• 10 Δεκεμβρίου, 2013

Ολόκληρη η διαδικασία της Λαϊκής Συνέλευσης – έκδοση 7/12/2013

Ολόκληρη η διαδικασία της Λαϊκής Συνέλευσης – έκδοση 7/12/2013

­­­­Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29/11 στις 7.30μμ στο Εργατικό Κέντρο, η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση, την οποία καλούσαν με ανοικτή πρόσκληση 187 πολίτες του Δήμου. Στη συνέλευση παραβρέθηκαν περισσότεροι από 180 πολίτες. Αναπτύχθηκε προβληματισμός και γόνιμος, ανοιχτός διάλογος πάνω στα οξυμμένα προβλήματα της περιοχής. Στη συζήτηση δεν αναζητήθηκαν μόνο τρόποι αντίδρασης στα προβλήματα που γεννά η κρίση αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας προς όφελος του τόπου και των κατοίκων του. Κοινή άποψη όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη να προχωρήσει και να βαθύνει η κοινή δράση και η συμμετοχή των πολιτών σε μια νέα συλλογικότητα με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους Δημότες και την κοινωνία της περιοχής.
(Δημοσιοποιείται περιληπτικά όλη η διαδικασία  και οι τοποθετήσεις στη λαϊκή συνέλευση για να αποκτήσουν εικόνα όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες του Δήμου μας. Αναλυτικότερα όλο το υλικό της λαϊκής συνέλευσης είναι δημοσιοποιημένο στην ιστοσελίδα <www. almyroskp.gr> )
Τη διαδικασία εκ μέρους του προσωρινού προεδρείου άνοιξε ο  Καρατσώκης Χρήστος: «Αγαπητοί  Συμπολίτες, φίλες και φίλοι, σας  καλωσορίζουμε στη σημερινή λαϊκή συνέλευση που συγκαλείται από πολίτες του Δήμου μας ύστερα από ένα μακρύ και γόνιμο διάλογο. Πολίτες με διαφορετικά πολιτικά πιστεύω που τους ενώνουν όμως:  η αγωνία για τα προβλήματα του τόπου, τα αδιέξοδα της καθημερινότητας, η αβεβαιότητα για το μέλλον, η κρίση θεσμών και αξιών, η  ελπίδα για το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Ελεύθερα με δημοκρατικό τρόπο  θα συζητήσουμε, θα αναδείξουμε, θα προτείνουμε και τέλος θα δημιουργήσουμε μια ομάδα παρέμβασης για όλα αυτά που μας αφορούν».


Κύρια σημεία της εισήγησης της ομάδας πρωτοβουλίας προς τη λαϊκή Συνέλευση  από τον Ματίκα Χρήστο: «Τέσσερα  κοινά μηνύματα έρχονται από όλα τα σημεία της περιοχής μας από όλους τους πολίτες που συμμετείχαν στον διάλογο μέχρι σήμερα με οποιοδήποτε τρόπο. Πρώτον: Τα αδιέξοδα καθημερινά αυξάνονται. Η ποιότητα της ζωής υποβαθμίζεται στην πόλη μας και σε κάθε χωριό της περιοχής μας. Δεύτερον: Η αβεβαιότητα για το μέλλον. Οι περισσότεροι πολίτες είναι απογοητευμένοι, φοβούνται χειρότερες μέρες, αναζητούν την ελπίδα χωρίς να τη βλέπουν. Τρίτον: Η κρίση εμπιστοσύνης προς όλους και όλα. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς, το κράτος, τις Δημόσιες υπηρεσίες, την τοπική αυτοδιοίκηση ακόμη και τη δικαιοσύνη. Τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα αδυνατούν να συσπειρώσουν και να κινητοποιήσουν τους πολίτες. Τέταρτον: Πληθαίνουν καθημερινά οι πολίτες που συνειδητοποιούν ότι ζούμε σε έναν τόπο που έχει αφεθεί στην τύχη του για χρόνια, που υποβαθμίζεται περαιτέρω από την πολιτική των μνημονίων και του Καλλικράτη, που καθημερινά χάνει τα ερείσματα που απαιτούνται για να διεκδικήσει το μέλλον. Πράγματι, ολοένα και περισσότεροι ομολογούν πια ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, ότι κάτι πρέπει να γίνει.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η δύναμη της κοινωνίας μας είναι η ελπίδα για καλύτερο μέλλον με την άμεση  ενεργοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Επιβάλλεται, πλέον, η κοινωνία μας να έχει πολύπλευρες συλλογικές παρεμβάσεις και ενεργό δράση για:
– Τη συνεχιζόμενη Υποβάθμιση υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη (κατάργηση Πολυιατρείων ΕΟΠΥΥ –  κατάργηση περιφερειακών ιατρείων– υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας – οικονομική επιβάρυνση στα φάρμακα κλπ)
– Την υποβάθμιση της παιδείας και τις ανεπάρκειες στις βασικές ανάγκες των σχολείων
– Την υποβάθμιση της περιοχής μας με το κλείσιμο υπηρεσιών
– Την υποβάθμιση του περιβάλλοντος
-Την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών ιδιαίτερα των ανήμπορων ή ανέργων με διακοπές νερού-ρεύματος σε κατοικία. Για το νερό να διεκδικήσουμε να στηθεί δομή αλληλεγγύης σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΑΛ και για το ηλεκτρικό με τη ΔΕΗ και το Δήμο.
