• 23 Ιανουαρίου, 2014

Η Ημερίδα της “Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης” Παρέμβασης και Αλληλεγγύης” – video, φωτο

Η Ημερίδα της “Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης” Παρέμβασης και Αλληλεγγύης” – video, φωτο

«Σχολείο ενηλίκων», επαγγελματικής ανάπτυξης (1), στα πλαίσια της παράλληλης τοπικής στρατηγικής ανάπτυξης και ενιαίου οράματος (2), εμπνευσμένο από ειδικούς (3), αποφασισμένο από την τοπική κοινωνία (4) και (5) υλοποιημένο με την παράλληλη ισχυρή διοίκηση του Δήμου, είναι επιγραμματικά ο πυρήνας της χθεσινής ημερίδας που διοργάνωσε η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση» Παρέμβασης και Αλληλεγγύης Αλμυρού, το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι καθηγητές Μεταξάς Θεόδωρος (οικονομικής ανάπτυξης του Παν/μίου Θεσσαλίας), Σταμπουλής Γιώργος (οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν/μίου Θεσσαλίας) και Κολέμπας Γιώργος (μαθηματικός, συγγραφέας με έργα για την οργάνωσης της βιολογικής οινοπαραγωγής και τη διαμόρφωση της στρατηγικής τοπικοποίησης) σε ροή που αλληλοσυμπλήρωνε τις θέσεις τους, παρουσίασαν πως μπορεί να επιτευχθεί η τοπική ανάπτυξη, μέσα από τις από κοινού δράσεις της κοινωνίας και αυτοδιοίκησης, δίνοντας παραδείγματα ευρωπαϊκών και ελληνικών πόλεων, αλλά και ιδέες συγκεκριμένα για τον τόπο μας.

Ο αυτάρκης οικονομικός δυναμισμός, οι τοπικοί φορείς σε επιχειρησιακό προσανατολισμό, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των χωρικών ενοτήτων και η συνεχιζόμενη διαδικασία αυτών, τονίστηκαν ως σημαντικά από τον κ. Μεταξά για τη βιωσιμότητα.

Η αλλαγή νοοτροπίας σε όλο το κοινωνικό φάσμα τονίστηκε από όλους τους ομιλητές. Ο κ. Κολέμπας πρότεινε ιδέες ανάπτυξης μέσα από την Ενέργεια και την αξιοποίηση στερεών αποβλήτων και λιπασματοποίησης.

Ο κ. Σταμπουλής, μας έδειξε τον δρόμο που οδηγεί στην ανάπτυξη: μέσα δηλαδή από ενημερωμένους – πληροφορημένους πολίτες, ισόρροπη ανάπτυξη σε επίπεδο Δήμων – Περιφέρειας, ολοκληρωμένης – περαιτέρω εκμετάλλευσης της αγροτικής παραγωγής και σχεδιασμού – προώθησης των προϊόντων που θα προκύψουν, ενίσχυση τοπικής ζήτησης με τη δημιουργία καταναλωτικών και προμηθευτικών συνεταιρισμών, αλλά και τοπικών δικτύων παραγωγών και τέλος την ανάγκη δημιουργίας δικτύων μάθησης.

Μετά την παρουσίαση των θεμάτων, ακολούθησε συζήτηση και φάνηκε ζωηρό το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και για περαιτέρω ενημέρωση.

 

Σε παρέμβασή του ο Ν. Τσανής σχολίασε σχετικά:

«Όλα όσα ακούσαμε θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε προτάσεις, θα βοηθήσουν την τοπική κοινωνία στο διάλογο. Οι τελικές αποφάσεις, όμως, πρέπει να είναι οι αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας.

Οι εισηγητές συμφώνησαν όλοι –και εγώ μαζί τους- ότι ο ειδικός δεν αποφασίζει. Ο ειδικός προσφέρει τα εργαλεία για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις των κοινωνιών. Η αρχή μας ήταν αυτή, γι’ αυτό ξεκινήσαμε με λαϊκές συνελεύσεις και θα συνεχίσουμε. Αν μιλήσω τώρα ως επιχειρηματίας, καθοδηγώντας τη δική μου επιχείρηση, θα σας έλεγα το εξής: συμφωνώ με την παρουσίαση του κ. Μεταξά, άλλο το «Θα» κάνω και άλλο τι σημαίνει θα υλοποιήσω. Για να υλοποιήσω πρέπει να δω τις ανάγκες της αγοράς, πρέπει να κάνω αντίστοιχη έρευνα και αυτά που θα υλοποιήσω, είναι αυτά που είναι απολύτως βέβαια σε απόδοση…… Ο Αλμυρός σήμερα δεν εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που έχει από την Όθρυ μέχρι τον Παγασητικό….

Το βασικό ζήτημα και ο λόγος της σημερινής εκδήλωσης, είναι να ανοίξουμε τον διάλογο και η τοπική κοινωνία να αποφασίσει, να βάλει ένα όραμα αναπτυξιακής πολιτικής και αναπτυξιακής ταυτότητας που δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα….»

 

Τσιντσίνη Βιβή

Δείτε το video της παρέμβασης Ν. Τσανή. Σήμερα το μεσημέρι θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα μας και το video των ομιλητών της εκδήλωσης, επεξεργάζεται…

 

 


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…