• 23 Δεκεμβρίου, 2013

Η Ενωτική Δημοτική Κίνηση εκπέμπει SOS για την υγεία και την παιδεία στην περιοχή μας – έκδοση 21/12/2013

ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ S.O.S και στην περιοχή μας

– Υποβαθμίζεται ραγδαία η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

– Οριακή η λειτουργία των μονάδων εκπαίδευσης.

 ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: Πρωτοφανής υποβάθμιση στο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας παροχής υγείας βιώνουν καθημερινά  οι πολίτες σε ολόκληρη την περιοχή του Αλμυρού, παρά τις φιλότιμες και μεγάλες προσπάθειες  του ιατρικού  και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και της Διεύθυνσης του Κέντρου Υγείας.

Τα αυξανόμενα κενά σε γιατρούς στο Κέντρο Υγείας  καθώς και η απόφαση για κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ στον Αλμυρό με το τέλος του έτους, θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση.

Στο Κ. Υ.  Αλμυρού, που καλύπτει 35000 κατοίκους, υπάρχει μόνο για τρία πρωινά την εβδομάδα παιδίατρος, ο οποίος συνταξιοδοτείται άμεσα, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει προσληφθεί αντικαταστάτης του παρά τις υποσχέσεις.  Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ οι ανάγκες  του Κέντρου Υγείας απαιτούν την ύπαρξη τουλάχιστον 2 παιδιάτρων (στο παρελθόν υπήρχαν 3), οι υπεύθυνοι υπόσχονται την πρόσληψη μόνο ενός επίκουρου (συμβασιούχου) παιδίατρου χωρίς βέβαια μέχρι σήμερα να έχουν τηρήσει την υπόσχεση τους.

Ταυτόχρονα, εξ αιτίας της κρίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτονται καθημερινά προς εξέταση το Κ.Υ.,  με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες στελέχωσης του Κ.Υ. σε γιατρούς την ίδια στιγμή που υπάρχει μείωση (εκτός του προβλήματος των παιδιάτρων έχουν μειωθεί λειτουργικά κατά 2 και οι γενικοί γιατροί).  Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κ.Υ. Αλμυρού εξυπηρετεί μηνιαίως 2500, ενώ ο κάθε γιατρός αντιμετωπίζει περισσότερα από 23 περιστατικά ημερησίως στην πρωινή βάρδια, όταν το θεμιτό ανώτατο όριο είναι 18. Για την διαχείριση αυτής της κατάστασης απασχολούνται σε βάρδιες οι αγροτικοί γιατροί Ανάβρας και Βρύναινας  καθώς και γενικοί γιατροί περιφερειακών ιατρείων με αποτέλεσμα να τους στερούνται τα χωριά, στα οποία η πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα καθίσταται σχεδόν ανύπαρκτη.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς στα πλαίσια των μελλοντικών περικοπών μπορεί να στερηθεί η περιοχή μας την πλήρη κάλυψη από ασθενοφόρο που μέχρι σήμερα διατίθεται καθημερινά μέσω του Κέντρου Υγείας 24 ώρες το 24ωρο.

Είναι αναγκαίο η δημόσια υγεία να γίνει αδιαπραγμάτευτο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, να υπάρξει αντίδραση των τοπικών φορέων, του Δήμου, των Συλλόγων, αλλά κυρίως των απλών κατοίκων της περιοχής που πέρυσι με 6.500 υπογραφές είχαν διατρανώσει την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση του Κ.Υ. Αλμυρού.

Η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση» θα παρέμβει στην Δ/νση του Γ.Ν.Βόλου, στους βουλευτές του Νομού, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο Υπουργείο Υγείας,  με αίτημα την ενίσχυση του Κ.Υ. με (τουλάχιστο) 2 παιδίατρους και το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ: Οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών (Α/βάθμιας και Β/βάθμιας) καθώς και με τους Διευθυντές ορισμένων σχολείων, ανέδειξαν ότι τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων οριακά καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα 3 τελευταία χρόνια η επιχορήγηση προς τις σχολικές μονάδες της περιοχής από τις περίπου 500.000 € έχει μειωθεί σε 192.000 €, όταν 118.000 € απαιτούνται μόνο για το πετρέλαιο θέρμανσης  του οποίου η τιμή έχει διπλασιαστεί.

Είναι γεγονός ότι κάποια λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από τους Συλλόγους γονέων, ενώ ορισμένα άλλα μετακυλίονται στις οικογένειες των μαθητών, κυρίως στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα με τις περικοπές έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και σε μετακινήσεις μαθητών.

Στα πλαίσια της συρρίκνωσης σχολικών μονάδων,  άμεσα απειλούνται με κλείσιμο τα Δημοτικά Σχολεία Βρύναινας και Δρυμώνα, ενώ προς υποβάθμιση οδεύει το Δημοτικό Σχολείο Ανάβρας, χωρίς να αποκλείονται και άλλες περιπτώσεις.

