- 14 Ιανουαρίου, 2014
Ενωτική Δημοτική Κίνηση Παρέμβασης και Αλληλεγγύης: Υποβάθμιση στα όρια της Εγκατάλειψης – έκδοση 14/1/2014
Υποβάθμιση στα όρια της Εγκατάλειψης, το μήνυμα που εκπέμπουν οι κάτοικοι στις έδρες των πρώην καποδιστριακών Δήμων και Κοινοτήτων της περιοχής μας
Σε συσκέψεις και συζητήσεις με κατοίκους, με τους Προέδρους και μέλη των Τοπικών Συμβουλίων, στις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Πτελεού, Σούρπης και Κοινότητας Ανάβρας, κοινή συνισταμένη των απόψεων είναι η απογοήτευση από την εφαρμογή του Καλλικράτη, τα προβλήματα στην υποστήριξη των περιοχών από το Δήμο. Οι κάτοικοι βιώνουν την υποβάθμιση των χωριών τους σε θέματα καθημερινότητας της δημοτικής μέριμνας, τόσο σε ό,τι αφορά υπηρεσίες, όσο και έργα ακόμη και μικρής κλίμακας.
Οι Πρόεδροι και τα μέλη των Τ.Σ. δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν τους έχουν δοθεί ούτε οι αρμοδιότητες που αναφέρονται σε συγκεκριμένα άρθρα του Καλλικράτη. Δεν έχει αποδοθεί ποτέ μέχρι σήμερα από το Δήμο, η πάγια προκαταβολή που προβλέπεται κάθε χρόνο, 2000 ευρώ στο Τ.Σ. Σούρπης, και από 1000 ευρώ στα Τ.Σ. Πτελεού και Ανάβρας. Στην Ανάβρα, δεν έχει αποδοθεί ούτε με τη μορφή ανταποδοτικών έργων κανένα ποσό από το δικαίωμα λόγω της λειτουργίας των Ανεμογεννητριών (92.000 ευρώ την τριετία 2010-12). Δεν συγκαλούνται Συνελεύσεις των κατοίκων και των φορέων της κάθε κοινότητας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, όπως προβλέπεται σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται περαιτέρω η ήδη υποβαθμισμένη λαϊκή συμμετοχή. Από την πλευρά του Δήμου δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες (πλήρη ενημέρωση, λαϊκές συνελεύσεις, τοπικό δημοψήφισμα) ώστε στην τοπική κοινωνία της περιοχής Σούρπης να δοθεί η δυνατότητα να εκφράσει την συλλογική της άποψή για την επένδυση στις Νηες, ενώ προφανώς για επενδύσεις τέτοιας κλίμακας οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν καθοριστικό λόγο.
Η καταγγελία του Τ.Σ. Ανάβρας και της οργάνωσης “Αναβρα-ΖΩ” ότι λόγο αδράνειας του Δήμου χάθηκε για το χωριό πρόγραμμα ύψους 10 εκ. € επιβεβαιώνει την πλημμελή φροντίδα του Δήμου για θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινότητες.
Ενώ η αποκομιδή των σκουπιδιών στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ικανοποιητική, σε καμιά κοινότητα από τις αναφερόμενες δεν λειτουργεί η ανακύκλωση και υπάρχουν προβλήματα καθαριότητας
– Στον Πτελεό. Με την καθαριότητα και την συντήρηση υποδομών στις παραλίες. Την προβληματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού με αποτέλεσμα τη σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση.
– Στη Σούρπη. Με την καθαριότητα στην περιοχή των Νήων τους καλοκαιρινούς μήνες. Η λειτουργία ελεύθερου κάμπινγκ χωρίς υποδομές δεν συνοδεύτηκε από άμεση παρέμβαση του Δήμου για την αποκατάσταση του χώρου, παρά τη σχετική παρέμβαση του Τ.Σ.
– Στην Ανάβρα. Με την καθαριότητα του χωριού και του Περιβαλλοντικού
Πάρκου, το οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του και στην καλή θέληση των κατοίκων.
– Με την έλλειψη χώρων εναπόθεσης βαρέων απορριμμάτων, με αποτέλεσμα ορισμένοι κάτοικοι φερόμενοι ασυνείδητα να τα εναποθέτουν σε ρέματα κλπ.
Με την συντήρηση των δρόμων και της σήμανσης στο εσωτερικό των κοινοτήτων, η είναι σχεδόν ανύπαρκτη, υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στη Σούρπη, ενώ προβλήματα με τον δημοτικό φωτισμό και την αποκατάσταση των βλαβών υπάρχουν και στις τρεις Κοινότητες, όπως και θέματα στοιχειώδους αστυνόμευσης. Στον Πτελεό είναι απαραίτητη η τροποποίηση του χωροταξικό σχεδίου που καθορίζει ζώνες οικιστικής ανάπτυξης γιατί σήμερα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της περιοχής.
