• 2 Ιανουαρίου, 2014

Ο Αλμυριώτικος Καζαμίας του 2014

Ο Αλμυριώτικος Καζαμίας του 2014

γράφει ο Μπάμπης Παπαρρίζος

Ιανουάριος

Εμπρός με βήμα ταχύ να συναντήσουμε το νέο έτος. Το προεκλογικό 2014. Οι υποψήφιοι τρέχουν από συνεστίαση σε συνεστίαση,μπας και πετύχουν το φλουρί στις βασιλόπιτες που θα κόψουν οι Σύλλογοι της περιοχής, αλλά τελικά μένουν με το …φλουρί στο χέρι.

«Νέα» πρόσωπα από το …παρελθόν κάνουν την εμφάνισή τους στις πρώτες ημέρες του νέου έτους και εκδηλώνουν την επιθυμία τους να διεκδικήσουν τη Δημαρχιακή καρέκλα, ντυμένοι καλικάντζαροι και δηλώνουν την υποψηφιότητά τους.πριν βγει ο παπάς με την αγιαστούρα στο χέρι.

Των Φώτων, οι φερέλπιδες βγαίνουν παγανιά στις θάλασσες και στα ποτάμια και βουτάνε για να πιάσουν το Σταυρό. Τελικά τον πιάνει και φέτος ο Γαβρίλος. Απαρηγόρητοι οι υποψήφιοι φοράνε τα μπουρνούζια τους και δηλώνουν πως όταν διοικήσουν θα το κάνουν «με τον Σταυρό στο χέρι». Δεν πείθουν κανέναν, αλλά συνεχίζουν να ελπίζουν. Ο Βαγγέλης προχωράει σε αλλαγές στους Αντιδημάρχους, δίνοντας την Αντιδημαρχία στον ημέτερο Αργύρη,για να προλάβει να διοργανώσει το Καρναβάλι στην Ευξεινούπολη.

Φεβρουάριος

Ή αλλιώς κουτσοφλέβαρος. Τελικά κάποιες υποψηφιότητες αποδεικνύονται …κουτσές. Οι πρώτες μπουλντόζες κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο του Αλμυρού,προκειμένου να αρχίσουν τις εργασίες για την ανάπλαση του Πλατείας, έργο που παρόμοιό του δεν ξαναείδε η πόλη. Ο Δήμαρχος ως άλλος Τουταγχαμών δηλώνει συγκινημένος για την επιτυχία του, αλλά οι αντίπαλοί του ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των μηχανημάτων και σκάβουν μεγάλους λάκκους στους εμπορικούς δρόμους, μπας και πέσει μέσα ο Βαγγέλης. Οι σκαμμένοι δρόμοι παρακωλύουν την εύρυθμη ροή καταναλωτών στα τοπικά καταστήματα και ο Πρόεδρος των Εμπόρων πιάνει την αξίνα για να τελειώσουν οι εργασίες μία ώρα αρχύτερα.

Το Καρναβάλι σημειώνει τη μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων ετών με την Τζούλια να είναι η επίσημη προσκεκλημένη και με έναν ιδιαίτερα …πρωτότυπο τρόπο ανοίγει σαμπάνια, με την οποία καταβρέχει όλους τους Δημάρχους. Όλοι αναφωνούν «γούρι – γούρι». Στην παρουσίαση του Καρναβαλιού είναι και πάλι ο Αλέκος, ενώ επεισόδια δημιουργήθηκαν όταν ανήλικος τραβούσε τα μαλλιά συζύγου υποψήφιου Συμβούλου, επιμένοντας ότι είναι περούκα και όχι χτένισμα. Είπαμε κυρία μου να φτιάξεις το μαλλί, αλλά και το …καρπολάχανο σταματάει να μεγαλώνει κάποια στιγμή. Έχει κι αυτό τα όριά του.

 

Μάρτιος

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου, εκτός από τα καθιερωμένα τμήματα παρελάσεως, φέτος τελευταίοι παρευλαύνουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι με τάματα στα χέρια, ενώ οι «τρικλοποδιές» δίνουν και παίρνουν κατά τη διάρκεια της πορείας. Στη δεξίωση που ακολουθεί ο εορτάζων Δήμαρχος καλεί τους αντιπάλους του να τους τρατάρει το κατιτίς κι από μέσα του παρακαλάει «να τους σταθεί το γλυκό στο λαιμό».