– Τους επερχόμενους πλειστηριασμούς. Να υπάρξει αφύπνιση για το θέμα και κοινωνική παρέμβαση σε περιπτώσεις που είναι αναγκαίο.
Δεν αρκεί όμως μόνο η αντίσταση στην υποβάθμιση και στα αντιλαϊκά μέτρα, πρέπει να αναζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής μας για το μέλλον που:
– να αναπτύσσει και να στηρίζει τη ντόπια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή (η επωνυμία τοπικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η τυποποίησή τους, οι ιδιαίτερες κερδοφόρες παραγωγές κ.α.)
– να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη δημιουργία πρατηρίου προώθησης των τοπικών προϊόντων (λάδι, κρέας, τσάι, ρίγανη κ.τ.λ.) αρχίζοντας από την τοπική αγορά της περιοχής μας με στόχο την ευρύτερη επέκταση.
– να προβάλλει και να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του θαλάσσιου μετώπου από τον Αλμυρό μέχρι το Αχίλλειο.
– να προβάλλει και να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της Όθρυος (δημιουργία τουριστικού περιπτέρου, παρουσίαση διαδρομών με χάρτες και οδηγούς, ανάδειξη του φυσικού πλούτου και των χωριών κ.λ.π.).
– να προβάλλει και να στηρίζει την τοπική αγορά.
– να στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις .
– να στηρίζει και να προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Τα υποσχόμενα μεγάλα έργα είναι καλοδεχούμενα, όλοι θα τα επικροτήσουμε, αρκεί η υλοποίησή τους να μην χαρακτηρίζεται από τις παθογένειες του παρελθόντος. Όμως σε καμία περίπτωση από μόνα τους δεν μπορούν να δώσουν λύση στα κρίσιμα ζητήματα του τόπου μας, όταν η κοινωνία είναι απούσα.
Όλοι μαζί, ως ενεργοί πολίτες της περιοχής μας, πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, χωρίς την καθοδήγηση πολιτικών κομμάτων, με σεβασμό στις πολιτικές απόψεις του καθένα από τους συμμετέχοντες, μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε για το καλό του τόπου μας. Αποκλείονται βέβαια οι αντιδημοκρατικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Η προσπάθεια όλων μας πρέπει να συμβάλλει στη σύνθεση της διαφορετικότητάς μας με στόχο την επικράτηση κοινά αποδεκτών θέσεων και προτάσεων, που θα αναδείξουν τη δύναμη της τοπικής κοινωνίας, η οποία -με πολύμορφες δράσεις- θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και θα στηρίξει τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον, για τον τόπο μας και τα παιδιά μας.


Κανείς δεν αποκλείεται από αυτήν την προσπάθεια, όλοι είναι χρήσιμοι. Όλοι ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία με εφόδιο την αγάπη για τον τόπο μας και το όραμα μιας δίκαιης τοπικής κοινωνίας. Με βασικές αρχές την ισότητα, την ελευθερία, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την άμεση δημοκρατία μπορούμε να χτίσουμε μια νέα συλλογικότητα.
Σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο χωρίς προαπαιτούμενα και αποκλεισμούς προτείνουμε η λαϊκή συνέλευση σήμερα να εγκρίνει: Πρώτον: Να  δημιουργήσουμε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ παρέμβασης και αλληλεγγύης. Να στήσουμε  ένα δίκτυο παρέμβασης σύμπραξης και αλληλεγγύης που να αγκαλιάζει όλες τις πόλεις και τα χωριά της περιοχής. Δεύτερον: Τη σύσταση ανοικτής Ομάδας Παρέμβασης της Δημοτικής Κίνησης στην οποία θα συμμετέχουν όσοι πολίτες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Τρίτον: Η επόμενη γενική συνέλευση θα οργανωθεί με ευθύνη της Ομάδας Παρέμβασης μέσα στον Γενάρη.»