Την φετινή χρονιά οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό που υπήρχαν σε ΕΠΑΛ, 2ο  Δημοτικό και άλλα σχολεία, καλύφθηκαν μέσα στο Δεκέμβρη. Οι υπεύθυνοι δεν φαίνεται να νοιάζονται για τις χαμένες διδακτικές ώρες, αλλά τις θυμούνται μόνο όταν πρόκειται να συκοφαντήσουν τους δίκαιους αγώνες των εκπαιδευτικών.

 

Πρέπει η τοπική κοινωνία να περιφρουρήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, καθώς και να διεκδικήσει την αναγκαία αναβάθμιση του ρόλου της στη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και συνειδητοποιημένων πολιτών.

Οι μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής μπορούν να συμβάλλουν στη στήριξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων δείχνοντας έμπρακτα το κοινωνικό τους πρόσωπο.

 

( Τα παραπάνω στοιχεία προήλθαν από συναντήσεις μελών της Ανοικτής Ομάδας Παρέμβασης με τους κ.κ. Διευθυντή του Κ.Υ. Αλμυρού, τον Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών, Διευθυντές Σχολικών μονάδων  και κατοίκους της περιοχής)

 

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση», στα πλαίσια της απόφασης της λαϊκής συνέλευσης να στηρίξει τις υπάρχουσες ομάδες πολιτών  που υπηρετούν την κοινωνική αλληλεγγύη ενάντια στην φτώχεια και την εξαθλίωση και με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, απευθύνει ανοικτό κάλεσμα προσφοράς και αλληλεγγύης, υπέρ των απόρων συμπολιτών μας, με έμπρακτη συμμετοχή και βοήθεια, από οποιονδήποτε θέλει και μπορεί να συμμετάσχει και να προσφέρει.

Μέχρι σήμερα, στην αναγκαία παρέμβαση υπέρ των φτωχότερων οικογενειών της περιοχή μας, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν αναλάβει:

Η τοπική Εκκλησία, κυρίως με την οργάνωση συσσιτίων στα Σπίτια Γαλήνης Αλμυρού, Ευξεινούπολης και Σούρπης, που στηρίζονται κυρίως σε προσφορές συμπολιτών μας.

Το δίκτυο εθελοντών «Αλληλεγγύη», που στηρίζεται σε μια ολιγομελή ομάδα, που αντί της χρονοβόρας διαδικασίας ίδρυσης φιλανθρωπικού Συλλόγου, στηρίχτηκε εξαρχής στον ήδη υπάρχοντα Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης «η Στάνη» και την άοκνη δράση του προέδρου του, κατορθώνοντας -εύκολα, γρήγορα και με απόλυτη διαφάνεια-  να συλλέγει και να διανέμει τρόφιμα σε φτωχές οικογένειες της περιοχής μας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον περσινό χειμώνα έφτασε να καλύψει τις ανάγκες 60 οικογενειών, χάρη στη φιλότιμη προσφορά πολλών ανώνυμων συμπολιτών μας, καθώς και των δυο Μοναστηριών της Παναγίας Ξενιάς. ( Τηλ. 6946564475 & 6975748910)

Ο Σύλλογος Γυναικών Αμαλιάπολης «η Μιτζέλα μας», που με λίγα μέσα, αλλά πολύ διακριτικότητα, διάθεση και ενθουσιασμό, σε συνεργασία με την «Αλληλεγγύη» καλύπτει ανάγκες του χωριού, αλλά και της Σούρπης. ( Τηλ. 6944059595)

– Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων της περιοχής μας, που οργανώνουν διαρκώς φιλανθρωπικά bazaars υπέρ των απόρων, παρέχουν εκπαιδευτικό υλικό σε άπορους μαθητές και καλύπτουν ακόμη και ανάγκες ηλεκτροδότησης ή θέρμανσης κάποιων οικογενειών, από τα πενιχρά τους ταμεία.

 

Η Ενωτική Δημοτική Κίνηση, αναγνωρίζοντας τη σπουδαία δράση αυτών των εθελοντικών ομάδων, που κινούνται αυτόνομα καθώς και τις ανάγκες που έχουν πολλά φτωχά νοικοκυριά της περιοχής μας, ειδικότερα το χειμώνα- καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους της να συνδράμουν με την προσφορά τροφίμων ή χρημάτων. Για το σκοπό αυτό, καλείστε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο της κίνησης 6995771370  και να προσφέρετε ό,τι μπορείτε, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου, για να παραδοθούν στις παραπάνω Ομάδες Εθελοντών.

 

Είναι ανάγκη να αναλάβουμε άμεση πρωτοβουλία και δράση, για να καλύψουμε την ανυπαρξία του επίσημου κράτους και των φορέων του, στην έμπρακτη συμπαράσταση των φτωχότερων συμπολιτών μας. Ανώνυμα, διακριτικά, χωρίς την ατομική προβολή κανενός.

 

Ανοικτή Ομάδα Παρέμβασης της «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ»


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…