Ο Σάββας δεν τρώει γλυκό και γλιτώνει τη δηλητηρίαση. Οι υπόλοιποι πάνε στο Νοσοκομείο για πλύση στομάχου, με τον γηραιότερο να δηλώνει «όταν με το καλό εκλεγώ, θα του βγάλω όλα τα άπλυτα στη φόρα».

 

Απρίλιος

Πάσχα το Ελληνικό. Ο ένας θέλει να σουβλίσει τον άλλον. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι με κουστουμιές καινούργιες σηκώνουν τον επιτάφιο και περνάνε οι πιστοί από κάτω. Όλοι σηκώνουν το Σταυρό προς το Γολγοθά με ημερομηνία …σταύρωσης την 25η Μαΐου, αλλά μόνο ένας πρόκειται να Σταυρωθεί και διαγκωνίζονται ποιος τελικά θα ανέβει σε αυτόν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να δώσει χάρη σε έναν από τους …μελλοθάνατους και αναφωνεί στο συγκεντρωμένο πλήθος στο Σύνταγμα «Τον Βενιζέλο ή τον Βαραββά» με το πλήθος να αναφωνεί «Τον Βαραββά, τον Βαραββά».

Φέτος ο «Λαός του Αλμυρού» αποφασίζει να μη βγάλει …πρωταπριλιάτικη είδηση, γιατί φοβόμαστε να μη βγούμε αληθινοί. Έχουμε προηγούμενα βλέπετε.

 

Μάιος

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται στον Αλμυρό από κάθε Δήμαρχο χωριστά. Ο «κόκκινος» Σάββας κάνει πρόσκληση σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ το χρόνο να στηρίξουν την υποψηφιότητά του, με αποτέλεσμα να προβάλει ως ένα από τα φαβορί της κούρσας. Οι εκλογές του πρώτου γύρου είναι έκπληξη, αφού όλοι οι υποψήφιοι συγκεντρώνουν ίδια ποσοστά. Αποφασίζουν να στρίψουν κέρμα για το ποιος θα εκλεγεί Δήμαρχος ή να μονομαχήσουν παίζοντας την κολοκυθιά. Τελικά, μοιράζουν την πενταετία από ένα χρόνο ο καθένας και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Θα μας …σώσουν όλοι τους. Μακάριοι οι πολίτες…

Στις ευρωεκλογές πρώτο κόμμα βγαίνει η αποχή.

 

Ιούνιος

Οι πρώτες ζέστες είναι αισθητές, αλλά εμείς στον Αλμυρό έχουμε πλέον …βιοκλιματική Πλατεία. Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή κάθοδο στο κέντρο της πόλης και ήδη τα πρώτα χιόνια πέφτουν καταμεσής του καλοκαιριού. Οι πολικές αρκούδες κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο μαζί με τις φώκιες της Αρκτικής. Είπαμε, βρε Βαγγέλη, να μας δροσίσεις, αλλά εσύ το παράκανες.

Ταυτόχρονα, εξελίσσονται τα έργα στη Λιμνοδεξαμενή, ενώ το φράγμα στον Ξηριά έχει σηκωθεί …επικίνδυνα. Κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που δεν κατάφεραν να εκλεγούν πέφτουν από εκεί ως άλλες Κυρα – Φροσύνες και δίνουν ένα τέλος στο μαράζι τους.

 

Ιούλιος

Πάλαι ποτέ κραταιός Κοινοτάρχης κάνει την εμφάνισή του στα πολιτικά πράγματα του Δήμου και τοποθετείται Συνήγορος του Δημότη. Ο Αλμυρός μεταμορφώνεται σε ελβετικό καν(τ)όνι και τα έργα που εντάσσονται για χρηματοδότηση έχουν ρυθμό πολυβόλου. Ξαφνικά όλοι γίνονται βουκόλοι και οι επιδοτήσεις πέφτουν βροχή. Τα Πλατάνια και το Κουρί δηλώνονται βοσκότοποι.

Ο Αλμυρός γίνεται πρώτο θέμα σε εφημερίδες και κανάλια και πλασάρεται ως ένα αναπτυξιακό θαύμα. Όλη η Ελλάδα τρίβει τα μάτια της, αλλά η Ανάβρα συνεχίζει να πίνει νερό από αμιαντοσωλήνες.

