• 25 Ιουλίου, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 21/7/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 21/7/2013

Όσο περνάει ο καιρός, ο κλοιός γύρω από τα νοικοκυριά και τους φαμελίτες σφίγγει, τα περισσότερα γύρω μας απαξιώνονται ή γκρεμίζονται, αυτή η άπιστη και άστατη ανάπτυξη -που μας έταξαν- δεν έρχεται, η ανεργία σπάει το ένα μετά το άλλο όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Ένας – ένας στραγγίζουμε κι όχι μόνο στις τσέπες μας. Κανείς δεν μιλάει για το χειμώνα που έρχεται (φύγε κακό απ’ τα μάτια μου) και όλοι πιστεύουν ότι θα είναι ο χειρότερος της τελευταίας 4ετίας.

 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει πέσει τέτοια τρομολαγνεία στην πιάτσα, που όμοια της δεν είχαμε ούτε στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Αν πιστέψεις όλες αυτές τις εθιμικές μοιρολογίστρες, η καταστροφή και το ξεπούλημα της Ελλάδας είναι αμοιβαία προδιαγεγραμμένα και δεν μας σώζει -τάχα;- τίποτε. Μέσα σ’ αυτόν το παρανοϊκό και προκαταβολικό «επικήδειο», ποιος τρελός θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, ποιός επαγγελματίας θα ρισκάρει ή θα προσλάβει προσωπικό; Ποιοί καταναλωτές θα εμπιστευτούν τις οικονομίες τους στις τράπεζες και ποιοί θα τολμήσουν έστω και την παραμικρότερη αγορά, πέρα από τα απαραίτητα της επιβίωσης;

 

Μνημονιακή; δοτή; υπόδουλη στους ξένους; Ό,τι κι αν πεις, η Κυβέρνηση, καθώς αποπειράται τις πρώτες απολύσεις στο υδροκέφαλο Δημόσιο, δίνει την πιο κρίσιμη κοινωνική της μάχη. Και δεν με νοιάζει αν θα πετύχει ή όχι η Κυβέρνηση. Με νοιάζει να σωθεί η χώρα και μακάρι αυτό να γινόταν, χωρίς να μεγαλώσει η στρατιά των ανέργων. Ο μέσος Έλληνας δεν έχει πεισθεί, ότι τάχα δεν υπήρχε κι άλλος δρόμος, πέρα από τους νταβατζήδες του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Κι εδώ ακριβώς είναι το ζήτημα και ο καυγάς…

 

Τραγική πια η θέση των Βο(υ)λευτάδων μας… Αυτή που έστησαν και εξέθρεψαν το πελατειακό Κράτος, αναγκάζονται τώρα να οδηγήσουν στην ανεργία πολλούς από τους πρώην «πελάτες» τους στο Δημόσιο. Κι όποτε κι αν έρθουν οι επόμενες εκλογές, θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι.

 

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης πολλοί και πολλές από τους εθνοπατέρες και τις εθνομητέρες μας. Μπινελίκια …λαχαναγοράς κατ’ επανάληψη μέσα στο Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια των αντιπαραθέσεων. Π.χ. «Είστε προδότες και θα σας κρεμάσουμε», από Βουλευτίνα των ΑΝΕΛ. «Θα μας κλ@@εις τα …τέτοια», της απαντάει πεντακάθαρα Βουλευτής της ΝΔ και «Κάτσε κάτω, μωρή πατσαβούρα», από γαλάζιες συναδέλφους της κυρίας που θέλει να στήσει κρεμάλες. «Τρούμπα» σκέτη πια η Βουλή και ο Θεός να βάλει το χέρι του.

 

Αν η Ελλάδα είναι όντως η χώρα του …καναπέ, είστε πολύ ρομαντικοί να πιστεύετε ότι η επανάσταση θ’ αρχίσει από την εξέγερση των …Δημοσίων υπαλλήλων. Εκτός αν ο καναπές έχει διαφορά από τη δημόσια …καρέκλα.

 

Την επανάσταση -οψέποτε κι αν γίνει- θα την κάνουν οι πραγματικά νηστικοί και οι απελπισμένοι.

