• 2 Ιανουαρίου, 2014

Δελτία Τύπου της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Παρέμβασης και Αλληλεγγύης- έκδοση 28/12/2013

Κυρίαρχο το πρόβλημα ανεργίας

και στην περιοχή του Αλμυρού

Στην περιοχή μας σε σύνολο περίπου 7500-8000 ατόμων οικονομικά ενεργού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ, υπάρχουν περισσότερες από 1650 κάρτες ανεργίας (πάνω από 22%), στοιχείο που δείχνει πως αν συνυπολογιστούν στον αριθμό των ανέργων άτομα του αγροτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες και άνεργοι χωρίς κάρτα, το ποσοστό της ανεργίας στην περιοχή μπορεί να φτάνει και το 30%. Στις ηλικίες από 25-45 οι κάρτες ανεργίας ανέρχονται σε 1200, περισσότερες από το 25% των οικονομικά ενεργών ατόμων. Στη νέα γενιά η ανεργία σαρώνει.  Στις ηλικίες από 19-25, υπάρχουν 285 νέοι με κάρτα ανεργίας. Πλέον η καταγεγραμμένη ανεργία των νέων της περιοχής μας βρίσκεται στο 45% ενώ η ανεπίσημη φτάνει ή ξεπερνά, το 60%. Σε ηλικίες όπου περισσότεροι από τους μισούς νέους σπουδάζουν, ποσοστό της νέας γενιάς που ξεπερνά το 20% του συνόλου της είναι εκτός αγοράς εργασίας και εκπαίδευσης – κατάρτισης και αποκλεισμένο από κάθε θεσμική μέριμνα.

Στο μεταξύ, οι αμοιβές των εργαζομένων για νέες προσλήψεις, μετά την κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων, έχουν διαμορφωθεί στα 580€(490 καθαρά) για άνω των 25 ετών και 510€(420 καθαρά) για μέχρι 25 ετών. Η ανασφάλιστη εργασία με χαμηλότερη αμοιβή από τις αναφερόμενες πλήττει κυρίως την νέα γενιά .

Τα προγράμματα ενίσχυσης εργασίας που τρέχουν, στον τομέα της κοινωνικής εργασίας για φορείς του Δημοσίου, για άτομα με ειδικές ανάγκες, το πρόγραμμα νέων αγροτών του 2014 και τα αναμενόμενα προγράμματα για ελεύθερους επαγγελματίες, πρέπει να αξιοποιηθούν αλλά μπορούν να χαρακτηρισθούν μόνο ως ασπιρίνες σε έναν βαριά ασθενή. Τα νέα μέτρα φορολογικής αφαίμαξης μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών, η φορολόγηση των μικρών και μεσαίων αγροτών – κτηνοτρόφων που επιβάλλει η τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση βρίσκονται σε αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση και θα επιδινόσουν την κατάσταση και στον τομέα της απασχόλησης. Είναι φανερό πλέον ότι για την ανάπτυξη του τόπου είναι αναγκαία μια άλλη πολιτική πέρα από τα μνημονιακά πλαίσια και τις επιταγές των δανειστών.

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι  περισσότεροι έχουμε πεισθεί ότι δεν υπάρχουν «σωτήρες» και όλοι γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια περιοχή με πολλά ανεκμετάλλευτα πλεονεκτήματα. Η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση» πιστεύει πως πρέπει, με πρωτοπόρους μια ενεργή Τοπική Αυτοδιοίκηση και την νέα γενιά, να χαράξουμε και να υλοποιήσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος μας και οι άνθρωποι που ζούμε σε αυτόν.

Μια αναπτυξιακή πολιτική πού θα στηρίζεται στις δυνάμεις που διαθέτει η τοπική κοινωνία, ανθρώπινο δυναμικό  και εργαλεία ανάπτυξης ( σφαγεία, ελαιοτριβεία, συσκευαστήρια ελαιόλαδου κ.α.) και θα πρέπει:

– να αναπτύσσει και να στηρίζει τη ντόπια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή (η επωνυμία τοπικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η τυποποίηση τους, οι ιδιαίτερες κερδοφόρες παραγωγές πρέπει να μπουν στο προσκήνιο.)

-να δημιουργήσει Ένωση Καταναλωτών και να στηρίξει Καταναλωτικούς Συνεταιρισμούς για την προώθηση των τοπικών προϊόντων (λάδι, κρέας, τσάι, ρίγανη κ.α.) αρχίζοντας από την τοπική αγορά με στόχο την ευρύτερη επέκταση.

– να προβάλλει και να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του θαλάσσιου μετώπου από τον Αλμυρό μέχρι το Αχίλλειο

– να προβάλλει και να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της Όθρυος ( δημιουργία τουριστικού περιπτέρου, παρουσίαση διαδρομών με χάρτες και οδηγούς, ανάδειξη του φυσικού πλούτου και των χωριών κ.λ.π.)

– να προβάλλει και να στηρίζει την τοπική αγορά.

– να στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις

– να στηρίζει και να προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων

Τα παραπάνω, αποτελούν ορισμένους άξονες μία αναγκαίας και απαραίτητης αναπτυξιακής πολιτικής για τον τόπο μας την οποία και θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένα και αναλυτικά σε επόμενα δημοσιεύματα.

 

 

 

Υπάλληλοι και εργάτες του ιδιωτικού τομέα, άνεργοι

και χαμηλοσυνταξιούχοι χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση στην περιοχή μας

 

Είναι εμφανής σε όλη την τοπική κοινωνία η αδράνεια του Εργατικού Κέντρου Αλμυρού, σε μία περίοδο που θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για την απασχόληση και την διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων. Σε μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας δεν υπάρχουν εργατικά σωματεία. Η φιλότιμη προσπάθεια των αγωνιστών του ΠΑΜΕ δεν φτάνει.

Πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζόμενων, των χαμηλοσυνταξιούχων και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας η μαζικοποίηση των σωματείων του Ε.Κ. Αλμυρού, στα οποία πρέπει να συμμετέχουν και να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο νέοι άνθρωποι.

Οι νέοι εργαζόμενοι της περιοχής μας μπορούν να μαζικοποιήσουν ιδιαίτερα τους Συλλόγους Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τεχνιτών οικοδόμων, Οδηγών και Επαγγελματιών κ.α. πού ανήκουν στο Ε.Κ.Αλμυρού, το οποίο μπορεί να παρέχει καθημερινά πληροφορίες. Άμεσα το Ε.Κ.Αλμυρού εκτός των άλλων πρέπει να δει πως θα αξιοποιήσει προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων (ΤοπΣΑ και ΛΑΕΚ.) προς όφελος των ανέργων της περιοχής μας.

Είναι αναγκαίο με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί να δημιουργήσουμε νέους συλλόγους που θα εκφράζουν αιτήματα ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι θα ενταχθούν στο Ε.Κ.Αλμυρού, όπως γίνεται σε άλλα Ε.Κ. της χώρας. Σύλλογος Ανέργων και Σύλλογος Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. είναι σύλλογοι που μπορούμε να δημιουργήσουμε άμεσα.

Η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση» παρέμβασης και αλληλεγγύης  καλεί τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους της περιοχής μας και ιδιαίτερα την νέα γενιά εργαζομένων και ανέργων να δραστηριοποιηθούν για την τη μαζικοποίηση των Συλλόγων του Ε.Κ. Αλμυρού καθώς και για τη δημιουργία νέων, για να αποκτήσει καινούρια πνοή η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και η διεκδίκηση νέων θέσεων εργασίας των κατοίκων της περιοχής μας.

 

 

Απόφαση περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας του Π.Σ. Θεσσαλίας σε πλήρη αντίθεση με την τοπική κοινωνία της Αμαλιάπολης

 

Παρά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας , του Τοπικού Συμβούλιου και της πλειοψηφίας των κατοίκων της Αμαλιάπολης και του Δημοτικού Συμβούλιου Αλμυρού, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων στη θαλάσσια περιοχή «Στόμιο» στον όρμο Σούρπης, που είχε καταθέσει η εταιρεία «SaratogaΑ.Ε.».

 

Πρόκειται για απόφαση περιβαλλοντολογικής αυθαιρεσίας, η οποία «αλλοιώνει τον τουριστικό, τον αλιευτικό και τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής της Αμαλιάπολης και προχωρεί στη βιομηχανοποίησή της», όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Τ. Σ. Αμαλιάπολης στη σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ. Αλμυρού.

Η περιοχή που προτείνεται να γίνει η εν λόγω επένδυση είναι μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, καθώς υπάρχουν ήδη 3 βιομηχανικά λιμάνια (ΑΓΕΤ-ΛΟΥΛΗΣ-ΣΟΒΕΛ). Εκτός αυτού, πρόκειται για μια περιοχή υδροβιότοπο με φυσικό δάσος Αρμυρικίων ενώ είναι αμφιλεγόμενο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.

 

Οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ αρχικά ισχυριζόταν στο Δ.Σ. Αλμυρού πως εκπροσωπούν κεφάλαια ρωσικών συμφερόντων ύψους 500 εκ.€,  στο Π.Σ. Θεσσαλίας διατεινόταν πως ενεργούν για λογαριασμό αραβικών κεφαλαίων, ύψους 200 εκ.€. Εξάλλου, και οι 550 υπογραφές κατοίκων (η Αμαλιάπολη έχει περίπου 350 κατοίκους) που αναφέρονται σε δημοσιεύματα να εμφανίζονται υπέρ της συγκεκριμένης επένδυσης είναι στοιχείο παντελώς αναληθές καθώς πρόκειται για υπογραφές που αφορούν εντελώς άλλη υπόθεση (Πιθανόν αναφέρονται σε υπογραφές για την επένδυση στις Νηές). Επίσης το ισοζύγιο στις θέσεις εργασίας θα είναι καταφανέστατα αρνητικό γιατί η ζημιά σε τουρισμό, αλιεία και γεωργία θα στερήσει από την περιοχή περισσότερες θέσεις εργασίες από τις υποσχόμενες της εν λόγω επένδυσης.

 

Πρέπει να αναφερθεί, πως ο Δήμος Αλμυρού ήταν απών από τη διαδικασία συζήτησης της Μ.Π.Ε. στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ μόνο η παράταξη «Δύναμη – Δημιουργία» είχε ταχθεί υπέρ των προτάσεων της εταιρείας στη σχετική συζήτηση στο Δ. Σ. Αλμυρού.

Σοβαρές ανησυχίες έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη απόφαση  σε φορείς και κατοίκους της τοπικής κοινωνίας των οποίων οι αντίδραση πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

 

Η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση» ενώ από θέσεις αρχών διεκδικεί την ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής προς όφελος των κατοίκων της, τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των αποφάσεων των κατοίκων και των φορέων της τοπικής κοινωνίας και καλεί όλους τους πολίτες σε αφύπνιση και εγρήγορση, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της περιοχής μας και το περιβάλλον στο οποίο διαβιώνουν.

 

Ανοικτή Ομάδα Παρέμβασης

της «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ»


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…