• 2 Ιανουαρίου, 2014

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

Ο Δήμος Αλμυρού αποτελεί σχεδόν στο σύνολό του μια γεωργοκτηνοτροφική περιοχή, τη μεγαλύτερη της Μαγνησίας και μια από τις μεγαλύτερες της Θεσσαλίας. Το γεωργοκτηνοτροφικό εισόδημα αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας. Έχει πλήθος καλλιεργειών και μάλιστα δυναμικών και σημαντικότατη κτηνοτροφία.

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη πλήθος αρμοδιοτήτων, στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, κτηνοτροφίας, αλιείας, μεταβιβάσθηκαν από τις πρώην Νομαρχίες, στους δήμους.

Η αρμόδια Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην σύσταση Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ανέλαβε για πρώτη φορά πρωτοβουλίες για την προστασία της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, την προστασία του περιβάλλοντος, την παραγωγή προϊόντων ποιότητας και την συνέχιση των προγραμμάτων της Ε.Ε. (ολοκληρωμένη διαχείριση, εξισωτική αποζημίωση, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, μείωση νιτρορύπανσης κτλ.) τα οποία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

Επίσης έγιναν παρεμβάσεις στις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ) που είχαν σαν αποτέλεσμα την δικαίωση αρκετών παραγωγών σε εκκρεμείς υποθέσεις οικονομικών ενισχύσεων παρελθόντων ετών.

Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε πρωτοβουλίες για κρίσιμα ζητήματα, όπως ήταν ο αποκλεισμός του Πλατάνου και του πρώην Δήμου Σούρπης από το πρόγραμμα νιτρορύπανσης. Με επανειλημμένες οχλήσεις και διαμαρτυρίες προς τους αρμόδιους φορείς, καταστήσαμε σαφείς τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε η διακοπή του προγράμματος για την περιοχή μας.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της δημοτικής αρχής και στο μείζον ζήτημα του χαρακτηρισμού βοσκήσιμων εκτάσεων ως μη επιλέξιμων. Με εγρήγορση και σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ κατάφερε να δώσει λύση, ώστε οι κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν το σύνολο των επιδοτήσεών τους.

Με γνώμονα την προάσπιση των αγροτικών και κτηνοτροφικών συμφερόντων της περιοχής μας, βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε πρόβλημα που ανακύπτει. Προτείνουμε λύσεις, δουλεύουμε και είμαστε έτοιμοι, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα προβλήματα στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Με βασικό στόχο τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, διοργάνωσε με επιτυχία δράσεις όπως η έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων στην πλατεία Αλμυρού.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συγκεντρώσεις που αφορούσαν τρέχοντα γεωργοκτηνοτροφικά θέματα σχετιζόμενα με τις οικονομικές ενισχύσεις την επόμενη πενταετία, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενέργεια, την φυτοπροστασία κτλ.

Υλοποιήσαμε ημερίδες ενημέρωσης σχετικά με προγράμματα ίδρυσης κοινωνικών συνεταιρισμών, βιολογικών καλλιεργειών, τυποποίησης τοπικών προϊόντων και γενικότερων αγροτουριστικών δραστηριοτήτων.

Στηρίζουμε τους νέους προσφέροντάς τους εναλλακτικές προοπτικές απασχόλησης και δυνατότητες που πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους.

Να επιστρέψουν στη δύναμη που κρύβεται στη γη, να ανασυσταθούν επαγγέλματα του παρελθόντος προσαρμοσμένα στις ανάγκες του μέλλοντος.

Συμμετείχαμε σε εκθέσεις, όπως το Επιχειρηματικό Πανόραμα, προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και προωθώντας παράλληλα τα προϊόντα τοπικών παραγωγών.

Κάθε προσπάθεια άλλωστε που δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας, με έργα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αποτελεί βασικό ζητούμενο της δημοτικής αρχής.

Στον τομέα της διαχείρισης των βοσκήσιμων εκτάσεων του Δήμου και την χορήγηση δικαιώματος βοσκής στους κτηνοτρόφους, έγινε επαναπροσδιορισμός των διαθέσιμων βοσκήσιμων εκτάσεων σε συνεργασία με το Δασαρχείο Αλμυρού και την ΕΣΥΕ και χορηγήθηκαν αντίστοιχες βεβαιώσεις χρήσης κοινοχρήστων βοσκοτόπων χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα.

Παρ’ όλο την επιφόρτιση των υπηρεσιών με επιπλέον αρμοδιότητες, ως απόρροια του Καλλικράτη, είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε στενά την πορεία της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και να δρομολογούμε άμεσα διαδικασίες εκτίμησης σε περιπτώσεις ζημιών.

Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές, όπως η προσβολή της βαμβακοκαλλιέργειας για τέσσερα συνεχόμενα έτη από το πράσινο σκουλήκι που είχε σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες και οι καλλιεργούμενες με βαμβάκι εκτάσεις να μειωθούν κατά 30% περίπου.

Αναφέρθηκαν επίσης ζημιές στα σιτηρά από παρατεταμένη ξηρασία ενώ υπολογίστηκε με τεκμηριωμένα στοιχεία το κόστος της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή. Θέσαμε υπ’ όψιν των υπευθύνων την ακαρπία των ελαιοδέντρων σε όλη την περιοχή μας κατά τη φετινή χρονιά και τις συνέπειές της ιδιαίτερα στις περιοχές όπου η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

Στην περίπτωση των αρωματικών φυτών (τσάι του βουνού και ρίγανη) σε ορεινές περιοχές της Όθρυος, οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην κατεύθυνση της παραγωγής προϊόντων ποιότητας με καθετοποίηση της παραγωγής στο μέτρο του εφικτού (ελκυστικές συσκευασίες, εξαγωγή). Ήδη κάποιοι μεμονωμένοι παραγωγοί δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Τα αρωματικά φυτά στην περιοχή της Βρύναινας αποτελούν κύριο εισόδημα των παραγωγών και αξιοποιούν ντόπια εργατικά χέρια.

Η παρακολούθηση και η μελέτη νέων καλλιεργειών, η δημιουργία ομάδων παραγωγών με το ίδιο προϊόν, η τυποποίηση προϊόντων της περιοχής (λάδι, ελιές, κρέας κτλ) τα οποία είναι αρίστης ποιότητας είναι το μέλημά μας τα χρόνια που έρχονται.

Όσον αφορά τη λειτουργία των Δημοτικών Σφαγείων, οι δυσκολίες ήταν και  είναι μεγάλες και το γεγονός αυτό έχει αναγκάσει τους περισσότερους Δήμους να τα παραχωρήσουν σε ιδιώτες. Παρόλα αυτά, εμείς, δεν προσφύγαμε σε ανάλογες λύσεις, τα διατηρήσαμε δημοτικά προς όφελος των κτηνοτρόφων και φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε την λειτουργικότητά τους.

Προχωρήσαμε στη συντήρηση των κτιριακών υποδομών και του μηχανολογικού εξοπλισμού, στην προμήθεια κάδων για τη συγκέντρωση των υποπροϊόντων, δημιουργήθηκε νέα γραμμή σφαγής χοιρινών κτλ.

Έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να μπορούν τα Δημοτικά Σφαγεία, με μειωμένο λειτουργικό κόστος, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των αυστηρών κτηνιατρικών και περιβαλλοντικών ελέγχων και να πληρούν στο έπακρο τις προϋποθέσεις για την υγιεινή των σφαγίων (απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες, έλεγχος λειτουργίας βιολογικού καθαρισμού, μικροβιολογικοί έλεγχοι κτλ).

Ο πρωτογενής τομέας επιβάλλεται να αναστηθεί και να οργανωθεί σε ένα νέο, εκσυγχρονισμένο πλαίσιο καλλιεργειών.

Εμείς, στηρίζουμε τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου και σχεδιάζουμε μαζί τους το δρόμο που θ’ ακολουθήσουν.

 

Με τις θερμότερες ευχές για μια παραγωγική νέα χρονιά, εύχομαι σε όλους Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος, με υγεία και δύναμη.

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΡΡΗΣ


Σχετικά Άρθρα

Λύγισαν στο τέλος οι Τιτάνες

Λύγισαν στο τέλος οι Τιτάνες

Στο κλειστό της Νέας Ιωνίας για την 6η αγωνιστική οι Τιτάνες ηττήθηκαν 68-59 από τον αήττητο…
Ισοπαλία για την Δήμητρα σε β’ ημίχρονο 63 λεπτών!

Ισοπαλία για την Δήμητρα σε β’ ημίχρονο 63 λεπτών!

Δύο φορές βρέθηκε πίσω στο σκορ η Δήμητρα, δύο φορές ισοφάρισε αλλά δεν μπόρεσε την ολική…
Τέσσερα γκολ για τον Πρωτεσίλαο

Τέσσερα γκολ για τον Πρωτεσίλαο

Άνετη νίκη για τον Πρωτεσίλαο στο γήπεδό του με σκορ 4-1 κόντρα στον Πηλέα Βόλου. Οι…