• 27 Αυγούστου, 2013

Συμφώνησαν ότι …διαφωνούν διοίκηση και συνεταιριστές στον Ελαιουργικό Πτελεού – έκδοση 25/8/2013

Συμφώνησαν ότι …διαφωνούν διοίκηση και συνεταιριστές στον Ελαιουργικό Πτελεού – έκδοση 25/8/2013

Συμφώνησαν ότι …διαφωνούν το Προεδρείο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πτελεού και μέλη – συνεταιριστές, μετά και τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 18 Αυγούστου, στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Η μοναδική απόφαση που ελήφθη επίσημα ήταν η διεξαγωγή νέας (!!!) Γενικής Συνέλευσης τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν και αναμένεται να είναι έτοιμο το πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου της περιόδου 2007-2011.

Η έναρξη της διαδικασίας σημαδεύτηκε από τις διαμαρτυρίες μελών, τα ονόματα των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο με τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη, με αποτέλεσμα να λάβει το λόγο επί του θέματος ο Νομικός Σύμβουλος του Συνεταιρισμού Κώστας Κλυδωνάρης και να τονίσει ότι «το λόγο θα λάβουν και θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι είναι στον κατάλογο». Η τοποθέτηση αυτή ξεσήκωσε περισσότερες διαμαρτυρίες από τα μέλη, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε το Δ.Σ. να έχει κατάλογο με τις οφειλές και να τις εισπράττει, έστω και την ημέρα διεξαγωγής της Συνέλευσης. Τελικά, ο λόγος δόθηκε σε όσους το επιθυμούσαν, αφού όπως θύμισαν παρευρισκόμενοι, σε προηγούμενες Συνελεύσεις η διαδικασία προέβλεπε να παίρνουν το λόγο όλοι.

Στη συνέχεια ο Νομικός Σύμβουλος του Συνεταιρισμού γνωστοποίησε ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος και εκδοθεί το πόρισμα από τους λογιστές, θα γίνει νέα Συνέλευση, θα δοθεί το πόρισμα σε όλους πριν από τη διεξαγωγή της, ενώ προηγουμένως θα έχουν φροντίσει όσα μέλη δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένα, να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Στη Συνέλευση της περασμένης Κυριακής έδωσε το παρόν και Οικονομολόγος Πανεπιστημίου, ο οποίος ενημέρωσε για την πορεία του ελέγχου και γνωστοποίησε ότι έχει σημειωθεί καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του, διότι υπήρξαν δυσκολίες πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα, καθώς κι από το γεγονός ότι το ΙΚΑ δεν δίνει στοιχεία που είναι απαραίτητα. Πάντως, έκανε την αποκάλυψη ότι από τον μέχρι τώρα έλεγχο έχει διαπιστωθεί ότι δίνονταν επιδόματα σε εργαζόμενους, τα οποία δεν δικαιούνταν.

Ο Πρόεδρος του Εποπτικού Φώτης Κρίκης κατηγόρησε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Νίκο Λεϊμονή για δικτατορικές λογικές, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Πρώην υπάλληλος του Συνεταιρισμού ζητούσε να απολογηθεί για όσα τις προσάπτουν, αλλά δεν τις έδινε αυτή τη δυνατότητα. Και σε θάνατο να είχε καταδικαστεί, θα τις δινόταν το δικαίωμα της εκπλήρωσης μίας τελευταίας επιθυμίας».

Ο Βαγγέλης Καρούτης από την πλευρά του, έθεσε ερωτήματα προς το Προεδρείο, σχετικά με τις διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν για να συγκληθεί Γενική Συνέλευση, όπως η έκθεση του Εποπτικού, η δημοσίευση Ισολογισμού χρήσεως 2012, το πρακτικό που συντάχθηκε για τη μη διεξαγωγή της Γενικής Συνελεύσεως την Κυριακή 11 Αυγούστου, η μη παρουσίαση του τροποποιηθέντος Καταστατικού στα μέλη κ.ά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Κώστα Ρούτσια, ο οποίος στάθηκε περισσότερο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός με τη λειτουργία του εργοστασίου, την οργάνωση, την τιμή και τη διάθεση του προϊόντος, τη συμπεριφορά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου προς τα μέλη και σημείωσε χαρακτηριστικά «Ο Συνεταιρισμός δεν είναι Λαογραφικός Όμιλος, αλλά επιχείρηση με συνεταιριστική βάση».

