- 4 Φεβρουαρίου, 2014
Η δύναμη της τοπικής κοινωνίας – Μόνη ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον
Γράφει ο Νίκος Τσανής, μαθηματικός
Αγαπητοί συνδημότες,
Όλοι εμείς που ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο και τον αγαπάμε μπορούμε καλοπροαίρετα και εύκολα να κάνουμε τρεις διαπιστώσεις.
Πρώτη: Ζούμε σ’ ένα τόπο όπου κυριαρχεί η εικόνα της παραίτησης. Αυτή ξεκινά από την πόλη του Αλμυρού, συνεχίζει με σκληρότερη εικόνα στα χωριά της περιοχής (κέντρο της πόλης, παραλίες, δάσος Κουρί, πάρκα, αγροτική οδοποιία, συντήρηση δρόμων και σήμανσης, δημοτικός φωτισμός κ.α.) και αγκαλιάζει όλες τις σφαίρες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης και της περιοχής.(Ούτε λόγος για τοπική αναπτυξιακή πολιτική, για ενιαία κοινωνική πολιτική, για τουριστική προβολή, για ενιαία πολιτιστική λογική κλπ).
Η κατάσταση επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή των μνημονίων και του Καλλικράτη. Οι πολίτες καθημερινά, εκτός των άλλων, εισπράττουμε την υποβάθμιση των παροχών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, την οριακή λειτουργία των σχολείων, την ανεπάρκεια έως ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής από την πλευρά του Δήμου.
Δεύτερη: Ζούμε σ’ ένα τόπο με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα (παραλίες, λιμάνια, αεροδρόμιο, Όθρυς, δάσος Κουρί, παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, ΒΙΠΕ, γεωγραφική θέση) τα οποία άφησαν ανεκμετάλλευτα οι πολιτικές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Μια πόλη και μια περιοχή εγκλωβισμένη στον μικρόκοσμό της, άγνωστη στο ευρύ κοινό, ενώ ανήκει σε ένα διάσημο νομό με Βόλο, Πήλιο, Σποράδες, γιατί ποτέ δεν διεκδίκησε σοβαρά την θέση που της αξίζει στον περιφερειακό σχεδιασμό ανάπτυξης. Μια πόλη και μια περιοχή που για χρόνια δεν χάραζε σαφή αναπτυξιακή πολιτική.
Τρίτη: Οι δημιουργικοί άνθρωποι και η νέα γενιά της πόλης και της περιοχής μας, μοιάζουν απομονωμένοι και περιθωριοποιημένοι, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν εισακούστηκαν. Καθώς, οι περισσότεροι πολιτικοί μας άρχοντες, της συμπολίτευσης ή της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο, που ζήτησαν ψήφο για ένα τίτλο ή μια θέση έχουν από καιρό συμβιβαστεί, γνωρίζουν τη θλιβερή κατάσταση, μα αρνούνται να την παραδεχτούν. Αντί να παλέψουν για να αλλάξουν την πόλη αυτή και την περιοχή, μεμψιμοιρούν ή απλά προσπαθούν να σκαρφιστούν τρόπους για να αποσπάσουν την προσοχή μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι αυτοί που μέχρι χθες είχαν ως πρώτο μέλημα τους το κομματικό χρίσμα, προσπαθούν σήμερα να χαρακτηρίσουν ως κομματικά υποκινούμενο ό,τι νέο, συλλογικό και υγιές γεννιέται μέσα στην τοπική κοινωνία. Εκφράζουν τη «φωνή του χθες», τη φωνή του δημοτικού και κομματικού κατεστημένου, που θεωρεί ως επικίνδυνους τους ανθρώπους που λένε φωναχτά αυτά που όλοι μας ξέρουμε. Τους ενοχλεί ότι σ’ αυτή την πόλη βρέθηκαν πολίτες να ταράζουν τη σιωπή της μίζερης διαχείρισης, πολίτες που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, που η σκέψη τους δεν εγκλωβίζεται στη λογική του «τίποτα δεν μπορεί να γίνει».
Αγαπητοί συνδημότες,
Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η τοπική κοινωνία, ο καθένας από μας, καλείται να δώσει απάντηση σε ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα που θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία του τόπου.
Θα συνεχίσουμε -με κουρασμένο βλέμμα, απογοητευμένοι, συμβιβασμένοι και υποταγμένοι στις φωνές του χθες- να βαδίζουμε το διαχειριστικό δρόμο της μιζέριας, μέχρι την παρακμή και τη σήψη ή θα σηκώσουμε το βλέμμα μας για να κοιτάξουμε ψηλότερα και μακρύτερα, να διατρανώσουμε τη θέλησή μας για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, για να αλλάξουμε σελίδα στον τόπο μας.
Όλοι εμείς, που πιστεύουμε στη δύναμη της τοπικής μας κοινωνίας, που θεωρούμε ότι η ενεργοποίηση των πολιτών και της νέας γενιάς μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, μπορούμε χωρίς την καθοδήγηση πολιτικών κομμάτων, με σεβασμό στις πολιτικές απόψεις του καθενός, να διαμορφώσουμε ένα μαζικό τοπικό πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα ελπίδας και προοπτικής.