Στη  συνέχεια το λόγο πήραν πολίτες (αναφέρονται με την σειρά που τοποθετήθηκαν και μόνο τα κύρια σημεία των ομιλιών, όπως αυτά καταγράφηκαν στα πρακτικά)
Δημητρίου Θωμάς:  «Η σημερινή μας συνέλευση αποδεικνύει αυτό που φωνάζει όλη η επαρχία μας εδώ και πολλά χρόνια και ειδικά από τότε που ο Δήμος μας εντάχθηκε στον Καλλικράτη ότι ο Αλμυρός και τα χωριά του βρίσκονται στο έλεος ανθρώπων που αδυνατούν να προσφέρουν επαρκώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, για το κοινό καλό όλων μας. Είναι αναγκαίο να δράσουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση. Η πόλη μας και τα χωριά μας μοιάζουν με έρημο τοπίο. Από πού ν’ αρχίσουμε; Να μιλήσουμε για την καθημερινότητά μας, που γίνεται πιο δύσκολη; Τα βουνά από σκουπίδια; Τον βιολογικό που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί; Την κατάσταση στο δάσος «ΚΟΥΡΙ»; Την εικόνα στις παραλίες μας; Την έλλειψη αστυνόμευσης; Τη μέριμνα υγείας και παιδείας, όταν οι υπεύθυνοι έχουν ξεχάσει πότε έκαναν τελευταία φορά μια προσπάθεια για να τα βελτιώσουν;
Έχουμε όλοι μας δικαίωμα και υποχρέωση να δράσουμε για να λυθούν προβλήματα, να σχεδιάσουμε και να στηρίξουμε την ανάπτυξη του τόπου.
Που είναι ο τουρισμός μας; Τα αγροτικά μας προϊόντα; Η προβολή τους;
Ποιος θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας; Ποιος θα σταματήσει τον οικονομικό κατήφορο της αγοράς μας;
Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Όλοι μαζί να κάνουμε πράξη αυτά που μας ενώνουν, για το καλό του τόπου είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε.»
Τσιατσιάνης Θεόδωρος:  «Η κρίση γεννά σοβαρές επιπτώσεις στον τόπο μας ιδιαίτερα σε προβλήματα όπως  ανεργία, μετανάστευση νέας γενιάς, υποβάθμιση υγείας, παιδείας και πορεία προς την ιδιωτικοποίηση. Έχουμε μαρασμό του δημόσιου πλούτου, οδηγούμαστε χρόνια πίσω στην υγεία και στην παιδεία και διαμορφώνουμε μια κοινωνία που θα προσφέρει ικανοποιητική ποιότητα ζωής μόνο για τους πλούσιους. Σήμερα ο πολίτης αντιμετωπίζεται ως αριθμός και όχι ως άνθρωπος. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η λύση υπάρχει μόνο μέσω της αυτοοργάνωσης των πολιτών. Η Πολιτική του χτες έχει ξεπεραστεί, έχει βαλτώσει. Είναι αναγκαίο σήμερα να δραστηριοποιηθούμε όλοι για τη λύση των προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο και να κάνουμε πράξη τη συλλογική αλληλεγγύη στην κοινωνία μας. Ο Δήμος πρέπει να είναι συντονιστής κοινωνικής και οικονομικής αλληλεγγύης και πρωτοστάτης στην ανάπτυξη της περιοχής μας. ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΜΟΝΟΙ ΚΑΜΙΑ.»
