• 2 Ιανουαρίου, 2014

Σφυρηλατούμε το μέτωπο ενότητας – Η απασχόληση περνάει από την ανάπτυξη

Αγαπητοί συμπολίτες – συμπολίτισσες,

Πριν 3 χρόνια αναλάβαμε, με την εντολή σας την τύχη της κοινωνίας μας, σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη.

Συνέπεσε με τη συγκυρία της προσαρμογής  του Δήμου στις ανάγκες της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που η πολιτεία επέβαλε χωρίς να υπάρχουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις επιτυχίας της. Η κρίση βαθαίνει, ισοπεδώνει κάθε τομέα της ανθρώπινης δράσης. Ζούμε απερίγραπτες καταστάσεις, που όμοιές της η χώρα μας πέρασε σε ελάχιστες χρονικές περιόδους της σύντομης υπόστασής της ως κράτος.

Οι καιροί έχουν δραματικά αλλάξει. Οι δυσκολίες καθημερινά συσσωρεύονται, πλήττονται όλα τα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα τα χαμηλά.

Αμείλικτο τίθεται το ερώτημα. Τι κάνουμε;

Εάν αφεθούμε μοιραίοι και άβουλοι δεν υπάρχει σωτηρία. Η ιστορία έχει να μας δώσει πολλά φωτεινά παραδείγματα θάρρους και ελπίδας καθώς και αντίθετα. Σε στιγμές που η χώρα μας κινδύνεψε και κατόρθωσε να σταθεί όρθια, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η ομοψυχία, η ενότητα, τα ιδανικά και οι αξίες, η κοινωνική αλληλεγγύη.

Στάθηκε όρθια η κοινωνία μας, γιατί σφυρηλάτησε μέτωπο αντίστασης.

Η Δημοτική Αρχή κατανοώντας απόλυτα ό,τι συμβαίνει και νοιώθοντας τις συνέπειες της κρίσης από πρώτο χέρι, υφιστάμενη έναν υπηρεσιακό και οικονομικό στραγγαλισμό, δήλωσε και δηλώνει απερίφραστα παρούσα σ’ αυτό το μέτωπο αντίστασης, με σύνθημα πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος.

Έσκυψε στο έργο της παρ’ όλες τις δυσκολίες που ασφυκτικά την κύκλωσαν, με κατανόηση, υπομονή, χωρίς τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Τήρησε με σεβασμό το ανθρώπινο μέτρο, τις αρχές του δημοκρατικού ήθους και ύφους. Απέφυγε τις κολακείες και προπάντων να χαϊδέψει τ’ αυτιά των δικαιολογημένα απελπισμένων και οργισμένων πολιτών.

Δεχθήκαμε και δεχόμαστε τη κριτική και τη σεβόμαστε, δικαιολογημένη αλλά και πολλές φορές άδικη και αδικαιολόγητη.

Δεχθήκαμε όμως και δεχόμαστε επιθέσεις κακοπροαίρετες, που στοχεύουν να μας πλήξουν, υποτιμώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κληθήκαμε να φέρουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας και υποβαθμίζοντας τις προσπάθειές μας και το έργο μας.

Εμείς, σύμφωνοι με τις προγραμματικές μας αρχές, την ειλικρίνεια και το ανθρώπινο πρόσωπο, θα πορευθούμε αδιαφορώντας στη μικροψυχία που συναντάμε, για να σφυρηλατήσουμε αρραγείς δεσμούς κοινωνικής ενότητας και αλληλεγγύης.

Αδιάσειστη απόδειξη των προσπαθειών μας, στις αντίξοες συνθήκες που κινούμαστε, είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών εκτέλεσης των έργων πνοής και ανάπτυξης. Με τα έργα αυτά δίνουμε ώθηση σημαντική στην ανάπτυξη της περιοχής μας και θα προσφέρουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην τοπική αγορά.

Δεν αγνοήσαμε και δεν αγνοούμε την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη. Το πρόβλημα της ανεργίας δεν θα λυθεί με ελεημοσύνες. Θα λυθεί με την ανάπτυξη. Και αυτή θα έλθει με τα έργα, που αθόρυβα σχεδιάσαμε. Υποβάλαμε μελέτες, που εγκρίθηκαν από την πολυδαίδαλη γραφειοκρατία και τις σχεδόν διαλυμένες κρατικές υπηρεσίες, έργα που έχουν δημοπρατηθεί και έχουν ήδη βγει οι ανάδοχοι, αξίας 55.000.000 ευρώ.

Ως ενιαίος Δήμος , το 2011, παραλάβαμε χρέη, ύψους 5.000.000 ευρώ.

Σήμερα, παρά τις περικοπές και τις δραστικές μειώσεις των κρατικών χορηγήσεων, καταφέραμε και εξοφλήσαμε σχεδόν όλες τις οφειλές, χωρίς να λάβουμε δάνειο όπως πολλοί Δήμοι της χώρας έπραξαν.

Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο του ¨νοικοκυρέματος¨ των οικονομικών του Δήμου και αποφύγαμε τον εύκολο δρόμο να φορτώσουμε τους πολίτες με χρέη. Ο Δήμος δεν χρωστάει και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.

