• 31 Ιουλίου, 2013

Οι ελαιοπαραγωγοί χάνουν τη σοδειά – Νέα «μαχαιριά» στο αγροτικό κεφάλαιο της περιοχής μας – Οι απώλειες φτάνουν μέχρι 90% (έκδοση 28/7/2013)

Οι ελαιοπαραγωγοί χάνουν τη σοδειά – Νέα «μαχαιριά» στο αγροτικό κεφάλαιο της περιοχής μας – Οι απώλειες φτάνουν μέχρι 90% (έκδοση 28/7/2013)

Η καρπόδεση -λόγω καιρού- πήγε …περίπατο

Δεύτερη «μαχαιριά» (μετά την κακή σοδειά στα σιτηρά) δέχεται το αγροτικό κεφάλαιο της περιοχής μας, καθώς -λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών- ήδη παρατηρείται μείωση της νέας παραγωγής των ελαιοδέντρων, σε ποσοστό που φτάνει έως και το 90% μιας μέσης ετήσιας σοδειάς.

Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Αλμυρού και γεωπόνου Θανάση Σαρρή, στη παρακάτω επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία κοινοποιεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, τον ΕΛΓΑΣ και άλλους αρμόδιους φορείς.

Ο κ. Σαρρής χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Μετά την μειωμένη παραγωγή των σιτηρών της φετινής χρονιάς, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, παρατηρείται μείωση της παραγωγής των ελαιοδέντρων στην περιοχή μας σε ποσοστό που φτάνει το 90% μιας μέσης ετήσιας εσοδείας.

Το γεγονός οφείλεται και σ’ αυτή την περίπτωση στις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα στις υψηλές θερμοκρασίες που συνέπεσαν με την περίοδο της άνθισης των ελαιοδέντρων με συνέπεια να παρεμποδιστεί η διαδικασία της γονιμοποίησης και να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η καρπόδεση.

Σε ορισμένες τοπικές κοινότητες του Δήμου μας (Αχίλλειο, Πτελεό, Αγίους Θεοδώρους, Αμαλιάπολη) η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια και το αγροτικό εισόδημα των κατοίκων τους εξαρτάται αποκλειστικά απ’ αυτή, ενώ σε άλλες τοπικές κοινότητες η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί όχι το μοναδικό, αλλά έναν από τους βασικούς παράγοντες διαμόρφωσης του αγροτικού εισοδήματος.. Δεδομένου ότι οι παραγωγοί έχουν προβεί στις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες με αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση προκειμένου να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα (κλαδέματα, ζιζανιοκτονία, φυτοπροστασία, λίπανση κτλ.), η εκμηδένιση της παραγωγής της ελιάς παρεμποδίζει τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας θέτοντας ζήτημα οικονομικής τους επιβίωσης.

Παρακαλούμε όπως κατά τον σχεδιασμό προγραμμάτων αποζημιώσεων στο άμεσο μέλλον να ληφθεί μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής μας ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην προαναφερόμενη δυσμενή συγκυρία και να συνεχίσουν την γεωργική τους δραστηριότητα.

Συνημμένα σας διαβιβάζουμε τις αναφορές των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων των ελαιοπαραγωγικών περιοχών του Δήμου μας στις οποίες περιγράφεται έκδηλη η αγωνία και η ανησυχία τους για την υποβάθμιση της φετινής παραγωγής των ελαιοδέντρων.»

 

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ

Στο 95% αναφέρει της απώλειες στην καρπόδεση, για τη κτηματική περιφέρεια της Αμαλιάπολης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγαπητός Χριστέλλος, ενώ ο Πρόεδρος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Πτελεού Νίκος Λεμονής ζητάει άμεσες αποζημιώσεις για τους ελαιοκαλλιεργητές.

Για ζημιά 95% αποφαίνεται και το Τοπικό Συμβούλιο Αχιλλείου και τη σχετική απόφασή του κοινοποιεί προς βοήθεια στον ΕΛΓΑ.


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…