Δημάκου Μαρία:  «Όλοι μας διαπιστώνουμε και εναντιωνόμαστε (στα λόγια  τουλάχιστον) στις πολιτικές  που εφαρμόζονται αλλά  παραμένουμε στην διαπίστωση. Σε αντίθεση με την απραξία  ο καθένας μας ξεχωριστά, έχει την ικανότητα να εκφράσει την άποψη του, να σχεδιάσει, να δράση ως μέρος ενός συνόλου πιο πολύ, και  πιο καλά  από ότι ως μονάδα. Είναι άδικο και αντιδημοκρατικό να αποφασίζουμε μόνο μέσω της ψήφου ανά τετραετία. Ας πάψουμε να περιμένουμε τους συνήθεις  φωστήρες. Είναι ανάγκη της κοινωνίας ένα  δυνατό δίκτυο αλληλεγγύης το οποίο θα είναι  αντίθετο στην απαξίωση  της ελεημοσύνης -φιλανθρωπίας. Εδώ και τώρα όλοι μαζί μπορούμε. Με αυτή τη δομή της οικονομίας και της ταξικής κοινωνίας ίσως δεν μπορούμε να λύσουμε τα πάντα με συζήτηση και έξυπνες σκέψεις. Το ίδιο το σύστημα γεννά τα προβλήματα. Η εξουσία  δεν τηρεί πια ούτε τα προσχήματα. Η  στυγνή δικτατορία της φτωχοποίησης, των φόρων και των τραπεζών αυξάνεται. Μόνος δρόμος: να μη  συμβιβαστούμε με αυτά διότι για τον καθένα ξεχωριστά θα έλθουν τα χειρότερα. Η αξιοπρεπής διαβίωση είναι Η ΒΑΣΗ για οποιαδήποτε θετική εξέλιξη. Αυτή ειδικά μπορούμε να την απαιτήσουμε και να την κατακτήσουμε ξεκινώντας από αύριο. Καταθέτω στην συνέλευση τις πρώτες  προτάσεις μου σε σχέση με: τις διακοπές  ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε κατοικία οικογενείας, τους πλειστηριασμούς κατοικίας, το νερό  που «δεν» πίνουμε. Οι προτάσεις αυτές είναι μηδενικού  κόστους  και   άμεσα εφαρμόσιμες. Εδώ και τώρα ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Ενότητα σε  στόχους και  αρχές. Στόχοι και αρχές με πολιτικά χαρακτηριστικά αφού είμαστε αντίθετοι στις πολιτικές που οδήγησαν στη φτωχοποίηση και στον υποβιβασμό της περιοχής μας. Η κίνηση  άλλωστε δεν μπορεί να είναι ένα άχρωμο και άοσμο πολιτικό  ζελέ. Αντίσταση, Ακύρωση δηλαδή των απάνθρωπων πολιτικών και συνθηκών, σταμάτημα, επιβράδυνση της εξαθλίωσης. Ό,τι  γίνεται  να το  σταματήσουμε (άμεσα χρονικά) το σταματάμε. Ανατροπή των πολιτικών και των υπεύθυνων οι οποίοι είτε αποφασίζουν αυτές τις πολιτικές  είτε βάζουν πλάτη για να περάσουν. Σκεφτείτε εάν γίνει κάτι τέτοιο σε πολλές πόλεις πόσο διαφορετικό θα είναι για την οποιαδήποτε κυβέρνηση να παίρνει αυτά τα μέτρα.»
Τσιοκάρας Χρήστος:  «Πριν τέσσερα χρόνια, με τους συγχωριανούς μου στον Δρυμώνα ιδρύσαμε τον πολιτιστικό μας σύλλογο για να εργασθούμε συλλογικά και να συμβάλλουμε στα πολιτιστικά μας δρώμενα. Σήμερα με συμπολίτες που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα είμαστε αναγκασμένοι να δραστηριοποιηθούμε για τα οξυμένα προβλήματα της καθημερινότητας, ξεπεσμός της πόλης και της περιοχής, υγεία, παιδεία, νερό, καθαριότητα, διακοπές ρεύματος, περιβάλλον, χαράτσια, ανεργία, πλειστηριασμοί, φτώχεια και εξαθλίωση. Να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης και δράσης σε όλη την περιοχή μας που θα αντισταθεί στην υποβάθμιση και θα διεκδικήσει καλύτερη ποιότητα ζωής.
Να συμβάλουμε στη δημιουργία εστιών παρέμβασης και αντίστασης, εμβαθύνοντας στη δημοτική και κοινωνική μας παρουσία. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις όπως, να γίνει μελέτη για ένα φράγμα στον ποταμό Σαλαμπριά, Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Βρύναινας –Δρυμώνος, μελέτη για παράκαμψη του δρόμου από τον κόμβο Αμαλιάπολης, υλοτομία για τις ανάγκες θέρμανσης για όλα τα χωριά, μια βρύση με πηγαίο νερό στην πλατεία του Δρυμώνα για τις ανάγκες των κατοίκων, τουριστική ανάπτυξη της Όθρυος και των Νηών.»
Πανταζώνας  Κώστας: «Σήμερα τα δεδομένα του χθες είναι πλέον ζητούμενα, η καθημερινότητά μας έχει υποβαθμιστεί τόσο πολύ που μας οδηγεί σε απαισιοδοξία και θλίψη, η αισιοδοξία είναι ανύπαρκτη, ψάχνουμε την  ελπίδα και τη προοπτική.
