- 24 Ιουλίου, 2013
Πολιτιστικός Σύλλογος Φυλάκης «Ο Πρωτεσίλαος» – 10 χρόνια ζωής – πλούσιο φωτογραφικό υλικό (έκδοση 21/1/2013)
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Πολιστικού Συλλόγου Φυλάκης «Ο Πρωτεσίλαος». Η ιδέα για τη δημιουργία του Συλλόγου υπήρχε από παλαιότερα λόγω της απομάκρυνσης πολλών κατοίκων στα αστικά κέντρα και των σπάνιων ευκαιριών για αντάμωση.
Το αφιέρωμα γίνεται με αφορμή την διοργάνωση του ετήσιου χορού από τον Σύλλογο, την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 και ώρα 9 μ.μ.στην πλατεία του χωριού.
Αναφέρουν στο κάλεσμά τους “Σας περιμένουμε και σας υποσχόμαστε μια αξέχαστη παραδοσιακή βραδιά.
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα: Στο κλαρίνο: Πάνος Κοτρώτσος. Στο τραγούδι: Γιάννης Γκόβαρης, Σταύρος Τσαλάγκας, Βασιάκου Ρίτσα. Τιμή κάρτας: 15€
Κάρτες διατίθενται από τον πρόεδρο του συλλόγου Η. Πλακίδα και τα μέλη του συμβουλίου: τηλ. 6933091797, 6970994014, και στην είσοδο του χώρου της εκδήλωσης.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Το 2004 πραγματοποιήθηκε η ίδρυση του Συλλόγου, έπειτα από πρωτοβουλία πολλών χωριανών, με σκοπό τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των μελών του Συλλόγου, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, τον εξωραϊσμό του χωριού και την τουριστική ανάδειξη του χωριού.
Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, ο Σύλλογος υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος και παρήγαγε σημαντικό έργο που άλλαξε ριζικά την εικόνα του χωριού. Στο άρθρο αυτό, θα επιχειρήσουμε να αναφέρουμε με συντομία τις δράσεις, τις εκδηλώσεις και τα έργα του Συλλόγου στην πρώτη δεκαετία της ζωής του.
Κέντρο αναφοράς του χωριού αποτελεί η πλατεία του. Η ανάπλαση της πλατείας έγινε σταδιακά, το τελικό αποτέλεσμα όμως δεν έχει καμία σχέση με το εγκαταλελειμμένο χώρο που προϋπήρχε εκεί. Σημαντική συμβολή στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου στην πλατεία είχε ο Δήμος Αλμυρού, ενώ ο χώρος της πλατείας είναι δωρεά του Ιωάννη Αντωνίου και μέρος του εξωτερικού χώρου έχει παραχωρηθεί από τον Αθανάσιο Επίσκοπο. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος προέβη στον καθαρισμό, στην τσιμεντόστρωση, στο φωτισμό και στην περίφραξη της πλατείας. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε πλακόστρωση της πλατείας, δεντροφύτευση και δημιουργία δικτύου άρδευσης. Εντός του χώρου της πλατείας, κατασκευάστηκε πέτρινη βρύση, κιόσκι, τοποθετήθηκαν παγκάκια, δημιουργήθηκαν τα γραφεία του Συλλόγου και τουαλέτες. Περιμετρικά του χώρου της πλατείας, κατασκευάστηκε πέτρινο τειχίο και εξωτερικά πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση με σύστημα άρδευσης.
Πλούσιο έργο έχει παραχθεί και στην είσοδο του χωριού με το αλσύλλιο που έχει δημιουργηθεί. Ο Σύλλογος φρόντισε για το καθαρισμό, την περίφραξη του χώρου και την κατασκευή πέτρινου μνημείου του Πρωτεσιλάου. Στην κορυφή του αλσυλλίου δημιουργήθηκε ένα κιόσκι, πραγματοποιήθηκε πλακόστρωση και κατασκευή ενός πέτρινου τραπεζιού. Εντός του χώρου του αλσυλλίου, πραγματοποιήθηκε η περίφραξη και η πλακόστρωση ενός πηγαδιού. Ο Σύλλογος πήρε επίσης τη πρωτοβουλία για τη δεντροφύτευση, τη δημιουργία δικτύου άρδευσης και το φωτισμό. Το 2011, ο χώρος μετονομάστηκε σε “Αλσύλλιο Ιωάννη Τιμπλαλέξη” έπειτα από αίτημα του Συλλόγου στο δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού. Επιπλέον, ο Σύλλογος Φυλάκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης κατασκεύασαν πετρόχτιστη βρύση εντός του χώρου του αλσυλλίου εις μνήμην του αποβιώσαντος προέδρου του Συλλόγου, Ιωάννη Τιμπλαλέξη.