Επιδιώξαμε και πετύχαμε να εκσυγχρονίσουμε  τις υπηρεσίες του Δήμου, παρά τις δυσκολίες που επέβαλε ο νόμος για τον Καλλικράτη, τη μείωση του προσωπικού και των οικονομικών μας.

Παρά την τεράστια περιοχή ευθύνης και τα πολλά και σύνθετα προβλήματα που επέβαλε το νέο αυτοδιοικητικό τοπίο, καλύψαμε εγκαίρως όλες τις πρόσθετες υποχρεώσεις που μετεβιβάστηκαν λόγω συνένωσης, οι οποίες δεν ήταν και καθόλου ευκαταφρόνητες.

Και όλα όσα προαναφέρω έγιναν στην τριετία των μνημονίων και της κρίσης. Όταν μας επέβαλαν το πρώτο μνημόνιο, ο Δήμος το καταδίκασε έμπρακτα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αντιλαμβανόμενοι από πολύ νωρίς τις πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες μιας τέτοιας συνθήκης, αντιδράσαμε άμεσα. Αποτυπώσαμε ξεκάθαρα την τοποθέτησή μας, απέναντι σε ένα κύμα οικονομικής, κοινωνικής, αξιακής αναταραχής που προβλέπαμε ότι θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα.

Σ’ αυτό το σύντομο και δύσκολο, όπως και για τον καθένα ατομικά, διάστημα της τριετούς θητείας μας, αποφύγαμε τα λόγια τα μεγάλα και τη μικροπολιτική.

Προσωπικά, απέφυγα τις διχαστικές συμπεριφορές και εμπάθειες. Κοίταξα με τους συνεργάτες μου κατάματα τους πολίτες. Προέταξα το συλλογικό και πάσχισα με τους συνεργάτες μου και καταφέραμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε να ατενίζουμε, έμπρακτα, το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Αποφύγαμε πρακτικές λαϊκισμού και άκρατης υποσχεσιολογίας.

Είμαι  σίγουρος ότι αντιλαμβάνεσθε το περιβάλλον που καλούμαστε πλέον να ζήσουμε και έχετε γνώση και κρίση.

Ασφαλώς έγιναν λάθη , υπάρχουν και παραλείψεις.

Δίνουμε όμως έμπρακτα την ελπίδα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.

Στον προγραμματικό μας λόγο, δώσαμε βαρύτητα στην παιδεία και στον πολιτισμό, έχοντας βαθιά την πεποίθηση, ότι δημοκρατία και παιδεία είναι έννοιες αλληλένδετες. Ότι μια κοινωνία και ειδικά στις μέρες μας, για να ανταπεξέλθει τις δυσκολίες, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, εξαρτάται από την παιδεία και τον πολιτισμό της.

Στον τομέα αυτό, έχουμε αδιάψευστα δείγματα τήρησης του προγραμματικού μας λόγου και θα αναφέρω ενδεικτικά:

Δημοτική Πινακοθήκη, αναπαλαίωση δημοτικού σχολείου Ευξεινούπολης, ίδρυση Μουσείου Αύρας Παπαδοπούλου, ενίσχυση σχολικών κτιρίων με επιπλέον αίθουσες, νέες σχολικές μονάδες, μελέτη αξιοποίησης λιμνών Ζηρέλια, ανάδειξη Ενετικού κάστρου Πτελεού, εκδόσεις βιβλίων, πρόσφατα η Δημοτική Βιβλιοθήκη κ.α.

Και όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Η αξία και η σημασία τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτιμηθεί, όσο και αν οι σειρήνες της αμφισβήτησης και οι σωτηριολογικές θεωρίες  επιχειρούν να τα μειώσουν, για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς.

Αντιμέτωποι με μια κατάσταση που καθημερινά δοκιμάζει τις αντοχές μας, αντέξαμε και όχι μόνο αυτό. Βλέποντας τι μπορούμε να κάνουμε εν μέσω κρίσης, κατανοούμε πόσο δυνατοί θα βγούμε από αυτήν.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία, δηλώνει αλληλέγγυα στα προβλήματα των πολιτών και προγραμματίζει νέες δράσεις στην περιοχή μας, να πάμε τον Αλμυρό ακόμα πιο μπροστά.

Κανείς δεν περισσεύει στη νέα μας προσπάθεια και είναι όλοι αναγκαίοι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στο μέτωπο ενότητας και συνεννόησης που σφυρηλατούμε.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στον ωραίο αγώνα μας, δίνοντάς σας ταυτόχρονα την υπόσχεση ότι και το 2014 θα είναι έτος δουλειάς, παρεμβάσεων και έργων ουσίας.

Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία, αγάπη, ενότητα και δημιουργία.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ


Σχετικά Άρθρα

40ήμερο μνημόσυνο

40ήμερο μνημόσυνο

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδερφού και…
Πρωινό Δελτίο Τύπου Παρασκευή 18-10-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου Παρασκευή 18-10-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Παρασκευής 18…
54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. – Η δυναμική της  δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια

54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. – Η δυναμική της δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια

Το 54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. από την Αλεξανδρούπολη έδωσε το στίγμα και την δυναμική…