Η κοινωνία έχει καταρρεύσει και από τα λάθη των πολιτικών του χθες και είναι αναγκαίο οι πολίτες να αναλάβουν τις τύχες τους για να επαναφέρουν ξανά χρώμα στη ζωή τους, ζεστασιά στα σπίτια τους, να σηκώνουν τα τηλέφωνα χωρίς να φοβούνται. Να υψώσουμε ένα ανάχωμα, να σταματήσουμε αυτήν την κατηφόρα που αποφάσισαν άλλοι για ‘μας. Σήμερα, είμαι εδώ για να δείξω την αγανάκτησή μου, το θυμό μου, να ενωθώ μαζί σας, να προσπαθήσουμε μαζί για κάτι καλύτερο, πιο συλλογικό και να επηρεάζουμε την τοπική καθημερινότητα με παρεμβάσεις και δράσεις. Η δράση των πολλών  χωρίς κομματική καθοδήγηση, αλλά και χωρίς την ανάγκη να αποποιηθούν τα πολιτικά τους πιστεύω, με όραμα το καλό του τόπου, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.»
Τσανής Νίκος: « Δεν έχουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για τη χώρα μας άρα και για την περιοχή μας. Ζούμε όμως σε μια περιοχή που για πολλά χρόνια έχει μείνει πίσω,  σ’ έναν τόπο με πολλά αναξιοποίητα πλεονεκτήματα με πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Τα παραδείγματα του Modragon στην Ισπανία, του Δήμου Ελληνικού, του αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, δείχνουν ότι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα πράγματα για τον τόπο μας από αυτά που εισπράττουμε σήμερα.
Ξεκινάμε  μια προσπάθεια πιστεύοντας ότι αυτός ο τόπος μπορεί να έχει καλύτερο μέλλον. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία μας έχει τη δύναμη μέσα της. Χρειάζονται όμως τέσσερις (4) προϋποθέσεις για να πετύχουμε:να μπορούμε να συνεννοηθούμε,  να είμαστε ενωμένοι γιατί τα προβλήματα δεν μας ξεχωρίζουν,  να συμμετέχουμε και να δράσουμε στο μέτρο των δυνάμεων του ο καθένας, να είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο και τη νέα γενιά.
Προτείνουμε να ξεκινήσουμε όλοι μαζί από την ίδια αφετηρία με όπλα, την αγάπη για τον τόπο μας και το όραμα για μια δίκαιη τοπική κοινωνία. Δεν ξεκινάμε με αρχηγούς, στρατηγούς και αξιωματικούς, αυτοί θα αναδειχθούν μέσα από τη δράση τους, όλοι είμαστε πολίτες, όλοι μπορούμε να προσφέρουμε.
Αποφασίσαμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα, προσπαθούμε για πρώτη φορά να βάλουμε μπροστά τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου και ύστερα να δούμε πια πρόσωπα είναι ικανά να παίξουν πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Από τις πρώτες συζητήσεις συμφωνήσαμε σε τρία πράγματα Πρώτον: δεν υπάρχει πίσω από αυτή την προσπάθεια καμία κομματική καθοδήγηση, κανένα κόμμα, ο καθένας από μας μπορεί να πιστεύει, να ψηφίζει κάποιο κόμμα αλλά εδώ συμμετέχει ως ξεχωριστή προσωπικότητα. Δεύτερον: Να παλέψουμε για να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα δράσης που όχι μόνο  θα δίνει συλλογικές απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα αλλά θα βλέπει στο μέλλον, να σχεδιάσουμε και να στηρίξουμε την ανάπτυξη της περιοχής, να δημιουργήσουμε τις δομές για μια δίκαιη τοπική κοινωνία. Τρίτον: Από αυτήν την προσπάθεια δεν αποκλείουμε κανένα που θέλει να προσφέρει για τον τόπο και τη κοινωνία – εκτός βέβαια από τις αντιδημοκρατικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.
Μας λένε ότι αποκλείσαμε κάποιους από την σημερινή διαδικασία.
Είμαστε ξεκάθαροι, δεν αποκλείσαμε κανέναν, απλά δεν θέλαμε να υπογράψουν την πρόσκληση για αυτή τη συνέλευση εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι και άνθρωποι που από θέσεις πολιτικής ευθύνης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη πόλη και στη περιοχή μας, γιατί εμείς πιστεύουμε στην ενότητα για το μέλλον και όχι στους διαχωρισμούς του παρελθόντος, άλλωστε κάποιοι από αυτούς είχαν το θεσμικό ρόλο να καλέσουν παρόμοιες διαδικασίες και δεν το έκαναν.
