• 6 Αυγούστου, 2013

Στον Πτελεό έγιναν από «δυο …χωριά» – Στα «χαρακώματα» Συνεταιρισμός – ελαιοπαραγωγοί – έκδοση 4/8/2013

Στον Πτελεό έγιναν από «δυο …χωριά» – Στα «χαρακώματα» Συνεταιρισμός – ελαιοπαραγωγοί – έκδοση 4/8/2013

Σοβαρές αντεγκλήσεις, κλήσεις σε …απολογία, με αφορμή τα ελαιοτριβεία

Πόλεμος ανακοινώσεων και ισορροπία «τρόμου» επικρατεί στον Πτελεό μετά τις κλητεύσεις για παροχή εξηγήσεων που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα δεκάδες παραγωγοί – μέλη του Ελαιουργικού – Πιστωτικού Συνεταιρισμού του χωριού.

Σύμφωνα με τις κλητεύσεις αυτές, που εστάλησαν με ιδιωτική ταχυδρομική εταιρεία στα σπίτια των μελών, η Διοίκηση του Συνεταιρισμού καλούσε σε κλήσεις για παροχή εξηγήσεων μέλη του, τα οποία παρέδωσαν ελαιόκαρπο για έκθλιψη σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία της περιοχής. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις κλήσεις αυτές, που έστειλε ο Συνεταιρισμός «Όπως γνωρίζετε, είστε μέλος του Συνεταιρισμού μας και βάσει του καταστατικού έχετε δικαιώματα και υποχρεώσεις, που λεπτομερώς αναγράφονται σ’ αυτό. Εξυπακούεται ότι παραβίαση καταστατικών διατάξεων συνεπάγεται κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και η διαγραφή από τον Συνεταιρισμό» και τους καλούσε να δώσουν εξηγήσεις εγγράφως εντός πέντε ημερών για συμπεριφορά που αντιβαίνει στις διατάξεις του καταστατικού και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κλήση «κατά την παρελθούσα ελαιοκομική περίοδο παραδώσατε τον καρπό σας σε ιδιωτικό ελαιοτριβείο, πράξη η οποία είναι αντίθετη στα οικονομικά συμφέρονται του Συνεταιρισμού».

Μετά τις κλητεύσεις αυτές που έλαβαν παραγωγοί – μέλη του Συνεταιρισμού, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Πλατεία του Πτελεού, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 1η Αυγούστου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν όσοι έλαβαν τις συγκεκριμένες κλήσεις.

Σε αυτή έδωσαν το παρόν μέλη, συνεταιριστές και απλοί κάτοικοι του χωριού, με μερικούς από αυτούς να παίρνουν το λόγο και να εξαπολύουν βαρύτατες κατηγορίες εναντίον μελών της τωρινής, αλλά και της προηγούμενης Διοίκησης του Συνεταιρισμού.

Οι εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης, Ελένη Σαλάτα – Μπουρτζή και Αναστασία Στίγκα ανταπάντησαν στους ισχυρισμούς του Συνεταιρισμού, ότι αντιβαίνει το καταστατικό η ενέργεια παράδοσης ελαιοκάρπου σε άλλα ελαιοτριβεία, ότι στις 18 Μαρτίου 2012 -που ισχυρίζεται η Διοίκηση του Συνεταιρισμού ότι άλλαξε το καταστατικό και προστέθηκε η υποχρέωση αυτή- δεν ήταν Γενική Συνέλευση γι’ αυτό το θέμα, αλλά για να συζητηθεί το αίτημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλμυρού, σχετικά με το αν ο Συνεταιρισμός θα παρέμεινε μόνος του ή θα συγχωνευόταν με την Ένωση. Επίσης, οι δύο παραπάνω κυρίες, τόνισαν ότι όσοι παραγωγοί – μέλη του Συνεταιρισμού παρέδωσαν ελαιόκαρπο σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία, το έκαναν γιατί το συνεταιριστικό ελαιοτριβείο δεν προλάβαινε να τους εξυπηρετήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μην προκύψει ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος.

