• 13 Αυγούστου, 2013

Γεωργία Τσιάπα Σιφναίου: Από τη Νέα Αγχίαλο στην Κω

Γεωργία Τσιάπα Σιφναίου: Από τη Νέα Αγχίαλο στην Κω

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κω στα μέσα Ιουλίου μία ακόμη έκθεση ζωγραφικής της Αγχιαλίτισσας Γεωργίας Τσιάπα Σιφναίου. Η έκθεση έλαβε χώρα στην πρώην εβραϊκή συναγωγή (χάβρα) της πόλης της Κω και περιελάμβανε 23 έργα τοπιογραφίας, ενώ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθους επισκεπτών και όλων των τοπικών ΜΜΕ.

Ας δούμε λίγα πράγματα για τη Γεωργία που με τα έργα της έφερε τη Νέα Αγχίαλο και το Πήλιο πιο κοντά στα Δωδεκάνησα.

Η Γεωργία Τσιάπα Σιφναίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ξεκίνησε τις σπουδές της στο ελεύθερο σχέδιο στο εργαστήριο του δασκάλου ελευθέρου σχεδίου Ν. Στέφου και συνέχισε με σπουδές ζωγραφικής, Ιστορίας τέχνης και τεχνολογίας χρωμάτων στο Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού στην Πλάκα με δάσκαλο τον ιστορικό συγγραφέα τέχνης και κριτικό Α. Κουρτικάκη. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές της στο Βόλο όπου μαθήτευσε στη σχολή αγιογραφίας της Ι.Μ. Δημητριάδος. Στην ίδια πόλη τελείωσε και σχολή Συντήρησης Ιστορικών και Παραδοσιακών Κτιρίων με υποτροφία.

Συνεχίζοντας τις σπουδές της στο χώρο της τέχνης παρακολουθεί διαδικτυακά μαθήματα στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό EDX που συνέστησαν από κοινού το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Πανεπιστήμιο του Harvard με θέμα την Ιστορία της Αρχιτεκτονικής (A Global History of Architecture: Part 1).

Εργάσθηκε:

  • σε αναστηλώσεις παραδοσιακών κτιρίων στο Πήλιο
  • ως σχεδιάστρια και εργοδηγός στην τεχνική εταιρεία Προοπτική στο Βόλο.
  • Στο  τμ. Μηχ. Χωροταξίας & Περιφ. Ανάπτυξης και στο τμ. Γεωπονίας  του Παν/μιου Θεσσαλίας με έργο την αποτύπωση τοποθεσιών και συνόλων για την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού και φυσικού περιβάλλοντος στον ορεινό και νησιωτικό χώρο.
  • Στη δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Ιωαννιτών, στο δημοτικό μουσείο Δ. Ιωαννιτών , στο αρχείο Δ. Ιωαννιτών σε έργο καταγραφής ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και προβολής του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Ιωαννιτών από το Παν/μιο Ιωαννίνων.
  • Δίδαξε ζωγραφική και αγιογραφία σε τμήματα παιδιών και ενηλίκων σε πολιτιστικούς συλλόγους της Μαγνησίας, στο πολιτιστικό κέντρο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου Βόλου, “Η Ολκάς”, και στη Λέσχη Εργαζομένου Κοριτσιού στο Βόλο.

Μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει έργα της σε τέσσερις εκθέσεις στο Βόλο, στην Αλόννησο και στην Κω.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κω φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς και τις ζωγραφιές που κοσμούν τον 80 ΑΔΤΕ/Β/Ν Σταθμό (Παιδικός Σταθμός της Ταξιαρχίας Κω). Για την προσφορά της αυτή της απενεμήθη τιμητική πλακέτα.

