουν αιματηρές οικονομίες, για να βγάλουν το χειμώνα και κυρίως τις υποχρεώσεις τους προς εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τις υπέρογκες δαπάνες για τη θέρμανση. Πού όρεξη, λοιπόν, για πανηγυράκια…

 

Ίδια αποκαρδιωτική εικόνα και στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης… Ελάχιστοι οι πελάτες κι απ’ αυτούς οι λογαριασμοί λιτότητας και πολύ… «προσεχτικοί». Πολύ καταστηματάρχες του είδους παραπονούνται, ότι όχι μόνο δεν βγάζουν πια μεροκάματο, αλλά ούτε καν τα λειτουργικά τους έξοδα.

 

Άρχισαν πάλι τα «παιγνίδια της γάτας με το ποντίκι», μέσα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με την απαγόρευση του καπνίσματος. Άλλοι καταστηματάρχες φοβούνται τα υπέρογκα πρόστιμα και συμμορφώνονται, άλλοι προτιμούν να έχουν πελατεία και να ρισκάρουν. Φέρτε το …καλοκαίρι, επειγόντως.

 

Κακίες στο διαδίκτυο: «Ο Τσίπρας δεν είναι άθεος. Απλώς, δεν έχει το θεό του.»

 

Καλό μήνα από σήμερα και μακάρι να βγει αληθινή η γνωστή παροιμία «ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Μας κακοφάνηκε λιγάκι που το «τσούξαμε» το καλοριφέρ, τις προηγούμενες κρύες μέρες. Ο καιρός μας βγάζει πάλι, για τα επόμενα 24ωρα, καλόδεχτες βροχούλες.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…