 

Αύγουστος

Ο μήνας που «είναι παχιές οι μύγες», ενώ και οι Αλμυριώτες τρώνε με χρυσά κουτάλια. Η πολυπόθητη ανάπτυξη ήρθε, και το Δεκαπενταύγουστο οι τουρίστες κάνουν σκι στην Πλατεία του Αλμυρού.

Στις παραλίες του Δήμου σημειώνεται το αδιαχώρητο και οι αντίστοιχες του Πτελεού γνωρίζουν μεγάλες πιένες. Ο Βιολογικός του χωριού αναβαθμίζεται, αλλά και πάλι δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να μην μπαίνει κανείς στη θάλασσα για μπάνιο. Οι ντόπιοι επιχειρηματίες μετανομάζουν το Λουτρό σε Λασπό-λουτρο και όλοι νιώθουν ότι βρίσκονται σε ιαματικές πηγές!

 

Σεπτέμβριος

Στη Σούρπη γίνονται τα εγκαίνια του Περιφερειακού Ιατρείου, αλλά γιατρός ούτε για δείγμα. Το Κέντρο Υγείας μετατρέπεται από τον Δημήτρη σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών, ενώ εκεί γίνονται και τα πρώτα μαθήματα Διά Βίου Μάθησης, με αντικείμενο τις Πρώτες Βοήθειες.

Το πρώτο κουδούνι στα Σχολεία χτυπάει με πολλά κτιριακά προβλήματα και τον Φώτη να βάζει από την τσέπη του για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σε θέρμανση. Οι μαθητές δηλώνουν πως αν δεν ανάψει το καλοριφέρ, θα πάνε στον πεζόδρομο για καφέ και το σκασιαρχείο γίνεται πλέον νόμιμο.

 

Οκτώβριος

Η παρέλαση δεν γίνεται μπροστά από τους επισήμους, αλλά μπροστά από ανέργους οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού. Μπορεί εδώ και λίγους μήνες να έχουμε βγει από το Μνημόνιο, αλλά ακόμα αυτοκτονούν άνθρωποι στην Ελλάδα του 2014 και τα μαγκάλια αποτελούν τον πιο «must» τρόπο για να ζεσταθεί το νοικοκυριό. Το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί όνειρο απατηλό, ενώ 20 καλοντυμένες κυρίες μοιράζουν δωρεάν «μαύρο χρυσό» στις πιο φτωχές περιοχές της Αθήνας.

 

Νοέμβριος

Ο πρώτος χρόνος συγκυβέρνησης στα τοπικά πράγματα βαίνει προς το τέλος του. Παλιοί μισητοί πολιτικοί εχθροί πίνουν μαζί τσίπουρα στην Πλατεία και πίνουν στην υγειά μας. Ο μισθός του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων γίνεται με κουπόνια για ψώνια σε τοπικά σούπερ μάρκετ, ενώ κάποιοι εξ αυτών είναι στη λίστα των απόρων και παραλαμβάνουν γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, λάδι, τυρί φέτα και ντόπιο κρασί.

 

Δεκέμβριος

Μαζί με τον κουτσό Καλικάτζαρο, έρχεται και ο …ξανθός, αναστατώνοντας για ακόμα μια φορά τους πάντες. Οι εκδηλώσεις στην Πλατεία αλλάζουν μορφή και πλέον υπάρχει φυσικό παγοδρόμιο για τους λάτρεις του σπορ. Οι άνεργοι τα ψάλλουν στους Δημοτικούς Άρχοντες και ο Δήμαρχος μοιράζει -αντί για κουραμπιέδες και μελομακάρονα- δουλειές

Η κοσμοσυρροή δεν έχει προηγούμενο και ο Αλμυρός έχει περισσότερους επισκέπτες από την «Ονειρούπολη» της Δράμας, αλλά και το «Μύλο των Ξωτικών» των Τρικάλων. Όλα τα …Ξωτικά επιλέγουν την πόλη μας για τα Χριστούγεννα, ενώ ο Αλέκος ντύνεται Αη-Βασίλης και μοιράζει ευμεγέθη …αγγούρια. Όλοι κατανοούμε τι θέλει να μας πει για το νέο έτος, το 2015.


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…