 

Ο Σταύρος Ψυχάρης στο «Βήμα»: Για τους απολυόμενους των ρετιρέ -συχνά διπλοθεσίτες (!) που κινούνται στις παρυφές της εξουσίας- χαλάει ο κόσμος. Για το ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων ακούγονται μόνον ευχολόγια. Και κανείς δεν ντρέπεται!

 

Εδώ, Σταύρο μου, δεν ντράπηκε ο Αβραμόπουλος, που έφερε τροπολογία να ταξιδεύει -λέει- με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος (την απέσυρε τελικά μετά το γενικό «κράξιμο»), κι όχι με κάποιο αεροπλανάκι της γραμμής, για να μη τυχόν και ενοχληθεί από το …πόπολο. Εδώ η ΔΕΗ κόβει κάθε μέρα το ρεύμα της φτωχολογιάς, ακόμα και από τα σπίτια πολυτέκνων, και ο βουτυρόμαγκας το χαβά του.

 

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο δεν κρίθηκαν επαρκείς από τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα Δήμαρχοι, Δημοτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί κτλ. να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι την τελευταία στιγμή. Ποιά θα είναι η συνέχεια των αντιδράσεων; Άγνωστο… Ο κύβος πάντως ερρίφθη και πολλές απολύσεις είναι προ των πυλών…

 

Απορία… Όλες αυτές οι μηχανοκίνητες πορείες των θιγομένων του Δημοσίου (π.χ. δημοτικοί αστυνομικοί) που γίνονται με τα υπηρεσιακά τους οχήματα, φουλάρουν με καύσιμα που πληρώνει το ίδιο το Δημόσιο, οι Δήμοι κτλ. ή όχι; Αν ναι, να πάω κι εγώ να με φουλάρουν τσάμπα, για να διαμαρτυρηθώ κατόπιν (επίσης τσάμπα).

 

«Αθώος», δηλώνει και ο πρώην τσάρος της Οικονομίας μας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Προτείνω να γίνουν πλέον ειδικές πτέρυγες στις φυλακές, για τους …αθώους τύπου Παπακωνσταντίνου, Τσοχατζόπουλου, Παπαγεωργόπουλου κτλ.

 

Καταργεί το παζάρι ο Δήμος Βόλου, γιατί δεν μπορεί να βγάλει άκρη με τις παρανομίες που διέπουν τη λειτουργία του, ενώ είναι εμφανέστατη η ζημιά που υφίσταται κάθε χρόνο η τοπική αγορά. Να ευχηθώ και στα δικά μας; Είναι σαν να βλέπω την καθολική σας αντίδραση… «Τι λες, καλέ; Το Αλμυριώτικο παζάρι είναι θεσμός». Ναι… Θεσμός παρανομίας και συστηματικής χρεοκοπίας για την τοπική μας οικονομία.

 

Γνωστό «αερικό» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άνοιξε λογαριασμό στο facebook και ψάχνει φίλους για την αναγέννηση του τόπου, που εννοεί ότι περνάει προφανώς μόνο από το δικό του δημαρχιλίκι. Εκείνο που δεν ήξερα, ρε μεγάλε, -σύμφωνα με τα όσα δηλώνεις στο internet για τη χρονολογία της γέννησής σου- είναι ότι είμαστε συνομήλικοι. Και σε είχα για μικρότερο….

 

Την ώρα που στη μικρή οθόνη ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε τη «δοκιμαστική» μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, ήμουν μέσα σχ’ ένα κατάστημα εστίασης. Ο πρώτος που αντέδρασε αυθόρμητα ήταν ο εστιάτορας, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει (εαυτούς και αλλήλους), ότι «κι όταν τον ανέβασε, όμως, στ 23%, εμείς δεν αυξήσαμε τιμές». Εντάξει, Γιάννη μ΄… Το πιάσαμε το υπονοούμενο. Ούτε τα τσίπουρα, ούτε τα ευγενή ποτά πρόκειται να φτηνύνουν.

 

Με άδεια ταμεία, αλλά πολύ φιλότιμο και μεράκι, προσπαθούν ο Δήμος και οι Σύλλογοι των χωριών μας να κάνουν πολιτιστικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Εκ των ενόντων, χωρίς ηχηρά ονόματα καλλιτεχνών (εκτός εξαιρέσεων) κτλ. κτλ. προσπαθούν να ψυχαγωγήσουν και να διασκεδάσουν ντόπιους και επισκέπτες. Μπράβο για την προσπάθεια και πρέπει να τη στηρίξουμε, ξεχνώντας ίσως τα περασμένα ..μεγαλεία.

