• 1 Οκτωβρίου, 2013

«Στον αέρα» τα Ολοήμερα και Ειδικά Σχολεία του Αλμυρού

«Στον αέρα» τα Ολοήμερα και Ειδικά Σχολεία του Αλμυρού

Σε «τόπους φύλαξης παιδιών» έχουν μετατραπεί τα Ολοήμερα Σχολεία που υπολειτουργούν στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η έλλειψη δασκάλων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα τα περισσότερα Ολοήμερα να λειτουργούν με ένα μόνο δάσκαλο και να ασχολείται με την προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης ημέρας, όπως αυτό της Ευξεινούπολης ή το 3ο Δημοτικό. Από την άλλη, σε κάποια άλλα Σχολεία, όπως αυτό της Σούρπης και το 2ο Δημοτικό, εκτός από το δάσκαλο του Ολοήμερου, υπηρετούν γυμναστής και δασκάλα αγγλικών και λείπουν δάσκαλοι για εικαστικά, μουσική και πληροφορική.

Επιπλέον, σε κάποια Ολοήμερα Σχολεία της περιοχής μας, το ενιαίο τμήμα και των έξι τάξεων του Δημοτικού, αριθμεί περισσότερα από 40 παιδιά

Από την άλλη, η ίδια και χειρότερη είναι η εικόνα που κυριαρχεί και στα Ειδικά Σχολεία Αλμυρού (Δημοτικό και Εργαστήρι). Στο μεν Δημοτικό υπηρετεί μόλις ένας (!!!) δάσκαλος, ενώ στο Εργαστήρι δεν έχουν φθάσει ακόμα οι ειδικότητες εκπαιδευτικών όπως Τεχνολόγος Γεωπόνος, Μαθηματικός, Καλλιτεχνικών, Μουσικής και Πληροφορικής, καθώς και ειδικότητες απαραίτητες για αυτά τα Σχολεία, όπως Κοινωνική Λειτουργός και Ψυχολόγος.

Η ενημέρωση που υπάρχει σχετικά με το πότε πρόκειται να καλυφθούν τα σημαντικά κενά για τη λειτουργία τόσο των Ολοήμερων Σχολείων του Δήμου Αλμυρού, όσο και για τα δύο Ειδικά Σχολεία, είναι ελλιπής και κανείς δεν είναι σε θέση να ορίσει με ακρίβεια πότε θα γίνουν οι τοποθετήσεις των παραπάνω ειδικοτήτων.

 

Υπουργείο Φταίνε οι απεργίες

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Ολοήμερα Σχολεία και τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εφετινής χρονιάς. Την πλήρη λειτουργία τους εντός των επόμενων ημερών υπόσχεται το υπουργείο Παιδείας.

Στα Ειδικά Σχολεία η πρόσληψη εκπαιδευτικών ξεκίνησε μόλις την περασμένη Δευτέρα, ενώ σε πολλές περιοχές τα Ολοήμερα υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα οι γονείς να καλούνται να πάρουν τα παιδιά στο σπίτι δύο με τέσσερις ώρες νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Χαρ. Κόκκινος δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ότι μέχρι την περασμένη Δευτέρα τα Ειδικά Σχολεία δεν είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν ενώ πολλά Ολοήμερα υπολειτουργούσαν: «Η εικόνα που έχω είναι ότι παίρνουν τους δασκάλους από τα Ολοήμερα για να στελεχώσουν τα κανονικά τμήματα και προτίθενται να φέρουν σε αυτά καθηγητές ειδικοτήτων, όπως γυμναστές, καθηγητές αγγλικών, γαλλικών κ.λπ. Αυτό όμως σημαίνει ότι τα μετατρέπουν σε “παιδοφυλακτήρια”, γιατί αυτοί οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά με μαθήματα γλώσσας…» λέει.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η στελέχωση των Ειδικών Σχολείων ξεκίνησε ήδη, ενώ στα Ολοήμερα οι συνεχόμενες απεργίες εμπόδισαν την έγκαιρη συνεδρίαση των αρμόδιων συμβουλίων για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών, κάτι που θα γίνει εντός της εβδομάδας.

Οι εργαζόμενοι γονείς δεν γνωρίζουν ακόμα, τι ώρα θα σχολάσει κάθε μέρα το παιδί τους, αφού τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και κατά συνέπεια δεν μπορούν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στα ωράρια της εργασίας τους, με τα ωράρια της συνοδείας των παιδιών τους στα σχολεία.

 

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Κι αν τα κενά σε εκπαιδευτικούς παρακωλύουν την ομαλή έναρξη των μαθημάτων στα Σχολεία, άλυτα παραμένουν και σημαντικά θέματα μετακινήσεων μαθητών, κυρίως από χωριά του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού.

Για τους μαθητές της Γαύριανης που μετακινούνται στο Δημοτικό Αγίων Θεοδώρων, αναμένεται να μετακινούνται με αυτοκίνητα των γονιών τους και να εισπράττουν την αποζημίωση που προβλέπεται –βάσει χιλιομετρικής απόστασης- από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επιπλέον, πέντε παιδιά που διαμένουν μόνιμα στις Νηές, μετακινούνται επίσης με τους γονείς τους, αφού το μικρό λεωφορείο που έχει βάλει ο Δήμος Αλμυρού, δεν τους εξυπηρετεί.

Μπάμπης Παπαρρίζος


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…