- 23 Αυγούστου, 2013
Στην κορυφή του Ολύμπου ο ΕΟΣ Αλμυρού
Όλυμπος – Ανάβαση στις κορυφές «Στεφάνι 2.909μ.» και «Μύτικας 2.918μ.»
Στις 19,20 και 21 Αυγούστου, ο Ε.Ο.Σ. Αλμυρού πραγματοποίησε την καθιερωμένη, πλέον, Αυγουστιάτικη ανάβαση στο μυθικό Όλυμπο και τις κορυφές του.
Λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη 1η ανάβαση και κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου από τον Έλληνα Χρ. Κάκκαλο και τους Ελβετούς Fr. Boissonnasκαι D. Baud–Bovy(στις 02.8.1913) μια εξαμελής ομάδα του συλλόγου ανέβηκε στην πρώτη και τρίτη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και της Ελλάδος.
Τούτη τη φορά όμως επιλέχθηκε για την ανάβαση μας η διαδρομή από καταφύγιο «Κρεβάτια» – «Μπαρμπαλά» – κόψη μεταξύ «Παπά ρέμα» και ρέμα «Ναούμ» – οροπέδιο Μουσών από εκκλησάκι «Παναγιάς Κορυφινής». Είναι ίσως η πιο δύσκολη διαδρομή, κατά τη γνώμη του γράφοντος, αλλά και των υπολοίπων συν-ορειβατών, από τις κλασικές που υπάρχουν για ανάβαση στο οροπέδιο των μουσών και τα εκεί καταφύγια. Μια διαρκής ανηφόρα 14 χλμ. με έντονες κλίσεις, βράχια και σαθρά σημεία αλλά συνάμα με εκπληκτική θέα και άγρια ομορφιά!
Η μετάβαση των μελών στο σημείο εκκίνησης έγινε με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα μέσω Εθνικής οδού – έξοδος Λιτοχώρου – Δίον – Καρύτσας – Βροντούς. Στις 10:00 θα αρχίσει η ανάβασή μας από υψόμετρο 1.000μ. όπου βρίσκεται το καταφύγιο «Κρεβάτια». Ευτυχώς τα αραιά σύννεφα και τα ψηλά ρόμπολα/πεύκα θα διευκολύνουν την έντονη ανάβασή μας προς τη κορυφή «Μπαρμπαλάς» στα 1.850μ. Δύο ώρες χρειάστηκε η ομάδα, φορτωμένη με τα 50Ltκαι 60Ltσακίδια στην πλάτη, να φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο περπατώντας δίπλα στην κόψη Μπαρμπαλά και το «Παπά ρέμα». Μικρή ανάσα, ολιγόλεπτη ξεκούραση, απόλαυση του τοπίου και συνεχίζουμε κατηφορίζοντας ελάχιστα προς τα 1.780μ. όπου θα αρχίσει μια ήπια ανηφόρα πάνω στην κόψη μεταξύ «Παπά ρέμα» και ρέμα «Ναούμ», ένα φυσικό σύνορο της περιοχής που η θέα του σου κόβει την ανάσα, αλλά και σε μαγεύει ταυτόχρονα! Μέχρι τα 2.000μ. και σε χρόνο 3 ώρες και 30 λεπτά η ομάδα θα κάνει την τελευταία της απαραίτητη στάση, εδώ υπάρχουν και τα τελευταία ελάχιστα ρόμπολα για σκιά, πριν την τελική δύσκολη ανάβαση-«αναρρίχηση» προς το οροπέδιο των Μουσών. Η πρώτη μισή ώρα ανάβασης είναι σχετικά εύκολη αλλά οι επόμενες 2,5 ώρες, μέχρι να βγούμε πάνω στο οροπέδιο, είναι ίσως ό,τι πιο δύσκολο έχουμε συναντήσει ως σήμερα! Δύσκολα περάσματα σε βράχια, αρκετά σαθρά σημεία – σάρες και έντονες κλίσεις… όμως η εμπειρία της ομάδος θα βοηθήσει ώστε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία και ασφάλεια την ανάβασή μας στο οροπέδιο. Κοιτώντας πίσω μας, από το εκκλησάκι της «Παναγίας της Κορυφινής» που υπάρχει εκεί στην άκρη του οροπεδίου, τη διαδρομή που ανεβήκαμε, μαγεύεσαι, νιώθεις δέος και έκσταση… Σε 6 ώρες και 30 λεπτά η ορειβατική μας ομάδα ήταν στο καταφύγιο «Γ. Αποστολίδης» εκεί στα 2.760μ. όπου και θα διανυκτερεύαμε.