 

Σε απόγνωση παραθερίστρια, με δικό της σπίτι στη Βρύναινα, διεκτραγωδεί τις τραγικές συνθήκες αποκομιδής των απορριμμάτων. Κι ό,τι περιγράφει, συμβαίνει (λιγότερο ή περισσότερο) σ’ όλα τα χωριά του Αλμυρού. Οι κάδοι λιγοστοί και μόνιμα άπλυτοι, τα περισσότερα σκουπίδια στους δρόμους (για τα …πάρτι των σκύλων) και η συμπεριφορά των αρμοδίων σκαιότατη και αλγεινή, προς κάθε πολίτη που εύλογα διαμαρτύρεται. Και το ακανθώδες αυτό ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με την τουριστική μας εξέλιξη ή τον πολιτισμό μας. Έχει πρώτιστα να κάνει με τη σωστή και υγιεινή καθημερινή μας διαβίωση. Επίσης έχει να κάνει με το ύφος και τη λογική (;) της τοπικής μας εξουσίας.

 

«Καταραμένε Έλληνα… Όπου να γυρίσω τη σκέψη μου, όπου και να στρέψω τη ψυχή μου, μπροστά μου σε βρίσκω. Τέχνη λαχταρώ, ποίηση, θέατρο, αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά μου, πρώτος κι αξεπέραστος. Επιστήμη αναζητώ, μαθηματικά, φιλοσοφία, ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος. Για δημοκρατία διψώ, ισονομία και ισοπαλία, εσύ μπροστά μου, ασυναγώνιστος κι ανεπισκίαστος. Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη γνώση… Γιατί να σ’ αγγίξω; Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός; Γιατί δεν μ’ αφήνεις στη δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;» (Φρίντριχ Σίλερ, 1759 – 1805, Γερμανός συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός).

 

Και αγρότες του Αλμυρού εμπλέκονται (τουλάχιστον ένας τους μάλιστα πιάστηκε στην τσιμπίδα και πλήρωσε 10.000 ευρώ πρόστιμα) σ’ αυτό το εκτεταμένο κύκλωμα κομπιναδόρων, που «βύζαιναν» τις εφορίες με την επιστροφή του ΦΠΑ αγροτών. Το κόλπο -σε όλη την Ελλάδα- ήταν το εξής: Έμποροι, με πλαστά προσωπικά στοιχεία, έκοβαν σε αγρότες πλαστά τιμολόγια αγοράς, με τα οποία τάχα αγόραζαν ανύπαρκτες ποσότητες της δήθεν σοδειάς τους. Από το 11% που ήταν τότε η επιστροφή ΦΠΑ, έδιναν στον αγρότη 4% για τη συνενοχή του (εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν) και οι ίδιοι τσέπωναν το υπόλοιπο 7%. Σκεφτείτε πως οι αθεόφοβοι μοίραζαν σε διαφορετικές εφορίες όλης της χώρας (ακόμη και αυτή την πρώην του Αλμυρού), τα ίδια πλαστά παραστατικά, με τις ίδιες ποσότητες και τα ίδια ονόματα αγροτών – δήθεν πελατών τους. Μιλάμε, δηλαδή, για απάτη πολλών εκατομμυρίων…. Από τότε, όμως, που η συνολική επιστροφή ΦΠΑ κατέβηκε στο 6%, η μοιρασιά κατέστη ασύμφορη και το κύκλωμα έχασε μεγάλο μέρος του κύκλου «εργασιών» του. Αθάνατη Ελλάδα…

 