Μάλιστα, για την τροποποίηση του Καταστατικού σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Δ.Σ. πριν από ένα χρόνο περίπου, την εγκυρότητα της οποίας είχαν αμφισβητήσει τα μέλη που έλαβαν κλητεύσεις για απολογία, διότι βάση αυτού δεν επιτρεπόταν η έκθλιψη ελαιών σε άλλο ελαιοτριβείο. Ο τότε Πρόεδρος της συγκεκριμένης Συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2012, Ευάγγελος Ζαχαράκης, έλαβε το λόγο και ξεκαθάρισε ότι είχε συζητηθεί αν θα δεχτεί ο Συνεταιρισμός συγχώνευση με την ΕΑΣ Αλμυρού. Όσο για την τροποποίηση του Καταστατικού, κάτι ειπώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης».

 

Ν. Λεϊμονής: Δουλεύουμε

για το συμφέρον

του Συνεταιρισμού

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Λεϊμονής, στην τοποθέτησή του, ανέφερε τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από πλευράς Διοίκησης και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκσυγχρονίσαμε το ελαιοτριβείο, αρχίσαμε την τυποποίηση για να βγούμε με καλύτερες προοπτικές στις αγορές, υλοποιήσαμε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Πρωταρχικός στόχος είναι να δουλέψουμε για το συμφέρον του Συνεταιρισμού. Πριν από ένα χρόνο είχαμε αποφασίσει να μην ξαναβάλουμε υποψηφιότητα και ανοίξαμε το δρόμο για νέο Προεδρείο. Μετά από λίγες ημέρες μας ενημέρωσαν ότι κανένας δεν ήθελε να μπει στο Δ.Σ. Οπότε αναλάβαμε για ακόμα μία».

Για τα χρήματα που έλαβε ο Συνεταιρισμός με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Λεϊμονής εξήγησε πως «δόθηκαν για να καλυφθεί η αύξηση της συνεταιριστικής μερίδας, από 150 ευρώ σε 450, ώστε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα τυποποίησης, όπως μας είχε ζητηθεί από την Περιφέρεια. Όταν πήραμε τα χρήματα (80.000 ευρώ) τα βάλαμε σε κάποιες μερίδες», τοποθέτηση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αφού δεν διευκρινίστηκε με ποια κριτήρια μπήκαν χρήματα σε μερίδες και σε ποια ονόματα μελών – συνεταιριστών.

Τέλος, για τις κλητεύσεις σε απολογία μελών που έβγαλαν λάδι και σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πτελεού σημείωσε ότι «έγιναν για να ακουστούν οι γνώμες των μελών, ποια τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα μέλη και δεν επέλεξαν το συνεταιριστικό ελαιοτριβείο. Και η συγκεκριμένη τοποθέτηση ξεσήκωσε αντιδράσεις από τα μέλη που έλαβαν τις κλήτεύσεις, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να απειλούμαστε με διαγραφές και τώρα να μας λέτε ότι θέλατε να ενημερωθείτε για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε».

 

Γιώργος Κεχαγιάς: Προσπαθούμε

να σώσουμε τον Συνεταιρισμό

Στην προσπάθεια που καταβάλει η νυν Διοίκηση για να σωθεί ο Συνεταιρισμός, στάθηκε ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Κεχαγιάς. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Πριν από ένα χρόνο προσπαθήσαμε να βάλουμε νέα άτομα στη Διοίκηση, αλλά διαπιστώσαμε ότι δεν επιθυμούσε να μπει κανείς. Εμείς κάνουμε προσπάθεια να σώσουμε τον Συνεταιρισμό. Όλα έχουν μπει σε μία σειρά. Πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Με την υπερπαραγωγή που είχαμε την τελευταία χρονιά, τα πήγαμε εξαιρετικά. Μπορεί να έκλεισε για μερικές ημέρες το εργοστάσιο, αλλά αυτό έγινε προκειμένου να μην ανέβει η οξύτητα. Έβγαλαν όλοι λάδι».

 

Αναστασία Στίγκα: Επιλεκτικές

οι κλητεύσεις σε απολογία

Το μέλος του Συνεταιρισμού Αναστασία Στίγκα ξεκαθάρισε ότι δεν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα –αν και όπως τόνισε το επιθυμούσε- διότι τα χρέη ήταν πολλά. Για τις κλητεύσεις σε απολογία ισχυρίστηκε ότι στάλθηκαν επιλεκτικά.

Μπάμπης Παπαρρίζος


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…