Συμμετοχή του «Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης στο 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών, στη Νέα Αγχίαλο (βίντεο-φωτο)

Συμμετοχή του «Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης στο 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών, στη Νέα Αγχίαλο (βίντεο-φωτο)

Χιλιάδες κόσμου προσέλκυσε το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, στο παραλιακό πάρκο της Νέας Αγχιάλου, με τη συνεργασία του Δήμου Βόλου – Δημοτικής Ενότητας Ν. Αγχιάλου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας (Π.Ο.Σ.Α.Ρ.).

Η διοργάνωση της μεγάλης συνάντησης είχε φέτος ξεχωριστή σημασία, καθώς συνέπεσε με τις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου στην Ανατολική Ρωμυλία το 1906, οι οποίες πραγματοποιούνται ως ελάχιστος φόρος τιμής για τις χιλιάδες των Ελλήνων που χάθηκαν και ξεριζώθηκαν απάνθρωπα από τις αλησμόνητες πατρίδες, παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος περισσότεροι από 500 χορευτές και 20 μουσικοί των απανταχού Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας, που συναντήθηκαν από νωρίς το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Νέας Αγχιάλου, και έστησαν αμέσως το γλέντι με γκάιντες και νταούλια.

Η μεγάλη παρέλαση που ακολούθησε ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες που την παρακολούθησαν. Τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων, με μπροστάρηδες τα λάβαρα, και οι ορχήστρες με τα παραδοσιακά όργανα, κατηφόρισαν ως την παραλία και πήραν το δρόμο για το παραλιακό πάρκο, χορεύοντας και τραγουδώντας, ξεσηκώνοντας το κέφι των θεατών, και προσφέροντας ένα αξέχαστο θέαμα γεμάτο χρώματα, ήχους και χορούς.

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε η συντονίστρια νεολαίας της Π.Ο.Σ.Α.Ρ., κ. Ευδοκία Παπαχριστούδη και ακολούθησε καλωσόρισμα των επισκεπτών από τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, πρότεινε την καθιέρωση της Νέας Αγχιάλου ως μόνιμου τόπου διεξαγωγής του Ανατολικορωμυλιώτικου Ανταμώματος, καθώς η περιοχή πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αντιδήμαρχος Νέας Αγχιάλου, κ. Παντελής Πελεκάνος, καθώς και ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Α.Ρ., κ. Γιώργος Μεριστούδης.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων, ομιλία του επίτιμου Προέδρου της Π.Ο.Σ.Α.Ρ., κ. Ιωάννη Μηνούδη, με θέμα «Ανατολική Ρωμυλία, η Αλησμόνητη Πατρίδα», και προβολή οπτικού υλικού από τον εκπαιδευτικό Γιώργο Παπανικολάου με θέμα «Από το χθες …στο σήμερα: Ιστορική προβολή».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, όπως η αναπαράσταση του γάμου, και η αναβίωση του τρύγου σε συνδυασμό με εκδηλώσεις από την αρχαία Διονυσιακή λατρεία. Αμέσως μετά, τα  χορευτικά συγκροτήματα των απανταχού Ανατολικορωμυλιώτικων Συλλόγων παρουσίασαν πολυάριθμους ζωηρούς παραδοσιακούς χορούς, σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα και το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τη συμμετοχή πολλών παραδοσιακών συγκροτημάτων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος επισήμων, καθώς και εκπροσώπων διαφόρων φορέων και οργανισμών.

Δυναμική ήταν η παρουσία του “Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης” στο Αντάμωμα, με την άψογη παρουσίαση του χορευτικού προγράμματος από το τμήμα ενηλίκων, που επιμελήθηκε, όπως πάντα, ο ακούραστος χοροδιδάσκαλος Θανάσης Μπέας. Την αποστολή του Συλλόγου συνόδεψαν ο Πρόεδρος Γιώργος Ανδρωνάς, ο Αντιπρόεδρος Νίκος Τέφογλου, πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου, καθώς και επισκεπτών από την περιοχή μας.

Την επόμενη ημέρα,  Κυριακή 28 Ιουλίου, μετά τη δοξολογία, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Νέας Αγχιάλου, και ομιλία του Προέδρου  της Π.Ο.Σ.Α.Ρ., με θέμα «Μνήμες Προσφυγικού Ελληνισμού».

Ακολούθησε απονομή τιμητικής πλακέτας του Συλλόγου Αγχιαλιτών της Αθήνας, στον επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Α.Ρ., Ιωάννη Μηνούδη, για τη σημαντική συμβολή του στην ίδρυση και διατήρηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων με καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία, από τον Δήμαρχο Βόλου.

Η Νεολαία της Π.Ο.Σ.Α.Ρ., μετά την περσινή επιτυχημένη διοργάνωση στη Μαρώνεια της Κομοτηνής, πραγματοποίησε και φέτος τριήμερο εκδηλώσεων στις 26, 27 και 28 Ιουλίου στη Νέα Αγχίαλο. Ήταν το Αντάμωμα των απανταχού νέων (Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα), το οποίο διοργανώθηκε με στόχο να μεταλαμπαδεύσει τη φλόγα και την αγάπη για την Ανατολική Ρωμυλία, και την παράδοση γενικότερα, στους νέους, οι οποίοι αποτελούν το  μέλλον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και παράλληλα να δώσει ιδιαίτερη έμφαση και πνοή στο 5ο Ανατολικορωμυλιώτικο Αντάμωμα.

Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Τοσούδη, από την Ευξεινούπολη, για τη λήψη και την παραχώρηση του πρώτου από τα βίντεο.

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου

 



Σχετικά Άρθρα

54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. – Η δυναμική της  δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια

54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. – Η δυναμική της δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια

Το 54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. από την Αλεξανδρούπολη έδωσε το στίγμα και την δυναμική…
Αποδοτικό το συνέδριο της ΕΣΕΤ στην φιλόξενη Αλεξανδρούπολη

Αποδοτικό το συνέδριο της ΕΣΕΤ στην φιλόξενη Αλεξανδρούπολη

To 54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το τριήμερο 11-13 Οκτωβρίου του 2024, είχε…
Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Από την “Δημοτική Πρωτοβουλία” με επικεφαλής τον Ευάγγελο Χατζηκυριάκο λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά…