• 12 Σεπτεμβρίου, 2013

Επιστολή του Φιλοζωικού Συλλόγου Αλμυρού «Αγάπη και Προστασία»

Από την κ. Αθηνά Υφαντή, Πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Αλμυρού «Αγάπη και Προστασία», λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

 

Σε δυο προηγούμενα φύλλα της τοπικής εφημερίδας, διαπίστωσα ακόμη μία φορά σχόλια και ανησυχία πολιτών για το πρόβλημα των αδέσποτων που κατακλύζουν την περιοχή μας. Ακόμη και ερώτηση του δημοσιογράφου τι θα γίνει με την περίφημη επιτροπή διαχείρισης του θέματος «αδέσποτα», η οποία συνεστήθη στο τέλος Φεβρουαρίου του 2013, αλλά μέχρι σήμερα τίποτε δεν δρομολογήθηκε από τα προτεινόμενα. Αφού κανείς δεν μπαίνει στον κόπο ν’ απαντήσει, θεωρώ υποχρέωσή μου στου αναγνώστες σας –σαν μέλος αυτής της επιτροπής στην οποία συμμετέχω ως μέλος του τοπικού φιλοζωικού συλλόγου υποχρεωτικά εκ του Νόμου– να απαντήσω ότι μόνο στην γραπτή απόφαση παρέμεινε, για να κλείσει τα στόματα των διαμαρτυριών προσωρινά, αφού το πρόβλημα παραμένει και αυξάνεται. Δεν θεωρώ πλέον ότι συμμετέχω σε κάτι που δεν έχει αποτέλεσμα, άρα ούτε λόγο ύπαρξης και μόνο εμπαιγμός χαρακτηρίζεται.

Αναγνωρίζω, συμμερίζομαι και συγκινούμαι από την έκκληση απόγνωσης της κ. Χριστέλου, ιδιοκτήτριας του τοπικού κυνοκομείου, με το οποίο ο Δήμος φάνηκε να συνεργάζεται για την εγκατάσταση αριθμού αδέσποτων, σαν πρώτη αναγκαστική λύση.

Είμαι αναπόφευκτος μάρτυς των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων που της εδόθησαν για σίτιση και κατασκευή χώρου στέγασης, μικρού οικονομικού κόστους. Χώρο, τον οποίο επιλέξαμε μαζί με τον πρόεδρο της επιτροπής.

Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη και η ταλαίπωρη η κ. Χριστέλου υπήρξε ακόμη μία φορά θύμα της αγάπης της προς τα ατυχή τετράποδα και της ευπιστίας της, οπότε επιβαρύνθηκε με τα επιπλέον ζώα που ανέλαβε να φιλοξενήσει.

Εμείς, ως Φιλοζωικός Σύλλογος, με μικρές οικονομικές δυνατότητες, εθελοντικά συμβάλαμε στον αγώνα της, συντηρώντας αρκετά αδέσποτα που μεταφέρθηκαν στον χώρο της. Πραγματοποιήσαμε υιοθεσίες, στειρώσεις, εμβολιασμούς, περιθάλψεις, πάντα με την εθελοντική προσφορά των κτηνιάτρων της πόλης μας.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, στην περίοδο της ετήσιας εμποροπανήγυρης να ζητήσουμε ένα μικρό χώρο για ενημέρωση και προώθηση της φιλοζωίας με έντυπο υλικό αφενός και αφετέρου, ελπίσαμε σε ένα μικρό έσοδο προς ενίσχυση του κυνοκομείου. Είθισται αυτό να γίνεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ακόμη και στην Έκθεση Θεσσαλονίκης να γίνεται παραχώρηση στα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία, με απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση την ευαισθησία και στήριξη του Δήμου. Άλλωστε, είναι γνωστό τοις πάσι των δημοτικών συμβούλων Αλμυρού ότι μία φορά, το έτος 2009, με μικρό χρηματικό ποσό, η σιωπηλή εθελοντική μας προσφορά επιδοτήθηκε στα χρόνια που υπάρχουμε, από το 2003 ως σήμερα, εν αντιθέσει με άλλους συλλόγους, του τύπου άρτου και θεάματος.

