• 3 Ιανουαρίου, 2014

Ένα μαγικό μουσικό ταξίδι με βάρκα την ελπίδα για τα παιδιά από τα μουσικά εργαστήρια “Ήχος και φως”

Ένα μαγικό μουσικό ταξίδι με βάρκα την ελπίδα για τα παιδιά από τα μουσικά εργαστήρια “Ήχος και φως”

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου τα Μουσικά Εργαστήρια «Ήχος και Φως» δώρισαν ένα δημιουργικό πρωινό στα παιδιά του Αλμυρού. Για τα εργαστήρια θ’ αφήσουμε την Σταυρούλα Μαυρομάτη παρακάτω να μας τα παρουσιάσει μέσα από το Δελτίο Τύπου της.

Φαίνεται πως νέοι πολιτιστικοί φορείς ήρθαν για να μείνουν στον Αλμυρό και το ευχόμαστε, καθώς οι άνθρωποι δεν σταματούν να διψούν για ποιοτική έκφραση και οι πτυχιούχοι που ενεργούν ήδη στην πόλη μας, είναι καλό να βρουν τη στήριξή μας, να τους κρατήσουμε και να τους εκμεταλλευτούμε θετικά, για την έκφραση και εκτόνωσή μας.

Τσιντσίνη Βιβή

 

Πίσω από τα Μουσικά Εργαστήρια «Ήχος και Φως»…

Η επαφή μου με τα κυριότερα ευρωπαϊκά μουσικά εκπαιδευτικά συστήματα «φύτεψε» την ιδέα μέσα μου ότι όλες οι τέχνες συνδέονται μεταξύ τους. Μέσα από προσωπικές συνεργασίες με αξιόλογους καλλιτέχνες, προερχόμενους από διαφορετικούς χώρους των τεχνών, η ιδέα αυτή, απλά, καλλιεργήθηκε. Ο συνδυασμός της μουσικής με τη ζωγραφική είναι το αποτέλεσμα κατά κάποιο τρόπο αυτής της ιδέας. Η τέχνη ως κοινός παρονομαστής των δυο τους, είναι ο συνδετικός κρίκος, όπως το σώμα ενός πουλιού. Η μουσική και η ζωγραφική είναι τα φτερά του με τα οποία ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς περιορισμούς.

 

 

Σκοπός των μουσικών εργαστηρίων…

Είχα την τύχη και την ευλογία να μεγαλώσω από γονείς που και οι δυο λατρεύανε τη μουσική και από νεαρή ηλικία μου έδωσαν τα ερεθίσματα και την ευκαιρία να γνωρίσω τον κόσμο των ήχων. Η μαγεία που ασκούσε πάνω μου η μουσική στα 6 μου συνεχίζεται αμείωτη μέχρι σήμερα, έχει διαμορφώσει το χαρακτήρα μου και έχει σφραγίσει την προσωπικότητά μου. Αυτή ακριβώς τη μαγεία θέλω να μεταδώσω μέσα από τα εργαστήρια. Βασιζόμενη στην ιδέα του συνδυασμού των δυο αυτών τεχνών, καλλιέργησα έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης της μουσικής, όπου οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τα έργα των μεγαλύτερων μουσουργών, εξοικειώνονται σταδιακά μαζί τους, ανακαλύπτοντας έτσι την ομορφιά του ήχου και της αρμονίας. Παράλληλα, μέσα από τη ζωγραφική, τους δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματα που τους δημιουργεί ο ήχος και να βιώσουν τη δημιουργικότητα. Έχουν όμως και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφού για κάθε εργαστήριο επιλέγεται μια συγκεκριμένη έννοια και οι τέχνες χτίζονται σταδιακά γύρω από αυτή. Είναι ο πιο άμεσος, ειλικρινής και δημιουργικός τρόπος καλλιέργειας της ψυχής.

 

Ένα μαγικό μουσικό ταξίδι με βάρκα την Ελπίδα…

Στο πρώτο Μουσικό Εργαστήριο «Ήχος και Φως», η μουσική επιλογή ήταν η 9η συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ, γνωστή και ως Συμφωνία του Νέου Κόσμου. Τα τέσσερα μέρη της συμφωνίας χρησιμοποιήθηκαν με τη σειρά τους για να καλλιεργηθεί η έννοια της Ελπίδας. Τα παιδιά δουλέψανε αρχικά με το σώμα και την αναπνοή τους σε συνδυασμό με τη μουσική, εκφράζοντας έτσι μέσα από την κίνηση ότι άκουγαν. Στη συνέχεια, με τη δύναμη της φαντασίας, οραματίστηκαν τον Νέο Κόσμο στο μυαλό τους, για να περάσουν έπειτα στο τρίτο μέρος, όπου μέσα από τη μουσική και τη ζωγραφική, ανακάλυψαν τα κατάλληλα συναισθήματα που χρειάζονται για να αποδώσουν τη μορφή του. Κατόπιν χρησιμοποιώντας τα γεωμετρικά σύμβολα, τον έχτισαν ομαδικά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, καλλιεργήθηκε η ομαδικότητα, βελτιώθηκε η αυτοπεποίθησή τους και ενισχύθηκε η φαντασία τους. Έμαθαν έναν καινούριο τρόπο προσέγγισης της μουσικής και της ζωγραφικής και βίωσαν τις δυο αυτές τέχνες με το σώμα, το νου, την καρδιά και τα χέρια τους.

 

Ευχαριστώ θερμά την πολύτιμη φίλη και συνεργάτιδα Άρτεμη Μουρατίδου που με πολλή χαρά συνέβαλε με την τέχνη της στην πραγματοποίηση του εργαστηρίου και τον κ. Δημήτρη Τσούτσα για τη θερμή υποστήριξή του και για την παραχώρηση της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού. Επίσης, την Ξανθή Δημοπούλου για την υπέροχη αφίσα της και την κ. Βιβή Τσιντσίνη για την «φιλοξενία» της στις σελίδες της εφημερίδας…

Σταυρούλα Μαυρομμάτη, Μουσικά Εργαστήρια «Ήχος και Φως»


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…