Επιπλέον, ισχυρίστηκαν ότι η κλήσεις για παροχή εξηγήσεων δεν αναφέρει κανένα σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου του Συνεταιρισμού, ενώ ζητήθηκε και επικυρωμένος κατάλογος ψηφισάντων των τελευταίων εκλογών για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της «Αιολίς» Κώστας Ρούτσιας, αν ισχύει το νέο Καταστατικό θα έπρεπε η νέα Διοίκηση να είναι πενταμελής, αλλά οι εκλογές του περασμένου Ιουνίου ανέδειξαν εφταμελές Σμβούλιο, όπως προβλεπόταν στο παλιό καταστατικό.

Επίσης, κάποιοι από τους παρευρισκόμενους που πήραν το λόγο κατηγόρησαν μέλη του Συνεταιρισμού, ότι μέχρι τώρα έβγαζαν λάδι και οι ίδιοι σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία.

Στη συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης δεν έδωσε το παρών κάποιο μέλος της Διοίκησης του Συνεταιρισμού, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά απ’ όσους πήραν μέρος.

 

Έλεγχος στην προηγούμενη χρήση

Πολλά ακούστηκαν και για τον έλεγχο που διενεργείται αυτές τις ημέρες στα πεπραγμένα του Συνεταιρισμού Πτελεού. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν κάποιοι από αυτούς που έδωσαν το παρών στην ενημερωτική συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης, η προηγούμενη Διοίκηση ελέγχεται, ενώ σχεδόν όλοι ισχυρίστηκαν ότι ο χρόνος που διενεργείται ο έλεγχος είναι μεγάλος (εφτά μήνες, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν) και θα έπρεπε το πόρισμα του ελέγχου να έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Από την άλλη, η Διοίκηση του Συνεταιρισμού και πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Κεχαγιάς ισχυρίζεται ότι ένα ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες στο χωριό και το οποίο αναφέρεται σε αναδίπλωση της στάσης του Συνεταιρισμού στο επίμαχο θέμα δεν είναι της Διοίκησης, αφού δεν φέρει τη σφραγίδα του. Επιπλέον, σε ανακοίνωση η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο Νίκο Λεϊμονή απαντάει στην ανακοίνωση – πρόσκληση με φερόμενους συντάκτες (όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω ανακοίνωση) «Μέλη και Παραγωγοί» ως εξής:

  1. «Το κείμενο αυτό είναι απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό
  2. Τα όργανα του Συνεταιρισμού λειτουργούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό αυτού και το Νόμο πάντα με γνώμονα την προάσπιση και προαγωγή των συμφερόντων αυτού και των μελών του, αλλά και προς το γενικότερο συμφέρον όλης της περιοχής.
  3. Είναι γνωστό σε κάθε καλοπροαίρετο ότι η Διοίκηση του Συνεταιρισμού από την αναλήψεως των καθηκόντων αυτής, εργάστηκε με ζήλο, εντιμότητα και ευσυνειδησία για την εξυγίανση και την οικονομική ανόρθωση αυτού και τα αποτελέσματα είναι όχι μόνο ορατά, αλλά θεαματικά. Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα αυτά ενόχλησαν κάποιους, οι οποίοι είναι γνωστό ότι επιθυμούσαν να αλώσουν εκ των ένδον τον Συνεταιρισμό και η προσπάθειά τους αυτή ανακόπηκε από τις προσπάθειές μας.
  4. Στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των μελών του Συνεταιρισμού στις 18 Αυγούστου 2013, με ειλικρίνεια και διαφάνεια θα τεθούν όλα τα θέματα, που αφορούν τον Συνεταιρισμό και θα ενημερωθούν πλήρως τα μέλη αυτού για την πορεία του».

Πλέον, τα βλέμματα όλων στρέφονται στη Γενική Συνέλευση που θα υλοποιηθεί σε 15 ημέρες και σίγουρα εκεί θα απαντηθούν πολλά από τα όσα προσάπτει η μία πλευρά στην άλλη.

Μπάμπης Παπαρρίζος


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…