Στο ανωτέρω αίτημά μας –για παραχώρηση χώρου στην εμποροπανήγυρη-   εισπράξαμε καθολική άρνηση. Ιδιαίτερα εμπαθή, σκωπτική, έως και εχθρική από τον Δημοτικό Σύμβολο κ. Εσερίδη. Παρόμοια ειρωνική αντιμετώπιση διαπίστωσα και στην μία και μοναδική συνάντηση της επιτροπής διαχείρισης, της οποίας και ο ίδιος τυχαίνει να είναι μέλος. Έχοντας και τις προηγούμενες ανεκδιήγητες προτάσεις ευθανασίας, του επίσης δημοτικού συμβούλου κ. Μαμούρα, που προκάλεσαν την μήνι του Πανελληνίου, φθάνω στο σημείο να σκεφτώ ή ότι έχουν άγνοια του όρου φιλοζωία, και ό,τι συνεπάγεται, ή ότι εκ πεποιθήσεως αντιπαθούν τα -κατά τα άλλα- συμπαθέστατα τετράποδα. Για να σταθώ ειλικρινής, κάποιοι μετριοπαθείς του Δημοτικού Συμβουλίου πρότειναν αστέγαστο χώρο, όπως και τα αδέσποτα που προστατεύουμε και 100 ευρώ ενοίκιο.

Όταν όμως, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που εκ της εκλογής σας έχετε ταχθεί στην εξυπηρέτηση του πολίτη, παρακάμψατε τα προσωπικά σας συναισθήματα, την αλαζονεία, αναγνωρίστε τα λάθη σας και προσπαθήστε να διορθώσετε. Αν στην πενταετία που συνεχώς πιέζαμε απλά εφαρμόζατε την νομοθεσία με την ανάληψη του προγράμματος στείρωσης, δεν θα φθάναμε στο σημερινό δυσεπίλυτο αδιέξοδο.

Σας προσφέραμε συνεργασία, αλλά εσείς μας θέλετε απέναντί σας ως γραφικούς, ίσως και φαιδρούς. Αλλά είμαστε μια μεγάλη μερίδα πολιτών, που παρακολουθούμε πλέον με καχυποψία και δυσανασχέτηση τις τυχόν ενέργειές σας. Συμβαίνει δε και το ανεπανάληπτο: Να απευθύνονται δηλαδή σε εμάς πολίτες που διαμαρτυρόμενοι στον Δήμαρχο πήραν την απάντηση ότι ο ίδιος είναι αναρμόδιος. Τελικά ποιον σκέφτεστε να χρίσετε αρμόδιο, κ. Δήμαρχε;

Για τελευταία φορά, υπεύθυνα και ανενδοίαστα από την στήλη αυτή διαχωρίζω τους ρόλους των φιλοζωικών σωματείων που ασκούν ενημέρωση του κοινού, εφαρμογή μέτρων περισυλλογής, περίθαλψης και σίτισης, πάντα βέβαια με την συνεργασία των αρμοδίων αρχών, από τους ρόλους των δήμων, που είναι – υποχρεωτικοί εκ του Νόμου – φορείς προγραμμάτων για ριζικές και ανώδυνες λύσεις, και πάντα βέβαια με την συνεργασία των φιλοζωικών συλλόγων.

Η πολιτεία ευτυχώς πολύ πρόσφατα εφαρμόζει αυστηρότατες και πολύ δαπανηρές ποινές, σε κάθε μορφή κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώου.

Οδηγήθηκα σ’ αυτόν τον απολογισμό, όχι μόνο από φιλοζωικά αισθήματα, αλλά και διότι συμμερίζομαι την ανησυχία και την όχληση των συμπολιτών μου και εκφράζω την απογοήτευσή μου για την δυσχερή και ανειλικρινή επικοινωνία δήμου και πολιτών. Αφού όλοι μαζί μπορούμε…!

Θα ενώσω και τις δικές μας φωνές για την βοήθεια που απεγνωσμένα ζητά η κ. Χριστέλου. Αλήθεια κ. δήμαρχε… έχετε αναρωτηθεί και αναλογισθεί τι θα επακολουθήσει αν κάτι συμβεί στην κ. Χριστέλου και θα διαλύσει το κυνοκομείο; Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας!!

Ευχαριστώ για την υπομονή σας να με διαβάσετε και σε εσάς, αγαπητέ «Λαέ του Αλμυρού», για την φιλοξενία που μου παρείχατε.

Με τιμή,

 

Αθηνά Υφαντή

Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αλμυρού

«Αγάπη και Προστασία»


Σχετικά Άρθρα

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…
Ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη»

Ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη»

Δημ. Κουρέτας: «Η Θεσσαλία τιμά τον Αλ. Παπαδιαμάντη, την ιστορία και την κληρονομιά της» Σπουδαίοι άνθρωποι…