Μας λένε, θα κατεβείτε στις εκλογές; Ποιος θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος;
Εμείς απαντάμε: Ο τόπος έχει ανάγκη όλους τους πολίτες. Ο τόπος έχει ανάγκη από τη δραστηριοποίηση του καθένα από μας με ένα σχέδιο αντίστασης και ένα σχέδιο δημιουργικής διεκδίκησης και ανάπτυξης του τόπου. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από υποψηφίους δημάρχους, αλλά έχει ανάγκη από δραστήριους πολίτες. Όλα είναι ανοιχτά, όταν έρθει η ώρα και μάλλον δεν θα αργήσει θα απαντήσουμε σ’ αυτό το θέμα όλοι μαζί.  Τότε, θα πρέπει να βάλουμε μπροστά τους καλύτερους, αυτούς που έχουν όρεξη για δράση, αυτούς που η συλλογική μας άποψη μαρτυρά ότι έχουν τα προσόντα να τα καταφέρουν. Χωρίς λευκές επιταγές, αλλά με συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέμβασης και δράσης. Τους καλύτερους θα τους βρούμε, όταν όλα είναι ανοιχτά και διαφανή στην κοινωνία και όχι με υπόγειες συμφωνίες.
Μας λένε, τι τις θέλετε τις μαζικές διαδικασίες; Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει.
Απαντάμε: πάλι ξεκάθαρα, γνωρίζουμε ότι αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Δεν γεννιέται όμως το νέο με τις τακτικές του παρελθόντος, δεν κτίζουμε νέο σπίτι με τα εργαλεία που κατεδαφίσαμε το παλιό. Πιστεύουμε ότι μόνο με ανοικτές διαδικασίες και με σεβασμό στον κάθε πολίτη θα κτίσουμε μια νέα εμπιστοσύνη μεταξύ μας, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα συλλογικό τρόπο σκέψης και δράσης. Ο δικός μας στόχος είναι πρώτα και κύρια η ενεργοποίηση των πολιτών, για το καλό του τόπου,  για να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα γενιά και όχι για τα θεσμικά αξιώματα και τίτλους.»
Δημάκος Θανάσης: «Είναι αναγκαία η  κοινή δράση όλων, σήμερα κάνουμε καθιστική διαμαρτυρία από τον καναπέ μας και πετάμε το μπαλάκι στους άλλους. Η κοινωνία μας δείχνει αδυναμία να αντιμετωπίσει την κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα. Η διαφθορά και η ατιμωρησία των υπευθύνων είναι ακόμη στο προσκήνιο. Καθημερινά υπάρχουν αυτοκτονίες, στις οποίες  είμαστε ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΧΗ. Είναι αναγκαία η κοινή δράση στα τοπικά, μακριά από τη λογική της κριτικής εκ του ασφαλούς.
Πρέπει να δραστηριοποιηθεί η νεολαία καθώς ο  Η/Υ, οι ταινίες και το χαρτζιλίκι δεν κάνουν την ανατροπή.  Η  νεολαία βιώνει το απαξιωμένο κράτος και χρειάζεται όραμα και στόχους  για να μπει στο προσκήνιο. ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΘΥΜΟ ΣΕ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.»
Ζούπης Δημήτρης: «Δεν διασφαλίζεται το ήθος και η ακεραιότητα της ομάδας ή/ και του ατόμου που διοικεί, σε βάθος χρόνου. Τα θέματα που αφορούν την πόλη είναι πολλά και πολύπλευρα και τουλάχιστον στα σημαντικότερα από αυτά θα πρέπει οι πολίτες να είναι αυτοί που αποφασίζουν τη στιγμή την οποία αυτά προκύπτουν και όχι μία φορά, κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών και με πολύ μικρό κόστος στην περίπτωση που η ανωνυμία της ψήφου δεν κρίνεται απαραίτητη.»
Πετρίδης Δημήτρης: Δύο ερωτήματα. Ποια θα είναι η νομική υπόσταση της Δημοτικής κίνησης  που προτείνεται; Πως θα γίνει συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς που  είναι απαραίτητη για την υλοποίηση αυτών που συζητάμε;
Απάντηση από ομάδα πρωτοβουλίας (Τσανής Ν.): Σήμερα προτείνουμε να εγκρίνει η λαϊκή συνέλευση των παρόντων τη δημιουργία Δημοτικής Κίνησης παρέμβασης και αλληλεγγύης και όχι Δημοτική Παράταξη για τις εκλογές. Η παράταξη, αν και όταν δημιουργηθεί, προφανώς  θα λύσει ζητήματα νομικής υπόστασης. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ή κίνηση είναι ένα ευρύτερο σχήμα ενεργοποίησης των πολιτών από ό,τι μια παράταξη για τις εκλογές.  Επίσης προτείνουμε να δημιουργήσουμε  μια ανοικτή ομάδα παρέμβασης που θα λύσει προβλήματα όπως αυτά που αναφέρατε (συνεργασία με φορείς, καταγραφή προβλημάτων κλπ)
Πετρίδης Δημήτρης: «Με καλύψατε, συντάσσομαι και θα δραστηριοποιηθώ μαζί σας.»