Όλοι μαζί, ως ενεργοί πολίτες της περιοχής, πέρα από κομματικές και ιδεολογικές διαφορές, μπορούμε να επεξεργαστούμε πολιτική για τα τοπικά θέματα, να συνδιαμορφώσουμε όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής. Να αντισταθούμε στην υποβάθμιση και να υλοποιήσουμε μια σαφή αναπτυξιακή πολιτική, που θα μετατρέψει τα ανεκμετάλλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας σε ανταγωνιστικά και θα δώσει αναπτυξιακή ταυτότητα στον τόπο μας.
Ο Αλμυρός και η περιοχή του δικαιούται να γίνει πρότυπο γεωργικό και κτηνοτροφικό κέντρο, με παράλληλη ανάπτυξη πολύμορφου τουρισμού, από τον Παγασητικό μέχρι την Όθρυ.
Φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την πολιτική πραγματικότητα στην χώρα μας και τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, που διαμορφώνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση οι εφαρμοζόμενες πολιτικές. Σε καμιά περίπτωση, όμως, αυτές δεν αποτελούν άλλοθι για την ανυπαρξία πολιτικής κοινωνικής αλληλεγγύης και τοπικής αναπτυξιακής πολιτικής, ούτε δικαιολογείται η μαχητική προώθησή τους σε βάρος των δημοτών. Αντίθετα, είναι αναγκαία η συλλογική αφύπνιση και η αντίσταση στην υποβάθμιση.
Ταυτόχρονα όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς δεν πρόκειται να κάνει για μας, αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε για τον τόπο μας.
Για να μπει ο Αλμυρός και η περιοχή μας σε τροχιά ανάπτυξης, για να αλλάξει σελίδα, πρέπει να παλέψει. Αυτός ο αγώνας είναι δύσκολος και επίπονος. Για να έχει αποτελέσματα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας. Φυσικά, ο καθένας πρέπει και επιβάλλεται να συμβάλλει, στο μέτρο των δυνάμεων του.
Μπορούμε να πετύχουμε, αρκεί να κατανοήσουμε ότι η δύναμη της ενεργής τοπικής κοινωνίας είναι τεράστια και εξαρτάται από τη συμμετοχή του καθένα μας.
Για να υλοποιήσουμε, όλοι μαζί, το σχέδιο αλλαγής πορείας που έχει ανάγκη η πόλη και η περιοχή μας είναι απαραίτητα:
–Η συμμετοχή των πολιτών στην ανάδειξη των προβλημάτων και στη λήψη των αποφάσεων. (Τοπικά Συμβούλια, λαϊκά συμβούλια ενοριών, λαϊκές συνελεύσεις κατοίκων σε τακτά διαστήματα και η καταγραφή απόψεων σε κρίσιμα ζητήματα).
–Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην υλοποίηση των αποφάσεων (Ένωση Καταναλωτών, Καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί προώθησης τοπικών προϊόντων, αλλαγή εικόνας της πόλης, του δάσους Κουρί, των παραλιών, αυτοδιαχείριση πάρκων και παιδικών χαρών, συνεταιριστική ανάπτυξη Όθρυος και παραλιακού μετώπου κλπ.)
–Η υλοποίηση με αποφασιστικότητα πολιτικής αξιοποίησης των φυσικών δυνατοτήτων (τουριστική προβολή, επωνυμία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, διεκδίκηση Λιμενικού Ταμείου, οικιστική ανάπτυξη της παραλίας Αλμυρού, ανακύκλωση, αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, λειτουργία δημοτικών λατομείων κλπ) και των εργαλείων (λιμάνια, σφαγεία, ελαιοτριβεία, συσκευαστήρια κ.λ.π,) που διαθέτει η περιοχή
–Η εφαρμογή ενιαίας κοινωνικής και πολιτιστικής πολιτικής, που θα αγκαλιάζει όλη την περιοχή και θα υποστηρίζεται από την εθελοντική δράση των πολιτών.
–Η ανάδειξη στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, ενεργής τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα πρωταγωνιστεί και θα αποτελεί μοχλό υλοποίησης μιας τέτοιας πολιτικής, ενεργοποιώντας το σύνολο της κοινωνίας.
Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε, αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις και τις ικανότητές μας. Είναι δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα και υποχρέωσή μας, να παλέψουμε, για να ζήσουμε σ’ ένα παρόν και μέλλον που θα μας αξίζει.
Καλούμε σε συστράτευση, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, όσους αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του αγώνα, για να αλλάξει σελίδα η πόλη και η περιοχή μας. Από τους υπόλοιπους ζητάμε να μην σταθούν εμπόδιο και να στηρίξουν την προσπάθεια. Ο τόπος μάς έχει ανάγκη όλους.