• 20 Αυγούστου, 2013

Αντίο π. Γεώργιε…

από τον Δημήτριο Σταυροθεόδωρο,

πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Επαρχίας Αλμυρού

Την προηγούμενη Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013, έφυγε από τη ζωή ο π. Γεώργιος Καλακανίδας, φιλόλογος, θεολόγος καθηγητής, ετών 73. Ο θάνατός του επήλθε ήρεμα στον ύπνο του, στο Τσατάλι της Όθρυος. Η κηδεία του έγινε την επομένη στο Αγρίνιο, τόπο καταγωγής του.

Ο π. Γεώργιος υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου των οικογενειών των 63 Αεροπόρων που έπεσαν στο Τσατάλι τον Φεβρουάριο του 1991. Από τότε κάθε καλοκαίρι, καθώς και κατά σποραδικά διαστήματα έμεινε στο Τσατάλι να φροντίζει τους τάφους των αεροπόρων, ν’ανάβει τα καντήλια τους και να πραγματοποιεί δεήσεις υπέρ των ψυχών αυτών.

Καθιέρωσε μάλιστα και μια επίσημη τελετή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 6 Σεπτεμβρίου ,για τις ψυχές των 63 θυμάτων, αντί του Φεβρουαρίου που έγινε το δυστύχημα, για λόγους καιρικών συνθηκών.

Με άοκνες προσπάθειες και με προσωπικές θυσίες, καθότι είχε κλονισμένη υγεία, από το δυστύχημα του 1991 και μέχρι σήμερα, δημιούργησε πλούσιο πνευματικό έργο και εξαίρετες υποδομές που συνέβαλαν στην αξιοποίηση της περιοχής. Παρεξηγήθηκε όμως από μερικούς, ότι όλες οι δραστηριότητες πάνω στο Τσατάλι αποσκοπούσαν δήθεν σε προσωπικό του όφελος. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί τα αποτελέσματα των ενεργειών του μαρτυρούν το αντίθετο.

Ειδικότερα, δημιούργησε το Σύλλογο Αλληλεγγύης Οικογενειών των Θυμάτων του C-130, που προώθησε επίλυση πολλών θεμάτων.

Πραγματοποίησε πάμπολλες θρησκευτικές ακολουθίες, τόσο στο ναΐδριο της θυσίας,όσο και σε μοναστήρια και σε εκκλησίες της περιοχής, με ανάλογα πνευματικά κηρύγματα.

Με πρωτοβουλία του κατασκευάστηκε το Ναΐδριο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, το Αρχονταρίκι, η περίφραξή και διαμορφώθηκε καλαίσθητα ο περιβάλλον χώρος. Ασφαλτοστρώθηκε το οδικό κύκλωμα και ήρθε ρεύμα στην περιοχή. Ακόμη με ενέργειές του, απαλλοτριώθηκε υπέρ του Δημοσίου, έκταση στο σημείο πτώσης του αεροσκάφους, για να δημιουργηθεί άλσος και να αποτελέσει χώρο αναψυχής για τους επισκέπτες. Όλοι αυτοί βέβαια οι χώροι, δεν ανήκουν στον π. Γεώργιο, αλλά στην πολεμική αεροπορία μας και είναι επισκέψιμοι στον καθένα μας.

Για την ως άνω πνευματική και αναπτυξιακή του προσφορά, το Δ.Σ. της Ένωσης Αποστράτων Επαρχίας Αλμυρού στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 στο μνημείο των πεσόντων αεροπόρων, μετά τη θεία Λειτουργία, τον τίμησε με μία αναμνηστική πλακέτα, την οποία επέδωσε ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιγνάτιος , σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης.

Έφυγε, όμως, με δύο παράπονα:το πρώτο είναι ότι δεν ευτύχησε να δει τον απαλλοτριωμένο χώρο να προσαρτάται με περίφραξη και επίσημα στο χώρο του μνημείου. Το δεύτερο είναι ότι δεν υιοθετήθηκε ακόμη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αίτημα των συγγενών των θυμάτων να ονομαστεί μία ανώνυμη πλατεία του Αλμυρού στη μνήμη των πεσόντων, όπου με δαπάνη της πολεμικής αεροπορίας θα στήνονταν καλαίσθητα ένα αεροσκάφος, το οποίο θα συντηρούσε τις μνήμες μας.

Γεννάται όμως το ερώτημα, αν τώρα που έφυγε, ικανοποιηθούν οι επιθυμίες του.

Εμείς προσπαθούμε και ελπίζουμε.

Καλό κατευόδιο π. Γεώργιε. Παρηγοριά στα προσφιλή σου πρόσωπα και ιδιαίτερα στην πρεσβυτέρα, που στάθηκε στο πλευρό σου με αφοσίωση και αγάπη.

 


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…