Καραζούπης Χρήστος: «καλωσορίζω την γενική συνέλευση βλέπω όμως ανάμεσα μας κάποιους στρατηγούς και λοχαγούς. Το προεδρείο έπρεπε να εκλεγεί και όχι να ορισθεί  από την ομάδα πρωτοβουλίας. Υπάρχει σήμερα διαφθορά τόσο στην κοινωνία όσο και στην εξουσία. Χρειάζονται πολίτες  ενεργοί για να επιτύχει αυτή η κίνηση. Δηλώνω παρών ως ενεργός πολίτης.»
Κωτούλας Θανάσης: «Υπήρχε η ανάγκη να πάρουν κάποιοι την πρωτοβουλία για να φτάσουμε στη σημερινή διαδικασία, δεν μπορούν αυτοί να αναφέρονται ως  λοχαγοί και στρατηγοί.  Πρέπει να μιλήσουν όλοι και όχι μόνο αυτοί που μιλούσαν μέχρι σήμερα. Η Ατομικότητα αναδεικνύεται μέσα από τη  Συλλογικότητα. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν προτάσεις  ώστε να παραχθούν αποτελέσματα, ζήτημα που αποτελεί  υπόθεση όλων μας.»
Χουλιαράς Γεώργιος: «Χαιρετίζω στην πρωτοβουλία,  δεν χρειάζονται όμως διαπληκτισμοί ούτε κάποιοι να βιάζονται να βγουν μπροστά. Στηρίζω  την προσπάθεια και την ομάδα και όχι συγκεκριμένα άτομα
Καρούτης Βαγγέλης: «Υπάρχει ανάλογη εμπειρία από γενικές συνελεύσεις στον Καποδιστριακό Δήμο Πτελεού.  Η σημερινή διαδικασία είναι κατεξοχήν πολιτική πράξη. Κατά την γνώμη μου είναι  μειονέκτημα το  ότι η προσπάθεια γίνεται παραμονή Δημοτικών εκλογών με κίνδυνο να εξαντληθεί μέχρι τον ορισμό παράταξης και το ότι η εισήγηση δεν έχει  σαφές πολιτικό στίγμα. Εδώ δεν πρέπει να συμμετέχουν κόμματα, διαμορφώνουμε όμως πολιτική για τον τόπο και σεβόμαστε τα κόμματα ως θεσμό της δημοκρατίας. Να μη μείνουμε στη  γενική εικόνα αλλά να προχωρήσουμε στην εξειδίκευση των προτάσεων για την περιοχή.»

Προεδρείο: Ανάγνωση ονομάτων που ήδη δηλώσαν συμμετοχή στην ομάδα παρέμβασης. Καλούνται όσοι άλλοι επιθυμούν να το δηλώσουν στο τέλος.

Προεδρείο: Ακολουθεί η ανάγνωση τελικού ψηφίσματος από το προεδρείο.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι πολίτες του Δήμου Αλμυρού που συγκεντρώθηκαν σε Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση στο Εργατικό κέντρο Αλμυρού σήμερα, Παρασκευή 29/11 και μετά από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε στη βάση των προβλημάτων και των αναγκών της περιοχής μας και των ανθρώπων της, συναποφάσισαν τα παρακάτω:
Τη δημιουργία ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ παρέμβασης και αλληλεγγύης  με το όνομα “Ενωτική Δημοτική Κίνηση”. Τη δημιουργία ενός δικτύου παρέμβασης και αλληλεγγύης που να αγκαλιάζει όλες τις πόλεις και τα χωριά της περιοχής και να γίνει υπόθεση των πολιτών σε κάθε Δημοτική και τοπική κοινότητα .
Η κίνηση διέπεται από τις κάτωθι αρχές:
• Να είναι ανοιχτή σε όσους πολίτες ανεξάρτητα από τις πολιτικό-ιδεολογικές τους απόψεις αποδέχονται την ανάγκη να παλέψουν σε τοπικό επίπεδο με ανιδιοτέλεια για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων.