Στο δίκτυο ύδρευσης προβλήματα εντοπίζονται στη Σούρπη του οποίου η συντήρηση είναι ελλιπής (δεν υπάρχει υδραυλικός του δήμου στην περιοχή), με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού, ενώ η χλωρίωση γίνεται με το χέρι. Στην Ανάβρα ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς του νερού χρειάζεται αντικατάσταση, ενώ πρόβλημα υδροδότησης αντιμετωπίζουν κτηνοτροφικές μονάδες ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες (λόγω παγετού). Η κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά του πηγαίου νερού θα έλυνε τα προβλήματα με χαμηλό κόστος.
Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπάρχει στην περιοχή του Πτελεού, όπου ο ένας από τους δυο γιατρούς βρίσκεται σε μεγάλη άδεια χωρίς να αναπληρωθεί, η άλλη γιατρός έχει μεταφερθεί στην Αλόννησο αφήνοντας εντελώς ακάλυπτη την περιοχή για 15 μέρες. Επίσης, την Ανάβρα επισκέπτεται ο αγροτικός γιατρός μόνο μια μέρα την εβδομάδα γιατί καλύπτει κενά στο Κ. Υ. Αλμυρού, προφανώς παραβλέπεται ότι πρόκειται για απομακρυσμένη χωριό και με προβλήματα πρόσβασης τους χειμερινούς μήνες.
Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και στις τρείς Κοινότητες με την συντήρηση της Αγροτικής Οδοποιίας η οποία είναι πλημμελής έως ανύπαρκτη σε κάποιες περιπτώσεις. Το πρόβλημα οφείλεται από την μια στην περικοπή της χρηματοδότησης και από την άλλη σε προβλήματα οργάνωσης των αντίστοιχων υπηρεσιών του Δήμου. Στην Ανάβρα ενώ υπάρχουν τα μηχανήματα δεν υπάρχει χειριστής για την λειτουργία τους, το ίδιο ισχύει και για το εκχιονιστικό μηχάνημα. Η πρόσληψη ενός χειριστή έστω και συμβασιούχου είναι αναγκαία γιατί όλοι γνωρίζουν ότι το χωρίο αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα τον χείμώνα.
Για την πληρέστερη συντήρηση των αγροτικών δρόμων είναι απαραίτητες η ορθολογικότερη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, η εποπτεία των εργασιών της αγροτικής οδοποιίας από την τεχνική υπηρεσία, οι ενέργειες για λειτουργία δημοτικών λατομείων και η διεκδίκηση για αύξηση της χρηματοδότησης.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν έντονα παράπονα για την υποβάθμιση της δημόσιας κτηνιατρικής υποστήριξης
.
Προφανώς ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», που η εφαρμογή του καθορίστηκε από τις μνημονιακές επιταγές, οδήγησε την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε υπερσυγκεντρωτισμό με μειωμένους πόρους (κατά 60%) και την απαξίωση της λαϊκής συμμετοχής. Χωρίς τις κατάλληλες υποστηρικτικές υποδομές και με άλυτα προβλήματα οργάνωσης εσωτερικής δημοκρατίας απ’ την πλευρά του Δήμου οι Δημοτικές Κοινότητες οδηγούνται σε απαξίωση, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του επίπεδου ζωής των δημοτών.
Η Ε.Δ.Κ. αγωνίζεται για την ενεργοποίηση της συμμετοχής των πολιτών στην ανάδειξη των προβλημάτων καθώς και στην λήψη αποφάσεων για την επίλυση τους. Τα Τοπικά Συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων καθώς και οι λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων (τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο) πρέπει να γίνουν οι κύριοι εκφραστές της λαϊκής θέλησης και πρέπει να εισακούονται από τον Δήμο, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς.
Τέλος, πρέπει να δοθούν άμεσα στα Τ.Σ οι προβλεπόμενες αρμοδιότητες και χρηματοδότηση. Επί πλέον επιβάλλεται να τους δοθεί η δυνατότητα διαχείρισης υλικών και υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα οργανωτικής διάταξης του Δήμου που έχουν σχέση με θέσης ευθύνης υπαλλήλων και αιρετών.
Ο Πτελεός, η Σούρπη ,η Ανάβρα είναι περιοχές με πολλές φυσικές δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα για την τοπική ανάπτυξη στους τομείς της αγροτικής οικονομίας με επώνυμα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και του τουρισμού. Διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία (ελαιοτριβεία, γραμμή τυποποίησης ελαιολάδου, συσκευαστήριο ελαιών, σφαγεία), φυσικές ομορφιές- παραλίες και το ανθρώπινο δυναμικό για να διεκδικήσουν καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους …Στα θέματα της ανάπτυξης θα αναφερθούμε σε επόμενο δημοσίευμα.)