• 4 Σεπτεμβρίου, 2013

Η τριήμερη εκδρομή τoυ Συλλόγου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων

Η τριήμερη εκδρομή τoυ Συλλόγου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων

Το 1997, μετά από συνεργασία όλων των Καππαδοκικών Συλλόγων, των οποίων τα μέλη κατάγονται από τα χωριά της Καππαδοκίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλαδική συνάντησή τους στη Μάνδρα Λάρισας. Από τότε, κάθε χρόνο, όλοι οι Καππαδόκες, συναντιόνται σε διαφορετικό μέρος σε μία γιορτή αναβίωσης εθίμων, παρουσίασης χορών από τις αλησμόνητες πατρίδες και γνωριμίας με νέους Καππαδόκες. Ο ήχος της μουσικής, οι κινήσεις των χορευτών, τα χιουμοριστικά σχόλια των θεατρικών ομάδων, η ζεστασιά των ανθρώπων που συμμετέχουν και που απλόχερα μοιράζουν ευγένεια, καλοσύνη και φιλικότητα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ειδυλλιακή με αποτέλεσμα όλοι να δίνουν με περισσό ζήλο το δυναμικό παρόν τους σε κάθε συνάντηση. Το αξιοσημείωτο των συναντήσεων αυτών είναι η συνεχή επικοινωνία των ανθρώπων που συμμετέχουν σ’ αυτές και η γνωριμία πολλές φορές συγγενών που λόγω τις εγκατάστασης των προγόνων τους σε διαφορετικούς τόπους μετά την μικρασιατική καταστροφή, δεν είχαν την ευκαιρία της επαφής με αποτέλεσμα την αποξένωσή τους. Πέραν όμως των ουσιαστικών λόγων που αναφέρθηκαν παραπάνω οι συναντήσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους των πόλεων στις οποίες φιλοξενούνται να γνωρίσουν μία πλούσια παράδοση, άγνωστη σε πολλούς. Τα συνέδρια που γίνονται στα πλαίσια των συναντήσεων αυτών, στα οποία συμμετέχουν τα Δ.Σ. των Συλλόγων, δίνουν την ευκαιρία στους Καππαδοκικούς Συλλόγους να ορίζουν την πορεία τους θέτοντας από κοινού στόχους για την καλύτερη ανάδειξη του Καππαδοκικού στοιχείου τόσο στον ελλαδικό όσο και στον ευρύτερο χώρο.

Με αφορμή τις ετήσιες συναντήσεις Καππαδοκών, ο Σύλλογος Καππαδοκών Αργιλοχωρίου μαζί με τον Σύλλογο Καππαδοκών Μαυρολόφου πραγματοποίησε με μέλη και φίλους 3ήμερη εκδρομή από 23-25 Αυγούστου στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων.

Η εκδρομή ήταν άρτια οργανωμένη από το Τουριστικό Γραφείο “Art of Travel” της συντοπίτισσάς μας κ. Μίνας Τελκή και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που εκτελέσθηκε με απόλυτη ακρίβεια, η εκδρομή εξελίχθηκε ως εξής:

1η μέρα Παρασκευή 23 Αυγούστου: Η αναχώρηση πραγματοποιήθηκε από το Αργιλοχώρι στις 6:00 π.μ. Οι εκδρομείς, αφού ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη απόλαυσαν την ξενάγηση στο νησί της Κυρά Φροσύνης και στη συνέχεια οι εκδρομείς πήραν το γεύμα τους στο Μώλο. Στις 16:30 κατέλυσαν στο ξενοδοχείο στα Γιάννενα και αναχώρησαν στις 20:30 για το Γαβούστημα. Απευθύνθηκαν χαιρετισμοί, τιμήθηκαν διακεκριμένοι καππαδόκες και στο τέλος πραγματοποιήθηκαν χορευτικές εκδηλώσεις όπου συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα καππαδοκικών συλλόγων, τέλος παίχτηκε θεατρική παράσταση με θέμα το ξεριζωμό των Καππαδοκών

2η μέρα Σάββατο 24 Αυγούστου: Μετά το πρωινό οι εκδρομείς αναχώρησαν για τις πηγές του Αχέροντα και α μαγευτικά τοπία κατά μήκος του ποταμού. Στη συνέχεια οι εκδρομείς γευμάτισαν στην μαγευτική Πάργα και πήραν το καφεδάκι τους στα ιστορικά Σύβοτα. Επέστρεψαν στο ξενοδοχείο στις 18:00 και αναχώρησαν για το Γαβούστημα στις 21:00 όπου παρουσιάστηκε η συνέχεια της θεατρικής παράστασης με θέμα τον ξεριζωμό των Καππαδοκών. Στη συνέχεια δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους συλλόγους από τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Εκ μέρους του Συλλόγου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου το δώρο παρέλαβε ο Πρόεδρος Κος Ευθύμιος Ζιγγιρίδης. και εκ μέρους του Συλλόγου Καππαδοκών Μαυρολόφου το αναμνηστικό παρέλαβε ο Πρόεδρος Αθανάσιος Παπανικολάου. Τέλος ακολούθησαν χορευτικές εκδηλώσεις με συγκροτήματα καππαδοκικών συλλόγων.

3η μέρα Κυριακή 26 Αυγούστου: Μετά το πρόγευμα, οι εκδρομείς αναχώρησαν για τα γνωστά Ζαγοροχώρια. Στη διαδρομή σταμάτησαν στο επιβλητικό πέτρινο γεφύρι του Κόκκορη, ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής. Είδαν επίσης τη Σκάλα του Βραδέτου. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Τσεπέλοβο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο χωριό του Ζαγορίου. Πήραν τον καφέ τους πλατεία του χωριού, όπου είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με ωραίες τοιχογραφίες από το 1786. Στη συνέχεια πήγαν σε ένα άλλο γνωστό χωριό, στο Μονοδένδρι, πατρίδα των αδελφών Ριζάρη. Εκεί, στο χείλος της Χαράδρας του Βίκου χτίστηκε το 1413 η Μονή της Αγίας Παρασκευής. Η θέα προς την χαράδρα είναι φανταστική. Μετά το γεύμα τους οι εκδρομείς πήραν το δρόμο της επιστροφής και μετά από μία στάση στην Καλαμπάκα, επέστρεψαν το βράδυ στα χωριά τους αφήνοντας πίσω μας και παίρνοντας μαζί μας τους πιο σημαντικούς προορισμούς της Ηπείρου: τα Γιάννενα, την Πάργα, τα Ζαγοροχώρια, τα Σύβοτα.

Οι προεδροι των διοικητικών συμβουλίων των καππαδοκικών συλλόγων συναντήθηκαν την Κυριακή 25 Αυγούστου προκειμένου να αποφασίσουν τον τόπο της επόμενης συνάντησης των συλλογων. Αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στα Πέτραινα Κοζάνης.

Από πλευράς Δ.Σ. συμμετείχαν στην εκδρομή ο Πρόεδρος Ζιγγιρίδης Ευθύμιος και η Αντιπρόεδρος Κεπεσίδου Δέσποινα. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και υποστήριξε ότι μέσα από τις συλλογικές διεργασίες και δραστηριότητες, αναδεικνύεται και διατηρείται ο πολιτισμικός και πολιτιστικός πλούτος του τόπου, καθώς επίσης επιτυγχάνεται η σύσφιξη σχέσεων των μελών του συλλόγου και ενδυναμώνεται η γνώση και το αίσθημα των τοπικών και φυλετικών ελληνικών ριζών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Συλλόγου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…