• Να αντιτίθεται εξ ορισμού σε κάθε είδους ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και συμπεριφορές.
• Να τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της πρόσβασης όλου του κόσμου σε όλα τα δημόσια αγαθά .
• Να εργαστεί ανιδιοτελώς, τόσο με διεκδίκηση όσο και με αλληλεγγύη, για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων στην περιοχή μας σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα όπως: εργασία, διατροφή, νερό, κατοικία, θέρμανση.
• Να συμβάλλει στην έρευνα αυτό-διοικητικών μοντέλων τα οποία θα είναι σε θέση να συγκροτούν δομές ικανές από το να ενημερώνουν τους δημότες για περίπλοκα θέματα (πχ νερό, Νηες, προβολή περιοχής κλπ) έως το να δίνουν δυνατότητες για να δημιουργηθούν ακόμη και θέσεις εργασίας.
• Να επιδιώκει επαφή και αλληλεπίδραση με όσες συλλογικότητες, δράσεις, κινήσεις ενεργοποιούνται στην περιοχή μας, οι οποίες λειτουργούν ανοικτά και δημοκρατικά και μάχονται ενάντια στην εξαθλίωση της κοινωνίας και την φτωχοποίηση των ανθρώπων.
• Να συμβάλλει στην δημιουργία δομών καταγραφής της άποψης των πολιτών για κρίσιμα θέματα του τόπου και με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών.
• Να λειτουργεί με βάση την ισότητα και τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας.
Είμαστε ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί ικανοί να σκεφτούμε, να συν-διαμορφώ-σουμε κοινές θέσεις, να συν-δημιουργήσουμε δομές, να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας, να συν-διεκδικήσουμε έναν καλύτερο τόπο-περιβάλλον ζωής.
Γα την πιο αποτελεσματική λειτουργία της κίνησης, αποφασίζουμε τη σύσταση ανοικτής Ομάδας Παρέμβασης της Κίνησης στην οποία θα συμμετέχουν όσοι πολίτες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Σε αυτή μπορούν να συμμετέχουν όσοι πολίτες επιθυμούν, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους στην σημερινή διαδικασία. Η Ομάδα Παρέμβασης θα ορίσει τα απαραίτητα τμήματα για την καλύτερη λειτουργία της και την αποδοτικότερη προσφορά της, όπως αυτά προέκυψαν από την σημερινή συζήτηση.
Η ομάδα παρέμβασης θα πρέπει:
– να οργανώσει και να υλοποιήσει συνελεύσεις, συσκέψεις , συζητήσεις σε όλα τα χωριά της περιοχής μεταφέροντας το πνεύμα της συνέλευσης, αξιοποιώντας και τη συνεργασία με τους τοπικούς θεσμούς (τοπικά συμβούλια, συλλόγους, συνεταιρισμούς κλπ)
– να προβάλλει τα θέματα που αναδείχθηκαν στην συνέλευση στο τοπικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.
– να στηρίξει παρεμβάσεις για όλα τα άμεσα ζητήματα (υγεία, παιδεία, περιβάλλον, νερό κλπ.) καθώς και τα θέματα που θα αναδειχθούν στην επικοινωνία με τους πολίτες σε κάθε κοινότητα,
– να δημιουργήσει Διακήρυξη και Αρχές Προγράμματος της Δημοτικής Κίνησης τα οποία θα εγκρίνει η επόμενη γενική συνέλευση.
– να προχωρήσει στην πρώτη αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων του κάθε χωριού και όλης της περιοχής.
– να στηρίξει τις υπάρχουσες ομάδες πολιτών  που υπηρετούν την κοινωνική αλληλεγγύη ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
– Να αφουγκραστεί τις διαθέσεις των πολιτών και να προτείνει στην επόμενη συνέλευση τη δημιουργία παράταξης για τις Δημοτικές εκλογές.
Οι συνεδριάσεις της Ομάδας Παρέμβασης, καθώς και των τμημάτων αυτής θα είναι ανοικτές Όλες οι συνεδριάσεις θα ανακοινώνονται μέσω του site «Αλμυρός Κοινωνία Πολιτών» το οποίο από αύριο θα διαχειρίζεται η Ομάδα Παρέμβασης ως μέσο επικοινωνίας.
Για την καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, θα ανοίξει τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας  της Ομάδας Παρέμβασης, η οποία θα δημοσιοποιηθεί.
Η επόμενη γενική συνέλευση θα οργανωθεί με ευθύνη της Ομάδας Παρέμβασης  μέσα στο Γενάρη.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…