Τη Τρίτη 20/8 η ομάδα έχει προγραμματίσει ανάβαση στις τρεις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου. Όμως υπάρχει πολύς κόσμος στο καταφύγιο, μας άρεσε η μεγάλη παρέα των νέων παιδιών από τη Κατερίνη, 35 συνολικά άτομα, που ανέβηκε στο βουνό, αυτό όμως δεν βοηθά στην ανάβαση μέσα από τα «λούκια» τόσο του Μύτικα όσο και του Στεφανιού. Έτσι θα καθυστερήσουμε την ανάβασή μας προς τις κορυφές για να αποφύγουμε τη πολυκοσμία και θα εκκινήσουμε για αυτές λίγο μετά τις 10:15 το πρωί. Περπατώντας τα «ζωνάρια» πρώτος μας στόχος η κορυφή «Στεφάνι» και ο θρόνος του Δία, εκεί στα 2.909μ. (τρίτη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου). Λίγοι αναβαίνουν μέχρι το τελικό σημείο όπου υπάρχει και το βιβλίο για να αφήσεις το σημάδι σου… 40 λεπτά ανάβασης – αναρρίχησης είναι αρκετά για να βρεθείς στην πρώτη κορυφή του Στεφανιού, από εκεί στο πιο στενό σημείο θα περάσεις το βράχο που στέκει μπροστά σου και θα αναρριχηθείς στα 2.909μ. Το να κάθεσαι στο θρόνο του ΔΙΑ είναι ένα γεγονός! Οι φωτογραφίες όπως πάντα πολλές, θα συνομιλήσουμε και με τους «απέναντι» στη κορυφή του Μύτικα πριν ετοιμαστούμε για τη κατάβασή μας και τον επόμενο στόχο που είναι η κορυφή Μύτικας ή Πάνθεον, το ψηλότερο σημείο της Ελλάδος στα 2.918μ. Ευτυχώς λόγω του προχωρημένου της ώρας δεν υπάρχει πολυκοσμία μέσα στο Λούκι του Μύτικα οπότε με σιγουριά και ασφάλεια θα ξεκινήσουμε την ανάβαση – αναρρίχησή μας προς τη κορυφή. Το «κρυαδάκι» εκεί στα 2.918μ. είναι αρκετό… δυστυχώς τα «καζάνια» από κάτω «βράζουν» και μας περιορίζουν λίγο τη θέα. Φώτο με τη σημαία του συλλόγου αλλά και την Ελληνική που υπάρχει στη κορυφή, θα γράψουμε και σε αυτό το βιβλίο, έτσι για να αφήσουμε και εδώ το στίγμα μας, ξεκούραση και «κολατσιό» στα 2.918μ. για να ετοιμαστούμε για την επιστροφή μας στο καταφύγιο. Περίπου έξι ώρες διήρκησε η «περιπλάνησή μας» στις κορυφές του Ολύμπου. Στη ζεστασιά του καταφυγίου, είχε ήδη ανάψει το τζάκι και η ξυλόσομπα, θα ξεκουραστούμε, θα χαλαρώσουμε και θα σχολιάσουμε τις εμπειρίες μας μαζί και με άλλους επισκέπτες του βουνού…
Την επόμενη μέρα (21/8) στις 09:00 το πρωί θα ετοιμαστούμε για την αναχώρησή μας από την ίδια διαδρομή. Μόλις 4 ώρες και 40 λεπτά θα διαρκέσει η κατάβασή μας προς το αρχικό σημείο εκκίνησης. Οι δυσκολίες της κατάβασης, ιδιαίτερα την πρώτη ώρα, είναι αρκετές και χρειάζεται τη δέουσα προσοχή σε αυτό το σημείο.
Ήταν μια «ωραία» εμπειρία, μια διαδρομή που κάθε ορειβάτης αξίζει να περπατήσει τόσο για την άγρια ομορφιά της όσο και για το βαθμό δυσκολίας που παρουσιάζει στο διάβα της…
Για τον Ε.Ο.Σ. Αλμυρού
Ο Πρόεδρος