Για το έργο της ο κριτικός τέχνης Θανάσης Ζέρβας έχει γράψει μεταξύ άλλων τα εξής: « . . . τα έργα της παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον και ικανοποιούν το φιλότεχνο επισκέπτη . . . Οι φορητές εικόνες των αγίων έχουν μια μοναδική γλυκιά έκφραση και σκορπούν γύρω τη γαλήνη. Είναι Μακεδονικής και Κρητικής τεχνοτροπίας με μικρές επιρροές από την τεχνική του Κόντογλου. Δουλεύει το αυγό και το πλάσιμο (ανάμειξη χρωμάτων) είναι απαλό, γλυκό, ομαλό. Έτσι τα έργα της είναι ελκυστικά, όμορφα και εντυπωσιάζουν. Εκείνα που αναφέρονται στην παραδοσιακή ζωγραφική (γεωμετρικά σχήματα, κλαδιά φυτών, άνθη) είναι ζωντανά και με ωραίους χρωματισμούς. Η όλη της εργασία δείχνει ότι η φερέλπιδα νεαρή καλλιτέχνιδα έχει ταλέντο και η καλλιτεχνική της σταδιοδρομία είναι ευοίωνη» (Εφ. «Θεσσαλία», 1999).

Με αφορμή την παρούσα έκθεση ο εκπαιδευτικός Θανάσης Μουστάκης έγραψε στο προσωπικό του blog τα εξής: «Η θεματολογία των ελαιογραφιών της που θα παρουσιαστούν στη Συναγωγή το διάστημα από 13 μέχρι 17 Ιουλίου περιλαμβάνει θαλασσογραφίες, ορεινά και μεσογειακά τοπία, καθώς και σκηνές από την παραδοσιακή ζωή των προγόνων μας. Το έργο της Γεωργίας Τσιάπα – Σιφναίου παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς αποδίδει τις συνθέσεις της με ζεστά και ζωντανά χρώματα, ενώ εμφανής είναι η εκφραστική δύναμη της ανθρώπινης παρουσίας σε αυτές. Τα τοπία της αποπνέουν εσωτερική γαλήνη χωρίς να γίνονται επίπεδα, καθώς διατηρούν έντονα στοιχεία κίνησης. Οι συνθέσεις της είναι «στημένες» επάνω σε σαφές και λειτουργικό σχέδιο που προβάλλει επαρκώς το θέμα της ζωγράφου βοηθώντας το φιλότεχνο να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα του έργου».

Επίσης για τα έργα που παρουσίασε στην τελευταία έκθεση ο ζωγράφος Ισίδωρος Κουτρούλης έγραψε «Σε εποχές δύσκολες για την χώρα που γέννησε τις τέχνες , τη φιλοσοφία και το φως, που άπλετο έδωσε ο Θεός των Ελλήνων, είναι παρήγορο να συνεχίζεται η δημιουργία έργων δίνοντας μας τα αιώνια συναισθήματα ρομαντισμού παρόντος παρελθόντος και αγάπης που έκδηλα βλέπει ο επισκέπτης στα έργα της αξιότιμης Γεωργίας».

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, θα θέλαμε να συγχαρούμε τη Γεωργία για την επιτυχή προσπάθειά της και να της ευχηθούμε να συνεχίσει να διακονεί την τέχνη ομορφαίνοντας τη ζωή μας και προσφέροντάς μας την ευκαιρία να ταξιδεύουμε σε άλλους τόπους.

Ελένη Δημητρίου Ζαρίφη, Θεολόγος


Σχετικά Άρθρα

Εύκολο απόγευμα για ΓΣΑ στη Λάρισα…

Εύκολο απόγευμα για ΓΣΑ στη Λάρισα…

Όπως και στο εκτός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό, έτσι και σήμερα στο κλειστό του Αγίου…
Εκδήλωση Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Δημοτικού Ευξεινούπολης με καλεσμένη την Ζ. Μακρή

Εκδήλωση Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Δημοτικού Ευξεινούπολης με καλεσμένη την Ζ. Μακρή

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού που έχει καθιερωθεί η 20ή Νοεμβρίου,…
Ακάθεκτος ο Ρήγας, νίκησε πάλι με το ίδιο σκορ!

Ακάθεκτος ο Ρήγας, νίκησε πάλι με το ίδιο σκορ!

Ο Ρήγας πέρασε κι από τη Σούρπη με σκορ 0-2, είναι πάντα μόνος πρώτος έναν βαθμό…