Ο Σύλλογος ασχολήθηκε και με τη συντήρηση και τον εξωραϊσμό των δύο εκκλησιών του χωριού. Συγκεκριμένα, στην Αγία Παρασκευή συνέβαλε στη συντήρηση της εκκλησίας, προχώρησε στην περίφραξη του εξωτερικού χώρου, στην πλακόστρωση, στη δεντροφύτευση. Τοποθετήθηκε γκαζόν σε δύο μεγάλες επιφάνειες, σύστημα άρδευσης και πραγματοποιήθηκε πλακόστρωση του πηγαδιού που βρισκόταν στον περιφραγμένο χώρο. Στην κεντρική εκκλησία του χωριού, στον Άγιο Νικόλαο, ο Σύλλογος συνέδραμε στη συντήρηση του ναού και κατασκεύασε κιόσκι στον αύλειο χώρο της εκκλησίας.
Βασική προτεραιότητα για το Σύλλογο ήταν και η συντήρηση του σχολείου, στο οποίο τα περισσότερα από τα μέλη του Συλλόγου ήταν μαθητές. Σκοπός του Συλλόγου ήταν η μετατροπή του σχολείου σε χώρο εκδηλώσεων και η παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, κατασκευάσθηκε κουζίνα, αγοράσθηκαν μαγειρικά σκεύη, καλοριφέρ για τη θέρμανση του χώρου και τοποθετήθηκαν ντουλάπια, κουρτίνες. Ο Σύλλογος συνείσφερε και στην αποπεράτωση του κοινοτικού ιατρείου, που βρίσκεται δίπλα από το σχολείο, σε συνεργασία με το Δήμο Αλμυρού.
Η δράση και τα έργα του Συλλόγου όμως δεν περιορίζονται μόνο στους παραπάνω βασικούς κοινόχρηστους χώρους του χωριού. Ο Σύλλογος φρόντισε μεν όλα αυτά τα χρόνια για τον καλλωπισμό των κοινόχρηστων χώρων, συνέβαλε δε και στην αντιμετώπιση και επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού. Ενδεικτικά, ανέλαβε τη συντήρηση της γεφυροπλάστιγγας του χωριού και την κατασκευή σκεπής στο κτίριο. Φρόντισε και για την πρόσβαση των χωριανών στο χώρο του νεκροταφείου, κατασκευάζοντας κάγκελα που βοηθούν κυρίως τους ηλικιωμένους να ανεβούν τα σκαλιά προς το νεκροταφείο. Εντός του χώρου του νεκροταφείου, ο Σύλλογος κατασκεύασε σκεπή και τοποθέτησε ράφια και πλακάκια στο οστεοφυλάκιο του χωριού, με τη συνδρομή των χωριανών. Επιπλέον, προχώρησε στην περίφραξη και πλακόστρωση ακόμη ενός πηγαδιού στο χωριό.
Πέρα από τα έργα, ο Σύλλογος έχει να επιδείξει μέσα στην περασμένη δεκαετία και τη δημιουργία πολλών και επιτυχημένων εκδηλώσεων, κάποιες από τις οποίες αναφέρονται παρακάτω. Στις 9 Μαϊου 2008 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του δάσκαλου του χωριού, Θωμά Παπαρίζου. Η ημέρα της πανήγυρης του Πολιούχου του χωριού συνδυάστηκε με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του δασκάλου Θωμά Παπαρίζου. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου, Ιωάννη Καραπατάκη, για τη ζωή του δασκάλου και δόθηκε γεύμα στο χώρο του σχολείου. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η εκδήλωση για τη συμπλήρωση 65 χρόνων από το κάψιμο του χωριού. Ο Ιωάννης Καραπατάκης έδωσε σημαντικές ιστορικές πληροφορίες με την ομιλία του και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του χωριού.
