- 5 Αυγούστου, 2013
Αφιέρωμα στην Αναστασία Τσούτσου και τη μητέρα της Αλεξάνδρα – Αύρα Παπαδοπούλου
Στις 10 Αυγούστου 2013, ημέρα Σάββατο και ώρα 20:00 μ.μ., εγκαινιάζεται στην Ευξεινούπολη, από τον Δήμο Αλμυρού, το ΜΟΥΣΕΙΟ «ΑΥΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ».
Η Αναστασία Τσούτσου, κόρη της Αύρας Παπαδοπούλου, αφήνει με τη διαθήκη της, το σπίτι της και γίνεται Μουσείο, που φέρει το όνομα της μητέρας της, με σκοπό να διασωθεί και διαδοθεί το συγγραφικό έργο της μητέρας της και το καλλιτεχνικό δικό της. Να γίνει Πνευματικό Κέντρο. Η Ευξεινούπολη και ο Δήμος Αλμυρού αποκτούν έναν ξεχωριστό χώρο πολιτισμού. Έναν χώρο με ταυτότητα και Ιστορία. Ένα προσφυγικό σπίτι, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει, ανακαινισμένο και οργανωμένο για πνευματικές δραστηριότητες.
Η ενέργεια της Αναστασίας να δωρίσει στον τόπο της, το σπίτι της με το έργο της μητέρας της και το δικό της, έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι μόνο η υλική αξία της δωρεάς. Είναι κυρίως η πνευματική αξία και η ηθική της διάσταση. Σ’ αυτό το σπίτι στεγάζεται πλέον έργο μοναδικό για την περιοχή. Η Ιστορία της Ευξεινούπολης, όπως την αποθανάτισε η αξέχαστη Αύρα. Οι θρύλοι της περιοχής, όπως τους αποτύπωσε στα υπέροχα χρονογραφήματα και τις δημοσιεύσεις της. Στεγάζεται η καλλιτεχνική δημιουργία της Αναστασίας, οι ποιητικές της εκδόσεις, καθώς και πλήθος χειρογράφων, έργο ανέκδοτο, που περιμένει να δει το φως της δημοσιότητας. Στεγάζεται η ζωή και το έργο δύο υπέροχων ανθρώπων. Η ζωή της προσφυγικής Ευξεινούπολης. Η ηθική διάσταση της ενέργειας της Αναστασίας, είναι η στάση ζωής που κράτησε και έδειξε τη μεγαλοψυχία της, την αγάπη και την προσφορά στους χωριανούς της, σαν έκλεισε η αυλαία της.
Και έχουμε ανάγκη στις ζοφερές μέρες που ζούμε, από ψυχική ανάταση, δύναμη να αντισταθούμε στην οικονομική κρίση που θερίζει και μας διαλύει κοινωνικά. Το κληροδότημα της Αύρας Παπαδοπούλου εκπέμπει φως. Γεννά ελπίδα αυτό το κόσμημα – εστία πολιτισμού, που αποκτά ο Δήμος και ιδιαίτερα η Ευξεινούπολη.
Μένει όμως, η ευθύνη του Δήμου, των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, και των ανθρώπων που εκφράζονται ατομικά, αλλά κυρίως μέσα από συλλογικότητες, να μην το εγκαταλείψουν. Να μην μείνει ένας ακόμη μουσειακός χώρος. Η επόμενη μέρα είναι το πιο σπουδαίο. Να λειτουργήσει, να έχει ζωή, η εκπαιδευτική κοινότητα να το αγκαλιάσει ως πνευματικό χώρο και μέσο εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση οι φορείς της Ευξεινούπολης, οι εκπαιδευτικές τους μονάδες, οφείλουν με πνεύμα συνεννόησης και εκτίμησης της σπουδαιότητας του αποκτήματος, να το κρατήσουν ανοιχτό. Γιατί, η Ευξεινούπολη και η Αύρα, είναι έννοιες ταυτόσημες από πνευματικής πλευράς. Γιατί με το πέρασμα τους από τη ζωή, η Αύρα και η Αναστασία σφράγισαν την ιστορία της Ευξεινούπολης και γίνονται και αυτές μέρος της ιστορίας της. Διδάσκουν πολιτισμό, αξίες και ιδανικά και αποτελούν παραδείγματα γενναιοψυχίας, αγάπης και προσφοράς για τον άνθρωπο.
Μ’ αυτές τις σκέψεις, ως εκτελεστής της διαθήκης, τιμή και ευθύνη που μου έλαχε από την διαθέτιδα, προσεγγίζω την όλη υπόθεση και αποτίω φόρο τιμής στις δύο σπουδαίες και μοναδικές προσωπικότητες της Ευξεινούπολης και της περιοχής. Ερευνώντας τα διάσπαρτα αρχεία τους, στην Ευξεινούπολη, την Αθήνα και την Μπριούζ Βελγίου, στην προσπάθειά μου να συγκεντρώσω το υλικό του κληροδοτήματος και να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου, ανακάλυψα σε βάθος τον πνευματικό πλούτο που αφήνουν στην τοπική κοινωνία. Και είμαστε τυχεροί με το νέο απόκτημα. Ελπίζω να μείνει ζωντανό, ανοικτό στις καρδιές των ανθρώπων και να γίνει κυψέλη γραμμάτων, τεχνών και αναζητήσεων, έτσι όπως το ονειρεύτηκε η Αναστασία και θα το ήθελε η Αύρα.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Βασίλειος Φυτιλής
εκτελεστής της διαθήκης