Τι πρόκειται ν’ αλλάξει τελικά σ’ αυτήν την κατακαημένη χώρα; Οι ίδιες διαφημιστικές εταιρείες, που επί Κώστα Καραμανλή (και πριν) μοίραζαν τις διαφημίσεις των Υπουργείων στα επαρχιακά ΜΜΕ, οι ίδιες επανέρχονται πάλι και ζητούν τιμοκαταλόγους για να μας δώσουν νέα δουλειά. Τότε «φεσωθήκαμε» άγρια και είχαμε πληρώσει και τον ΦΠΑ σε κάποια τιμολόγια μας που δεν εισπράξαμε ποτέ. Κάποια άλλα συμψηφίστηκαν με τις παχυλές και παράνομες προμήθειές τους. Τώρα επανέρχονται και προσπαθούν να μας εξηγήσουν ότι το σάπιο εκείνο σύστημα ΔΕΝ άλλαξε, γιατί τάχα δεν γίνεται αλλιώς. Ευχαριστούμε, παιδιά, που μας προτιμήσατε, αλλά δεν θα πάρουμε. Έχουμε ανάγκη από διαφήμιση, αλλά να μας λείπει τέτοιο …βύσσινο.

 

Κι εσείς κύριοι -διαχρονικά- καρεκλοκένταυροι της Κυβέρνησης, μην ξαναπροσπαθήσετε να μας πείσετε, ότι τάχα ενδιαφέρεστε για την επιβίωση του επαρχιακού Τύπου.

 

Στα 409,4 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Τον Ιούνιο σφραγίσθηκαν 3.301 ακάλυπτες επιταγές, αξίας 34.679.412 ευρώ μειωμένες κατά 20,05% σε σχέση με τον Μάιο 2013. Επίσης, αποσύρθηκαν 5.783 απλήρωτες συναλλαγματικές, αξίας 7.911.291 ευρώ, 13,73% λιγότερες σε σχέση με το Μάιο 2013.

 

Σε όσες πληροφορίες ήδη γράψαμε για την απόσυρση του παλιού περιπτέρου, από τον πεζόδρομο της Ευξεινούπολης, πρέπει να προσθέσουμε τα παρακάτω: Κάποιοι φίλοι Ευξεινουπολίτες, με θητεία και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού, πήραν τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών του περιπτέρου και, αντί ν’ αφήσουν να καταστραφεί και να γίνει …καυσόξυλα, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να το επισκευάσουν και να το αξιοποιήσουν (ίσως γίνει τροχήλατο) σε μελλοντικές εκδηλώσεις της Ευξεινούπολης. Να προσθέσουμε, επίσης, ότι για την απομάκρυνσή του είχε κάνει ήδη τις δικές της παραστάσεις προς το Δήμο και η Δημοτική Κοινότητα, από την αρχή του τρέχοντος έτους.

 

Καλός μαζί μας ο Θεούλης, μας κάνει φέτος (και μέχρι στιγμής, χτύπα ξύλο) δροσερό καλοκαίρι και αποφύγαμε τη δαπανηρή χρήση των κλιματιστικών. Έτσι, ίσως να περισσέψουν τίποτε ρέστα για κανένα φραπεδάκι στις παραλίες.

 

Μέχρι 70% οι εκπτώσεις των καταστημάτων στον Αλμυρό… Πραγματικό ξεπούλημα, ακόμη και σε είδη αξίας – πραγματικές ευκαιρίες. Σπεύσατε… Η τοπική αγορά σας χρειάζεται όλους, αλλά κι εσείς κάπου θα τη χρειαστείτε.

 

Ένα αυθόρμητο μπινελίκι, που εκστόμισε κατά το πρόσφατο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, σε βάρος του εαυτού του, όταν νόμιζε ότι οι κάμερες ήταν κλειστές, έγινε η αγαπημένη «καραμέλα» στο διαδίκτυο. Αν και η διαρροή θεωρείται «χτύπημα κάτω από τη μέση», δεν νομίζω ότι εκφεύγει από την καταγραφή μιας απλής ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ούτε η μοναδική περίπτωση… Θυμηθείτε π.χ. τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον πρώτο διδάξαντα στα μπινελίκια (μόνο που τότε δεν υπήρχαν κάμερες).

 

Άλλαξα τη φωτογραφία μου στη στήλη, γιατί δεν είναι και τόσο «τίμιο» να μοστράρομαι με την προ 7ετίας που ξέρατε. Και ναι, στο διάστημα που μεσολάβησε, ο χρόνος πρόσθεσε τα δικά του σημάδια. Το να γερνάς είναι προνόμιο, που κάποιοι άλλοι δεν πρόλαβαν να το γευτούν.


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…