Η εκδήλωση του Συλλόγου με τη μεγαλύτερη απήχηση είναι ο ετήσιος χορός που πραγματοποιείται την τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου τα τελευταία δέκα χρόνια. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου, η επιτυχία ήταν απρόσμενη, η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα και ο μεγάλος χώρος της πλατείας έμοιαζε λίγος για να φιλοξενήσει τους εκατοντάδες επισκέπτες του ετήσιου χορού. Πλέον, ο ετήσιος χορός του «Πρωτεσιλάου» στη Φυλάκη έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο επιτυχημένες χοροεσπερίδες της περιοχής με παραδοσιακή μουσική και άψογη εξυπηρέτηση από την ταβέρνα του κου Καλτσά. Στο πλαίσιο του ετήσιου χορού, πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες ομιλίες και ποικίλες εκδηλώσεις, όπως η βράβευση όλων των τέως προέδρων της κοινότητας το 2005. Η εκδήλωση ξεκινά με την παρουσίαση χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης, τον οποίο θα θέλαμε και να ευχαριστήσουμε, αποτελούμενο από παιδιά του χωριού. Το κέφι παραμένει αμείωτο καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς, η προσέλευση του κόσμου από την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, και κυρίως των νέων, είναι εντυπωσιακή και το γλέντι τελειώνει κάθε χρόνο τις πρώτες πρωινές ώρες.
Εκτός από τις εκδηλώσεις και τα έργα που πραγματοποιεί ο Σύλλογος, αναλαμβάνει κάποιες δράσεις σε ετήσια βάση. Κάθε χρόνο προβαίνει στην κυκλοφορία ημερολογίου με φωτογραφίες και θέματα από το χωριό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκδοση του φετινού ημερολογίου, που έχει ως θέμα τα νερά του χωριού και περιέχει βρύσες, πηγάδια και το ποτάμι της περιοχής. Επιπλέον, ο «Πρωτεσίλαος» φροντίζει τα τελευταία τρία χρόνια για την προσφορά παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων σε όλες τις οικογένειες του χωριού τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ο Σύλλογος παίζει σημαντικό ρόλο και στην καθαριότητα του χωριού, αναλαμβάνοντας τον καθαρισμό και την αποψίλωση των κοινόχρηστων χώρων.
Η τουριστική ανάδειξη της περιοχής ήταν ένας από τους πρώτους στόχους του Συλλόγου. Ο «Πρωτεσίλαος» έχει στείλει αιτήματα στους αρμόδιους φορείς για την ανάδειξη του Κάστρου που βρίσκεται πριν την είσοδο του χωριού και του Σπηλαίου που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία λαογραφικού μουσείου με συλλογή αντικειμένων από τους κατοίκους του χωριού. Το μουσείο θα είναι θεματικό και θα περιέχει αντικείμενα και εργαλεία από την αγροτική, την κτηνοτροφική ζωή των κατοίκων και την καθημερινότητά τους. Το μουσείο θα στεγασθεί σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Αλμυρού, έπειτα από αίτημα του Συλλόγου.
Ο Σύλλογος Φυλάκης κλείνει την πρώτη δεκαετία ζωής, έχοντας να επιδείξει πλούσιο έργο και πληθώρα εκδηλώσεων. Η συνδρομή της Πολιτείας αλλά και οι χορηγίες από μέλη και φίλους του Συλλόγου υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση πολλών δραστηριοτήτων από το Σύλλογο. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν συμβάλει στην πολιτιστική ανάδειξη του χωριού και στην επίλυση πρακτικών θεμάτων, όπως η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων. Ευχή όλων μας ο Σύλλογος να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά και στο μέλλον.
(Νέα του Συλλόγου και της Φυλάκης γενικότερα μπορείτε να διαβάζετε στην ιστοσελίδα μας στην κατηγορία “ΤΟΠΙΚΑ” υποκατηγορία “Φυλάκη”)